USA:n presidentinvaalit 2024

Inquirerissa on artikkeli, jossa on haastateltu ampujan koulutovereita ja alustavaa analyysiä hepusta. Näyttää siltä, että hänellä ei ole ollut mitään online materiaalia, josta olisi voinut päätellä, että hän aikoisi suunnitella tällaista tekoa. Hänen koulutoverinsa ovat täysin yllättyneitä ja mitään viitteitä ei ole toistaiseksi löytynyt motiivista. Mutta hän oli pahasti koulukiusattu. Tämä voi antaa viitteitä mahdolliseen motiiviin, mutta vielä sitä ei voi sanoa. Harva koulukiusattu tarttuu aseeseen, mutta meillä on siitä täällä Suomessakin äärimmäisen valitettava esimerkki aivan lähiajoilta.

The FBI said Sunday they believed he acted alone. He had not been on the bureau’s radar.

The mystery has been fueled by a near-total absence of Crooks’ social media postings, political writings, or other digital fingerprints.

Several former classmates appeared on national television Sunday, quickly casting Crooks as a stereotypical loner who was bullied heavily during his time at Bethel Park. One of them, Jason Kohler, told reporters Sunday that students tormented Crooks “almost every day” and that he often wore “hunting” outfits to class.

5 tykkäystä

Täällä kun spekuloidaan nyt kovasti motivaatiosta, niin kannattaa muistaa minusta occamin partaveitsi. Suuri osa salamurhayrityksistä yhdysvaltain presidenttiä vastaan ovat olleet motiiviltaan vähintäänkin kummallisia. Sanottakoot esimerkkinä vaikka se edellinen yritys joka oli Reaganin salamurhayritys, jonka motiivina oli, että tekijä kuvitteli että teon myötä tuon ajan suurin elokuvatähti Jodie Foster pitäisi hänestä. Vaatii tiettyä hulluutta yrittää salamurhaa ja hulluilla ei monesti ole järkevää motiivia.

26 tykkäystä

Floridassa käytävässä keskushallinnon oikeusjutussa, jossa Trumpia syytettiin salaiseksi luokiteltujen asiakirjojen hallussapidosta ilman lupaa, tuomari Aileen Cannon on suostunut Trumpin vaatimukseen tapauksen hylkäämisestä. Sillä perusteella, että erikoissyyttäjä Jack Smithin asettaminen syyttäjäksi on perustuslain vastainen. Oikeudenkäynti on sikäli merkityksellinen, että siitä voi joutua vuosiksi vankilaan. Oikeudenkäynnin erikoispiirteisiin on kuulunut tähän mennessä mm. se, että vastaaja on vastannut syytteisiin vapaudesta. Kaikissa aikaisemmissa tapauksissa syytetty on poikkeuksetta ollut tutkintavankeudessa tutkinnan ja oikeudenkäynnin ajan.

Cannon, in a 93-page ruling, concluded that special counsel Jack Smith’s appointment violated the Appointments Clause of the Constitution.

Tuomarin perustelu alla. Myös liitteenä.

Former President Trump’s Motion to Dismiss Indictment Based on the Unlawful
Appointment and Funding of Special Counsel Jack Smith is GRANTED in accordance with this
Order [ECF No. 326].

The Superseding Indictment is DISMISSED because Special Counsel
Smith’s appointment violates the Appointments Clause of the United States Constitution.

Syyttäjä luultavasti valittaa tuomiosta.

https://www.politico.com/news/2024/07/15/judge-dismisses-trumps-mar-a-lago-classified-docs-criminal-case-00168231

gov.uscourts.flsd.648652.672.0_2.pdf (626,4 Kt)

8 tykkäystä

Hankala sanoa vaikuttaako tämä vaalien lopputulokseen eilisen tapahtuman jäljiltä, mutta taas voitto Trumpille:

Tuomari hylkäsi Trumpin syytteet turvallisuusluokiteltujen asiakirjojen säilyttämisestä

2 tykkäystä

Eipä se vaaleihin enään kerkeä vaikuttamaan. Juttu lähtee syyttäjän valituksen myötä uudelleenkäsittelyyn valitustuomioistuimeen (11th circuit). Tuola 11th circuitissa sen lopputulos saattaa vaihtua, kun tuomariksi tulee enemmän demokraattitaustainen tuomari. Prosessi kuitenkin kestää niin kauan, että vaalit ovat jo kovasti menneet ja Trumpin vaalivoiton myötä koko oikeusjuttu kuopattu ennen minkäänlaista tuomiota.

