USA:n presidentinvaalit 2024

Olihan Kanya ehdolla jo viime pressan vaaleissa muutamassa osavaltiossa.

Itse näen jotenkin sillä tavoin, että tällainen ehdokasasettelun ja esivaalin karnevalisoiminen kyllä tukee Trumpin mahdollisuuksia ylläpitää omaa sirkustaan. Vähemmän asiasisältöä, enemmän … no, jotain muuta.

1 tykkäys

Miten Balenciagan häiriintynyt mainos liittyy presidentinvaaleihin? No itseasiassa hyvinkin paljon. Jos teidän Twitter algot toimivat yhtään, niin kuin minun, näette uutisen twitter upotteen kommenteissa Kanye Westin vaalimainoksia ja faneja. Miksikö?

Koska USA:ssa sammakko-Q-miehet uskovat, että demokraattien eliitti on jotenkin sekaantunut näihin laittomuuksiin, ja rebublikaanien äärilaita taistelee heitä vastaan. Trump on ehkä vähän menettänyt uskottavuuttansa maga-sammakko-Q porukan silmissä, mutta silti usko Pedofiilieliittiin on tietyissä porukoissa vahva. .

Vuonna 2016 Trumpin valintaan vaikutti mielestäni melko paljon se, että Clinton yhdistettiin jotenkin hämärästi vuotojen kautta esimerkiksi Podestaan ja muuhun rikolliseen.

Yhteenveto: Radikaalit väitteet voivat toimia yllättävän hyvin, jos löytyy yhtään epäilyttävää tai siihen viittavaa materiaalia. Kuten vuonna 2016 löytyi.

Ps. Toki tähän Kanye West vs Balenciaga saagaan vaikuttaa myös se, että Balneciaga on “canceloinut” Kanye Westiä

Georgian osavaltion senaattorinvaalin uusintaottelussa on mielenkiintoinen startti. Mikäli ennusmerkit pitävät paikkaansa, Demokraattien paikkaa senaatissa puolustava Raphael Warnock saa kovan alkuvauhdin.

Edit. Tiistaina 29.11. Oli Georgian historian vilkkain ennakkoäänestyspäivä. Edellinen ennätys tehtiin… wait for it… maanantaina 28.11.

En voi välttyä ajatukselta, että tämä on - paitsi tuen osoitus Warnockille - myös kannanotto Trumpilaiseen politiikkaan ja Maga-ehdokkaisiin.

Asiaan mitenkään liittymättä (?), Senaatti sai 10 Republikaania taakseen tasa-arvoisen avioliittolain äänestyksessä päästen näin 60 äänen rajan yli, joka rarkoittaa lain nopeampaa etenemistä. Jotakin on tapahtumassa Yhdysvalloissa.

6 tykkäystä

Perjantaina 2.12. Rikottiin Georgiassa ennakkoäänestyksen ennätys - kolmatta kertaa viikon sisällä.

Joita asia kiinnostaa, täällä on tilastoja.
https://www.georgiavotes.com/

8 tykkäystä

Trump on jäänyt kiertämään salaliittoteorioiden ylläpitämää kehää.

Aika vaikea uskoa, että republikaanien johto allekirjoittaa enää tätä touhua. Täytyy olla syvällä harhoissa, että tähän uskoo, saati kannattaa.

Välivaaleissa nähtiin trumpismin hiipunut teho. Eiköhän DeSantis tule olemaan se kaveri, jonka syliin republikaanien rahat presidentinvaaleissa syydetään.

image

8 tykkäystä

Georgiassa on vaalipäivä. Yön aikana mahdollisesti ratkeaa, saako demokraatit senaattiin aidon 51-49-enemmistön, vai pitääkö republikaanit 50-50-tilanteen. Ennätysvilkas ennakkoäänestäminen suosii demokraatteja, ja vedonlyöntimarkkina pitää sen voittoa lähes varmana.

