USA:n presidentinvaalit 2024

Supervallan presidentti ei esiintynyt edukseen, tästä onkin edellisissä kirjoituksissa hyviä havaintoja pohdintoja. Mutta miksi presidentit ottivat ‘‘yhteen’’ jo nyt, ennen virallista nimeämistä? Trumpille tämä varmasti sopi mutta heittivätkö demokraatit Bidenin susille ja katsotaan reaktioita? Nyt demokraatien leirissä pohditaan mitä Bidenin ehdokkuuden kanssa tehdään.

Tähän ei ole kahta sanaa. Rikollista ei pidä päästää presidentiksi. Hän tuo myös kabinettinsa täyteen rikollisia. Tuosta on maailma täynnä esimerkkejä, lähin ihan itärajan takana. Bidenin mukana saa sentään tolkullinen kabinetin ja sehän siellä valtaa käyttää, on vallassa kumpi tahansa. Toisen tausta yrittää johtaa maata yhä enemmän ”diktatuuriin” ja samalla hillitsee pahimpia ylilyöntejä. Toisen taustajoukot yrittävä pitää johtajaa hengissä ja maata tolkuissaan.
Kysyin USA:sta fiiliksiä ja minun yhteyteni katselivat popcornien kanssa kuin tosi-tv:tä ja olivat lopuksi hyvin pettyneitä. USA ilmeisesti häpeilee muodostunutta tilannetta. Tämä olisi Bidnin vaihtoehdolle hyvä iskun paikka, mutta löytyykö ketään, jolla ei ole mörköjä kaapissa. Esim. Obama olisi hyvä.

9 tykkäystä

Tässä hyvää faktantarkistusta kummaltakin ehdokkaalta. Tässä ei oteta siis kantaa heikkoon fyysiseen ulostuloon eikä siihen kumman golf swing on parempi. Faktat siis faktoina ja pulinat pois:

Biden noin 9 väärää väittämää vs. Trump noin 30 väärää väittämää. Jokainen voi vetää näistä omat johtopäätökset.

https://www.cnn.com/2024/06/27/politics/fact-checking-the-cnn-presidential-debate?cid=ios_app

7 tykkäystä

Tämän jälkeen edelleen sitä mieltä että koko maa on sekopäinen kun tähän virkaan on tarjolla vaihtoehtoina kaksi kelvotonta ehdokasta. Toinen - joka huolestuttavasti on tällä hetkellä virassa - kuuluisi vanhainkotiin, dementikko mikä dementikko ja se toinen suoraan sanoen on jo kerran nähty ja on myös jo vahvasti ohi parasta ennen -päiväyksen. Järjestelmässä on jotain vikaa kun näille ei missään vaiheessa edes ollut mitään realistisia vaihtoehtoja.

Saa nähdä millaisen paniikkinappi-liikkeen Demokraatit lopulta tekevät. Aika selvää mielstäni on että sellainen on tulossa. Ongelma vain taitaa olla että heillä yksinkertaisesti ei ole korvaavaa ehdokasta jolla olisi mitään toivoa voittaa vaaleja.

Ja jos heillä olisikin joku heidän mielestään kova ehdokas esittää, häviö Trumpille suorin numeroin saattaisi olla “game over” henkilön poliittiselle uralle. Jos on realistisesti potentiaalinen seuraava ehdokas neljän vuoden päästä, miksi hypätä kehään tässä vaiheessa “liian myöhään”. Ei tässä tilanteessa ole oikein muuten järkeä kuin että ehkä D-leiri on jo luovuttanut ja Joe Biden vetää duunit loppuun asti, viimeisenä hommanaan ottaa tappio Trumpille vaaleissa kun ei haluta uhrata ketään muuta häviämään tällä kertaa?

13 tykkäystä

Kun Biden ei pysty selviytymään tästä hyvin strukturoidusta väittelystä, jossa demokraatit oli pelannut Trumpin vahvuuksia pois suhteessa Bideniin, niin en usko että Biden pystyy toimimaan seuraavat 4 vuotta presidenttinä.

