Työttömän osinkotulot

Työttömyysturvassa on mielenkiintoinen aukko sijoittajalle. Ensimmäiset 400 päivää korvauksia saa normaalisti, mutta sen jälkeen tippuu työmarkkinatuelle, joka on harkinnanvarainen.

" pääomatulot ja muut tulot, jotka ylittävät tulorajan 311 e/kk . Täyttä työmarkkinatukea saavalla vähennetään 75 % tulorajan ylittävistä tuloista."

Tämä tilanne tulee helposti vastaan esimerkiksi tilanteessa, jossa työkyky menetetään. Eläkkeelle jäädään entistä vanhempana, koska eläkettä ei myönnetä, vaan odotellaan vanhenemista työmarkkinatuella.

9 tykkäystä

Lasketaanko tuo kuukausi tai vuositasolla? Koska tuo reipas 3700 vuodessa osinkoa meinaisi, että se osakesalkku olisi useimmilla 100 000 päälle.

1 tykkäys

Raja on 311e/kk. Kun kuukaudessa pääomatulot muuttuu, niin täytyy tehdä ilmoitus ja lasketuttaa työmarkkinatuki uudelleen. Osinkotulot keskittyy huhtikuulle.

5 tykkäystä

Koskeeko myös OST:lle tulevia osinkoja? Nehän eivät tuloudu ennen tilin lopettamista ja silloinkn vaan jos OST on voitolla.

Koskee ainoastaan pääomatuloja. Kun ei tuloudu, niin ei tuloudu. Voi ottaa osakkeita vastaan vaikka velkaa.

1 tykkäys

Luetaankohan ne tuloiksi jos niitä ei nosta osake-/arvo-osuustililtä? Oman käsityksen mukaan ne ei ole tuloja jos niitä ei siirrä/nosta käyttötilille.

Kaikki pääomatulot lasketaan. osakesäästötilin sisällä tapahtuvat muutokset eivät ole tuloja. Arvo-osuustilillä ovat.

Eli kerran, kun menee yli tuon määrän niin homma menee sekasin koko vuodelta vai pelkästään yhdeltä työttömyysetuuskuukaudelta?

Siltä kuukaudelta, kun menee yli. Minulla ei ole varmaa tietoa lähtevätkö isompia summia jotenkin jakamaan tuleville kuukausille.

Tuolla näkyy olevan selitetty ihan hyvin

  • Eli vuoden pääomatulot tasataan joka kuukaudelle
  • Myös osakesäästötilin osingot huomioidaan
  • Jostain käsittämättömästä syystä sinkun raja on tuo reilu 300 mutta jos puoliso löytyy niin saakin saada jo reilun tonnin osinkoja ilman että vaikuttaa työmarkkinatukeen
10 tykkäystä

Tuosta 300-> 1000€:n noususta olisi kylllä mielenkiintoinen kuulla tuki-insinöörin perustelut.

(Piilo)tuki parisuhteelle, tai ehkä ei niin piilokaan?

Yleensä menot per nuppi tippuu, kun muuttaa saman katon alle jonkun kanssa ja samoin tuet, mut tässä kohtaa sitten joku työryhmä on saanut jollain ilveellä eri laskelmat aikaiseksi :crazy_face:

5 tykkäystä

Täytyy tunnustaa, etten ole varmaankaan paras asiantuntija aiheesta. Oletin Kelan noudattavan omia ohjeistuksia. On hurjaa touhua, jos ei etukäteen tiedä Sääntöjä"

Vuosien varrella kun on välillä ollut pätkätöissä/ työtön/ sijoittaja/ opiskelija ja parisuhdestatus vaihdellut, niin kyllä Kelan tuista löytyy ylläreitä suuntaan jos toiseen. Asumistukea kun on välillä vielä heittänyt soppaan mukaan, niin on jonkin kerran miettinyt sijoittamisen järkevyyttä.

Mutta loppujen lopuksi sijoittaminen on osaltaan vähentänyt tuen tarvetta ja kun duunis on, niin eipä Kelan kanssa ole tarvinnut painia.

9 tykkäystä

“Työmarkkinatuki on yleisin työttömyysturvan muoto Suomessa. Vuonna 2014 sitä sai 268 300 henkeä”.

Tämä lienee jäänne aiemmasta, jolloin puolison tulot huomioitiin työmarkkinatuen tarveharkinnassa. Työssäkäyvän puolison siis edellytettiin elättävän yhä työttömänä olevaa puolisoaan, eikä oikeutta työmarkkinatukeen yleensä ollut.

Vastaavasti kahden työttömän taloudessa toisen työllistyminen leikkasi myös toisen saamaa työmarkkinatukea, mikä loi kannustinloukun.

Sitä miksi tuota tulorajaa ei yhtenäistetty kun puolison tulojen vaikutus työmarkkinatukeen poistui (2013), en osaa sanoa.

4 tykkäystä

Eikös ole että jonkun iän jälkeen pääomatulot eivät vaikuta työmarkkinatukeen, 55 ehkä.

Edit. Näin on

Omat pääomatulot eivät kuitenkaan vaikuta työmarkkinatukeen

  • jos olet täyttänyt 55 vuotta ja olet täyttänyt työssäoloehdon ennen kuin jäit työttömäksi
  • jos osallistut TE-toimiston kanssa sovittuun toimintaan.
4 tykkäystä

Osingot ja työtön ei ainakaan aikoinaan toiminut lainkaan. Vaikka taisi olla se 300e/kk jo silloin.

Itse olin just maksanut 4800e osinkoja (sivutoimesta, ei varsinaista työtä, sijoitusfirma) kun ylläri, ylläri, jäin työttömäksi. Seuraavat kaksi vuotta Kela sitten tunnollisesti vähensi 400e/kk tuesta. Ei vaan saanut purettua edes vuodenvaihteessa tai 12kk päästä vaan taisi mennä kalenterivuosittain.

Ainakin varovainen kannattaa siis olla oman yrityksen suhteen. Olin kyllä tarkistanut että oy on paras vaihtoehto sivutoimelle mutta kuka tulkitsee ja miten ei välttämättä ole sama miten itse luet ja tulkitset…

2 tykkäystä

Tyttö muutti omilleen maaliskuun alusta ja haettiin asumistukea hänelle,olisi pitänyt kikkailla tuossa tytön osakkeilla mutta eipä nyt uskalla myydä kun vaikuttaa heti tuohon tukeen eikä jaksa joka siirtoa ilmoittaa.Tuloksi kai nuo lasketaan myyt sitten voitolla tai tappiolla osakkeita.Tulkitsin että tietty raja noilla osingoilla oli ennen tukiin vaikuttamista ja satunnaisia tuloja ei huomioida,melkoista puljaamista näiden kanssa on jos meinaa olla rehellinen.

Tästä tuli mieleen, kun asiaa selviteltiin, erikoinen nyanssi; Kela ei myönnä työmarkkinatukea jos luovutusvoitot ylittävät tietyn tason. Eivät siis katso pääomatuloja vaan luovutusvoittoja. Voi olla siis niin että pääomatulot ovat vaikkapa 0e. Varsin erikoista. Ilmeisesti heidän mielestään termiin perehtymättä ajattelevat, että kaikki sanat joissa on ”voitto” tarkoittavat tuloja. Toisaaltahan tuo on hyvä että tällaisia on, estetään tulipajatsoa näinkin.

5 tykkäystä

Katsooko ne “treidaamisen” työksi josta syntyvä “työtulo” vaikuttaa työmarkkinatukeen, mutta holdaaminen on jouten oloa, eli aitoa työttömyyttä?

8 tykkäystä