Raamattuvyöhykkeen Georgiassa molemmat senaattorit olivat republikaaneja vuodet 2005-2021. Kaksi vuotta sitten Trump pakotti molemmat republikaanisenaattoriehdokkaat valehtelemaan presidentinvaaleista tammikuun 2021 alun uusintavaaleissa, minkä vuoksi heidän tukevat ennakkosuosikin asemansa kääntyivät lopulta tappioiksi. Nyt republikaanien ehdokkaana on jälleen Trumpin tuella noussut ehdokas. Missä Trump, siellä tappio?

12 tykkäystä

Laskenta on vielä kesken, mutta useat mediat projektoivat Warnockin voittavan. Yleensä voittajaa ei julisteta, ennen kuin sen todennäköisyys on lähes 100%, vaikka laskenta olisi vielä kesken.

Tällä on suurempi vaikutus senaatin toimintaan, kuin moni arvaakaan. Demokraatit saavat mm. Enemmistön senaatin kaikkiin valiokuntiin, nimitykset menevät nopeammin läpi ja yhden senaattorin (Sineman tai Manchinin) EI-ääni jollekin esitykselle ei kaada pakettia.

19 tykkäystä

No niin, nyt kun välivaalit on saatu taputeltua kaikkien yllätykseksi ilman suurempia kähinöitä (paitsi Kari Lake, joka ei vieläkään suostu myöntämään tappiotaan), on aika kääntää katse seuraaviin presidentinvaaleihin, kuten ketjun aihekin on.

Kisaan on ilmoittautunut jo virallisesti kolme ehdokasta: Joe Biden, Donald Trump ja Ye, alias Kanye West. Tämä viimeksimainittu oli ehdokkaana myös edellisessä vaalissa ja keräsi n. 60 000 ääntä, joten tästä on helppo lähteä parantamaan. Viimeaikaisen toiminnan perusteella on syytä uskoa, että hän pyrkii viemään ääniä Trumpin äärioikeistolaisimmilta kannattajilta. On epätodennäköistä, että tällainen taktiikka riittäisi valkoiseen taloon, mutta mikäli Ye pysyy presidenttikisassa mukana, on se etu demokraateille, sillä luultavasti vie muutamia promilleja Republikaanien pääehdokkaan kannatuksesta - oli se kuka hyvänsä.

Republikaanien pääehdokas on - yllättävää kyllä - vielä avoimena, sillä Floridan välivaaleissa kuvernöörin vakanssin suvereenisti voittanut Ron DeSantis ei ole julkistanut ehdokkuuttaan. Eikä hän tule sitä vielä tekemään pitkään aikaan, sillä hänen taktiikkana on antaa Trumpin meuhkata ja huutaa itsensä syvempään kuoppaan ja hänen ääneen sanomaton toiveensa on, että Trump saa syytteen valtakunnanoikeuteen ja joka johtaisi tuomioon, joka tekisi Trumpista virallisesti presidentinvaaleihin kelpaamattoman ehdokkaan.

Tosin, tämä voi olla epävarmaa, sillä vaikka oikeusministeriön pääsyyttäjä ilmoittaisi syytteen nostamisesta Trumpia vastaan asiasta X (mm. Mar-a-Lagosta takavarikoidut salaiset dokumentit), ei tuomio tai oikeudenkäynnin alkaminen ole aikataulutettu. Yhdysvaltojen oikeusjärjestelmä antaa puolustukselle paljon aikaa - useita kuukausia vähintään, jopa yksi vuosi - valmistautua oikeudenkäyntiin ja itse oikeustaistelu ei ole tunnetusti rivakasti hoidettua asiaa Yhdysvalloissa. Tästä kaikesta voi seurata se, että Republikaanien esivaalikampanja on jo käyty ennen kuin oikeuskäsittely on päässyt kunnolla käyntiin, saati sitten tuomioita olisi tullut.

DeSantis toivoisi, että Trump poistuisi tavalla tai toisella - mieluiten linnaan oranssissa hyppypuvussa - kuvasta ennen kuin hänen pitää oma ehdokkuutensa tuoda julki, sillä silloin hän voisi ilmoittaa syvät pahoittelunsa Trumpin “katoamisesta” ja ilmoittautuisi joviaalisti tekemään parhaansa pelastamaan maan ja MAGA väen. Jos näin ei käy, niin sitten tulee mahdollisesti ruma esivaalikampanja, jossa Trump viskoo lokaa oikealle ja vasemmalle kaksin käsin ja vaikka DeSantis voittaisi Republikaanien ehdokkuuden, Trump pitää huolta siitä, että MAGA väki ei häntä äänestä.

