USA:n presidentinvaalit 2024

Kuten jokainen aikaansa ja uutisia seuraava jo tietääkin, kohdistuu USA:n presidentinvaalikamppailuun ennennäkemätön vaikutuskampanja jolla pyritään saamaan petturi ja tuomittu rikollinen, narsistinen törkimys nimeltä trumpetti toiselle kaudelleen Valkoiseen Taloon. Tätä kampanjaa vetävät, vähemmän yllättävästi naapurimme terroristivaltio sekä sen viirusilmäinen isoveli kauempana idässä. Edelleenkään ei siis kannata uskoa ja jakaa kaikkea netissä näkemäänsä “herkullista” uutisointia. Pian tullaan epäilemättä näkemään ennätyksellisen paljon väärennettyjä tilastoja, loanheittokampanjoita, valheita ja vääristelyä sekä valeuutisia joilla pyritään vaikuttamaan vaalitulokseen.

Emme Suomesta käsin voi kuin istua kyydissä ja ihmetellä mitä rapakon takana tapahtuu, mutta kamppailu yltynee syksyn tultua veriseksi. Suomen kannalta olisi ehdottoman tärkeää saada Biden, heikkouksineenkin, jatkokaudelle, sillä turvallisuutemme perustuu oman uskottavan puolustuksemme lisäksi merkittävissä määrin kumppanuuksiin, etunenässä USA:n kanssa. Biden-johtoinen USA kunnioittaa ja vaalii näitä kumppanuuksia, trumpetin aivoituksista sen sijaan ei ota selvää edes hän itse.

22 tykkäystä

Taitaa aika hemmetin paljon enemmän olla Bidenista sopivasti editoituja klippejä, joita kaikki MAGA-hörhöt levittävät, mm. Donald Jr. Mitä tuohon ohjelmaan tulee, eipä se kummoinen ole. Kaikki kysymykset ennalta sovittu, ei mitään Trumpin haastamista. Näin pikaisesti vilkaistuna sieltä täältä. Äijä höpöttää samat jutut kuin aina mm. tuulivoimasta ja kuinka mitään kauheaa ei tapahtuisi hänen ollessaan pressa. Lisäksi, mistä me tiedämme onko siellä teleprompteri kameran vieressä. On kuitenkin nähty, että häneltäkin lipsahduksia tuntuu tulevan enemmän kuin aiemmin.

5 tykkäystä

Tuossa podcastissa on käynyt monia ehdokkaita vieraana ja kaikkia on kohdeltu samoin tavoin. Podcastista hyvän myös mielestäni tekee sen, että tässä on näkemyksiä eri puolilta, ainoa republicaani on Sacks ja muut pitkän linjan entisiä demokraatteja (atm indepentent), jotka äänestivät 2020 Bidenia. Harmi, ettei tässäkään tunnissa ehditty pureutumaan kaikkiin ongelmiin, niin kuin he keskustelevatkin haastattelun jälkeen (Jan 6th yms.). Podcastissa ei yritetä kysyä GOTCHA-kysymyksiä ja saada isoja otsikoita niin kuin legacy median piirissä. Vaikuttaa tälläkin foorumilla olevan monia vain YLE:n lukijoita tms ja TDS-omaavia henkilöitä. Minusta parhaan käsityksen maailman menosta ja politiikasta saa kuuntelemalla molemman päädyn edustajia sekä debattia, eikä vain lukemalla lehtiä. Itse suomalaisena tietysti toivoisin, että kumpaakaan ei valittaisi ja saataisiin, joku järkevä vaihtoehto :smiley: esimerkiksi Dean Philips tai joku moderate republikaani.

4 tykkäystä

Financial Times Donaldin valinnan taloudellisista seurauksista:

-Powell savustetaan FED:istä ja korkoa politisoidaan
-Inflaation nousu
-Yleiset 10 % tullit joka suuntaan ja 60 % Kiinalle
-Vuositasolla ostovoiman pienentyminen kotitaloutta kohden 1700 USD
-Taloustaantuma
-Täyspesäero Kiinasta johtaa siihen, ettei maalla ole enää esteitä olla ryhtymättä toimiin Taiwanin suuntaan sen mukaisin seurauksin
-Ukrainan tukemisen lopettaminen saattaa laukaista vaikka mitä Euroopassa

21 tykkäystä

Trumpin ja Bidenin ensimmäinen - mahdollisesti ainoa - vaaliväittely alkaa 28.6.2024 klo 06:00 Suomen aikaa. Sanotaan, että vaaleja ei voiteta väittelyssä, mutta ne voidaan hävitä. Tämä väittely voi jäädä Yhdysvaltojen historiaan tärkeimpänä väittelynä koskaan.

Livelähetys (mm.) täällä. :point_down:

Taustatietoa väittelystä.

