Osakesijoittaminen

Universal Music Group - The Day the Music Died

Lähiaikojen mukavin tutkimiskohteelle Universal Music Group en löytänyt vielä omaa ketjua. :blush:

Musiikkibisneksen sanottiin kuolleen jo parivuosikymmentä sitten. Digitalistumisen myötä kasvanut piratismi ja tiedon viraali leviäminen ajoi musiikkibisneksen vaikeuksiin. Immateriaalioikeuksien saralla on tehty vuosien varrella tiukasti töitä, mikä on alkanut kantamaan hedelmää.

Ranskan pörssiin listautunut Vivendi listasikim 21.9.2021 Amsterdamin pörssiin omistamansa Universal Music Groupin (UMG). Vivendi on ilmoittanut pitävänsä vähintään 10% omistusosuuden kahden vuoden ajan UMG:stä

Omistusrakenne listautumisen jälkeen:

Universal Music Group on tällä hetkellä maailman suurin levy-yhtiö. Sen kaksi suurinta kilpailijaa ovat Warner Music ja Sony Music Entertainment.

Toistaiseksi UMG on onnistunut lisäämään omaa osuuttaan markkinoilla. Vuonna 2021 UMGn markkina osuus on ollut globaalisti 32,4% ja Suomessa n. 36%.

Yhtiö perustuu laajaan levy-yhtiöverkostoon, jotka toimivat yrittäjinä. Yhtiö löytää, kehittää, markkinoi ja jakelee musiikkia yli 60 maassa.

Artistirosteri:

Lehdissä kritisoidaan isojen musiikkialan yhtiöiden valtaa pieniin toimijoihin nähden, mutta toisaalta levy-yhtiöiden yhdistyminen antaa voimaa neuvotteluihin isojen teknojättien kanssa. Striimauksesta saatava tuotto ei näyttäisi tällä hetkellä olevan laantumaan päin.

UMG:n tulos on kasvanut kaksinumeroisia lukuja Vivendin selvityksen mukaan vuodesta 2016.

UMG julkaisi Q3 tuloksensa. Hieman päästiin oikaistun käyttökatteen avulla ylittämään odotukset.

kuva

9 tykkäystä

Voisikohan sieltä ostaa osuus johonkin tiettyyn biisiin/sävellykseen? Ainakin Juurikki tietää muutaman unohdetun biisin, jotka nousevat kyllä.

Juurikki kävi katsomassa paperilehdestä, että alalla on muutakin toimintaa, mm. Hipgnosis siellä toimii.

Hipgnosis vaikuttaa firmalta, johon voi luottaa, jos ei omistus ole muuttunut. Hipgnosis teki Pink Floydin, Yesin, ja monen muun LP-levyjen kansia. Aina oli uusi raikas ilmaisutapa. Sinäkin olet nähnyt niitä. Tai firma kuihtui ja vallattiin ja nyt on vain arvokas nimi?

Tästä biisien oikeuksiin siirtyneestä Hipgnosista oli juttu Viisas Raha -lehdessä 5/2021. Ja senhän saa, kun liittyy Suomen Osakesäästäjät ry:n jäseneksi.

Korjatkaa tiedot, mutta antakaa samalla myös lähteet, josta faktat saa. :wink:

1 tykkäys

Pitää vielä jatkaa, vaikka tuskin kukaan Suomessa hereillä on. Lehtijutun mukaan 13 000 biisin keskihinta on vain 5 000 puntaa. Hitto jos saisi ostaa yhden biisin, siis tämän hetken arvostuksen mukaisesti halvan tulevaisuuden biisin, vaikka lahjaksi. Olisi upea syntymäpäivälahja. Vähän kallis, mutta jos sittenkin pitäisi itsellä 50%?

2 tykkäystä

Kyllä.

UMG:n lisäksi listautuneita musiikkialan yrityksiä on Hipgnosis Songs Fund marraskuu 2018 Warner Music kesäkuu 2020 ja Round Hill Music Royalty Fund marraskuu 2020. Sony Entertainmentiin pystyy sijoittamaan Sony Corporationin kautta, BMG Rights Management taitaa olla yhä KKR:n omistuksessa.

Aika hyvin kaikkien kurssit ovat kehittyneet. Pääosin on kasvu syntynyt striimauksesta.