Paradoksaalisesti, Demokraatit ajavat oikeuskäsittelyä Trumpia vastaan, mutta poliittisesti he hyötyvät hänestä eniten silloin, kun hän on vapaa sabotoimaan omaa puoluettaan. Seuraavat kaksi vuotta tulevat olemaan äärimmäisen mielenkiintoisia Republikaanien sisäisten kiistojen takia.

31 tykkäystä

Sinemasta puheen ollen, hän vaihtoi statuksensa demokraatista riippumattomaksi. Aika näyttää paljonko käytännön vaikutusta tällä on, mutta ei se demokraattien kontrollia Senaatista ainakaan paranna. Etenkin mielenkiintoinen on 2024 vaali, kun Sineman kausi on katkolla. Nähdäänkö tuolloin Arizonan senaattipaikasta ”kolmiottelu” ja mitä vaikutuksia tällä mahdollisesti olisi samaan aikaan käytävän presidentinvaalin äänestyskäyttäytymiseen?

5 tykkäystä

Kanye West, alias Ye tarjoaa Trumpille varapresidentin virkaa. Odotamme Trumpin vastausta… :popcorn:

13 tykkäystä

MAGA Rock’n’Roll -stara Kid Rock:n fanisaitti on venäläistrollien lempipaikka ja Trump Jr. sekoilee mukana levittäen venäläisten salaliittoteorioita.

DeSantis, tai kuten “äärivasemmisto” on hänet nimennyt, DeSatan, on ottanut reilun tuntuisen kaulan republikaaniäänestäjien parissa. DeSantisin agenda ei juuri eroa Trumpista. Tämä on enempi sellainen autoteollisuudesta tuttu MAGA-aatteen facelift. Trump ei varmasti ole mielissään.

7 tykkäystä

Yksi asia missä DeSantis pyrkii tekemään eroa on hyppäämällä antivaxxereiden syvään päätyyn. Trumpille aihe on kiusallinen, hänen aikanaan kehitettiin ensimmäiset korona rokotteet mikä on ollut oiva ylpeilyn aihe, mutta samaan aikaan MAGA kannattajien ydinjoukko on poikkeuksellisen rokote kriittisiä. Tämä on yksi harvoista aiheista joista Trump sai aikoinaan raikuvat buuaukset ralleissaan, ja sen jälkeen hän onkin vältellyt aiheen esiintuomista.

Hyvin tiivistettynä seuraavassa twiitissä:

8 tykkäystä

Jahas Trump on saatu sivuraiteelle joten demokraattien kannattajat siirtyvät demonisoimaan DeSantista. Tämä on ruman politiikan pelikirjan mukaista.

Satuitko @Tepi1 katsomaan tuon video clipin? Jos jäi välistä niin tiivistän mitä ajatuksia siitä itselle tuli. DeSantis puhuu rokotteen cost/benefit suhteesta ja onko oikein vaatia ihmisiltä rokotepasseja ja edelleen boosteri rokotteiden ottamista. Hänen mukaansa cost/benefit on huono ainakin nuorille miehille (riski sydänlihastulehduksesta kuten hyvin dokumentoitu). Rokotepassit ovat hänen mielestää myös väärin. Boostereita hän ei myöskään kannata. Käytännössä siis samat linjaukset jotka on jo käytössä Suomessa. Eli jos olet sitä mieltä että DeSantis on anti-vaxer niin samalla olet sitä mieltä että THL on anti-vaxer. Lisäksi hän vaatii myös oikeustutkimusta ylläolevista virheistä. Tähän ei olla Suomessa menty. Täällä oikeastutkimukselle ei ole tarvetta koska THL:n ja Suomen rokotelinja oli lipsumpi kuin Yhdysvalloissa.

