Osakesijoittaminen

Uponor - Putkia maailmalle

Huomasin ettei Uponorista ole ilmeisesti ketjua olemassa. Ei se kyllä ole Inderesin seurannassakaan, mutta koitetaan tehdä vähän kotianalyysia.

Yhtiöhän on putkien ja muiden rakennusmateriaalien toimittaja. Yhtiö toimii Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, mutta harva ehkä ymmärtää, että merkittävin alue on juuri Yhdysvallat.

Yhtiö on siis altistunut yllättävän vähän Suomen ja pohjoismaiden rakennusmarkkinoille. Usassahan rakennusmarkkinat vetävät merkittävän hyvin. Yhtiö myös teki Q4:llä merkittävän parannuksen tulokseensa juuri USA:ssa ja divestoi heikon infrayksikkönsä myös viime vuonna.

Osinkokäyräkin alkaa näyttää historiallisesti hyvältä.

Sen lisäksi, kun katsoo yhtiön laatua, se pystyy tekemään jatkuvasti noin 10-20 %:n ROE-%

No yhtiön osake on noin 30 % alle vuosien 2014-2016 tason, vaikka tulos on selvästi paremmalla tasolla. Vuoden 2019 EPS oli 0,72 euroa.

Vuosina 2014-2016 yhtiötä hinnoiteltiin noin 20 P/E:llä ja kun yhtiö odottaa tuloksen tänä vuonna kasvavan, voidaan nopealla laskelmalla arvioida konservatiivisesti, että tulos kasvaa esimerkiksi 15 %.

EPS olisi vuonna 2020 tällöin 0,83 euroa ja P/E 20x osakkeen pitäisi olla 16,5 euroa.

Mitä muut mieltä Uponorista? Onko tämä jollain salkussa?

8 tykkäystä

Täältä löytyy yksi tyytyväinen Uponorin omistaja.
Etsin loppukesästä jotain yllättäjää, jossa koin olevan nousuvaraa.
Elokuussa ostin 9,06e keskikurssilla, joten oma tuotto tällä hetkellä 52,73%.
YTD 18,88%. Jenkit vetää, joten pysyy pitkässä salkussa.

Täältä nousee myös käsi pystyyn omistamisen suhteen, viime vuonna tein omaa analyysia ja uskoin johdon tekemiä ratkaisuja oikeiksi. Yksi oma kriiteeri on aina ollut sijoituksissa se, että yhtiö pystyy tekemaan pääomalle tuottoa ja mielellään maksaa kohtuullista osinkoa yli suhdanteen. Uponor tästä hyvä malliesimerkki. Tämä taisi ainakin viime vuoden puolella esiintyä shortti-listalla, tätä vähän kontrasin omalla näkemyksellä, kun lähtee nousuun niin voi nousta kivasti. Tyytyväinen omistaja siis myös täällä.

1 tykkäys

Uponor ei näy otsikoissa; on sijoittajien valtaosalle täysin tuntematon yhtiö. Kuten @Mikko_Rekila yllä toi esiin, Uponor teki varsinkin viime vuoden loppupuoliskolla vahvaa jälkeä USAssa. Näkymä on hyvä alkaneelle vuodelle varsinkin USAssa. Q1/19:n vertailuluvut ovat heikot, joten Q1/20-luvuilta voi odottaa rajua kasvua. Säästöohjelman vaikutus alkanee realisoitua vuoden loppupuoliskolla, minkä myötä marginaalit parantunevat myös Euroopassa. Pitkän aikavälin kasvunäkymä on parempi Pohjois-Amerikassa kuin Euroopassa.

Oma tavoitehintahaarukkani on 14.89–17.50 euroa. Nordea nosti tänään tavoitehintansa 15.2 euroon ostosuosituksen kera.

1 tykkäys

Uponoria salkussa 9,09€ keskihinnalla :slightly_smiling_face:

Amerikan tehtaan valmistuminen ja sen kasvattava vaikutus tulevaan liikevaihtoon on ollut yksi asia, joka sai 2019 keväällä ja kesällä painamaan ostonappia, sen lisäksi että osake dippasi aika rajusti. Uponorilla on epäseksikäs business, joka on toisaalta hyvin tarpeellista, lähes kaikki piilossa, mutta hyvin tarpeellista tavaraa. Katsokaa vaikka

Ja kun (valitettavasti) kuulee juttuja huonolaatuisista uusien talojen putkistoista, joissa remppaa tehdään 10-15 vuoden päästä talon valmistumisesta, niin alkaa arvostaa hyvää laatua tekeviä yhtiöitä. Uponor on mielestäni sellainen. Maksaa vielä ihan mukiinmenevää osinkoakin, vielä näillä kursseillakin lähes 4%.

Tämä on pitkässä salkussa.

5 tykkäystä

Itsekin olen miettinyt Uponorin osakkeiden hankkimista :thinking:
Vaikuttaa olevan vakaalla pohjalla ja osinkohistoria on jo monen vuoden ajan ollut kasvava.

  • Tammi–maaliskuun liikevaihto oli 277,4 (248,9) milj. euroa, kasvua 11,5 prosenttia. Valuuttakurssivaikutukset huomioiden orgaaninen kasvu oli 11,2 prosenttia.
  • Vertailukelpoinen liikevoitto oli 29,5 (14,3) milj. euroa, kasvua 106,2 prosenttia.
  • Liikevoitto oli 28,6 (14,3) milj. euroa, kasvua 99,9 prosenttia.
  • Osakekohtainen tulos oli 0,30 (0,10) euroa.
  • Sijoitetun pääoman tuotto oli 21,4 (8,0) prosenttia ja nettovelkaantumisaste 52,2 (72,8) prosenttia.
  • Liiketoiminnan rahavirta oli -11,3 (-31,6) milj. euroa.

Q1-raporttissa oli erittäin hyvät luvut.
Näkymiä ei kuitenkaan tulevaisuuden suhteen ole julkistettu minkäpä muunkaan, kun koronan takia.

“Uponor peruutti 19.3.2020 vuodelle 2020 antamansa ohjeistuksen johtuen heikosta näkyvyydestä mahdollisiin COVID-19-pandemian aiheuttamiin vaikutuksiin vertailukelpoiseen liikevoittoon. Kun näkyvyys paranee ja merkittävä epävarmuus hälvenee, Uponor päivittää näkymiään ja antaa uuden ohjeistuksen.”

4 tykkäystä