USA:n presidentinvaalit 2024

https://edition.cnn.com/2024/02/14/europe/putin-biden-better-for-russia-than-trump-intl/index.html

Eli siis päinvastoin?

Vaikka tässä totuutta toki:” Putin said Biden would be better for Russia “because he is a more experienced person, he is predictable, he is a politician of an old formation.”

1 tykkäys

Kyllä. Tukekaa Trumpia ja muistakaa äänestää Trumpia, terveisin Vladimir Putin.

13 tykkäystä

Trump taas otsikoissa, oikeudessa todettu syylliseksi vallankumous- ja naistenahdistelusyytteiden ohella myös omaisuusrikoksista. Ja taisipa olla jotain juttua salaisten papereidenkin osalta.

Tätä siis oikeustoimien osalta, päälle kaikki muut kohut kuten Natokuvioiden julkinen sotkeminen (sinänsä 2% rajan esilläpito ok), diktaattoreiden kehuminen, jne jne

Ei voi kuin ihmetellä että maailman mahtavin maa ei kykene näitä kahta pääkandia mankeloimaan pressaksi.
Biden siis mielestäni paitsi iäkäs myös tarjoaa vähän höppänyyttä aika ajoin jo tässä vaiheessa.

Yhdysvallat | Trump määrättiin maksamaan yli 300 miljoonaa petos­vyyhdessä: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010234912.html

13 tykkäystä

Trump: Aleksei Navalnyin äkillinen kuolema on saanut minut yhä enemmän tietoiseksi siitä, mitä maassamme tapahtuu. Se on hidasta, tasaista etenemistä, jossa väärät radikaalivasemmistopoliitikot, syyttäjät ja tuomarit johtavat meitä tuhoon, Trump kirjoittaa päivityksessään.

Hän jatkaa, että avoimet rajat, hänen mukaansa väärennetyt vaalit ja Trumpin sanoin törkeän ”epäoikeudenmukaiset oikeussalien päätökset” tuhoavat Yhdysvallat. Trump kuvailee Yhdysvaltain kansan olevan taantumuksessa.

Kuoliko Navalnyi kenties USAssa? :slight_smile:

13 tykkäystä

Fox news on ollut Donald Trumpin ja MAGA-väen uskollinen äänitorvi vuodesta 2016 saakka. Sitä ennen heidän katsojansa olivat jo pääosin konservatiivisia, mutta Yhdysvaltojen polarisoituneessa ilmapiirissä, Foxin katsojakunta on nykyään lähes yksinomaan Republikaanien kannattajakuntaa.

Foxin totuuden hetki tuli vuonna 2020, kun he ensimmäisenä TV-kanavana ilmoittivat Joe Bidenin olleen Arizonan osavaltion voittaja. Tämä on perinteisesti ollut kilpailu eri kanavien välillä, kuka kertoo ensimmäisenä osavaltioiden tuloksen. Tällä kertaa seurauksena oli se, että Donald Trump ilmoitti kannattajilleen, että Foxia pitää boikotoida ja Foxin siihen aikaan lähes tuntematon kilpailija - Newsmax - sai välittömästi laajan joukon katsojia. Newsmax on oikeistopropagandaa suoltava kanava, jonka uutisointia faktat eivät paljon rasita.

Seuraavien päivien ajan Foxin katsojamäärissä kävi valtava kato. Tämä säikäytti yhtiön johtajat niin pahanpäiväisesti, että he alkoivat myötäilemään Trumpia, levittämään vaalivilppidisinformaatiota ja uutisoimaan sitä, että vaalit eivät olekaan vielä selvät. Tucker Carlson ja Sean Hannity etunenässä haastoivat vaalitulosta ja levittivät salaliitotteorioita vaalivilpistä.

Tunnettuna seurauksena tästä, Fox news joutui maksamaan 787 miljoonan dollarin sovittelumaksun Dominion -äänestylaitteiden valmistajalle, jonka laitteita Foxin uutisissa oli väitetty hakkeroiduiksi useissa eri lähetyksissä vuoden 2020 ja 2021 aikana. Yhtenä sovitteluun liittyvänä tekijänä mm. Tucker Carlson sai yhtiöstä lähtöpassit.

