USA:n presidentinvaalit 2024

Vedonlyöntimarkkinoita seuraavan Election Betting Odds -sivuston kirjanpidon mukaan Trump on republikaanien esivaalivoiton todennäköisyyksissä jälleen piikkipaikalla.

  • DeSantisin esivaalivoiton todennäköisyys on sivuston laskelmien mukaan nyt 32%, kun se korkeimmillaan oli jo yli 50%.
  • Vastaavasti Trumpin todennäköisyys on nyt 42%, kun se alimmillaan kävi 20 prosentissa.
  • Demokraattien puolella Bidenin ehdokkuuden todennäköisyys on noin 60%.
8 tykkäystä

Trumpin pari viime päivien haastattelukommenttia DeSantisista. Ensimmäinen viittaa DeSantisin vuoden 2018 kuvernöörivaaleihin, kun hän oli vain riviedustaja alahuoneessa:

”He was dead, he was leaving the race. He came over and he begged me, begged me for an endorsement. He said, ’If you endorse me, I’ll win’, and there were tears coming from his eyes.”

Toinen kommentti jonka Trump antoi reilu viikko sitten Trump Force Onessa oli lauserakenteiltaan mielenkiintoinen:

”So Ron would not have been governor if it wasn’t for me, and that’s ok… and number 1, he wouldn’t have gotten the nomination, and number 2, he wouldn’t have beaten his Democrat opponent. So then when I hear he might run, I consider that very disloyal, but it’s not about loyalty, but for me it’s always about loyalty, but for a lot of people it’s not about loyalty.”

DeSantisilta on myös tässä jokunen tunti sitten kysytty Trumpin uusimmista hyökkäilyistä. Tässä hän on siis tietoinen noista grooming-vihjailuista:

Koitin hieman aistia tunnelmia konservatiivisessa Twitterissä, ja siellä oli ehkä sellaista ilmaa, että tämä on tosi pehmeä vastaus. DeSantis on valinnut strategiakseen erottautua Trumpista niin ettei vastaa loanheittoon samalla mitalla vaan ohjaa kaiken suoriutumiseensa kuvernöörinä, mutta olisiko tässä ollut paikka sanoa, että eräät vihjailut ovat typerää roskaa joka pelaa demokraattien pussiin, tai jotain vastaavaa? Trump tulee vain koventamaan peliään tästä. Aikooko DeSantis koko kevään ajan vastata kaikkeen tuolla honottavalla äänellä, että hän hoitaa ihmisten asioita täällä Floridassa? Saattaa alkaa näyttää heikolta :thinking:

13 tykkäystä

Neljän minuutin tunnelmapalat Bidenin vuoden tärkeimmästä puheesta:

Biden onnistui hyvin lähes täysin sisäpolitiikkaan keskittyneessä puheessaan; ei takellellut, ja kykeni jopa sanailemaan huuteleville republikaaneille skriptin ulkopuolelta. Puhetta katsoi 27 miljoonaa amerikkalaista ja se sai hyvät arviot:

Kuvaksi on tahallaan valittu koominen otos jossa alahuoneen puhemies ja liittovaltion kolmonen, republikaanien McCarthy taputtaa seisaallaan, kun taas varapresidentti Harris istuu. Tyypillisestihän näissä puheissa presidenttipuolueen edustajat taputtavat harva se minuutti seisaallaan vastapuolen mököttäessä. Toki puheissa on aina sellaisia yhdistäviä huippuhetkiä jolloin kaikki seisovat.

Paikalla oli kaikki senaattorit ja edustajainhuoneen edustajat. Koko eliitti – paitsi yksi presidentin valitsema poliitikko, joka oli jossain bunkkerissa maan alla presidenttitason vartioinnissa. Hänestä olisi tullut presidentti jos kaikki olisivat kuolleet kongressirakennuksessa.

29 tykkäystä

Yhdysvaltain entinen YK-suurlähettiläs Nikki Haley lähtee ehdolle republikaanien presidenttikisaan.

13 tykkäystä

Löytyiskö täältä hyviä arvauksia ketä tällä hetkellä on todellinen kakkoshenkilö Bidenin kabinetista? Teoriassa se lienee Kamala Harris mutten en muista koskaan nähneeni noin näkymätöntä varapresidenttiä. Tuntuu vain otsikoita seuraten että on lyöty kokonaan sivuraiteelle. Mulla on jatkuvasti sellainen olo että speaker of the house Nancy Pelosi olisi varapresidentti. Hän on jatkuvasti otsikoissa ja hoitaa ulkopolitiikkaakin Taiwan visiitti. Anthony Blinken on myös ollut jonkun verran esillä.

Kyllähän Biden jonkinlainen riippakivi demareille ensi vaaleissa tulee olemaan jos haluaa ehdolle. Hän on mm. neljästi sanonut että Yhdysvallat puolustaa Taiwania asein ja joka kerta Valkoinentalo on joutunut korjaamaan nämä möläytykset. Kukahan sitä valtaa Yhdysvalloissa tällä hetkellä käyttää? Biden ei ole 100% iskussa se on selvä. Harris on näkymätön.

