Uraani on 2020 parhaiten menestynyt raaka-aine, ja tämä on vasta alkua

Justin taas härkämäisenä Finding Valuessa, pitää tosin vielä itsekin kuunnella loppuun.
(tähän raketit ja rahatupot) :sunglasses:

Kryptoja ja uraania - sekä laajemmin raaka-aineita - yhdistää spekulointi markkinahinnoista, kun osakesijoittamisessa on enemmän kysymys yksittäisen yrityksen lisäarvon ja kilpailukyvyn arvioinnista.

Sellainen tarkennus, että uraanissa ja raaka-aineissa yleensäkin on fundamentteihin perustuva kysyntä ja tarjonta taustalla. Nähdäkseni kryptoissa ei vastaavaa voi olla.

1 tykkäys

Kyllä, mutta jos puhutaan puhtaasti raaka-aineeista ja niiden johdannaisista eikä niitä tuottavista yrityksistä, kyse on kuitenkin nollasummapelistä, missä kaupan molemmat osapuolet pyrkivät ennustamaan tulevan kehityksen, ja toinen osapuoli voittaa ja toinen häviää.

1 tykkäys

Amerikka mietiskelee Venäjän Rosatomin asettamista pakotteiden alaiseksi.

Ei tämä varmastikkaan helpota pulaa tarjonnasta, jos toteutuisi.

7 tykkäystä

Minkä välittäjän kautta olette päässeet parhaiten ostamaan kaikenmaailman pienimpiä mahdollisia uraani-nakkikiskoja?

(sopisi ehkä paremmin Keskustelua välittäjistä-ketjuun, mutta tavoittaneeko sieltä kohderyhmän. Pahoittelut tämän ketjun tukkimisesta.)

Nordeasta veivasin muutaman tonnin massia tappiolla pois ja laitoin Nordnetin tulille, kun sen listoilta näkyi löytyvän kohtuudella noita, joihin olisin mielissäni ollut isojen nousujen toivossa hajauttelemassa. Vaan noista noin puolet tuntuukin olevan semmoisia, että en saa ostaa. :hot_face:

Oletteko saaneet niitä jollain viestillä aspaan, asetuksista säätämällä, tms auki tuolla Nordnetissä vai pitääkö tässä alkaa miettimään kolmatta välittäjää? Interactive brokers tms, millä noihin pääsisi kattavasti käsiksi?

Itse olen joutunut avaamaan tilin Lynxiin, jotta ostot näihin on onnistunut. Joitain on toki saanut Nordeastakin ostettua, mutta ei esimerkiksi Global Atomicia.

2 tykkäystä

Minulla on mandatum trader ja intetactive brokers. Silti kaikkia kiinnostavia lappuja ei voi ostaa, eikä etf:iä.

2 tykkäystä

Kyllä itsellä ainakin on onnistunut Global Atomicin ostot Nordeasta.

2 tykkäystä

Kappas, ehkä kehitys on kehittynyt. Joitain vuosia sitten eivät saaneet sitä toimimaan, vaikka yrittivät. Se taisi liittyä siihen, että Global Atomic siirtyi päälistalle ja asetukset eivät seuranneet perässä.

Aikaisemmin ketjussa on puhuttu uraani- ja kryptosijoittajien samankaltaisuuksista ja onko niitä olemassa. Nyt ainakin yksi uraaniyhtiö, 20M$ mcapin exploration juniori Madison Metals, aikoo “hyödyntää” NFT/lohkoketjuteknologiaa heidän kaivoksen rahoituksessa.

https://www.globenewswire.com/news-release/2022/09/30/2526347/0/en/Madison-Metals-Signs-Uranium-Forward-Sales-Agreement-and-Creates-the-First-Uranium-backed-NFT-with-Lux-Partners.html

The five-year exclusive supply agreement provides for the delivery of up to 20 million pounds of U3O8 from Madison’s uranium projects in Namibia following the commencement of commercial production. The fulfillment of the U3O8 delivery would back the first-ever uranium-backed non-fungible tokens (“NFTs”).

Yhtiö aikoo siis rahoittaa kaivoksen käynnistämisen myymällä lohkoketjussa NFT:tä 20milj. kappaletta. Yksi tällainen NFT vastaa yhtä paunaa Madisonin U308. Vielä nämä uraanipaunat ovat siis syvällä Namibian maaperässä, joten tällä NFT “johdannaisella” otat yhtiöriskin ja kaivosriskin lisäksi riskin lohkoketjusta. Ja oletat tietysti, että uraanin hinta on tulevaisuudessa korkeampi kuin nykyhetkellä.

Sopii kuin nenä päähän siis uraanisijoittajille :smiley: (itse kuulun tähän porukkaan).

Voi olla toki, että joku pointti tämän hyödyllisyydestä meni ohi, mutta toistaiseksi jää uraani NFT:t ostamatta.

