Adyen - Maksualusta Hollannista

Pitänyt jo tovin Adyenistä avata oma ketjunsa, vaikkakin foorumilla on hyvin vähän keskustelua tästä Hollantilaisesta firmasta.

Lyhyesti: Adyen on maksualusta, joka tarjoaa verkkomaksupalvelun, korttisopimukset ja riskienhallinnan palvelut yhdessä ja samassa järjestelmässä.

Tämä kuva vuoden 2020 CMD:stä on erinomainen tiivistämään Adyeniä.

Adyenissä on useita erittäinmielenkiintoisia vivahteita lukemattomia. Esimerkiksi kaikki heidän tulosvideot ovat itse suunniteltuja ja tuotettuja!

Adyen on perustettu vuonna 2006 Pieter van der Doesin ja Arnout Schuijffn toimesta . Pieter on tällä hetkellä Adyenin CEO ja Arnout toimi CTO:na vuoden 2021 tammikuuhun asti. Firman ydinporukalla oli vahva tausta alalta ja erityisesti silloisessa Bibitistä (nykyisin osa WordPay Group), joka myytiin WordlPay:lle vuonna 2004. WordlPayn omisti the Royal Bank of Scotland. Nimi Adyen juontaa juurensa Sranan Tongo, joka tarkoittaa “aloitaa uudelleen/start over again”. Yritys on ollut voitollinen vuodesta 2011 asti, jolloin oli myös 1. rahoituskierros. Toisaalta he eivät edes hakeneet lisäpääomia vaan enemmänkin markkinointia/esittelyä yhteistyökumppaneille. Monet VC firmat eivät halunneet edes sijotaa Adyeniin silloisillä ehdoilla.

Adyeniä käytiin jakson verran läpi Join Colossusen jaksossa 9.3.2022, jossa vieraana oli Michael Willar, joka on portfolio managerina Stenham Asset Managementissa. Erittäin iso kuuntelusuositus kyseiselle jaksolle, mikäli Adyen kiinnostaa: Adyen: A First Principles Payment Platform - Colossus®

Yritys raportoi vain puolivuosittain, H1 ja H2.
H2 2021 Shareholder Letter - Adyen koko raporti täältä
Tässä H2/2021 muutamia nostoja.


image
Taloudelliset tavoitteet

Kassavirrat

Adyenin CMD:t ovat kerrassaan loistavia. Tämän vuoden CMD pidettiin 31.3.2022 ja siihen linkki tässä: Capital Markets Day - 2022 - Adyen

CMD:n liittyvä uutinen strategiaa koskien: Payments company Adyen announces expansion into banking services | Fortune

Twiitti kilpailijoista

Stripen tuoreet kuulumiset: https://stripe.com/files/stripe-2021-update.pdf

Vielä erinomainen twiittiketju viime vuoden puolelta: https://twitter.com/Invesquotes/status/1463641852763070467

Ipo prospi tästä: https://www.adyen.com/dam/jcr:ab990e2d-7911-44b7-8932-beeec4809eba/Adyen%20Prospectus.pdf

Sieltä nostan tämän kohdan, jota on kyllä osareissakin käyty uudelleen läpi.

"Adyen’s net revenue is impacted by the volume of payment transactions with a specific merchant. In
general, as volumes grow, merchants are able to negotiate relatively lower fees per transaction. As a
result, this means that the company’s take-rate (net revenue as a percentage of processed volumes) for a merchant generally declines as transaction volume grows, with a take rate of 0.21% for the year ending 31 December 2017, as compared to 0.24% and 0.30% in the years ending 31 December 2016 and 2015, respectively. However, Adyen does not track take-rate as a measure of its business. Instead, Adyen aims to ensure that each additional euro of processed volumes increases its net revenue in the aggregate. This means that the positive impact from an increase in processed volumes is higher than the negative impact of fee decreases related to volume discounts. This consequently has a positive impact on EBITD"A.

Disclaimer:
Omistan Adyenin osakkeita, ketju ja tässä olevat viestit ei ole sijotussuosituksia.

19 tykkäystä

Laitetaan tämä uutinen vielä muutaman päivän takaa

5 tykkäystä

Tässä vähän taustaa eBay yhteistyöhön.

1 tykkäys

Booking.com on eräs Adyenin isoista asiakkaista, mutta on tämän jutun perusteella rakentamassa omaa maksujenhallinta järjestelmää.

Kiintoisaa nähdä tuleeko tuosta trendi. Toisaalta voi ajatella että Adyen helpottaa niin paljon elämää ettei kannata, kuten Twilio joka helpottaa asiakaskommunikaatiota. Toisaalta maksujen voidaan ajatella olevan strategisesti vielä asiakaskommunikaatiota tärkeämpää joten inhouse ratkaisu voi olla siinä parempi. Toki isoilla firmoilla aina on useita maksuvälittäjiä joten Adyen pyörii jatkossakin taustalla. Toisaalta jos 3rd solutionsin käyttö vähenee niin eihän se hyvää tee maksuvälittäjille Adyen Stripe ja mitä muita niitä nyt on.

2 tykkäystä

Adyen on nyt EV/EBIT tasolla (60,13), joka huitelee koronapohjia ja on käytännössä kaikkien aikojen alimpia, mitä pörssitaipaleen aikana on ollut. Graafi ja luvut Seeking Alphan puolelta.

5 tykkäystä

Muutaman päivän takaa.

1 tykkäys