Biden ja demokraatit tekevät tämän liian helpoksi Trumpille. Biden ei pystynyt vetäytymään pois, vaikka ei terveys riitä matalamman vaatimuksen työhön saatikka USA:n presidentiksi. Nyt tulee paniikki, kun Biden ei pysty enää nousemaa kilpailemaan Trumppia vastaan. Nyt vaadittaisiin jo aikamoista takinkääntöä ja vahvaa yllätysehdokasta.

5 tykkäystä

En lakkaa ihmettelemästä, enkä varmasti ole ainoa, miten tämän kokoisesta maasta ei saada varteenotettavia kanditaatteja tähän kilpaan. Eivät nämä kaksi herraa ole parasta mitä tuo maa saisi aikaiseksi. Systeemi on mitä on, mutta pitäisikö herätä. Täyttä komediaa ja olisi hemmetin hauskaa, ellei olisi maailman kannalta pirun pelottavaa samalla.

15 tykkäystä

Kaksipuoluejärjestelmä ja poliittisen johdon ylivanhentuminen. Vallan siirtäminen hieman nuoremmille poliitikoille ei ole onnistunut. Vanhat pitävät kiinni paikoistaan, vaikka kuuluisivat normaalissa maassa eläkkeelle.

Nancy Pelosi 84
Mitch McConnell 82
Joe Biden 81
Donald Trump 78
Chuck Schumer 73

18 tykkäystä

Oma analyysini väittelystä, olen seurannut pressanvaaleja vuodesta 2016 asti.

Vaikea nähdä miten Trump ei olisi voittanut tuota väittelyä. Tai että mitä uutta Bidenin kannattajat olisivat saaneet.

Bidenilta löytyi virtaa, mutta sitten täysin möhläsi vikat 2 minuutin loppusanat. Oli Trumpiltakin kyllä melko houruilevat loppusanat.

Väittelyssä Biden otti kunniaa monista Trumpin saavutuksesta ja Trump sitten palloili ne saavutukset itselleen. Yhtenä esimerkkinä Trump neuvotteli insuliinin hinnan alas, mutta Biden ainakin 2-3 kertaa otti kunnian siitä itselleen.

Trump aloitti sen virran jossa tehdastuotanto ja pääomat tekevät paluuta Yhdysvaltoihin. Verohelpotukset saattoivat avittaa tätä liikettä myös. Biden otti kunnian siitä kuinka monia työpaikkoja on luotu ja kuinka tehdastuotanto on palaamassa. Oliko se sitten Trumpin vai Bidenin ansiota…?

Trump onnistui vastahyökkäyksissään erinomaisesti ja toi uusia aiheita väittelyyn. Biden toisti samoja vanhoja, osittain debunkattuja väitteitä, meni henkilökohtaisuuksiin eikä tuonut oikeastaan yhtään uutta hyvää vastahyökkäystä.

Huomattavaa oli myös että Trump käytti jokaisen 3min puheenvuoron täysin ja vähän ylikin. Bidenille annettiin monesti lisäaikaa jotta se 3min menee täyteen.

Yhtenä esimerkkinä hyvästä vastahyökkäyksestä oli kun puheenaiheena oli tumman väestön ahdinko. Trump sanoi että laittomat maahanmuuttajat tulevat viemään mustien ja latinoiden työpaikat. Bidenilla ei ollut mitään kykyä vastata tällaisiin hyökkäyksiin rakentavasti tai tuoda uutta näkökulmaa. Toinen hyvä vastahyökkäys oli Pariisin ilmastosopimus. Trump totesi että se maksaa biljoonia USA:lle, mutta Venäjälle ja Kiinalle ei mitään.

Trumpille heikkoja aiheita olivat mielestäni nuo sotatilanteet, jossa hän eksyi aiheesta ja Biden pääsi hyökkäämään. Se että 150 akateemikkoa pitävät häntä huonoimpana presidenttinä osui kanssa varmasti vyön alle.

Moderointi oli hyvää ja reilua, joskin moderoijat antoivat puhujien eksyä täysin aiheesta. Noin yleisesti, samaa kuin 4 vuotta sitten, Bidenilla ei ole kykyä puolustaa oman hallintonsa ja puolueensa toimia, eikä hahmota kumman kauden (16-20 vai 20-24) ansiota nykyiset saavutukset ovat. Biden yrittää puolustaa työläisten etuja, mutta samalla antaa vapaat kädet omalle puolueelleen tehdä mitä vaan. Eikä hän todellakaan pysty argumentoimaan järkevästi että miksi se raja on auki ja miksi inflaatio on korkealla. Inflaatio on kuulemma Trumpin taloudenhoidon vika… Joe on huono väittelijä.