Fox on ollut kaikesta huolimatta Trumpin vankka tukija. Ennen kuin nyt.

Tämä on kehittyvä tarina, mutta tämän merkitystä ei pidä aliarvioida. Foxilla on Yhdysvaltojen kaapelikanavien suurin katsojamäärä, suurempi kuin MSNBC:llä ja CNN:llä yhteensä ja Foxin katsojakunta on pääasiallisesti Republikaaneja tai heihin kallellaan olevia. Kritisoimalla Trumpia Fox ottaa liiketoiminnalleen äärettömän suuren riskin. Katsojakunta voi haihtua hyvin nopeasti ja tämän suunnan muutoksen täytyy olla tullut ylimmän johdon taholta.

Miksi Fox ottaa valtavan riskin? Tämä voi tuhota koko heidän liiketoiminnan perustansa. Aika näyttää, mutta Yhdysvaltojen nykyistä tilannetta on selvästi analysoitu yhtiön ylimmässä johdossa ja siellä on mahdollisesti tultu tulokseen, että Trumpin tukeminen on vaarallisempaa. Ehkä Rupert Murdoch oli CPACissa?

33 tykkäystä

Trump siivosi kentän Super Tuesdayssa jättimäisillä margineilla. Haley voitti Vermontin osavaltion pienellä erolla. Vermont oli Bernie Sandersin koti.

Biden taas hävisi Samoan vaalikokouksen. Pieni juttu mutta symbolinen kuitenkin.

8 tykkäystä

Super Tuesday oli Haleylle vähemmän super, ja jättäytyy tänään pressakisasta kertonee hän tänään.

Yhdysvallat | Republikaanien Nikki Haley jättäytyy presidentti­kisasta: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010275573.html

4 tykkäystä

Tässä Bidenin tiimille huolenaihetta: Iso määrä protestiääniä.

Haley on nyt ulkona joten Pappojen kisa, let’s go!

Tämä on kyllä aivan karsea tilanne. Narsisti sekopää vs. holhouksen tarpeessa oleva vanhus.

8 tykkäystä

Joe Biden on pitänyt tänään vuosittaisen State of the Union -puheen. Puhe on suuri mediatapahtuma, sillä siinä presidentti voi kertoa varsin vapaasti ilman keskeytyksiä omista saavutuksistaan ja miten hän näkee asioiden olevan. Puhe on yli tunnin mittainen, joten jos ei halua sitä kokonaan katsoa, alla olevan linkin takaa voi lukea keskeisimmät asiat.

Näen tämän puheen erittäin tärkeänä Bidenin vaalikapanjan kannalta. Ei siksi, mitä hän siellä puhui, vaan siksi, miten hän esiintyi. Bidenin ikä on ehkä keskeisin häntä haittaava tekijä vaalikampanjassa ja esiintymisiä katsotaan suurennuslasin kanssa. Kaikki heikkouden ja ajatuksenjuoksun hitautta ilmentävät tekijät ruoditaan läpi ja aivan varmasti repostellaan mediassa läpi.

Tämä puhe ja tulevat vaaliväittelyt ja muut esiintymsiet ovat keskeisessä osassa Yhdysvaltalaisten pohtiessa hänelle jatkokautta. Bidenin “approval rate” on historiallisen alhaalla - joka on mielestäni hieman outoa - kun ottaa huomioon vahvan talouden, työllisyyden, sekä inflaation taittumisen. Yhteiskunnan hyperpartisaanistumisella on varmasti tässäkin vaikutuksensa.

Biden went into the speech with an exceptionally low approval rating of 37%, according to recent NBC News polling. That’s lower than the approval rating of his predecessors Trump in 2020 (46%), Barack Obama in 2012 (48%), George W. Bush in 2004 (54%) and Bill Clinton in 1996 (46%) in January of their re-election bid years.

https://www.nbcnews.com/politics/white-house/live-blog/live-updates-state-union-biden-rcna140769

Voitaneen sanoa, että ensimmäisten reaktioiden perusteella Bidenin esiintyminen oli onnistunut.

Biden campaign had its best online fundraising hours around the State of the Union address.

https://edition.cnn.com/politics/live-news/state-of-the-union-biden-03-07-24/index.html

Puhe löytyy mm. Valkoisen talon verkkosivuilta tai helpommin sen voi katsoa vaikka alla olevasta Youtuben upotuksesta. Se alkaa 40:20 kohdalla.

