PoIitiikkanurkkaus (Osa 2)

Voisiko ay-liike kantaa kortensa kekoon tässä ensimmäisen sairaspäivän palkkamaksussa. Jos se ensimmäisen sairaspäivän palkka siirrettäisiinkin ay-liikkeen maksettavaksi. Työnantajan ei tarvitse maksaa tekemättömästä työstä ja samalla ay-liike olisi vastuullisesti talkoissa mukana toteuttamassa uudistuksia työntekijän kannalta suotuisasti.

17 tykkäystä

Eiköhän tämän voi taas nostaa esiin, kun lakot nostavat taas päätään.

16 tykkäystä

Tämä on sopimusasia. Ei tarvitse mennä työnantajalle jonka työsopimus tarjoaa tällaista vaikka laki sen mahdollistaa.

Ja muutenkin suoraan sanoen sairaslomajutut ovat lähinnä ongelma työpaikoissa joissa ei tunneta mitään joustoja. Oman työpaikan osalta on -20t … +50t työaikajoustot ja kun elämä murjoo ja tarvitsee vapaata, sitä saa aika lailla omalla ilmoituksella ettei tarvitse esittää sairasta. Ja tiimit ovat sen verran hyvin kasattuja että harvassa ovat tilanteet jossa yhden miehen äkillinen poissaolo kaataa maailmaa mihinkään suuntaan.

Ja kun ne äkilliset poissaolot voi tehdä sisään myöhemmin, eivät vaikuta palkkaan.

Oikeat sairastumiset sitten erikseen, mutta kummasti näitä tuntuu olevan paljon vähemmän työpaikoissa joissa työaikajoustot tunnetaan…

13 tykkäystä

Kaikki tuki hallitukselle poliittisten lakkojen kieltämiseksi.

Tämä jos mikä osoittaa, ettei ay-liikettä kiinnosta Suomen hyvinvointi pätkääkään. Poliittiset lakot on kiellettävä ja sanktioitava täysimittaisesti.

35 tykkäystä

Juurikin tämän takia tämä palkaton sairasloma on minusta yksi epäonnistuneimmista uudistuksista lähihistoriassa. Se ei varsinaisesti kosketa paremmin toimeentulevia ja paremmilla eduilla varustetuissa työpaikoissa (tai kunnalla) työskenteleviä, joiden työsopimuksiin se tuskin on tulossa. Muutos kohdistuu (hallituksen linjan mukaisesti toki) vain kaikkein huonoiten toimeentuleviin perusduunareihin, joilla ei ole mahdollisuutta kilpailuttaa työpaikkaansa. Huonosti motivoitunut liukuhihnaduunari taas tuskin alkaa ilomielin kantamaan osuutta yrittäjäriskistä vaan juurikin joko tulee töihin sairaana tai vaikuttaa sitten kerralla pitempään, kun kerran sairaussakko on jo maksettu. En siis ymmärrä miten tämä uudistus saavuttaa mitään muuta kuin ideologista hyminää EK:n puolella. Työllisyys- tai talousvaikutuksia ei ministeriö uudistuksella tainnut löytyy ensimmäistäkään.

17 tykkäystä

Viesti yhdistettiin ketjuun: USA:n presidentinvaalit 2024

Ei sitä olla kieltämässä tai poistamassa, kuten niin moni kuvittelee. Jatkossa jokainen liitto voi neuvotella ihan saman ehdon TESiinsä ja näin jatkossakin on 1. sairauspäivä palkallinen. Toki AY tässäkin haluaa uskotella duunareille, että nyt loppuu ilmainen sairastelu.

11 tykkäystä
24 tykkäystä

Eiköhän tätä vastuullisuutta olisi hyvä vaatia kaikilta!

1 tykkäys

Sanon ensimmäisenä etten tue Sak:n lakkoja.
Ongelma ensimmäisen sairausloman palkattomuudessa on se, että tällä hetkellä palkalliset sairauslomat ovat neuvoteltu palkkoihin eli palkat olisivat korkeammat, jos sairauslomat olisivat palkattomia. Nyt hallitus on yksipuolisella ilmoituksella tekemässä käytännössä palkanalennuksen tekemällä ensimmäisestä sairauspäivästä palkattoman.
Kompromissiehdotukseni olisi, että palkkoja nostettaisiin laskennallisesti alan keskimääräisten sairauspoissaolojen verran ja kompensaationa sairausloma-ajalta ei maksettaisi palkkaa (tai esim. 50 % palkka), niin että muutos olisi kustannusneutraali. Työntekijöiden omavastuu lisääntyisi ja vähän sairastavat (=enemmän töitä tekevät) hyötyisivät palkankorotuksesta enemmän, kun sairauspäivät ei pienennä palkkaa.

