USA:n presidentinvaalit 2024

Kaikille kiinnostuneille, täällä on pari linkkiä Liveseurantoihin laskennan edistymisestä.

Fivethirtyeightin jatkuvasti päivittyvä blogimuotoinen seuranta ja kokonaiskatsaus nopeasti.

Täällä on hieno karttanäkymä, josta käy osavaltiokohtaiset tilanteet ilmi.

Tunnelmat ovat tällä hetkellä Republikaaneilla selvää pettymystä toistaiseksi vaisusta menestyksestä ja Demokraateilla kasvavaa toivoa, että senaatti pysyy hallussa.

4 tykkäystä

Onko näissä vaaleissa sama ilmiö, kuin presidentinvaaleissa, että johtuen ääntenlaskennan etenemisestä ja vaalipiireistä, niin rebut näyttävät aina aluksi vahvemmilta ja hitaammin valmistuvat alueet ovat yleensä demarivoittoisia? Sama, kuin Suomessa, että kepu on aina aluksi tosi vahvoilla, mutta kun kaupunkien äänet lasketaan, niin tippuvat pois.

3 tykkäystä

Jossain määrin kyllä - suurten kaupunkialueiden ääntenlaskenta kestää pisimmän aikaa - ja nämä ovat voittopuolisesti demokraattivaltaisia alueita.

Tämä tietysti vaikuttaa vain osavaltiotason vaaleissa, ei yksittäisiin edustajanhuoneen paikkoihin.

2 tykkäystä

Useissa osavaltioissa ennakkoäänet lasketaan vasta sen jälkeen, kun vaalipäivän äänet on laskettu. Demokraattiäänestäjät ovat yli 2 kertaa todennäköisempiä ennakkoäänestämään ja vastaavasti Republikaanit äänestävät vilkkaammin vaalipäivänä. Tästä johtuen vaalipäivänä annettujen äänten laskun loputtua useissa kisoissa Republikaanit ovat johdossa. Kun ennakkoäänten lasku edistyy, ääniero usein tasoittuu ja lopulta käy siten, että demokraattiehdokas menee lopulta voittoon.

Tämä oli yksi syy siihen, miksi Trump halusi pysäyttää useiden vaa’ankieliosavaltioiden ääntenlaskennan vaalipäivän iltana Presidentinvaaleissa 2020.

16 tykkäystä

Kaupungit ovat tosiaan iso tekijä, koska maaseudulla äänestäjät enemmän republikaaneja ja kaupungeissa demareita, mutta kaupungeissa annetaan enemmän ääniä. Ja monesti ennakkoäänet lasketaan lopuksi ja näissäkin yleensä demarit aktiivisempia. Joissain paikoissa tämä vielä korostuu, jos varsinainen äänestys on sähköinen eikä paperinen. Nämä äänestyssäännöt tosiaan vielä osavaltiokohtaisia, koska jenkit, joten ei voi kauhean rankasti yleistää.

Senaatin live-tilanne avoinna olevien paikkojen osalta (CNN:n sivuilla) →

Tiukkaa on.

7 tykkäystä

En ole tähän perehtynyt tarkemmin, mutta muistelisin että esim. Georgiassa näin tosiaan toimittiin 2020 vaaleissa. Nyt näytti kuitenkin olevan eri rytmitys ja heti äänestyspaikkojen sulkeuduttua saatiin todella iso määrä laskettuja ennakkoääniä. Pahamaininen Fultonkin oli laskenut ilmeisesti valtaosan ennakkoäänistä jo tuolloin (DeKalb puolestaan ei yhtään), kun vuonna 2020 ääniä laskettiin Fultonissa päiväkausia. Onko sinulla tarkempaa tietoa?

3 tykkäystä

Tässä on 2 vuoden takaista tietoa. Osa voi olla vanhentunutta, mutta aika monessa osavaltiossa näihin sääntöihin ei tietääkseni ole koskettu olennaisesti. Eli ao. osalvaltioissa ennakkoäänten laskenta ei voi alkaa ennen kuin vaalihuoneistot ovat sulkeutuneet (vrt. Suomessa ennakkoäänet on jo laskettu vaalipäivään mennessä ja kun vaalihuoneistot sulkeutuvat, ne lätkäistään telkkariin tasan klo 20:00). Toki, se ei ole sama asia, kuin laskea ennakkoäänet vaalipäivän äänien jälkeen, mutta tämä oli ainakin 2 vuoden takaisissa vaaleissa pääosin käytäntönä useissa paikoissa. Eli vasta sitten, kun vaalipäivän äänien “vyöry” alkaa loppumaan, alkavat laskijat laskemaan ennakkoääniä.