Tämä ei ole Bidenin kampanjan päätepiste, vaan se on itse asiassa sen tärkeimmän osan alku. Loppusuora on maratonin mittainen ja sillä matkalla ei jaeta ikälisiä.

22 tykkäystä

Ennen puhetta kaikkien jännitys oli siinä, miten Biden suoriutuu ja tuleeko möhläyksiä. hän teki saman kuin äärimmäisen tärkeässä vuoden 2020 avausväittelyssä Trumpia vastaan, eli ylsi parhaimpaansa tärkeässä paikassa. Biden on taistelija joka viihtyy paineen alla ja saa siitä energiaa ja tietynlaista apinanraivoa, joka kanavoituu osuviksi ruoskaniskuiksi republikaanien arimpiin kohtiin.

Fox Newsille Bidenin onnistuminen otti todella koville, mikä näkyi muun muassa siinä, että he väittivät tämän olevan piristeiden vaikutuksen alaisena. Toki erinäisten piristeiden käyttö USA:ssa on valtavan laajaa eikä olisi ihme jos yltäisi politiikan huipullekin molemmin puolin, mutta on eri asia väittää sellaista ilman todisteita. Kanavan kommentaattorit myös valittivat että Bidenin puhe oli ”vihainen ja synkkä”, mikä on mielenkiintoinen luonnehdinta ajatellen Trumpin puheita.

Bidenin vedon myötä voidaan viimeistään unohtaa ne spekulaatiot, että hän olisi vielä viime hetkillä vapaaehtoisesti vetäytymässä. Ilman yllättäviä terveystapahtumia edessä on El Clásico, jossa vedonlyöjien nykykonsensuksella Trump on hyvin lievä, tyyliin 53-prosenttinen suosikki tällä hetkellä. This is a death match if there ever was one.

32 tykkäystä

Trump on yksin nuo mainitsemasi asiat, Biden sekoilee yhtä paljon(tai vähän) kuin 1988 ja on lahonnut lähinnä fyysisesti.

Trump taas näyttää hyväkuntoiselta, mutta ulosanti on mennyt aivan helvetin sekavaksi. Siis sillä tavalla ettei vaikuta yhtään tarkoitukselliselta.

15 tykkäystä

Molemmat miehet pitäisi tuomita liian vanhoiksi ja tilalle jotain muita ehdokkaita, mutta jenkeissä nämä puoluekoneistot on rakennettu niin että siellä ei ihan noin vain vaihdeta johtoa.

Eli tällä mennään nämä vaalit. Varapresidenttiehdokkaat kenties tavallista tärkeämmät tällä kertaa koska kummallakin on sen verran ikää että tiedä milloin aika jättää…

14 tykkäystä

Kuitenkaan varapresidenttiehdokkaisiin ei näytetä juurikaan kiinnitettävän huomiota. Noh, Sarah Palin oli tietysti oma lukunsa. Tuskinpa suurimmat mediat kovin paljon vaalikamppailun aikana näihin kiinnittävät paljonkaan huomiota. Dementia on varmasti molemmilla vanhuksilla aivan todellinen mahdollisuus vaalikauden aikana.

4 tykkäystä

Bidenin kysymysmerkkejä:

  1. Ikä. Suurin osa amerikkalaista, jopa suurin osa demokraateista pitää Bidenia liian vanhana pyrkimään toiselle kaudelle. Biden ei ole tällä ensimmäiselläkään kaudella toiminut aivan täysipainoisesti presidenttinä: vapaita pressitilaisuuksia on ollut ennätyksellisen vähän, valtiovierailuilla ohjelmaa saatetaan karsia, ja niin edelleen. Hän kaatuilee, puhe puuroutuu, sanat sekaantuvat, välillä huhuillaan kuolleita, vaimo sekoittuu siskoon ja maiden johtajat menevät miten sattuu. Biden yrittää kääntää tilanteen edukseen vitsailemalla iästään ja mainostamalla helvetinmoista kokemustaan, mutta ikä on hänelle paha taakka eikä todella huonoihin päiviin olisi varaa. Ikään kytkeytyy kysymys Bidenin kampanjakunnosta; vaalivuosi on istuvalle presidentille raju rypistys.