12 tykkäystä

Ensimmäisen päivän palkattomuus on varmasti näkökulmakysymys, mutta omaan oikeustajuuni se ei vaan istu.
Puuilon käyttämä luova ratkaisu kuulostaa sitävastoin fiksulta. Firman henkilöstöjohtaja ilmaisi haastattelussa: “Kummalleko on vaikeampi valehdella sairaudestaan…lääkärille kerran, vai lähiesimiehelle joka päivä”. Heillä ei siis käsittääkseni tarvitse kuin tehdä tuo ilmoitus esimiehelle. Mutta se on tosiaan tehtävä (ilmeisesti suullisesti) joka pvä.

1 tykkäys

Saman voi toki sanoa hallituksesta. Vuoden ajan kaikki toimet ovat järjestelmällisesti johtaneet tähän.

Tosiasia on ettei ammattiliitoilla ole muita realistisia vaihtoehtoja kuin itsensä lakkauttaminen tai sitten lakkoilu.

Ei tämä ole sen kummempaa kuin vaikkapa verotuksen kiristäminen että yritykset ja rikkaimmat ihmiset lähtevät sitä pakoon. Hallituksen taitamattomuutta tai -välinpitämättömyyttä kiristää niin nopeasti/tiukalle työehtoja että AKT pistää satamat kiinni.

Tai no, eihän AKT voi laittaa satamia kiinni, jos on ihmisiä jotka haluavat ja pystyvät tekemään ne työt ammattiliittolaisten sijaan niin ongelmaa ei ole.

2 tykkäystä

Tämä on nyt vain otettava vastaan. Tänä vuonna kansantaloudelle aiheutuu mittavaa vahinkoa. Mutta kun poliittiset lakot kielletään, se tulee myönteisinä taloudellisina vaikutuksina takaisin, kun ay liikkeen mahdollisuudet kiristää viedään. Myös nykyisen hallituspohjan jatkaminen vaalikauden yli tuntuu aiempaa selvemmältä.

9 tykkäystä

Nyt menee yli äyräitten. Työaikapankilla ja sairauslomilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Kun elämä murjoo ihmisen sairaslomalle niin ei sillä ole mitään väliä paljonko työaikapankissa on saldoa. Eikö tuolla logiikalla kannata esittää pankkipaikassakin sairasta niin ei vähene saldo pankista?

Lopussa kirjoitatkin “oikeasta sairastumisesta”. Mistä löytyy tilastot vääristä sairauksista ja siitä, että niitä on paljon vähemmän työaikapankin ansiosta? Vaikea uskoa tuollaiseen väittämään.

6 tykkäystä

Eläkeläisillä on eniten varallisuutta, säästöjä ja omaisuutta, joten indeksikorotukset eläkkeisiin lisää varallisuuseroja ja epätasa-arvoa

Tyypillisesti eläkkeellä oleva pariskunta tarvitsee vähiten lisää rahaa verokassasta. Lapset lähteneet omilleen, talo, mökit, harrastusvälineet ja velat on maksettu. Elämäntapa 40-50 lukujen ikäluokilla on nuukaa vs. nuorempi ikäpolvi ja vanhana sitä kulutus on muutenkin pientä. Säästöt, sijoitukset ja metsät tuottavat korkoa korolle. Edellämainituista syistä johtuen varallisuus alkaa vain kasaantumaan siinä vaiheessa. Rahaa tulee enemmän kuin eläkeläiset käyttävät sitä.

Oma äitini käy monesti vuoteen sisarensa kanssa ulkomaan matkoilla ja päivittelevät, kun saavat eläkeläisalennuksia Suomessa niin monesta asiasta. Varallisuutta ja muhkeat eläkkeet heillä. Että nuorempi polvi niitä alennuksia enemmän tarvitsisi!

Onko tämä vain oma yleistykseni ja mututuntumaa, todistakaa että olen väärässä :smiley:

Vallalla oleva yleistyshän on heikompiosaisista eläkeläisistä, jotka elävät köyhyydessä. Tätä retoriikka kuulee päivän politiikassa enemmän kuin omaa näkemystäni.