Clippi on tuossa kestää vain 90 sekunttia joten kerro miten olen tulkinnut väärin ja kerro miten se tukee omaa tarinaa pahasta Antivaxxer DeSatanista.

Muistutus: USA:n politiikka seuratessa pitää kuunnella mitä poliitikko oikeasti sanoo. Ei sitä miten vastapuolen spindoktori on sen kääntänyt.

13 tykkäystä

Muistutus: (erityisesti yhdysvaltojen) Politiikkaa seuratessa ei kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä yhden toimittajan twiitin perusteella.

6 tykkäystä

Sivistynyt maailma nauraa Venäjälle, mutta Venäjälläkin nauretaan… Trumpille.

Taas pukkaa ilmoitusta. Amerikka tarvitsee supersankarin? Wtf…

1 tykkäys

Trumpin suuri ilmoitus. En tiedä mikä minuun on tullut, mutta en osaa edes nauraa tälle. Reaktioni videon katselun jälkeen oli säälinsekainen hämmennys.

20 tykkäystä

Hello everyone. This is Donald Trump, hopefully your favorite President of all time. Better than Lincoln, better than Washington, with an important announcement to make.

Trump on menettämässä täydellisesti otteensa. Toissa päivänä hänen kiusoittelu-truuttauksensa siitä, että seuraavana päivänä tulee suuri ilmoitus, otettiin innostuneesti vastaan hänelle vielä lojaaleissa oikeistopiireissä. Etenkin Trumpin rallien näyttämisestä Fox Newsin kustannuksella hyötynyt Newsmax spekuloi kiivaasti, mikä ilmoitus voisi olla. Kanavan toimittaja oli yrittänyt saada Trumpin lähipiiristä vihiä asiasta, mutta he vaikenivat, mikä vain lisäsi innostusta. Eräänä vaihtoehtona spekuloitiin varapresidenttiehdokkaan julkistamista, mikä olisi tietenkin ennenkuulumatonta tässä vaiheessa. Joka tapauksessa jotain merkittävää presidenttiehdokkuuteen liittyvää oli luvassa.

Kun tieto sata dollaria per kappale maksavista digitaalisista kuvista laihasta ja lihaksikkaasta Trumpista astronauttina, cowboyna, teräsmiehenä ja kymmeninä muina hahmoina lopulta eilen tuli, pettymys oli käsinkosketeltava:

Katsoin Trumpin videon myös Breitbartin kanavalta. Kyseessä on Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin laitaoikeistomedia. Skannailin nopeasti kommenttiosion satoja kommentteja, enkä löytänyt yhtään, jossa ideaa olisi pidetty hyvänä. Vallitsevana reaktiona oli pidäkkeetön repeäminen. Osan oli vaikea uskoa, ettei kyseessä ole deep fake. Monet totesivat Trumpin hypänneen hain yli. (Tämä hyvin tyypillinen amerikkalainen ilmaus ”jump the shark” tarkoittaa, että jokin taantuva toimija yrittää räikeällä tavalla palauttaa kiinnostustaan, mutta onnistuu vain alleviivaamaan alennustilaansa. Juontuu eräästä TV-sarjasta.)

Bannon itse puhalteli parin muun Trumpin entisen neuvonantajan kanssa, että vaikka arvostaa suuresti Trumpin presidenttikautta, ”I can’t take this anymore”. Kaikki kolme olivat sitä mieltä, että jokainen tähän projektiin sidoksissa oleva tulisi erottaa Trumpin tiimistä, siksi pahasti se pilaa Trumpin uskottavuutta.

Fox News kokosi oikeistovaikuttajien yhteneväisen pilkallisia Twitter-reaktioita, mukana hyvinkin vaikutusvaltaisia nimiä, kuten Ben Shapiro.