  2. Meksikon raja. Kansa on ollut hyvin tyytymätön rajatilanteeseen, ja se on romahduttanut eritoten varapresidentti Harrisin suosion.

  3. Talous. Biden ei ole onnistunut karistamaan sitkeää leimaa, jonka mukaan hän ei kykene buustamaan taloutta yhtä hyvin kuin Trump.

  4. Kansainväliset kriisit. Bidenin kauden ensimmäinen kova kolaus oli huonolta näyttänyt vetäytyminen Afganistanista. Hiljattain Gazan tilanne on repinyt demokraatteja, joiden vasemmalla laidalla ollaan oltu raivona Bidenille siitä, ettei hän ole riittävän voimakkaasti painostanut Israelia. Uhkana on tämän siiven protestointi myös vaalipäivänä.

  5. Hurmoksen puute. Moni kannattaa Bidenia vain koska vastassa on Trump, eikä hänen ympärillään ole lainkaan samanlaista porinaa kuin vaikka Obamalla 2012. Trumpilla taas on kymmeniä miljoonia fanaattisia kannattajia, jotka olisivat innoissaan hänestä, oli vastassa kuka tahansa. Trump tulee vetämään areenoita täyteen hurjalla tunnelmalla, Biden näyttää valjulta rinnalla. Kansakunnan tila -puhe antaa Bidenille toivoa siihen että väki alkaisi innostua papan jäähyväiskampanjasta.

Trumpin kysymysmerkkejä:

  1. Luonne. On laajasti tiedossa, että Trump on patologinen valehtelija ja narsisti jolle sellaiset asiat kuin demokratia ja laki eivät merkitse oikeastaan mitään. Hänen eksklusiivikannattajilleen tämä ei ole ongelma, koska heille Trump näyttäytyy tavanomaisen yläpuolella olevana messiaana. Vaalit ratkaisevia liikkuvia äänestäjiä Trumpin retoriikka kuitenkin vieroksuttaa, eikä avoimen ihaileva suhtautuminen Putiniin ja Kimiin auta asiaa.

  2. Pätevyys. Keskeinen syy Trumpin viime vaalien häviöön oli tempoileva ja amatöörimäiseltä näyttänyt koronan hoito. Trumpin tiedetään repivän tärkeitä muistioita heti ne luettuaan ja kysyvän henkilökunnaltaan alkeellisia kysymyksiä ulkomaisista kumppaneistaan. Trump luottaa voimakkaasti vaistoihinsa eikä malta juuri perehtyä asioihin.

  3. Ikä. Vielä neljä vuotta sitten Trump ei sekoittanut nimiä. Ikä alkaa tehdä kisan kuopuksellekin tepposia. Erityisen usein hän sekoittaa Bidenin Obamaan. Tässä lienee mukana psykologiaakin, kun kahden kauden suosittu edeltäjä elää vuokratta hänen päässään.

  4. Abortti. Tämä oli republikaaneille vuosikymmeniä hyödyllinen valttikortti houkutella arvokonservatiivit puolueeseen, mutta kun iso tavoite lopulta toteutuikin, siitä muodostui puolueelle Pyrrhoksen voitto joka osaltaan vaikutti vuoden 2022 välivaalien lässähdykseen.

32 tykkäystä

On kyllä mielenkiintoinen Trump 2 kausi tulossa. Jos hänellä on dementia/Alzheimer, kuten tässä on sekoilujen perusteella arvailtu, niin tautihan ei pysähdy. Trump 1 oli jo melkoista kaaosta, mutta nyt kun pitäisi olla herran viimeinen kausi, niin laittaako kaiken “All In”

Jännäksi menee, miten paljon mahdollisesti muistisairas vanhus pystyy sekoittamaan USA:n politiikkaa ja pyrkiikö esikuviensa Chin ja Putinin tapaan poistamaan presidentin valtakausien maksimimäärän ja lukittautumaan valtaan ikuisesti, no toisaalta jos on muistisairaus, se ei anna armoa edes USA:n presidentille. Meillä on Suomessa UKK:n loppuajoista kokemusta.