Ja jottei mene ihan ohi aiheen omat veikkaus 2024 voittajaksi on DeSantis ja varapresidenttinä Haley jos Biden on demareiden ehdokas.

7 tykkäystä

Mielenkiintoinen kysymys, johon ainakaan minä en osaa kunnolla vastata. Pelosi oli tosiaan hyvin vaikutusvaltainen ja liittovaltion kolmonen neljän vuoden ajan. Kabinetissa taas varapresidentin jälkeen keskeisimpinä jäseninä pidetään ulko- valtiovarain-, puolustus- ja oikeusministereitä. He johtavat neljää alkuperäistä ja edelleen tärkeimpänä pidettävää ministeriötä. He ovat Blinken, Yellen, Austin ja Garland.

Ulkoministeri Blinken oli aikoinaan hommissa jo Bill Clintonin hallinnossa kansallisen turvallisuuden puolella. Obaman ensimmäisellä kaudella oli mm. hiomassa strategiaa Iranin ydinaseohjelmaan suhtautumiseen. Hän oli jo Bidenin vuoden 2008 presidenttikampanjan ulkopoliittinen asiantuntija, ja uudelleen viime vaaleissa.

Kolmella muulla ei ole yhtä pitkää historiaa Bidenin kanssa. He ovat 70+ vuotiaita konkareita jotka ovat meritoituneet omilla aloillaan. Yellen on ensimmäinen entinen Fedin johtaja valtiovarainministerinä. Austin on kenraali joka johti joitakin sotilasoperaatioita Obaman kausien aikana. Garland on Harvardin käynyt ja monipuolisen uran niin huippujuristina kuin usean demokraattipresidentin oikeusministeriöissä tehnyt tervaskanto.

(Sivumennen sanoen, USA:ssa kohoteltaisiin hieman kulmakarvoja jos heille selitettäisiin, että vuonna 2015 Suomessa Jari Lindström -niminen paperimies nimitettiin työ- ja oikeusministeriksi, vaikka hän ei tiennyt oikeustieteistä mitään. Suomessahan on muutenkin tällainen perinne, ettei ministerillä tarvi niin justiinsa olla kompetenssia omaan postiinsa.)

Bidenin päästrategi on Mike Donilon, jonka kanssa hän on työskennellyt yli 40 vuotta. Donilon ideoi myös pääviestit Bidenin 2020 kampanjaan.

Eli mikä voisi tämän pohjalta olla vastaus kysymykseen? Ehkä veikkaukseni olisi Blinken.

17 tykkäystä

Joe Biden avasi tänään presidenttipelin. Toki, Kiovan visiitti oli paljon muutakin, mutta kotimaan politiikassa seuraava narratiivi on saanut juuri sen kulman, jonka Biden halusi. Kontrasti ei voisi olla selkeämpi.

MAGA-liike on raivoissaan, mutta eivät pysty edes koherenttiin kritiikkiin.

11 tykkäystä

Ram…asw…amy?

image

Who Said GIF - Who Said That GIFs|262.5x262.5

1 tykkäys

Onhan sitä silkkaa tyhmyyttä Suomessakin: “Pitkän ajan tähtäin erota EU:sta.”, “Verotetaan Suomi nousuun.” … ja mitä näitä nyt on.

Mutta amerikkalainen tyhmyys on vielä paljon isompaa, kuten asiat Amerikassa usein ovat – se vaikuttaa suorastaan äärettömältä. Dum-dum:it voi hiljentää pariksi vuodeksi, mutta sitten ne heräävät uudestaan henkiin.

4,5 vuotta aiemmin…

8 tykkäystä

Tähän aivan pakko laittaa Yhdysvaltojen liikenneministerin lausunto, jonka lausuntoa on oikeasti pakko ihailla. Puhumisen mestari.

8 tykkäystä

Näin pari viikkoa tulevaisuudesta voin vielä kommentoida, että vaikka en itsekkään pidä bideniä mitenkään parhaana presidenttiehdokkaana (vaikka on hyvä huomata, että yhdysvalloissa ja suomessa arvioidaan poliitikoita aivan eri tavalla) niin bidenin poikkeavat taiwan-kommentit olivat enemmänkin osa pitkään jatkunutta “tarkoituksellisen epäselvyyden politiikkaa(?)” Taiwanin suhteen kuin suoranainen virhe.

4 tykkäystä

Amerikkalaispolitiikan seuraaminen on kuin olisi Kafkan kirjan päähenkilönä. Tucker Carlson vihaa Trumpia? No tottakai se vihaa. :slight_smile:

On jännä nähdä, kenen taakse Murdoch mediansa valjastaa. Trump ei näytä juuri nyt olevan voittajien puolella. DeSantisista tulisi sen sijaan mainio pelinappula.

”Vihaan häntä intohimoisesti”, Carlson sanoi Trumpista.

Carlson sanoi vuonna 2021 vain kaksi päivää ennen Capitolin mellakkaa, että Foxilla olisi pian hyvät mahdollisuudet jättää Trump huomiotta ”useimpina iltoina”.