1 tykkäys

Senaattori Vance lähti aiemmin tänään kohti puoluekokousta moottoroidussa saattuessa. Vahvasti viittaa siihen että tässä on Trumpin varapresidenttiehdokas.Toki edelleen vielä huhu. Mielipide Trumpista hieman muuttuneet ajan saatossa sillä Vance on aikanaan kutsunut Trumpia idiootiksi ja mahdolliseksi Ameriikan Hitleriksi.

Kyseessä siis ensimmäisen kauden senaattori Ohio:sta joka vastustaa Ukrainan tukemista, aborttioikeutta ja maahanmuuttoa. Hän on myös kyseenalaistanut vuoden 2020 vaalien tuloksen.

3 tykkäystä

Tästä kuvasta näkee kuinka läheltä luoti kävi:
Näyttää omaan silmään että vuoto tulee sisäkorvasta, tai sitten aivan ulkokorvan lehdestä.

Foxin sisältöä:

Jos jotakuta kiinnostaa niin Republikaanien eventtiä voi katsella vaikka täältä. Alkaa klo 20.45.

Mielenkiintoista on ainakin Trumpin puhe sekä varapresidenttiehdokkaan valinta

11 tykkäystä

Trumpin VP-valinta on Ohion senaattori JD Vance. JD Vance on 39-vuotias ja yksi nuorimpia varapresidenttejä jos Trump voittaa.


5 tykkäystä

Hieno varapressa. Voi Jeesus. Noi twiitit siis tältä vuodelta eli ihan tuoreita ajatuksia.

Demokraatien pitäisi äkkiä päästä eroon siitä muumiosta ja saada Kamala ehdokkaaksi.

11 tykkäystä

Erikoinen valinta, kuitenkin on ollut Trumpin vihaaja mutta yhtäkkiä hypännyt Trumpin kelkkaan… miksi Trump valitsi hänet? :thinking:

Taitaa olla pitkissä puissa saada tuohon pestiin kovin kokeneita poliitikkoja. Pencen kohtalo kun näyttää miten siinä käy: ensin 4 vuotta sylkykuppina ja likaisten töiden tekijänä. Kauden jälkeen vuosikausia syytettynä rikoksista, joita ei itse masinoinut ja poliittinen ura käytännössä ohi.

3 tykkäystä

Tänään on tulossa ulos Bidenin haastattelu NBC:ltä klo 04:00 Suomen aikaan, eli jenkkien parhaaseen katseluaikaan. Haastattelijana toimii Lester Holt @ NBC Nightly News. Haastattelu kuvattiin aiemmin tänään, ja se näytetään kokonaisuudessaan (“unedited”) tuolloin.

Taitaja väittelijä tämä JD Vance, ei kaadu median grillaukseen. Video 8 päivää sitten julkaistu.

1 tykkäys

Niin, onnistuisiko Trump rauhoittamaan sekasortoista tilannetta Amerikassa, ainakin twitterin mukaan moni ei Trumpin kannattaja onkin kääntynyt Trumpin tukijaksi.

Iso maa tarvitsee vahvan johtajan ja nykyinen sekasorto ei voi jatkua.

2 tykkäystä

Tuo on sama kuin kutsuttaisiin pyromaani sammuttamaan tulipaloa - näin on tosin usein tapahtunutkin.

Trump sen USA:n sekasorron on saanut aikaiseksi ja se ei pääty ennenkuin saadaan uusia nuoremman sukupolven ehdokkaita, joskus tulevaisuudessa…ehkä.