Trumpin uran aallonpohja oli 90-luku, jolloin häneltä meni kasinoita ja muita firmoja vasaran alle, ja hän oli käytännössä velkojiensa armoilla. Julkisuudessa hän oli vajonnut viihdeosioiden roskaluokkaan. Lopulta velkojat arvioivat, että Trumpista oli enemmän hyötyä bisnesmielessä elävänä kuin kuolleena, koska hänen nimellään oli edelleen arvoa. Kun Trump vielä pääsi jättihitiksi nousseeseen Diili-ohjelmaan vuonna 2000, hänen imagonsa jämäkkänä bisnesmiehenä alkoi kohisten nousta. Kiito huipentui helmikuuhun 2020, jolloin hän oli republikaanien pelätty ja kiistämätön keisari, joka saattoi peukalon asennollaan määritellä lähes kenen tahansa republikaanin aseman uudelleen.

Nyt Trump on painumassa ryminällä kohti 90-lukua, josta korttikampanja antaa vahvoja aromeja. Aiemmin republikaanit yksinkertaisesti pelkäsivät kyseenalaistaa tai kritisoida häntä, koska fanaattiset MAGA-fanit hyökkäsivät heti kimppuun. Maltillisetkin republikaanit saattoivat ajatella, että parempi tukea Trumpia, koska vaihtoehtona on veroja korottavat woke-demokraatit. Asetelma on kääntynyt nopeasti päälaelleen. Trumpille saa nyt oikeistossa vapaasti nauraa, häntä saa arvostella ja jopa pilkata. Monet näkevät Trumpin lyttäämisen parantavan republikaanien asetelmia, koska gallupit ja arviot näyttävät DeSantisilla olevan paremmat mahdollisuudet demokraatteja vastaan. Sekin varmasti vaikuttaa, että kun jonkin asian tai ihmisen kritisointi ja parodiointi on ollut pitkään kiellettyä, ja äkkiä ei olekaan, ketsuppipullo aukeaa.

Ketkä sitten ovat vastuussa tästä kalkkunaklassikosta? Tuskin sama tiimi joka loi elokuisen etevän mainoksen ja ehdokaspuheen. Luultavasti Trump itse on ollut aktiivinen ideanikkari, koska hän oli jo 90-luvulla 50-vuotispäiviensä yhteydessä hyvin kiinnostunut assosioimaan itseään suosikki-supersankariinsa Teräsmieheen.

42 tykkäystä

Viimeinen katsaus Yhdysvaltojen politiikkaan ennen Joulua (joo, jos postaan vielä lisää, en vain voi auttaa itseäni). Edustajainhuoneen valtikka vaihtuu Republikaaneille 3.1.2023, jolloin kaikki komiteat järjestetään uudelleen. Tämä myöskin tuo stopin Demokraattien perustamalle Tammikuun 6. päivän komitealle, sekä edustajainhuoneen Ways and Means -komitean Trumpin verotutkinnalle. Edellisen osalta julkiset kuulemiset on tehty ja viimeisimpänä komitean suositus oikeusministeriölle syytteen nostamisesta (huom! vain suositus) Trumpia vastaan, joka mahdollisesti nähdään 2023 aikana.

Jälkimmäisen osalta otsikoita vasta luodaan. Komitea on päättänyt julkistaa löydöksensä. Löydösten perusteella verovirasto ei ollut pystynyt auditoimaan Trumpia ensimmäisen 2 vuoden osalta virassa, vaikka laki vaatii sen tekemisen. Miksiköhän?

The Internal Revenue Service failed to audit former President Donald J. Trump during his first two years in office despite a program that makes the auditing of sitting presidents mandatory, a House committee revealed on Tuesday after an extraordinary vote to make public six years of his tax returns.

Aiemmin jo tiedettiin, että loistavana liikemiehen tunnettu Trump ei maksanut liittovaltion tuloveroa yli vuosikymmeneen ennen vuotta 2018 (rehellisesti sanottuna, omallekin taloudelleni tekisi ihmeitä edes yhden vuoden vapautus valtion tuloverosta vaikken siihen korkeimpaan desiiliin kuulukaan).

When combined with tax records previously obtained by The New York Times, the records show that in 2018, Mr. Trump had positive taxable income for the first time in more than a decade.

Joka tapauksessa, Trumpin verojen maksukyky heikkeni olennaisesti taas vuonna 2020.

But his long-term pattern of reporting negative income returned by 2020, and he paid no federal income taxes for that year.

