Upstart - finassipalveluiden uudistaja tekoälyn (AI) avulla

Upstartin liiketoiminnan ydin on tekoälyratkaisujen tarjoaminen finassisektorin käyttöön. Tällä hetkellä pääpaino on luottojen myöntämisen automatisoinnissa tekoälyn avulla.

Yhtiö on kymmenen vuotta vanha. Yhtiön IPO oli joulukuussa 2020. Yhtiö on juuriltaan selkeä fintech-yhtiö, joka navigoi eteenpäin toteuttaakseen David Girouardin (perustajaosakas ja toimitusjohtaja) visiota finassisektorin merkittävästä uudistamisesta.

Lyhyellä pörssitaipaleellaan yhtiö on jo ehtinyt kokea monta myötä- ja vastatuulta. Se mikä aiemmin tapahtui 10 vuoden aikana, on tapahtunut Upstartille 1,5 vuodessa. Sijoittamista harkitseville tiedoksi, että tämä yhtiö pystyy murskaamaan markkina-arvonsa yhdessä kvartaalissa (osake romahti n.150 tasolta 25 taalan pohjille), vaikka yhtiön fundamentaalit puksuttaa erittäin hyvin eteenpäin. Tämä ilmiö nähtiin tänä keväänä.

Avasin tämän ketjun yleisön pyynnöstä, kiitos kun kerroitte, että tätä halutaan. Yhdessä tätä on hyvä tutkia ja yrittää ymmärtää.

16 tykkäystä

Mä ainakin tykkään, jos ketjun alkupäässä on myös yhtiön talouslukuja. Marketscreeneristä otetut tuoreimmat luvut ja ennusteet.

Näyttökuva 2022-5-22 kello 12.12.44
Näyttökuva 2022-5-22 kello 12.13.30
Näyttökuva 2022-5-22 kello 12.14.22
Näyttökuva 2022-5-22 kello 12.14.58

Sijoittajapresentaatio:

https://ir.upstart.com/static-files/abb1aa09-a5a1-48f2-8880-296632a95404

11 tykkäystä

Kuulin vasta podissa ohimennen, että osakepohjaiset palkitsemisjärjestelmät vääristävät monien jenkkiteknojen arvostuskertoimia halvemmaksi kuin mitä perus p/e-kertoimista näkee.

Eikös tuo ainakin näy liikkeellä olevien osakkeiden lukumäärässä (tulee diluutiota). Mitenköhän asiaa voisi kvantitoida järkevästi…

Upstart mainittiin yhtenä tämmöisenä yrityksenä.

4 tykkäystä

Yhtiöiden palkitsemisjärjestelmien kaivelu vaatii vähän työtä; ne kyllä on löydettävissä. Ja palkitsemisten realisoinnit on aina tapauskohtaisia. Mutta totta puhut, hyvä olisi tiedostaa suuruusluokka, onko liudennus 10% vai esim. 30%.

1 tykkäys

Kävin läpi Upstartin Earnings Conffacallia (julkaistu 9.5.22). Kyllähän sieltä aika paljon mielenkiintoista nousi, on tosi kiinnostava keissi ja erikoiset tapahtumat toukokuussa. Siis kurssi yli puolittui käytännössä Q1 tuloksen jälkeen. Jos vähän puretaan tilannetta, niin markkina nosti tikun nokkaan sen, että fintech SOFTAFIRMA kertoi yllättäen, että “Additionally, we have started to selectively use our capital as a funding buffer for core personal loans in periods of interest fluctuation where the market clearing price is in flux. Our balance of loans, notes and residuals at the end of the quarter was consequently up to $604 million from $261 million in Q4.” Markkina rankaisi UPSTia siitä, että se alkoi olla myös PANKKI . Toinen syy rankaisuun oli se, että tälle vuodelle kasvun ennustetaan lähes pysähtyvän.

Toimitusjohtaja David Girouard selvästi kertoo conffacallissa, että UPST on syklinen. Tietenkin on, koska lainamarkkina on syklistä. Ja se vaikuttaa käytännössä ilman puskuria myös UPSTiin. Matalan koron ja matalan marginaalin aikana lainoja myydään enemmän ja luototus onnistuu paremmin. Ja korkojen ja marginaalien noustessa luototus on haastavampaa ja UPSTin myynti kärsii. Ts. sekä kasvun taittuminen, että taseen käyttäminen rahoituspuskurina on nousevien korkojen suhdanneilmentymä UPSTin tapaiselle yhtiölle. Markkinalle tämä oli järkytys ja kurssi rojahti 80$->25$. Tämän toukokuun 9. päivän opetuksen jälkeen markkina varmaankin alkaa tottua ja vähitellen ehkä hyväksyäkin UPSTin toiminnan luontaisia piirteitä.

