Ulkomaiset osakkeet

SURGICAL SCIENCE Sweden q4/2021.

Tämäkin kova!

Fortnox
https://info.fortnox.se/#sv

Oispa Inderes jo Ruotsissa! @Mikael_Rautanen

4 tykkäystä

Kiintoista firma ja rahaa tuntuu tulevan. Kuinkahan hyvin Upstartin liiketoiminta on suojattavissa? Äkkiseltään fiksumpi lainan myöntämisen koneoppismalli ei kuulosta kovin vaikealta tehdä. Toisin kuin esim. malli itseajaville autoilla joka tuntuu olevan todella vaikeaa. Eli vaikka rahaa tulee nyt mikä estää toista firmaa koodaamasta samanlaista mallia.

Kattelin patenttitietokantaa eikä se firman osalta kovin vahvalta näytä. Eli ei juuri suojattua IPR:ää

Firmalla ei myöskään taida olla lainkaan “omia käyttäjiä” eli siis lainanottajia? Tuollainen asiakaspooli antaisi jo hyvää suojausta. Esim. voidaan ajatella että Snap on hyvin suojattu koska heillä 300 miljoonaa käyttäjää joille voi myydä mainoksia.

Äkkiseltään tuntuu että molemmat (asiakaspooli ja IPR suojaus) voi pitkässä juoksussa olla riski. Ja tosiaan tämä vain 30minuutin pikaselvittelyn perusteella. Kuulisin mieluusti muita näkemyksiä.

1 tykkäys

Mm Brad Freeman on hyvin perillä Upstartista, kannattaa nämä kaksi lukea niin saa parempaa ymmärrystä:

1 tykkäys

Kiitos pitää katsoa. Jatkoin eilen hiukan vielä selvittämistä.

Tässä artikkelissa erinomainen pointti kilpailusta. “But you just have to look at the number of community banks, credit unions, so many potential customers out there that need this product. I constantly see that argued about, like well, Capital One’s doing in-house, so Upstart can’t make it.”

Eli lainan antamisen puoli on fragementoitunut (ainakin Jenkeissä) ja valtavasti pieniä firmoja joilla ei resursseja tehdä AI juttuja.

Linkkarissa oli valtavasti työpaikkoja auki erityisesti auto retail (autokaupan ai) puolelle. Myös autokauppa on fragementoitunut jopa Suomessa. Huomaako kukaan patterniä. Eli firman idea taitaa olla “financial AI as a Service for fragmented markets” kuin että koitetaisiin kilpailla isoja pelureita vastaan. Onko tämä nyt sitten yhtä kuin AirBnB ja Uber, mutta finanssille.

Jutussa mainittu myös Pagya suora kilpailija joka menossa SPACiin 8.5B hinnalla ja Upstart nyt eilisen kurssirallin jälkeen 12.5B. Lienee ihan hyvä riskin hajutukseen ottaa positio moelemmista.

Ja pöh.Siis Pagya 14B "However, keep in mind that this doesn’t include the 260 million warrants and options (slide 14) that are still to be exercised. Altogether, the market cap is closer to $14 billion.

Ei hirveästi keskustelua Adyen herätä,mutta kuuntelusuositus tälle podille

4 tykkäystä

Solid Försäkring ei maksa ensimmäiseltä toimintavuodelta osinkoja, vaan siirtää ne eteenpäin vuodelta 2022 maksettaviin osinkoihin:

In accordance with the company’s dividend policy and as previously communicated, the first time that the Board will propose a distribution of profit will be for the 2022 financial year. Accordingly, the Board proposes that the Annual General Meeting resolve that the profit at the disposal of the Meeting, SEK 297,413,178, be carried forward, of which SEK -776,174 to the Fair value reserve-

Adyenillä oli tänänä CMD. Valitettavasti en itse päässyt tänään kuuntelemaan livenä.

Capital Markets Day - 2022 - Adyen Tuolta ei ainakaan toistaiseksi löydy vielä tallenneta.