Hipgnosis ostaa oikeuksia jo tunnettuihin tyypillisesti vanhempiin kappaleihin ja auttaa artisteja saamaan tekijänoikeuspalkkioita, kun kappaleita esitetään julkisesti:

Liiketoimitamalli on siinä mielessä erilainen, että artistit ovat jo haalineet mainetta itselleen ja eivätkä välttämättä ole enää uran nousukiidossa. Ehkä jo vetäytyneet pois aktiivisesta musiikin tekemisestä.

Sinänsä siis voisi yksinkertaistaa, että Round Hill ja Hipgnosis ovat arvosijoittajia ja UMG, Warner ja Sony kasvusijoittajia.

Round Hillin sivuilla on kuvattu julkaisuun liittyviä numeroita

Megatrendinä voi siis ajatella, että ala elää ja voi hyvin.

Vaikeuksista huolimatta.

Mitä olen lueskellut yhtiöiden sivuja Round Hillin ja Hipgnosisin liiketoimintamallit vaikuttavat aika samanlaisilta. Round Hill on kuvannut liiketoimintansa näin:

Huomion arvoista on, että tekijälle päätyvät maksut riippuvat yhä julkaisijan ja tekijän välisestä sopimuksesta. Tämä on se klikki, mistä taistelut levy-yhtiön ja artistin välillä ovat kuuluisia.

Haluaisiko @Juurikki avata, miksi pidät Hipgnosista luotettavana levy-yhtiönä? :hugs: Onko Hipgnosis luotettavampi kuin esimerkiksi palkittu BMG ja millä perusteilla?

Mikäli meinasit artistien turhautumista palkkioihin, löytyykö lähteitä, mistä näkyy jotain vertailua sen suhteen, että artisti pystyy tienaamaan Hipgnosiksen kirjoilla paremmin kuin UMG:n

kuva

6 tykkäystä

UMG julkaisi pyrkivänsä aktiivisesti hakemaan brändikumppaneita artisteilleen yhteistyössä Authentic Brands Group (ABG) kanssa

https://tools.eurolandir.com/tools/Pressreleases/GetPressRelease/?ID=3995542&lang=en-GB&companycode=us-umg&v=dark

Amerikkalainen ABG on 2010 perustettu yhtiö, joka omistaa yli 50 kuluttajarändiä. Näihin lukeutuu mm. Marilyn Monroe, Elvis Presley, Reebok, Shaquille O’Neal.

Monet brändeistä on ostettu konkurssipesistä.

Stockmann ketjun yhteydessä on täällä Inderesin palstalla ollut puhetta retailin ja kivijalkaliikkeiden ongelmista. ABG onkin ostanut pulassa olleiden Barclays ja Forever 21 brändit, vaikka se ei omista yhtään liikettä tai fyysistä esinettä. Se ei siis valmista mitään vaan keskittyy brändien identiteetin vahvistamiseen ja markkinoimaan sitä. Myy siis lisenssejä.

Esimerkkinä, mitä on sanottu ABGn ostettua Reebokin brändin Adidakselta elokuussa 2021 2,1B €:lla

Kurssi laski tänään -3,14%.

Tämä voi osittain johtua ABG:n entisten työntekijöiden nostamien kanteiden negatiivisesta julkisuudesta tai sitten on vain normaalia kurssiliikettä. Jenkkiyrityksistä on välillä vaikea sanoa, kuinka relevantteja oikeusjutut todella on yhtiön maineen kannalta. Kanteiden nostamisessa jenkeissä on sen verran matala kynnys.

ABG on myös ilmoittanut tänä vuonna listautuvansa kuitatakseen velkataakkaansa, joka on syntynyt agressiivisesta kasvustrategiasta.

Kommenttia ABGn listautumisesta:

Sinänsä ABGn liiketoiminnan ja taloudellisen tilan ei pitäisi vaikuttaa erityisen vahvasti UMG:iin, koska kyse on tiedotteen mukaan kumppanuudesta.

Mielenkiintoista, vauhdittaako kumppanuus ABGn kanssa UMGn brändiyhteistyökumppanuuksien myyntiä.

Aikaisempia esimerkkejä UMG Finlandin brändiyhteistöistä:

1 tykkäys