Tuossa Bidenin loppusanat:

6 tykkäystä

Juuri näin. Aika läpinäkyvää teatteria Demokraateilta. Järjestetään aikainen vaalitentti, ja valtamediat kauhistelemaan Joen ikää (ihan kuin se ei olisi jo 4 vuotta ollut näkyvissä) että ymmärtää luopua leikistä. Sitten voivat valita haluamansa ehdokkaan, tulisikohan sieltä joku varma voittaja kuten Michell Obama tai jopa muu naisyllättäjä. Tässä on aivan liian suuri putki foliohattuna oikeassa olemista, toivottamasti menee nyt putki poikki :innocent:

5 tykkäystä

Joko demokraattien koneisto on täysin pihalla / jäätynyt kun Biden ei ymmärrä luopua ehdokkuudesta ja kellään ei ole natsoja heivata häntä sivuun, tai sitten tämä on todellakin suunniteltu kuvio.

Kun ehdokkaan vaihto tehdään “hätätilanteessa” vasta juuri ennen puoluekokousta, puolue voi vähän niinkuin itse päättää kenet ehdolle laittaa sen sijaan että ehdokas tulisi esivaalin kautta. Juu, ne puoluekokouksen ehdokkaat äänestävät, mutta ei sinne valitsijahenkilöiksi ole yleensä kelpuutettu muita kuin puolueen aktiiveja jotka kyllä seuraavat puoluejohdon nuotteja jos tarkoitus on nimetä ehdokkaaksi joku muu kuin Biden.

Mutta löytyykö ketään jolla olisi mitään saumaa haastaa Trump?

3 tykkäystä

Itse veikkaan, että Gavin Newsome tulee Bidenin tilalle, kunhan legacy media on ehtinyt kauhistella Bidenin kuntoa, mitä ei mitenkään ollut havaittavissa ennen tätä väittelyä :wink: . Onhan tämä jo monta vuotta vaikuttanut vanhuksen kaltoinkohtelulta :frowning: . Dean Philips olisi ollut mielestäni loistava maltillinen demokraatti Bidenin tilalle, mutta vaihto olisi pitänyt tehdä aikaisemmin.

9 tykkäystä

Näinkin tämän väittelyn voi tiivistää:

15 tykkäystä

Linkin mukaan tuomitun rikollisen mahdollisuus päästä presidentiksi on 65% ja Bidenin 22%. Newsomen tn. on noussut lähelle Bideniä 17%:lla.

5 tykkäystä

Niin, todennäköisyyksiä… Biden näytti niin pahasti pystyyn kuolleelta haastattelussa, että nyt pitää oikeasti jännittää sitä jaksaako pysyä pystyssä edes kauden loppuun saakka ja pitääkö varapresidentti aktivoida ennen vaaleja. Trump on idiootti, mutta voitto näyttää lähes varmalta, kun kilpailijoita ei ole… Markkina tätä varmasti arvostaa, kun epävarmuus poistuu, oli tulevasta presidentistä mitä mieltä tahansa.

2 tykkäystä

Bidenissa on jotain samaa kuin vuosien 1980-81 Kekkosessa. Hyvät ja huonot päivät vaihtelevat, Kekkosella aivoverenkiertohäiriöiden takia, Bidenin kohdalla emme tarkasti tiedä miksi. Hiljalleen huonot päivät ovat yhä huonompia. Taustajoukot peittelevät, suojelevat ja selittelevät. Jos joku kritisoi Kekkosta, leimattiin hulluksi joka ei ole Paasikiven-Kekkosen linjalla. Jos joku kritisoi Bidenia, aina tuli vastakysymyksenä että olet oman pesän likaaja sitten Trumpin kelkassa?! Kekkosen kohdalla suomalainen media oli suojaamisessa mukana, Bidenin kohdalla demokraatteihin kallistuva media on ainakin jossain määrin ollut selittelyissä mukana. (”Ikä on vain numero” – New York Times)

Ei tosin enää, tänään jokin pato murtui ja keskeisin liberaalimedia on ensimmäistä kertaa voimalla vaatimassa Bidenin luopumista. Ote CNN:n analyysistä vähän vapaasti kääntäen:

Poliittisen katastrofin ainekset alkoivat olla ilmassa kun 81-vuotias ylipäällikkö laahusti jäykästi näyttämölle Atlantassa seisoakseen kahdeksan jalan päässä entisestä presidentistä Donald Trumpista mahdollisesti kohtalokkaimmassa presidentinvaaliväittelyssä historiassa.