Joka tapauksessa, seuraavan 2 viikon aikana on odotettavissa tuhansia sivuja julkistettavia asiakirjoja, joiden perusteella tutkiva journalismi saa varmasti tarinaa. Mutta kaikki miettivät sitä, tuleeko niistä muuta kuin otsikoita? Löytyykö niistä veronkiertoa tai jotakin sellaista, josta Trump saataisiin edesvastuuseen? Oma veikkaukseni on, että ei löydy, sillä jos sellaista olisi ollut ilmassa, olisi Bidenin hallinto luultavasti tarttunut siihen aiemmin. Tosin, Yhdysvaltojen politiikassa mikään ei ole varmaa ja sisäpolitiikka näyttelee suurta osaa näennäisesti kummallisissa ratkaisuissa, kuten Trumpin aloittamissa ja WTO sääntöjen vastaisissa teräs- ja alumiinitulleissa, joita Biden ei aio purkaa.

Demokraateilla on lisäksi kiire saada hyväksyttyä 1,7 biljoonan dollarin Omnibus -paketti, joka takaisi hallinnon rahoituksen seuraavan vuoden ajaksi. Republikaanit eivät toki sitä halua hyväksyä, koska budjetin suunnittelu tulee heidän vastuulleen 3.1.2023 jälkeen. Yhdysvaltojen politiikan erikoisuus on vielä se, että vaikka budjetti on hyväksytty kongressissa, sen rahoittaminen lisävelanotolla - joka on ollut normaalia viimeiset 25 vuotta - aiheuttaa äänestyksen velkakaton nostosta, jota Republikaanit ovat järjestelmällisesti käyttäneet hyväkseen kiristääkseen demokraateilta myönnytyksiä. Tulemme siis näkemään velkakattotaisteluita ja hallinnon sulkutoimenpiteitä ensi vuoden aikana, mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa.

Em. lisäksi, tulemme varmasti näkemään Republikaanien omat komiteat edustajainhuoneessa, jotka tulevat tutkimaan mm. Hunter Bideniä, Bidenin oikeusministeriötä sekä muita asioita. Mitä näistä seuraa, jää nähtäväksi.

17 tykkäystä

Asettuuko Biden ehdolle?

Elokuun alussa arvelin, ettei Biden tule tavoittelemaan jatkokautta. Gallupeissa noin 75% demokraateista toivoi näin. Kansansuosio oli romahtanut alamaihin. Bidenin korkea ikä alkoi näkyä yhä selvemmin sanojen sekoittumisena, puheen puuroutumisena ja kävelyn jäykistymisenä. Välillä hän näytti muutaman sekunnin ajanjaksoilla siltä kuin ei tarkalleen ymmärtäisi, mitä ympärillä tapahtuu. Maailmalla on yli 80-vuotiaita valtioiden päämiehiä, mutta yleensä kyseessä ovat kuninkaalliset, seremonialliset presidentit tai jonkin sortin diktaattorit. USA:n presidentin tehtävä ei ole seremoniallista himmailua tai palatseissa piileskelyä, vaan kovaa työtä pienessä kämpässä hirvittävän paineen alla. (Valkoinen talo on yli 200 vuotta sitten rakennettu kartano, joka ei ole kunnolla täyttänyt vaatimuksia enää aikoihin, mutta historiallisista syistä se pysyy presidentin virka-asuntona hamaan tappiin.) Vedonlyöntimarkkina arvioi Bidenin ehdokkuuden todennäköisyydeksi noin 30%.

Nyt vedonlyöjien arvio ehdokkuudelle on yli 60%. Mitä on tapahtunut, joiko Biden nuoruudenlähteestä? Syitä lienee lukuisia, ainakin seuraavilla lienee osuutensa:

  • Bidenistä tuli epäsuosiostaan huolimatta parhaiten ensimmäisissä välivaaleissaan pärjännyt presidentti 20 vuoteen. (Silloinhan oltiin vielä WTC-iskun jälkishokissa.) Niinkin suositut ja vakuuttavasti jatkokaudelle valitut presidentit kuin Clinton ja Obama ottivat huolella pataan ensimmäisissä välivaaleissaan 1994 ja 2010. Ikään kuin amerikkalaiset haluaisivat aina näpäyttää tuoretta presidenttiä ylpistymästä ja saamasta liikaa valtaa, mutta sitten uudelleenvalinnan kohdalla he ovat jo suopeampia, ainakin mikäli talous on kohtalaisella tolalla.