Näissä osavaltioissa äänten laskenta kestää kauemmin:

Näissä saadaan tulokset nopeasti.
kuva
Lähde:When states can begin processing and counting absentee/mail-in ballots, 2020 - Ballotpedia

Sitten on huomioitava mm. Alaska, jossa äänien laskenta voi kestää useita päiviä johtuen Ranked choise voting -tavasta, tuloksia ei voi julkaista ennen kuin kaikki äänet ovat saapuneet ja siihen voi mennä jopa 10 päivää vaalien jälkeen. Eli Alaskassa mennään iterointikierroksia sen jälkeen, jos kukaan ei saa ehdotonta enemmistöä. Jokaisella kierroksella heikoin ehdokas putoaa pois ja häntä äänestäneiden 2. ja 3. äänet jaetaan muille ehdokkaille. Tämä on varmasti matemaatikoille erittäin kiinnostava tapa. Voisi ehkä olla vaihtoehto SUomessakin D’Hontin menetelmälle, joka suosii suuria puolueita?

3 tykkäystä

Klo 10.37: New Yorkissa republikaanien etumatkat näyttävän ainakin vielä pitävän. Jopa DCCC:n puheenjohtaja Patrick Maloney näyttää häviävän paikkansa 17th:ssa. Slotkin teki nousun ja säilytti paikkansa Michigan 7th. (edit: korjattu Maloneyn piiri oikeaksi)

Näyttäisi siltä, että seuraava paikanryöstö demokraateille tulee New Mexico 2nd, jossa istuva republikaaniedustaja oli selkeähkö ennakkosuosikki.

10.51: Senaatin vaalissa Nevadan tulos näyttää menevän tasaisemmaksi kuin arvioinkaan, sillä Clark Countyn äänistä puuttuu enää lähinnä postiäänet, joita lasketaan vielä pitkään (postilla tulevia ääniä odotetaan aina perjantaihin asti). Tämä tuskin ratkeaa siis pariin päivään. Myös Wisconsinin tilanne, jota pidin jo melko selvänä Johnsonille, ei ole aivan selvä. Milwaukeessa laskematta on vielä yli 80 000 ääntä, ja tähän mennessä demokraattien Mandela Barnes on saanut alueella äänistä noin 70 %. Ei välttämättä riitä silti, mutta aivan pirullisen tasaiseksi menee.

5 tykkäystä

Toivotaan Republikaaneille menestystä, näin pörssiin sijoittavan näkökulmasta katsoen.

1 tykkäys

Vaikka itsellä kanssa pörssissä kiinni rahaa, niin itse pohdin asiaa kansainvälisen tasapainon näkökulmasta ja toivon demokraattien menestystä.

32 tykkäystä

One-liner aiheeseen: Kapitalismi voittaa aina. Mutta samaa mieltä siitä että aihe ei ole niin mustavalkoinen.

Näyttää siltä, että Trumpin tukemat Maga-ehdokkaat ovat suurelle yleisölle valintakelvottomia, joka sataa demokraattien laariin. Tiukkaa kisaa loppuun saakka.

Analyysiä, mitä tämä voi tarkoittaa Ukrainalle - ja koko Euroopan turvallisuudelle.

Hyvin mahdollisesti demokraatit miettivät tämän viikon jälkeen, kuinka varmistaa Trumpin presidentinvaaliehdokkuus?

27 tykkäystä

Jos vastassa on teleprompterin kanssa takelteva papparainen niin ei välttämättä se paras strategia. Keskittyisivät ensin löytämään valintakelpoisen ehdokkaan omista riveistä…

11 tykkäystä

Todella vaikea ymmärtää miten ihmiset voi sujuvasti katsella tällaisen koulukiusaajan tapoja toimia.

Haukkumanimet, uhkailu. Ihan järkyttävää, että tämä paskakulttuuri vaan leviää ja ihmiset äänestää. Jokainen ääni kiusaajille on liikaa.

Itse toivon vain vahvaa, mutta maltillista virkeää mieltä ja ääntä maailman suurimpaan demokratiaan. Ei oikeastaan mitään väliä onko punainen vai sininen. Biden ja Trump on nähty.

Surullista menoa.

38 tykkäystä

Siltähän tämä vaikuttaa.

MAGA-radikaalien kannatus näyttää romahduttaneen republikaanien ennustetun vaalivoiton. Vaalinkieltäjät ovat hävinneet laajasti vastaehdokkailleen. Ehkä tähän örveltämiseen on kyllästytty republikaanien syvissä riveissä? Republikaanien keskuudessa Trumpille ei ollut ennen vaaleja vaihtoehtoja, mutta nyt kisaan on varmasti ehdokkaita. Toivottavasti mukaan mahtuu muitakin, kuin Trump ja DeSantis. Tiedän ihan varmuudella, että USA:ssa on paljon fiksujakin republikaaneja.