Bidenin vallanhimon supistama ajatusmaailma tuo nyt tälle sekasorrolle 4v lisäaikaa.

Huolestuttavaa, että Trumpin varapresidenttiehdokaskin on pelkkä narsistinsa lakeija.

Ja alkaa usko loppua, että Biden ymmärtäisi väistyä. Jonkun toisen ehdokkaan olisi täysin mahdollista edelleen voittaa Trump - koko merkillinen episodi vaalitilaisuudessa ei enää 3,5kk kuluttua vaikuta liikkuviin äänestäjiin.

Eiköhän moni jenkki nimenomaan haluaisi ihan oikeata muutosta tähän hullunmyllyyn.

7 tykkäystä

Voi olla että muut muistaa mitä kävi Pencelle.

IMG_1150

1 tykkäys


Kuvassa pari asiaa, Trumpin korvaan on sattunut ja Musk/Tesla/X tukee isosti Trumpia.

Somessa ja jopa valtamediassa on näkynyt paljon väitteitä siitä, että Trumpin voitto olisi varma ja että demokraattien vaalikampanja on nyt lyöty. On aivan totta, että demokraattien ehdokasta ja kampanjaa on lyöty kuin vierasta sikaa viimeisen parin viikon aikana ja Trumpin salamurhayritys ja sen jälkeinen Aileen Cannonin päätös liittovaltion jutussa Trumpia vastaan olivat selviä PR voittoja hänelle. Kuitenkin, kun mieli rauhoittuu, palataan takaisin perusasioiden äärelle ja Trumpin varapresidentin valinta palauttaa monien mieliin, mistä on kyse:

Autoritaarisesta hallinnosta vs. demokraattisesta sääntöpohjaisesta hallinnosta.

Syvästi jakautuneen yhteiskunnan laajempaan mielenmuuttamiseen ei salamurhayritys, oikeuden tuomio tai sanoissa takeltelu tee laajempaa muutosta. Vaaleihin on vielä reilu 3kk aikaa ja ennustan, että mikäli jotakin todella suurta asiaa ei tapahdu, vaalipäivään mennään lähes tasalukemista.

Monet tahot tekevät paljon mielipidetutkimuksia ja vetävät johtopäätöksiä kampanjoiden onnistumisesta niiden pohjalta. Näitä vasten täytyy muistaa, että julkisen median kyselyt ja pollaukset ovat olleet viimeisten kahden presidentinvaalien kohdalla enemmän kuin hieman metsässä. Tähän saakka presidentinvaaleja on ehkä tarkimmin ennustanut 538 sivusto, jonka tuorein ennuste on alla, joka on muita ennusteita positiivisempi Bideniä kohtaan.

That said, tähän, kuin muihinkin ennusteisiin kannattaa suhtautua samaan tapaan kuin sääennusteeseen viikon päähän. Silloin voi sataa tai olla satamatta ja 3% tapauksissa on sumua.


Lähde: Who Is Favored To Win The 2024 Presidential Election? | FiveThirtyEight

13 tykkäystä

Toivon todella että Biden voittaa enkä usko että peli on menetetty (1988 Dukakis johto Bush senioria tähän aikaan kyselyissä 17 prosentilla, mutta vaaleissa Bush voitti äänivyöryllä 426-111 tai 53.4%-45.6%). Kuitenkaan en hirveästi luota 538 malliin tänä vuonna ja sitä kohtaan on esitetty kritiikkiä mm Nate Silverin suunnalta. Silver on 538:n perustaja mutta vetää nykyään uutta blogia mutta hänen mallinsa on paywallattu. Economistin malli alla antaa huonommat prosentit Bidenille. 538 malli mitä ilmeisemmin painottaa kyselyitä näin kaukana vaaleista vielä suhteellisen vähän ja tukeutuu enemmän fundamentteihin, ja oletettavasti Trumpin mahdollisuudet kasvaa vaalipäivän lehentyessä 538 mallissa, ceteris paribus. Nowcast mielessä 538 on mielestäni liian optimistinen, mutta voi ollakin parempi ”forecast”.

3 tykkäystä