David Girouard avaa callissaan paljon yhtiön konkreettista liiketoimintaa (substanssia). Hän vakuuttaa, että UPSTin AI auttaa lainottajia parempiin tuloksiin kuin vaihtoehtoiset ratkaisut. Lisäksi UPSTin tuotteiden kysyntä on kovaa, esim. joka viikko uusi lainottaja alkaa käyttää heidän tuotettaan. Autolainoitus etenee erinomaisesti ja samoin UPSTin busines on edennyt hyvin pienten ja keskisuurten yritysten lainatuotteiden osalta. Suosittelen lukemaan UPSTin materiaaleja, jos haluaa itse tarkemmin ottaa kantaa yhtiön tuotteiden laatuun ja potentiaaliin. Tässä en nyt pysty enempää kirjoittamaan, ettei tästä tule novelli.

Olikos se @Von_Wangell, joka viikko-pari sitten huhuili käänneyhtiöitä. No itse asiassa tässähän on juuri sellainen. Yhtiö ajoi pikavauhtia noususuhdanteesta (Covid-19 jakso & matalat korot) taantumaan (korkojen nousu). Eli yhtiön riskitaso muuttui yhdessä yössä ohjelmistotalosta pankin ja softafirman sekatavarataloksi. Käänne vois tapahtua niin, että UPST näyttää Q2:lla, että yhtiön oman taseen käyttö rahoitukseen oli väliaikaista ja että kasvu alkaa kiihtyä, kun autorahoitus ja pienten-keskisuurten yritysten tuotteet alkaa vetää. Ja jos saadaan markkinoilla konsensus, että korkojen nousu tasoittuu, niin sittenhän olisi käännepisteen elementtejä.

Lopuksi poimin conffacallista sen kohdan, mikä minusta tekee tämän yhtiön seuraamisen kiinnostavaksi: ”77% of large banks and almost 90% of small banks have no online application process whatsoever.” Kyllähän UPST on toimialalla, jossa Myötätuuli (M) voi olla yllättävän iso, eli M = AxT (eli A kertaa T). A = manuaalityön Automatisoinnista saatava hyöty ja T = koneellisesti tekoälyllä saavutettavat paremmat Tulokset lainottajille. Tässä UPSTin liiketoimintamallissa voi siis syntyä eksponentiaalisesti kasvavaa ja moneen suuntaan laajentuvaa lisäarvoa.

6 tykkäystä

Joo, juuri näitä (kova kasvu, perustajat mukana, kannattavia nyt/lähitulevaisuudessa) peräänkuulutin ja taisin mainitakin Cloudflare säikeessä, että salkusta jo löytyy sekä Upstart että SoFi. Mutta etenkin SoFi palstalla tästä oli suht paljon keskustelua jo aiemminkin.

Ostin UPSTia jo tovin ennen osaria, joten osui kohtalaisen hyvin vyön alle. Hankin kuitenkin lisää aika isosti, kun tuntui, että reaktio oli täysin kohtuuton. Markkinatilanne vaan oli paskista paskin ja tuolloin ei mikään tulos kelvannut markkinalle. Pandemia, sota, inflaatio tapissa, koronnostot, Kiinan haasteet jne jne. Huonominkin toki voi mennä etenkin, jos saadaan se paniikkiotsikoiden lietsoma III maailmansota.

Tuota USA pankkien konservatiivisuutta itsekin mietin ja tulin siihen tulokseen, että UPST tulee luultavasti olemaan hyvin vahvoilla softansa kanssa. Epäilen, ettei varsinkaan pienemmillä pankeilla/instikoilla ole mitään mahdollisuuksia - tuskin haluakaan - alkaa kehittämään omia automatisoituja lainoitusprosesseja tai ohjelmistoja. Yahoon palstalla oli lisäksi parisen viikkoa sitten viittaus tutkimukseen, missä todettiin, että UPSTn AI pohjainen malli hakkasi perinteisen FICOn lainansaajien arvioinnissa.

Tässä vielä yleistä pohdintaa firmasta:

Kiitos ketjun avaamisesta!

4 tykkäystä

Jees, eli ei David Girouard tyhjiä puhu kun kehuu heidän AI:n tuloksia. UPST kehittää malliaan kokoajan. Eli tilanne elää kokoajan ja yhtiö tietenkin hakee kokoajan parempia tuloksia, eli säätää systeemiään. Sen takia UPSTin kohdalla ei minusta ole kyse siitä, onnistuvatko vai eivät. Minusta heillä on onnistuminen omissa käsissään. Niinkuin @Von_Wangell toteat, niin markkinalle ei uuden toimijan ole helppo astua, ja the Motley Fool myös puhuu vallihaudasta. On niinkin, että karhumarkkina köyhdyttää uudet IPOt ja SPACit, ja näinollen markkinaa voi jäädä enemmän UPSTille.

2 tykkäystä

Eli taseen käyttö lainojen parkkina/puskurina vähenee/jää pois.

3 tykkäystä