Trumpin kannatus perustuu varmasti saavutuksiin, joita hän kannattajiensa mukaan saavutti Trump 1:llä. Moni asia oli haastattelujen mukaan silloin paremmin ja se tilanne halutaan palauttaa. Minusta fiksu lista Trumpin kannatuksesta alla, sitä voi pohtia. Meillehän se on käsittämätöntä, mutta jos ajatuksella lukee allaolevan listan (ei ole omaa pohdintaa) ja asettuu kouluttamattoman väestön housuihin, niin alka tajuta miksi Trump on niin suosittu kuin on. Populismi myy. Hyvällä markkinoinnilla saadaan vaikka puuhevosesta superstara. Trumpin kannatuksen syitä listattu alle, en ole itse listaa laatinut vaan kopioinut:

  1. Poliittinen ulkopuolisuus. Trumpin kyky esittäytyä poliittisena ulkopuolisena ja “systeemin rikkojana” vetoaa moniin äänestäjiin, jotka ovat tyytymättömiä vallitsevaan poliittiseen järjestelmään ja perinteisiin poliittisiin puolueisiin. Hän on käyttänyt tätä asemaansa hyväkseen korostaakseen eroja itsensä ja “poliittisen eliitin” välillä.

  2. Talouspolitiikka. Monet Trumpin kannattajat arvostavat hänen talouspoliittisia toimiaan, kuten veroleikkauksia ja protektionistista kauppapolitiikkaa, jotka he uskovat hyödyttävän Yhdysvaltain taloutta ja erityisesti amerikkalaisia työntekijöitä.

  3. Maahanmuuttopolitiikka. Trumpin tiukka linja maahanmuuttoon, mukaan lukien rajavalvonnan tehostaminen ja laittoman maahanmuuton vastaiset toimet, on houkutellut äänestäjiä, jotka pitävät maahanmuuttoa keskeisenä kansallisena ongelmana.

  4. Kansallismielisyys ja patriotismi. Trumpin viestintä korostaa usein kansallismielisyyttä ja amerikkalaista ylpeyttä. Tämä resonoi äänestäjien kanssa, jotka arvostavat vahvaa kansallista identiteettiä ja Yhdysvaltain asemaa maailmassa.

  5. Oikeuslaitoksen muokkaus. Trumpin kyky nimittää korkeimman oikeuden tuomareita on ollut merkittävä tekijä monille konservatiiveille ja oikeistolaisille äänestäjille, jotka näkevät tämän mahdollisuutena vaikuttaa pitkäaikaisesti Yhdysvaltain lakien tulkintaan, erityisesti aborttioikeuden ja aseiden hallinnan osalta.

  6. Media ja viestintä. Trump on taitavasti käyttänyt sosiaalista mediaa ja muita viestintäkanavia suoran yhteydenpidon välineenä kannattajiinsa, kiertäen perinteisen median ja kommunikoiden omalla tyylillään. Tämä on auttanut häntä rakentamaan ja ylläpitämään henkilökohtaista suhdetta kannattajiinsa.

  7. Kulttuuriset ja sosiaaliset kysymykset. Monet Trumpin kannattajat näkevät hänet puolustajana kulttuurisissa ja sosiaalisissa kysymyksissä, jotka liittyvät muun muassa uskonnon vapauteen, aseiden omistusoikeuteen ja konservatiivisiin arvoihin.