Objektiivisesti arvioiden Biden esitti heikoimman suorituksen vuonna 1960 alkaneiden TV-väittelyiden historiassa. Vain minuutteja väittelyn alkamisen jälkeen demokraattien paniikki heräsi ajatuksesta mennä vaaleihin näin heikon ehdokkaan johdolla.

New York Timesin feediä:

Traagista tässä on että myöskään Trump ei ollut väittelyssä kummoinen, valehteli taas ummet ja lammet ja oli yrityksestään huolimatta sangen epäpresidentillinen. Mutta ihmisten päihin mahtuu usein vain yksi narratiivi kerrallaan, ja nyt se on Bidenin henkinen tila. Jos Bidenin tilalle laitettaisiin vaikka puolueen edeltävien 30 vuoden heikoin ehdokas, vuoden 2004 John Kerry, jonka ongelmina olivat karisman puute ja liian elitistinen bostonilaisaksentti, väittelyn jälkinarratiivi olisi ollut Trumpin rikokset, virkasyytteet, demokratian halveksunta ynnä muu.

Jotenkin demokraatit onnistuivat tekemään apumatin – se tarkoittaa, että tekee niin huonot siirrot että vastustaja voittaa väkisin.

40 tykkäystä

Boldaus omaani.

En ole kanssasi eri mieltä, mutta uskon Trumpin hyötyvän tuosta valehtelustaan. Epäilen vahvasti keskiverto amerikkalaisen kykyä/intoa/jaksamista/halua selvittää keskustelussa esiin nousevia heittoja, vaan populistisesti esitetyt väitteet niellään siimoineen kaikkineen. Ja tässä mielestäni Trump on hyvä. Hän esittää valheensa uskottavasti, jolloin kadunmiehen on helppo nyökkäillä perässä, että “jep, terroristit pitää lähettää takaisin” ja “kyllä, veteraaneja pitääkin tukea!”.

Tästä syystä Trumpin arvosanaksi antaisin vähintään kummoinen +. :slight_smile:

4 tykkäystä

Enemmänkin tässä ihmetyttää kelle tämä oikeasti tuli yllätyksenä. Biden on sekoillut koko kautensa ajan. Ystävällisesti suhtautuva media sekä taustajoukot ovat parhaansa mukaan pimittäneet ja selittäneet parhain päin Bidenin temppuja. Vasta viime viikolla valkoisen talon lehdistösihteeri väitti Bidenin sekoilun johtuvan manipuloiduista videopätkistä.

Bidenia tuskin vaihdetaan keneenkään, koska vaaleihin on vain 4 kuukautta. Kaipa he luottavat siihen, että Trumpin vastustaminen on riittävän suuri motivaattori äänestäjille.

3 tykkäystä

Mitä tämä neuvottelu tarkoittaa? Insuliinin 35$ price cap tuli voimaan Bidenin luoman inflation reduction actin myötä. Miten Biden otti tuossa kunniaa Trumpin saavutuksista?

3 tykkäystä

Nyt julkaistut kannatusluvut ovat aika jänniä. On eittämättä isoja toiveita siitä, että demokraateilla olisikin lopulta jokin toinen ehdokas. Olen itsekin makustellut Obaman perheen henkilöitä tuohon hommaan. Michellellähän esimerkiksi on kotimaassaan lähes kuninkaallisen status, mutta onko politiikan kykyjä? Saattaa silti olla, että jos Biden sementoituu demokraattien ehdokkaaksi, häntä äänestetään silti isosti vastavoimana ja puolueensa politiikkaa ajavana. Kyllä järjen ihmiset rikollista maailmanlopun kaaosta karttavat. Luotan tähän.

26.5.2020

2 tykkäystä