10 tykkäystä

Eniten Juurikkia kiinnostaa väittelyssä, nouseeko esille teema rehellisyys ja jos nousee, kumpi argumenttiin ensiksi tarttuu. Venäjä on valheen valtakunta. Annetaanko myös U.S.A. vajota valheen valtakunnaksi?

11 tykkäystä

Ehdokkaiden väittely on ohi ja katsomatta sitä itse, alla on eri uutislähteiden kommentteja siitä. Lyhyesti: Trump valehteli non-stop ja Bidenin ikä näkyi siinä, että hän ei ehtinyt kaikkea tuubaa torjumaan. Näkevätkö äänestäjät tämän syynä äänestää Trumpia tai jättää äänestämättä kokonaan, jää nähtäväksi.

Biden ja Trump ovat sopineet kohtaavansa Syyskuun loppupuolella uudemman kerran ABC:n tentissä, mutta sen arvellaan olevan merkitykseltään pienempi, koska osa ennakkoäänestäjistä on jo ehtinyt antaa äänensä. Tosin, siihen mennessä äänestäneet ovat vakaita ehdokkaansa kannattajia, joten mikään debatti ei todennäköisesti olisi vaikuttanut heidän äänestämiseensä. Suurin osa kansasta kuitenkin äänestää vasta sen jälkeen ja paha epäonnistuminen voi olla katastrofaalista.

Trumpilla on sinänsä helpompaa, kun hän on jatkuvasti hyökkäyskannalla suoltaen valhetta toisen perään perustelematta mitään, joten faktoihin perustuva Biden on luonnollisesti altavastaajana erityisesti siksi, että Trump ei nähtävästi kärsi minkäänlaista vahinkoa valehtelustaan, joka on näin kauempaa katsottuna hämmentävää. Vähän kuin Suomen ja Euroopan yhteiselo Venäjän kanssa: Jos toinen ei pelaa sääntöjen mukaan, niin voiko peliä voittaa?

Se, välittävätkö äänestäjät ehdokkaan totuudenmukaisuudesta, nähdään viimeistään vaalipäivänä.

Immediate reactions from political analysts: Biden’s performance was weak

39 minutes ago

06:26 EEST

Here are comments from political analysts immediately after the debate:

  • Matt Grossman, political science professor at Michigan State University: “Obviously the biggest factor is that Biden still seemed old and raspy and less coherent than when he ran last time, and that’s going to be the big story, I think, out of the debate. I don’t think Trump really did anything to help himself beyond his existing supporters, but I think it’s eclipsed by people’s impressions of Biden on his biggest vulnerability.”
  • MSNBC host Alex Wagner: “There has been a uniformly negative reaction to Biden’s performance.”
  • Dave Wasserman, a political analyst at the non-partisan Cook Political Report: “This debate (is) making abundantly clear that Biden’s insistence on running for another term - when 66% of voters in our swing state poll believe it’s likely he won’t be able to finish a second term - has gravely jeopardized Dems’ prospects to defeat Trump.”
  • Julian Castro, former HUD secretary under President Barack Obama: “Tonight was completely predictable. Biden had a very low bar going into the debate and failed to clear even that bar…He seemed unprepared, lost, and not strong enough to parry effectively with Trump, who lies constantly.”

https://www.reuters.com/world/americas/trump-vs-biden-live-what-time-is-us-presidential-debate-2024-06-27/

Hyvää yhteenvetoa kotimaan mediasta. :point_down:

Thursday night’s encounter is almost certain to reignite many Democrats’ fears that Biden, at 82, is simply unable to defeat a man whom they see as a genuine threat to American democracy. The performance will also add to speculation that party leaders may try to persuade Biden to step aside and let a different candidate emerge at the party convention in August.

Biden’s staff reported that the president was suffering from a cold, but that explanation is unlikely to quell worries that he lacks the stamina to beat Trump, let alone complete a second four-year term.

@Juurikki on asian ytimessä. Tämä väittely oli hyvä esimerkki äänestäjille siitä, miten ehdokas suhtautuu totuuteen. Jos sillä on äänestäjälle väliä, niin valinta ehdokkaan välillä on helppo.

16 tykkäystä

Aivan kaamea esitys Bidenilta ja aivan naurettavaa että Ylekin nostaa syyksi jonkin flunssan. Ei herranjumala sentään. Keisarilla ei ole vaatteita. Hot swap incoming.

15 tykkäystä

En katsonut, mutta ilmeisen huono oli Bidenin kannalta. Toisaalta, jos toinen saa puhua silkkaa roskaa koko ajan, on homma hänelle helppo. Bidenin virta ei riitä vastaamaan tällaiseen. En silti usko, että saavat jäärää väistymään sivuun. Pelottaa edelleen Suomen kannalta nuo Trumpin jutut.