Tämän voinee nostaa isoimpana esille: Payments company Adyen announces expansion into banking services | Fortune

“Van der Does said the move into banking made sense because many of Adyen’s large “platform” customers want to be able to offer merchants credit and other banking services, and Adyen, because it has so much data on the transaction history of these merchants and others like them, is well-placed to offer it”

“solutions are built to scale to handle 20x current volume” CMD:stä kuultuna

2 tykkäystä

Kilpailijan kuulumisia

Muutamat nostot vrt Adyen

Stripe
2021 Processed Volume 640B (+60%)
2021 Employees 7000

Adyen
2021 Processed Volume 561B (+70%)
2021 Employees 2180

2 tykkäystä

Tue, April 26, 2022, 3:00 AM·1 min read

In this article:

 • ADYEY

-6.08%

 • ADYYF

-1.75%

Adyen’s single platform enables Amazon.co.jp to optimize checkout experience

TOKYO, April 25, 2022 /PRNewswire/ – Adyen (AMS:ADYEN), the global financial platform of choice for leading companies, is now processing payments for Amazon Japan. Using Adyen’s platform, Amazon Japan will further optimize the payment data and checkout experience for its Amazon.co.jp customers.

1 tykkäys

Stripe vs Adyen kisassa olen huolestunut devaajien vähäisestä Adyenin käyttäjinä. Proxynä tälle StackOverflow kysymysten määrät

Adyen 93
https://stackoverflow.com/questions/tagged/adyen

Stripe 10 245
https://stackoverflow.com/questions/tagged/stripe-payments

Voi tietty olla että huono proxy koska Adyenllä joku toinen kanava devaaja kommunikointiin tai tuote vain niin paljon parepi tähän. Ekasta en tiedä ja tokaan en usko, koska devaajilla on aina kysymyksiä. Ajatuksia?

Edit Linkit korjattu

Adyen - Maksualusta Hollannista laitoin oman ketjun

2 tykkäystä

Mastercardin Q1 luvut ulkona, ilahduttava 57% liikevoitto-% ja nettoa noin 50% liikevaihdosta:

1 tykkäys

National CineMedia Q1 ulos. Minulla aiheutti kurssihälytyksen. :hole: (en omista.) Ollaan jo reilusti alle koronapohjien. Meinasiko jenkit jäädä streamejä kattoo, ku kaikki leffateatterit on jo auki.

Volvo AB tekee sarjatuotantona täyssähkökuorma-autoja- ja rekkoja Ranskassa. Kohtuullisesti hinnoiteltu ja hieman osinkojakin kilahtaa.

3 tykkäystä

Retail-ketjuissa on kyllä menossa pudotuspelit tämän inflaation kanssa. Olen sivusilmällä seurannut yhdysvaltalaista Big Lotsia joka on huonekaluihin, kausituotteisiin, snackseihin ja sekalaiseen kodintavaraan keskittynyt halpahalli. Taseen kokoluokassa puhutaan noin 4 miljardin dollarin yhtiöstä. Kurssi oli laskenut voimakkaasti ja osake näytti päällisin puolin halvalta myös P/B:llä. Yhtiö on historiallisesti tehnyt kelpo kannattavuutta, mikä herättikin kiinnostukseni. Firma myi jakelukeskuksensa pois koronakriisin alettua, maksoi kaikki velkansa ja jäljelle jäi vielä kasa käteistä. Johto ilmoitti kunnianhimoisesta investointisuunnitelmasta jossa uusia liikkeitä avattaisiin kasapäin.

Tämän suunnitelman kanssa täysin ristiriidassa oli kuitenkin se, että koko käteiskasa, jota oli vielä Q4 2020 lopussa 13,9 % taseesta, tuhlattiin omien osakkeiden takaisinostoon. Viime vuoden Q4 lopussa käteistä oli vaivaiset 1,4 % taseesta. Se on ihan terveen yhtiön merkki että holdataan vähän käteistäkin vaikka olisi minkälainen inflaatio, joten tämä herätti epäilykseni.

Ajattelin, että tässä on nyt kyllä syytä katsoa tämä Q1 tulos (helmi-huhtikuu), se on ollut yhtiölle kausiluontoisesti joulun jälkeen toiseksi paras. Tavaraa oli kertynyt varastoon. Vielä maaliskuussa yhtiö ohjeisti, että osakekohtainen tulos olisi $1,10 - $1,20. Tänään sitten nähtiin todellisuus. Liikevaihto romahti -15,4 % ja bruttokate -22.8 %. SG&A -kulut paisui. Varaston koko räjähti +48,5 % (“higher unit costs & in-transit inventory”). Liiketoiminnan rahavirta oli -196 miljoonaa, kun se vuosi sitten oli ollut +204 miljoonaa. Viime vuoden taseen 0,58 Quick Ratio on nyt 0,06. Alennusmyyntejä tiedossa! Investointiohjelma laitettiin välittömästi jäihin.