Olen samaa mieltä @Parsan kanssa. Mielelläni näkisin USA:n presidenttinä ainoastaan tasapainoisen ihmisen, joka välittää ja kantaa arvokkaasti USA:n vastuun maailman merkittävimmän demokratian johtajana. Värillä ei ole väliä.

33 tykkäystä

Optimitilanne omasta mielestä olisi, jos höyrypäisin porukka ottaisi huolella turpaansa. Rebujen MAGA-osastolle näin näyttäisi käyvän, jonka näkisin jatkumona Trumpin häviölle Bideniä vastaan. Biden on ymmärtääkseni ollut todella epäsuosittu ehdokas, eli ennakkoon demokraattien äänestäjistä (tai jäsenistä?) pienempi osa halusi hänet ehdokkaaksi verrattuna aiempiin ehdokkaisiin, joka on sinällään uskottavaa, että onhan kyseessä kieltämättä todella vanha ja selvästi ehtoopuolella oleva tyyppi. Voitti silti selvästi, koska ei ole Trump ja nähtävästi enemmistölle tärkeintä oli saada presidentti, joka osaa käyttäytyä - ymmärrettävää.

Nyt tämä trendi näyttäisi jatkuvan sillä, että vaikka Bidenin hallintoon ei ole oltu tyytyväisiä, niin salaliittoporukka on häviämässä, eli sisäsiistit seniilit nähdään pienempänä pahana. Toisaalta demareiden vastine MAGA-touhulle näyttää olevan woke, defund police, jne., jota ainakin itse pidän vähintään yhtä typeränä ja haitallisena. En ole varma, että voivatko molemmat leirit saada nenilleen samalla kertaa, joten toivottavasti rebut korjaavat tämän seurauksena rivinsä ja siivoavat MAGA-jengin marginaaliin ja löytävät jostain uskottavia ehdokkaita siten, että ensi kerralla woke-jengi saa nenilleen ja nekin siivotaan demareissa marginaaliin.

Eiköhän vaalien tuloksesta ja seurauksista riitä joka tapauksessa medialle pariksi viikoksi kirjoitettavaa ja spekuloitavaa. Jännä nähdä, milloin ja miten ehdokasasettelu presidentinvaaleihin käynnistyy kunnolla. En tiedä, onko DeSantis (DeSantti, ehe hehe) sitten kuinka uskottava ehdokas. En ole perehtynyt, mutta pikaisella vilkaisulla vaikuttaa suunnilleen täyspäiseltä, kun muistetaan, että poliitikkoja ei pidä verrata mihinkään tutkijoihin, kirjailijoihin, filosofeihin tai yrittäjiin, vaan muihin poliitikkoihin. Rima ei ole ihan samalla tasolla, kuin tuolla toisella joukolla.

11 tykkäystä

Enpä usko että republikaanien syvissä riveissä on kovin suurta liikehdintää tapahtunut. Enemmänkin niin että independentit ovat kääntyneet demokraateille. Suuri osa kisoista (myös aukiolevat) ovat olleet äärimmäisen tiukkoja ja jo 2% kannatusmuutoksella on dramaattisia vaikutuksia lopputuloksiin.

1 tykkäys

Blummalla oli hyvä huomio, että toisin kuin republikaanien viljelemä narratiivi Bidenin huonosta talouspidosta väittää (tosin itse tekisin ihan samaa jos olisin republikaanien vaalikampanjapäällikkö :joy:) se on ollut ihan kohtuullista. Jostain syystä demokraatit eivät ole oikein vain onnistuneet vastaamaan siihen.

Tässä ranking usealla eri mittarilla. Näistä tosin inflaatio näyttää puuttuvan ja sehän puhutaa kaupassa ja tankilla.

Myös julkinen vaje on korjaantunut hyvin koronakriisistä:

Huom. plussalle tuota ei edes tarvitse tai pidä saada. Ehkä pari prosenttia olisi kuitenkin optinaalisempi kestävyyden kannalta.

24 tykkäystä

Klo 11.50: Myös Arizona siirtyy nyt pääosin yöunille, kun Maricopa (tärkein alue) ilmoitti, että vaalipäivän äänet on nyt laskettu ja huomenna jatketaan postiäänten laskemista. Mark Kelly senaatissa erittäin vahvoilla, mutta kuvernöörinvaali on tasoittanut kovasti ja maga-äänitorvi Kari Lake 48,9 %:ssa ääntenlaskennan tässä vaiheessa. Tämänkin laskennan valmistuminen voi mennä loppuviikon puolelle.

9 tykkäystä