En katsonut väittelyä, mutta ilmeisesti Trump vei väittelyn kirkkaasti. Trumpin viimeinen kausi, joten odotettavissa on “hyviä diilejä” etenkin omalle dynastialle ja muuta sekasortoa. Pokeritermein “All In”

Viimeöisen väittelyn jälkeen Demokraatit ovat oikeasti siinä tilanteessa, että Bidenin ehdokkuus on vakavasti kyseenalaistettava, mikäli he haluavat kilpailla presidentinvaalien voitosta. Lähipäivät näyttävät painetaanko paniikkinappula pohjaan vai yrittävätkö väkisin tukea häviävää ehdokasta. Virallista ehdokasasetteluahan ei ole vielä tehty, mutta käytännössä tuki on jo keskitetty Bidenille.

En katsonut väittelyä itse, mutta lähes kaikkien kommenttien mukaan Bidenin vanhuus ja hitaus antoi todella selvän voiton Trumpille. Kisassa takamatkalla oleva ja talousasioissa selvästi heikommaksi arvioitu ehdokas olisi tarvinnut tästä voiton tai vähintään tasapelin.

Omasta mielestään Biden on varmasti edelleen paras ja hyvin hommaan kykenevä ehdokas. Hän ei tule luopumaan oma-aloitteisesti.

10 tykkäystä

Tämä vaikuttaisi olevan tilanne juuri nyt. Ilmeisesti demokraattien sisällä ei olla valmiita siihen, että kävellään Joen toimistoon ja sanotaan, että nyt on aika siirtyä sivuun. Tuossakin on isot poliittiset riskit.

Vedonlyöntimarkkina antaa nyt prosentit Trump 63% Biden 23-24% ja loput 13-14%. Bidenin voitto alkaa näyttää hyvin epätodennäköiseltä. Trump on ymmärtääkseni myös edellä swing state -polleissa.

Vaikea kyllä arvioida, miten paljon paremmat saumat muilla vaihtoehdoilla olisi. Hillary on jo kerran hävinnyt Trumpille, joten sitä korttia tuskin katsotaan (VP, ehkä). Betsimarkkinan mielestä Gavin Newsom on selvästi todennäköisin vaihtoehto juuri nyt.

9 tykkäystä

Katsoin tämän livenä. Ei kyllä voi mitenkään sanoa, että Biden onnistui. Aika kaamea tilanne on. Ja vaikka ehkä rebulikaanien puolelle yleensä käännyn niin Trumppia en kyllä hyväksy missään määrin. Hän käytänössä puhui valheita koko haastattelun ajan, yksi toisensa jälkeen bullshittiä.

16 tykkäystä

Mistä ennakkoäänistä puhut? Kummankaan puolueen puoluekokousta ei ole vielä pidetty. Vasta siellä presidenttiehdokas valitaan.

Jep, Democratic National Convention järjestetään 19-22.8. eli alle kaksi kuukautta olisi aikaa vaihtaa Biden johonkin toiseen. Kello tikittää nyt nopeasti.

2 tykkäystä

Kokoajan alkaa näyttämään vain selvemmältä, että Trumppi tulee takaisin. Viimeisetkin kieltäjät joutunee tämän nielemään hiljalleen. Pitää vain toivoa, että tällä(kin) kertaa käy niin, että ennen vaaleja uhotaan ja valehdellaan mitä vain, mutta sitten itse presidenttikausi sujuu vähän järkevämmin ennakkosekoiluihin nähden. Tuurillaan Trump saattaisi viimein herättää Euroopan nyt oikeasti seisomaan omilla jaloillaan, ensimmäistä kertaa sitten ensimmäisen maailmansodan. Ei edes Venäjän laiton invaasio Ukrainaan ole Eurooppaa saanut todella yhtenäiseksi.

En tiedä mitä mieltä Trump on Amerikan alati kasvavasta velasta, mutta siihen alkaisi olla aika tosissaan puuttua ettei dollari menetä uskottavuutta. Voi olla tosin että sekin aikaikkuna on jo takana päin. Toisaalta jos kilpailijana on lähinnä juani (eikä Euroopasta ole mihinkään), niin eipä uskottavaa kilpailijavaluuttaa ole, ellei kultaa ja bitcoinia aleta sellaiseksi sitten laskea. Esimerkiksi Brics on kuitenkin edelleen kasa epäonnistuneita valuuttoja ja ei siten uskottava kilpailija.