Mitä tästä opimme?
Sillä on väliä mihin yritys sijoittaa, ei pelkästään että yritetään kasvaa pää märkänä. Johdon puheiden ja taseen lukujen pitää olla synkassa. Kassavirta on kuningas.

11 tykkäystä

Plejdin osari, kannattava kasvu jatkuu vahvana. Nyt myös julkistettu ensimmäiset uudet tuotekategoriat valaisimien ohjaamisen ulkopuolella.

Doubled profitability and continued strong growth
We continue the year with a strong second quarter where we see organic growth of 33% and improved operating profit of as much as 107%.

The value in installations grows by approximately 37% and inventories at wholesalers are in the normal range for the period. The gross margin also increases to 58.6% from 54.5% for the same quarter last year, mainly due to production optimizations for our volume products.

Norway continues to grow strongly by 151% in installations, with a growth curve similar to the one we saw in Sweden in 2019. Sweden continues to grow steadily with an increase of 20% in installations, even Finland and the Netherlands are growing strongly in anticipation of product adaptations.

1 tykkäys

Jahas, Resurs Holdingista aiemmin irtautunut Solid Försäkring tempaisi ilmeisesti ihan kivan osarin:

image

April-June 2022*

 • Gross written premiums increased 19 per cent to KSEK 291,855 (244,395)

 • Premiums earned, net of reinsurance, increased 13 per cent to KSEK 273,901 (241,893)

 • Technical result increased 37 per cent to KSEK 38,965 (28,429), which is the highest technical result for a quarter in Solid’s history

 • The combined ratio improved to 86.9 per cent (88.9)

 • The result of asset management declined to KSEK -18,620 (8,244), corresponding to a portfolio return** of -1 per cent

 • Profit after tax declined to KSEK 14,006 (29,247)

 • Basic and diluted earnings per share declined to SEK 0.70 per share (1.46)

January–June 2022*

 • Gross written premiums increased 22 per cent to KSEK 561,936 (460,258)

 • Premiums earned, net of reinsurance, increased 14 per cent to KSEK 542,495 (476,740)

 • Technical result increased 24 per cent to KSEK 72,397 (58,293)

 • The combined ratio improved to 87.7 per cent (88.4)

 • Result of asset management declined to KSEK -32,787 (32,201) and total return was -2.4 per cent (2.8).

 • Profit after tax declined to KSEK 27,019 (69,602)

 • Basic and diluted earnings per share declined to SEK 1.35 per share (3.48)

6 tykkäystä

Nyt kun euro on todella heikko, niin miten “käsittelette” valuuttariskin uusissa ostoissa? Jos osake X on tänään vaikka 100 USD, ja sitten euro palautuukin entiseen arvoon (1 EUR = ~1,30 USD), niin siitähän tulisi automaattisesti n. -25 % osakkeeseen, vaikka X:n kurssi säilyy edelleen samassa 100 USD:ssä.

Looginen on tietysti, ettei osta USD-osakkeita. Mutta onko se järkevä vaihtoehto? :slight_smile: Itse päädyin ainakin siihen, että toistaiseksi esim. jenkkiosingoilla ostan vain pohjoismaisia osakkeita.

2 tykkäystä

Mitä jos Euro menee ennen muutosta 1,30USD suhteeseen 1 Eur= 0,70 USD? Jos Euro alueella ei ole varaa nostaa korkoja ja FED toteuttaa sunnitelmansa. Itse en lähde arvuuttelemaan valuuttakurssien kehitystä. Esitän m samalla kysymyksen, onko Euroopan talous ennätys heikko suhteessa USA:han? Eurooppa on ratsastanut Saksan teollisuuden viennillä ja Saksan teollisuus taas Venäjän halvalla energialla jota ei ole käytössä. Saksan teollisuus ei vastaa myöskään kuumimpaan hottiin kysyntään eli sotatarvikkeiden vientiin Ukrainaan vaan pakittelee.

1 tykkäys