”Tätä se on ollut edelliset neljä vuotta. Me kaikki teeskentelemme, että meillä on paljon näytettävää, koska on liian vaikeaa sulattaa, millainen katastrofi tämä on ollut. Älkää viitsikö! Trumpissa ei ole hyviä puolia.”

9 tykkäystä

“Circus comes to town, you play the lead clown…”. Ei liity nyt suoranaisesti tuleviin vaaleihin mutta pm McCarthylta kädenojennus Greenelle taannoisista pm-vaaleista, joku voisi todeta taas että “quid pro quo”. Tuo Greene on pahinta pohjasakkaa mitä tällä hetkellä on tuolla GOP-ryhmässä/kongressissa, Qanon ja Proud Boys-hang around (kieltää nämä aina tiukan paikan tullen vaikka poseeraa valokuvissa) ja oli pyytänyt Valkoiselta Talolta armahdusta liittyen Jan 6th mellakoihin johon hän osallistui taustajoukkoineen mutta armahduspyyntö evättiin koska oli kirjoittanut emailiin “Parton” eikä pardon. Mutta osaa räyhätä, rähistä ja ilmeisesti edelleen Trumpin siipien alla.

Trumpista puheenollen, Sean Hannityn radio-ohjelmassa hän totesi että saisi rauhan aikaiseksi 24 tunnissa mutta peace deal logiikallaan olisi niin että Ukraina olisi luovuttanut omia alueitaan Putin Venäjälle koska osassa alueista puhutaan venäjää. Tämän kohdan oli tosin Fox-news editoinut pois lähetyksestä. Ja aiemmin hän oli todennut että business maailmassa homma menisi niin että Ukrainan pitäisi luovuttaa USA:lle maaperäänsä aseapua vastaan.

Fox Cuts Trump Saying He May Let Russia Have Bits of Ukraine (businessinsider.com)

1 tykkäys

Mike Pencen presidentinvaalien ehdokkuudella on spekuloitu kuukausikaupalla. Vieläkään ei tiedetä, mitä ehdokkuuden osalta tulee tapahtumaan, mutta miehen kommentit koskien Trumpia ovat nyt poikkeuksellisen kovia.

Trump ei Pencen, toimistoajan jälkeen esitettyihin, syytöksiin ehtinyt vielä reagoimaan.

Yhdysvaltain entisen varapresidentin Mike Pencen mukaan historia tulee tuomitsemaan ex-presidentti Donald Trumpin tämän toiminnasta maan kongressirakennuksen valtauksessa loppiaisena 2021.

10 tykkäystä

Ehkä tässä voisi ratkaisuna toimia, että Ukraina luovuttaisi alueita määräajaksi? Esimerkiksi Krimin sotilastukikohtien luovuttaminen 30 vuodeksi USA:lle voisi olla hyvä alku, vaikkei siellä tällä hetkellä paljon englantia puhuta.

Kyllä tulee olemaan USA:ssa taas mielenkiintoiset presidentinvaalit ehdokasasetteluineen.

1 tykkäys

Juurikki mainisi tämän asian viestissään viime viikonlopuppuna. Hoksasivat viimein myös USA:ssa. Olisikohan ainesta presidentinvaalien kiistakysymykseksi?

Pääsee Trump syyttämään demokraatteja, kun eivät laajentaneet valvontaa myös keskikokoisiin pankkeihin. :wink:

Yhdysvalloissa Bidenin vahvin haastaja on saanut vastaansa… eh… demokraatit? :face_with_spiral_eyes:

6 tykkäystä

Fox Newsin tunnetuin toimittaja Tucker Carlson totesi vuoden 2020 vaalien jälkeisinä päivinä Trumpista yhtiön sisäisessä viestinnässä muun muassa näin:

What he’s good at is destroying things. He’s the undisputed world champion of that. He could easily destroy us if we play it wrong. […] He is a demonic force, a destroyer.

Nyt Trumpin huomion polttopisteessä on melko nuori, kokematon poliitikko, joka on kuvailujen perusteella vähän kömpelö ihmisten kanssa. Miten mahtaa kestää Donaldin paineen joka vain kasvaa ajan myötä? Ennen kaikkea, miten tulee pärjäämään samoilla väittelylavoilla?

12 tykkäystä

Helppoa! Ihan kumpi vaan voittaa, kun ehtii ensiksi käyttää superargumenttia “älä puhu paskaa, poju/ tyttö.” Toimii. Menee tunteisiin kaikilla muilla paitsi psykopaateilla. Tämä argumentti saa vastustajan heti altavastaajaksi ja miten niille sitten käyneekään? Miksi tämä argumentti ei mene täydestä poliitikkoihin? Ai niin, siinä oli se varaus, että toimii paitsi.

6 tykkäystä

“Our Donald Trump” jälleen neuvostomedian otsikoissa julistamassa neuvostomedian sanomaa.

Värkkäsin samantien vastineen RT (Russian Terrorist) -median otsikolle. Tämähän on helppoa.

Not Anymore Shea Brennan GIF - Not Anymore Shea Brennan Sam Elliott GIFs|262.5x262.5

5 tykkäystä