4 tykkäystä

Trumpin talouspolitiikka ei oikeasti tainnut olla menestys. Verohelpotukset lisäsivät vajetta hirmuisesti. Tariffit vahingoittivat taloutta myös. Economist-lehdestä: Mr Trump’s protectionism made America poorer, did little to help exporters and annoyed its friends.”
Samaa löytyy googlaamalla muista lähteistä. Esim. ”President Trump’s tariffs and overall protectionist policy were largely unpopular and ineffective, however. They only made a small number of U.S. industries more competitive, while increasing costs for the majority of U.S. industries and consumers and damaging relations between the United States and its strategic allies. The trade deficit in 2021 is also larger than ever before, meaning the tariffs did little to lower the United States’ reliance on imports.” Tämä oli American Action Forumilta, republikaaneihin kallellaan oleva think tank.
Eräs ystävä, joka työskentelee jenkkifirmalle sanoi, että Trumpin tappelu Kiinan kanssa sai aikaan sen, että yhtäkkiä sieltä pulpahti useampi kilpailija heidän firmalleen hänen alallaan, ja he menettivät paljon asemaansa, ja siis tuloja.
Mitä oikeuslaitokseen ja tuomareihin tulee, itselleni jäi käsitys, että McConnell juoni koko homman, mm. jumitti Obaman nimityksen. Trump lähinnä kumileimasin.
Trumpin suosio ei nähdäkseni perustu mihinkään oikeisiin tekoihin, vaan hänestä on tullut kannattajille myyttinen hahmo vailla perusteita, ja jos hän sanoo jotain puutaheinää, se uskotaan todeksi.
Bidenia leimataan vanhaksi höppänäksi, ja Trumpin täälläkin sanotaan vaikuttavan hyväkuntoiselta, mutta äijä on ylipainoinen kasikymppinen, ja ei muuten varmasti pärjäisi UKK-testissä Joelle.
Joe puhuu nähdäkseni myös kansallismielisesti, mutta ei yhtä överi (ei halaa mauttomasti lippua, tai pidä punaista Kiinassa tehtyä MAGA-lätsää), mutta ei saa samanlaista krediittiä tästä.

11 tykkäystä

Realiteetit ovat varmasti, kuten oletkin ansiokkaasti tekstissä käsitellyt. Trumpin perusäänestäjäkunta ei kuitenkaan ole kovinkaan koulutettua ja tuskin ymmärtävät mm. Trumpin protektionismin negatiivisia vaikutuksia tavalla, jonka mainitsit tai paljon muutakaan. Eivät he faktoista perusta ja jaksa asioita tutkia syvällisesti tai objektiivisista lähteistä. Eiköhän se tärkein “tiedon lähde” heille ole Fox News ja salaliittoteoreetikoiden somekanavat.

Trumpin peruskannattajakuntaan uppoaa faktavapaa, hurmoshenkinen markkinointi, jossa totuudella tai järkevyydellä ei ole mitään merkitystä. Iskulausetta “Make America Great Again” huudetaan punaiset lippikset ja paidat päällä ja massahurmos ottaa vallan.

Ismistä tulee kultti , jossa realiteeteilla ei ole mitään väliä. Kaikki voidaan selittää faktavapaasti toisin: salaliitoilla, politiikan korruptiolla, rahan vallalla, vallan varastamisena, äänestysten manipuloimisena ym.

Ihan mikä tahansa asia fakta saadaan vesitettyä sadunomaisesti keksityllä salaliitolla, oli selitys ihan kuinka idioottimainen hyvänsä, mutta kulttiin se uppoaa. Jotain samaa, kuin uskonnollisissa kulteissa. Trumpismi on kultti, siihen uppoaa populistinen ja faktavapaa markkinointi ja kysymys kuuluukin, saako se enemmistön amerikkalaisista mukaansa. Nythän republikaaninen puolue on jo vahvasti hurmoksen vallassa ja tunteilla on tapana tarttua.

Ainoa demokraattien mahdollisuus on tuntea massahurmosten ja kultttien psykologiaa ja pyrkiä vastavaikuttamaan samoissa kanavissa ja samalla tavalla. Pelata samoilla välineillä, muuten jäävät jalkoihin, niin vahva on tunteiden voima suhteessa rationaaliseen ajatteluun.

15 tykkäystä

Tuo on hieno pläjäys. Ei ole väliä mitä todellisuudessa on tapahtunut, vaan merkitsevää on mitä trumpistien mielikuvitusmaailmassa on toteutunut.

Dis- ja misinformaation kanssa touhutessa onkin helvetin tärkeää unohtaa perinteiset toimintamallit ja ampua alas kaikki paskapuhe jyrkästi ilman turhia diplomaattisia koukeroita.

2 tykkäystä

Populismissa ei ole merkityksellistä toteutumat vaan mielikuvat. Esimerkiksi Warren Buffetin väitetään sanoneen olevan jokseenkin järjetöntä, että hän maksaa vähemmän veroja kuin sihteerinsä (ilmeisesti kuitenkin tarkoitti prosentteja eikä dollareita)…

4 tykkäystä