  • Biden on myös terävöitynyt syksyn mittaan Trumpin ja MAGA-yhteisön suuntaan. Välillä kovaa kritiikkiä koko liikkeelle, toisinaan ihon alle menevää piruilua Trumpin persoonasta. Hyvän välivaalituloksen ohella tämä taistelevampi asenne lienee saanut hänet näyttämään vahvemmalta demokraatteihin kallellaan olevien silmissä, kohentaen jonkin verran suosiolukuja kesön aallonpohjasta.

  • Tämäkin pointti liittyy arkkivihollinen-Trumpiin, joka on jo ehdolla, ja mahdollisesti ainoa varteenotettava ehdokas kuukausia tästä eteenpäin, ellei sitten Biden itse hyppää kisaan alkuvuodesta. Bidenille ottaisi vallan mahdottomasti luonnon päälle luopua nykyisellä asetelmalla; Trumpilaisten ilkkumisesta ei tulisi loppua heidän maalatessaan Bidenin luopuminen osoitukseksi pelosta hävitä Trumpille. Lisäksi Biden varmasti aidosti uskoo peittoavansa Trumpin, mikäli tämä on taas vastassa.

  • Viimeiseksi, demokraattien vaihtopenkin presidenttipotentiaali on vaarallisen ohut. Mitään uutta Obamaa ei ole tarjolla. Bidenin luopuessa katseet kiinnittyisivät luontevimmin varapresidentti Harrisiin. Tammikuussa 2021 pidin selvänä, että hänestä muovataan vahva varapresidentti siltä todennäköiseltä varalta, että Bidenista ei ole uskottavasti pyrkimään jatkokaudelle. On käynyt päin vastoin; Biden on pitänyt lankoja käsissään ja jättänyt Harrisin kuin nallin Meksikon rajaseutujen kallioille. Näkyvyys epäsuosituissa rajakysymyksissä ja näkymättömyys kaikkialla muualla on painanut Harrisin kannatuksen pohjamutiin. On mielenkiintoinen kysymys, miksi Biden on toiminut näin. Bidenin toiminnan voi hyväntahtoisella katseella nähdä osoituksena silkasta innosta vuosikymmeniä haaveilemaansa tehtävään, kyynisemmillä laseilla haluna välttää tilanne, jossa freesistä Harrisista tulee Bidenia suositumpi, johtaen puolue-eliitin jupinoihin siitä, että veteraani voisi jo antaa tietä. Jälkimmäinen selitys viittaisi siis uudelleenvalintahaluihin.

Jo silloin elokuussa minua hämmensi tämä case Harris. Arvelin Bidenin vetävän yhden kauden intoa piukassa, vailla huolta huomisesta ja Harrisin rakennusprosessista. Biden on ollut median vapaassa tenttauksessa huomattavasti edeltäjiään harvemmin, eikä piilottelun vaikutelmalta ole voinut välttyä. Olin skeptinen sen suhteen, että hänen terveytensä kestäisi vuoden 2024 vaalirumban, puhumattakaan siitä, miten hän myisi amerikkalaisille olevansa toimintakykyinen vielä vuonna 2028. Nämä epäilyni eivät ole juuri hälvenneet syksyn aikana, mutta toki paine iskeä Trumpia vastaan on kova, vaikkei hän enää todennäköisin vastaehdokas olekaan.

Mikäli Biden ilmoittautuu alkuvuodesta kisaan, hänen terveydentilansa leijailee Damokleen miekkana kampanjan yllä. Tuskin edes Bidenin lääkärit osaavat tarkasti arvioida, miten hänen aivotoimintansa ajoittaiset häiriöt tulevina vuosina kehittyvät.

35 tykkäystä