7 tykkäystä

Olen jo aiemmin koittanut pohtia miten mahdollinen Venäjän ydinaseen käyttö vaikuttaisi ydinvoiman sentimenttiin ja uraanikaivosten kursseihin. Toki toivoisin, että ydinaseet ja ydinvoima osattaisiin erottaa konseptin tasolla toisistaan, mutta monien ihmisten/poliitikkojen ymmärrys näistä asioista on suhteellisen heikolla tasolla.

Onko muut pohtineet tämän skenaarion mahdollisuutta ja seurauksia? Vai näettekö järjen voittavan (jos ei oteta nyt siihen kantaa kuinka todennäköistä ydinaseen käyttö on) ja ydinvoiman lisääntyvän tulevaisuudessa, vaikka Venäjä käyttäisi ydinasetta.

1 tykkäys


Laittelin muistaakseni tästä megaphonesta (tai sit jonnekin toiseen foorumiin, en jaksa tarkistaa).
Elossa on nätisti ja katselen tällaista kehitystä. Ideaali olisi weekly lower high noin 30, bull flag about 28 ja sitten molempien resistanssien läpi uuteen ATH:hon.
Sähkönhinnan vola tukisi tätä nousutrendiä, mutta volakin on intraday tasolla isoa. Stopparit mukana näiden kanssa.

15 tykkäystä

Itse näkisin “pienenkin” ydinaseen käytön katastrofina uraaniosakkeiden arvostukselle.

Samalla tavalla kuin Three Mile Islandin ja Fukushiman onnettomuudet eivät antaneet rationaalisille toimijoille mitään syytä* luopua tai vähentää ydinlaitoksia, varastossa olleen ydinpommin räjäyttämisenkään ei pitäisi aiheuttaa merkittäviä toimia. Onnettomuuksia seuraava median pelonlietsonta aiheutti kuitenkin julkisen mielipiteen muuttumisen, joka edelleen painosti poliitikkoja ajamaan ydinvoiman vastaisia päätöksiä tyydyttääkseen äänestäjiään. Uraanin spot-hinta aloitti kummassakin tapauksessa nopean ja pitkän laskun.

Jos tätä syy–seuraus-suhdetta peilataan nykytilanteeseen, niin näkisin euroopassa räjähtävän ydinaseen luovan kertaheitolla kymmenkertaisen pelkoreaktion verrattuna aikaisempiin onnettomuuksiin. Julkinen mielipide ajautuu pelon valtaan, poliitikot kaappaisivat äänestäjiä lupaamalla irtautua “energiasta, joka tappoi n-ihmistä euroopassa”, voimaloita suljettaisiin, R&D rahoitus loppuisi.

Jos pommi räjähtää, lyön kaikki laput laitaan välittömästi.

*Koska kummassakaan tapahtumassa ei ollut kuolemia tai huomattavaa säteilyn leviämistä merkittävistä ongelmista huolimatta. Onnettomuudet oikeastaan osoittivat, ettei ydinvoima aiheuta kauhutilanteita edes odottamattomissa tilanteissa

3 tykkäystä

Cameco ja Brookfield Renewable Partners muodostavat strategisen kumppanuuden ja hankkivat Westinghouse Electric Companyn.

Camecolle tulee 49% osuus, joka rahoitetaan kassavaroilla, velalla ja osakeannilla.

Cameco siis pyrkii jatkamaan vertikaalista integroitumista. Tälle on hyviä perusteluja lueteltavissa moniakin. Oma sijoituskeissini on kuitenkin perustunut uraanin kysyntä/tarjonta -epätasapainolle. Tältä pohjalta Camecosta tulee vähemmän houkutteleva sijoituskohde tämän siirron myötä.

5 tykkäystä

Markkinakaan ei näytä erityisesti ilahtuneen tästä siirrosta. Pre-market näyttää -10 %.

“Cameco also announced a $650mn stock sale to finance the deal. Its New York-listed shares fell by more than 13 per cent in after-hours trading.”

Johtuneekohan tästä.

Se siitä megaphonesta - en yllättyisi dropista 20 paikkeille. BEP:ille ei toistaiseksi pudotusta, fundamenttien puolesta näyttää heille hyvältä.

1 tykkäys

Mitä mieltä UEC.stä @DayTraderXL ? Siinäkin jonkinlainen megaphone kehittynyt.

2 tykkäystä


Kyllä - itse treidasin tätä aiemmin, pitkä swingi. Mutta viimeisin ostos (UEX) sai mut ulos ja siirryin CCJ:n pariin. Onneksi ei ole ollut siitä viime aikoina kuin päivän sisäisiä.
UEX on myös selkeässä rangessa - sekä megaphonen että rangen puolivälissä. Tämä voisi olla hyvä katalyytti nousuun UEC:lle.

4 tykkäystä