Mutta mielenkiintoista, että esimerkiksi Mandatum näkee varallisuudenhoidon megatrendinä, eikä usko demareiden puheisiin kurjistuvasta kansasta. Että juurikin ihmisille kertyy nykyään varallisuutta, kuten kuvailin 40-50-luvun ikäluokkien tilannetta.

6 tykkäystä

En nyt juuri jaksa lähteä metsästämään tilastoa mutta esim. tuo Puuilon case jossa vapaata annetaan varsin helposti heillä tiputtivat sairaspoissaolojen määrää.

Oma kokemukseni työelämästä on että paikoissa joissa meno oli tiukkaa, jengiä oli paljon enemmän sairaana kuin paikoissa joissa työnantaja joustaa. Väitän että merkittävä osa sairastamisista joustamattomissa työpakoissa oli “sairastamista”. Kun ensimmäinen päivä muuttuu ei-palkalliseksi, tämä nostaa tietenkin kynnystä jäädä saikulle mutta siitä on varmasti haittoja tapauksissa jossa työntekijät alkavat ynnäämään että ei ole varaa olla kipeä ja sitten tullaan sairastuttamaan muita tms.

Elämme epätäydellisessä maailmassa. Onneksi on työnantajia jotka hoitavat asiat niin ettei ongelmaa ole. Ja työnantajan saa valita ja työehdot tarkistaa ennen sopimuksen tekoa.

7 tykkäystä

Onneksi lääkärimafia mahdollistaa jäsenilleen hyvät olot. Syy miksi uusia lääkäreitä ei voids kouluttaa tarpeeksi on yhtä uskottava kuin suomen ”Työvoimapula” imho.

Kyllä Viisikko loi sellaisen himmelin jonka järjettömyyttä on mahdoton ymmärtää.

30 tykkäystä

Lääkäriliiton lobbausvoima on hämmästyttänyt itseäni jo vaikka kuinka kauan. Käsittämätöntä mihin kaikkea pystyvät vaikuttamaan, ja tosiaan perustelut esimerkiksi opiskelupaikkojen lisäämistä vastaan ovat täyttä valetta.

Luonnollisesti eivät halua luopua täysin ylivertaisesta asemastaan yhteiskunnassa, mutta on käsittämätöntä että kukaan ei pysty pistämään vastaan.

18 tykkäystä

Juttu on otsikoitu harhaanjohtavasti. Mikään asiasta kertova lehtijuttu ei kerro mitä tuo lainausmerkeissä oleva saikku on, miten sen kanssa menetellään ja onko se palkallista. Lisäksi HS:n jutussa kerrotaan selvästi, että mikä tahansa syy ei kelpaa. Se viittaa siihen, että Puuilon sopimus ei poikkea lainausmerkkisaikun osalta TES:sta mitenkään.

Puuilon tapaus vaikuttaa ainoastaan siltä, että on sovittu paikallisesti omailmoituskäytäntö, joka on käytössä lukuisissa muissakin työpaikoissa. Lisäksi jokainen päivä pitää ilmoittaa erikseen.

Tapaus on nostettu esille jonain poikkeuksellisena tekona, joten kuulisin mielelläni tarkentavia tietoja tuosta lainausmerkkisaikusta, mutta sitä ei ole saatavilla, kuin ehkä Puuilon työntekijöiltä tai sopimuksen tehneeltä luottamusmieheltä tai työnantajan edustajalta yms.

Pointtisi sen sijaan pitää tässä hyvin paikkaansa. Omailmoituskäytäntö helpottaa sairasloman hakemista ja vähentää sairaslomien määrää. Tämä ei kuitenkaan liity mitenkään työaikapankkiin.

Lähellekään kaikilla ei ole varaa valita työnantajaa saatika työehtoja. Sairaslomaleikkuri ei tule tietenkään pysähtymään tuohon ensimmäiseen päivään, vaan tämä on vasta ns ensipuraisu.

2 tykkäystä

On ikävää, että Puuilon luomasta palkallisesta vapaasta annetaan väärää tietoa ay-liikkeessä. Se on osoitus siitä, että itse asiassa ay-liikkeen toimiston ihmisiä ei tarvita, koska ihan ilman heidän myötävaikutustaan yritykset luovat työntekijöille sitouttavia järjestelmiä.

6 tykkäystä