Haluaisin niin uskoa Bideniin, mutta aikaa ei voita kukaan ja “vanhuus” on muutakin kuin vain numeroita. Ansaitsisi veikkonen rauhallisen eläkkeen jo. Toivottavasti sitten neljän vuoden päästä ehdokkaat olisi nuorempia, ennakkoluulottomampia, osaavampia ja energisempiä. Bidenin ja Trumpin hyvät puolet jos saisi yhdistettyä jossain kolmannessa tyypissä niin saataisiin melko hyvän keiton ainekset aikaan.

10 tykkäystä

Surullisintahan tässä on se ettei Yhdysvalloista löydy parempaa vaihtoehtoa kun seinähullu ja latvalaho. Itsekin toivon Bidenin voittoa mutta rehellisesti sanottuna en ole enää ollenkaan varma kumpiko vaihtoehto olisi vähemmän huono.

Trump on niin yllättävä että hän voi yllättää myös positiivisesti. Riippuen toki tuulen suunnasta tai kuun ja tähtien asennosta.

12 tykkäystä

Velkatilanne ei varmasti muutu parempaan suuntaan, oli presidenttinä kumpi tahansa. Ei Yhdysvalloissa kukaan poliitikko ole valmis tekemään asialle mitään. Trump vaati mm. ensimmäisellä kaudellaan jatkuvasti Fediä laskemaan ohjauskorkoa ja tekisi varmasti samat vaatimukset nytkin.

10 tykkäystä

Laitan tähän vaikutelmia sitä mukaa kun katson väittelyä. En ole katsonut mitään mitä väittelystä on puhuttu.

  1. Kun ehdokkaat tulevat lavalle, heidän välillään ei ole mitään vuorovaikutusta, en nähnyt edes kevyttä nyökkäystä toisilleen. Tämä on Trumpin tuomaa kulttuuria, välit vain poikki vastapuoleen. Vuoteen 2012 asti ensimmäisen väittelyn alussa ehdokkaat paitsi kättelivät, vähän taputtelivat toisiaan olille ja vaihtoivat kevyet kuulumiset.

  2. Bidenilla kysytään aluksi avoin kysymys inflaatiosta. Vastaus on hyvin, hyvin kaukana sellaisesta tyylistä, jolla presidentinvaaleja on yleensä voitettu. Biden mumisee epäselvästi yhtenä pötkönä sinänsä järkevää asiaa, mutta puheessa ei ole mitään jäsentelyä, se ei vakuuta, ei hurmaa. Ääni sortuu välillä. Voi voi, heikko alku. Biden on viimeisen viikon ajan ollut eristäytyneenä Camp Davidissa valmistautumassa tähän väittelyyn, ja lopputuloksena on tämä avauspuheenvuoro. My God.

  3. Trump tavoittelee avauspuheenvuorossaan presidentillisempää otetta kuin sekoillessaan Truth Socialissa ja kampanjaralleissa. Hän on vakava ja puhuu hillitysti. Sisältö on tutun pelkistettyä ja helposti pureksittavaa: hän loi mahtavimman talouden koskaan. Keskeinen ero Trumpin hyväksi on että hän näyttää vähintään kymmenen vuotta nuoremmalta kuin Biden.

  4. Bidenin kehonkielessä on kaikenlaisia ikää korostavia nyansseja. Normaalisti kun ihminen yskäisee, hän vetäisee nopeasti kättään suojaksi, sitten nopeasti pois. Biden liikuttaa nyrkkiään hitaasti kohti suuta, niin että kun se saapuu, yskäisy on jo päättynyt. Sen jälkeen kestää vielä vähän aikaa ennen kuin se palaa alas. Kaikki tällainen jää monelle paremmin mieleen kuin sisällölliset detaljit.

  5. Keskustelun jatkuessa Trumpin puhe nopeutuu ja elävöityy, hän innostuu ja unohtaa alun korostuneen huolestuneen valtiomiesroolin.

  6. Valtion alijäämästä puhuttaessa Bidenilla menee lukuyksiköt pahasti sekaisin. Ja heti perään ajassa 11:45-12:05 hänen ajatuksensa katkeaa täysin, silmät menevät kiinni. Valtavan TV-yleisön saama mielikuva on tässä vaiheessa että Biden on dementoituva vanhus.

No niin nyt pitää jo keskeyttää, ehkä iltapäivällä voi jatkaa. Ainakin eka vartti on Bidenille aivan hirveä. Hän ei pysty puhumaan eikä kampanjoimaan. Ei tule mitään.

65 tykkäystä

Onhan se kestämätön tilanne, jos/ kun tuon kokoisesta maasta ei “löydy” vaihtoehtoja näille kahdelle.
Luulisi olevan itsestään (ja alusta lähtien) selvää, että 80v nurkilla olevat eivät ole kyseiseen tehtävään soveltuvia.

Jos tulevaisuudessa ihmisten elinkaari pitenee, niin sitten voi olla eri asia.

12 tykkäystä