Valtion nimeltä Suomi Oy AB:n tulevaisuus

PL 6 § yhdenvertaisuus, PL 13 § kokousvapaus, PL 18 § työ- ja elinkeino-oikeus, nyt ainakin tulee mieleen selvistä perusoikeuden rajoituksista. Jokainen perusoikeuden rajoitus tulee olla tietenkin hyvin tarkkarajainen, tarpeellinen ja suhteessa siitä saatavaan hyötyyn. Tällä hetkellä rajoitukset perustellaan rokottamattomien hengen suojaamisella. Mikäli 18-vuotias rokottamattomalla on pienempi riski joutua sairaalahoitoon, kuin 80-vuotiaalla rokotetulla nykyiset rajoitukset ovat vähintäänkin ihmeellisiä.

2 tykkäystä

Ei minuakaan kerran päästetty baarin 18-vuotiaana perusterveenä, liiallisen humalatilan vuoksi. Vaaraa en aiheuttanut kun korkeintaan itselleni mutta niin vain portsari polki minun perusoikeuksia ja vapauksia. Sama portsari ei myöskään minua päästänyt sisään alaikäisenä. Tajutonta ikäsyrjintää.

16 tykkäystä

Mutta nyt onkin täysin erimittakaavan rajoituksista kyse kuin sinun humala törttöilyistä.

Mä en ole koskaan ennen korona-aikaa kuullut väitettävän ravintolassa käynnin kuuluvan perusoikeuksien piiriin. Niin kauan kuin muistan useat ravintolat ovat valikoineet asiakaskuntaansa mitä erilaisimmin perustein, näihin on kuuluneet esimerkiksi ikä- ja pukeutuminen.

Ravintoloiden aukioloa säädeltiin aiemmin hieman mielivaltaisilta tuntuvin perustein, esimerksi aamuneljään kapakka sai olla auki vain silloin kun valvontaviranomainen katsoi sen tarjoavan riittävän laadukkaan asiakaskokemuksen. Noihin paikkoihin oli usein vaatimuksen miehiltä suorat housut ja/tai skraga, jos ei ollut, et päässyt sisään.

Nyt ravintola voi päästää keitä tahansa röpöttelemään kello 17.00 asti tai vaihtoehtoisesti päästää asiakkaat sisälle rokotepassilla ja olla auki kauemmin. Asiakas sitten valitsee ihan vapaasti kumpaan pääryhmään kuuluu ja valitsee sitten tarjolla olevista vaihtoehdoista minne haluaa ja voi mennä.

Edit. Mikäli kapakoissa käynti katsottaisiin perusoikeudeksi, niin mitä ilmeisimmin aika merkittävä määrä parisuhderiitoja tulisi käsitellä ihmisoikeustuomioistuimissa, esimerkiksi toisen halutessa kapakkaan ja toisen olevan ihan kotosalla.

19 tykkäystä

COVID-19 Breakthrough Infections and Transmission Risk: Real-World Data Analyses from Germany's Largest Public Health Department (Cologne) - PubMed

Marraskuussa julkaistu artikkeli, jonka mukaan rokottamaton sairastunut levittää virusta 3x kertaa enemmän, kuin rokotettu sairastunut (ja rokotettuna sairastuminen toki epätodennäköisempää).

Koronapotilaan hoito maksaa perusvuodeosastolla n. 660 e/vrk ja teho-hoidossa n. 3000 e/vrk.

Kun tiedetään, että rokottamattomilla on monikymmenkertainen todennäköisyys päätyä sairaalaan niin rajoitukset palvelevat kahta asiaa:

-Rokotetuilla on oikeus nauttia julkisista tiloista ilman rokotevastustajia
-Korona ei leviä yhtä tehokkaasti ja kuormita terveydenhuoltoa ja tätä kautta veronmaksajaa

Tai pähkinänkuoreen tiivistettynä: Mikä oikeus vapaaehtoisesti rokottamattomilla olisi päästä tiloihin vaarantamaan rokotettujen turvallisuutta?

Itse olen nuori ja riskit eivät minua erityisen paljon koske, mutta tietäen, että pandemioita puhkeaa muutaman kymmenen vuoden välein vähintään, niin totisesti toivon, että kun olen itse vanhempi niin nuori sukupolvi ei ole yhtä itsekäs kun nykyinen ja kantaa kortensa kekoon, jotta voin itse nauttia vanhoina päivinäni sosiaalisista tapahtumista. :slight_smile:

7 tykkäystä

Korona keskustelulle oma ketju mutta kirjoitan tähän, linkkaamasi tutkimuksen mukaan täysin rokotettuna mahdollisuus sairastua on 95%. Suomessa on täysin rokotettuja 73,3% ja osin rokotettuja hieman suurempi määrä. Miksi koronatapaukset lisääntyneet ja huitelee huippu tasoilla?

1 tykkäys

Oikein hyvä pointti siirtyä koronarokotukset puolesta/ vastaan ketjuun, tämä ketju kuitenkin muita asioita varten

Kuitenkin, rokotuksilla yleisesti pyritään estämään jos ei sairauksia niin niistä syntyviä ongelmia. Olemme kaikki saaneet ennen koronaa monenlaisia rokotuksia.
-rokottamaton levittää tautia enemmän kuin rokotettu
-rokottamaton saa koronan helpommin kuin rokotettu
-rokotetut haluavat olla turvemmassa, kuten ravintoloissa
-rokotettuja rokotukset eivät valitettavasti suojaa 100%, varsinkaan jos on perussairauksia
-rokotetut kuormittavat sairaanhoitojärjestelmää ja tehohoitokapasiteettia, mikä maksa paljon rahaa ja siirtää resursseja toisilta tärkeiltä asioilta kuten leikkauksilta. Ihan toinen aihe tietenkin on miten ‘maailman paras järjestelmä’ on näin kyykyssä
-koronapotilas hengailee teholla 14pv, kun normaali tehopotilas 3pv
-jne

Jos ei ole tullut vastaan niin rokottamattomilla on yhtä paljon tautia rokotetuilla, vaikka rokottamattomien populaatio on paljon pienempi, havainnollistava kuva taannoin Hesarissa

2 tykkäystä

Ravintoloiden ja yleisötapahtumien aukiolo rokotetuille ja muille koronapassinhaltijoille ei ole mitenkään pois rokottamattomilta. Mikäli koronapassia ei olisi, niin kapakat olisivat kiinni ja tapahtumia ei järjestettäisi. Tilanne rokottomattomalle olisi sama, ei pääsyä raflaan.

7 tykkäystä

Erittäin huolestuttava suunta ottaen huomioon kuinka teknologiapainotteista suomen vienti on. Samaan aikaan suomen toiseksi suurin yliopisto tampereella päättää ilmeisesti lopettaa Juniversity toiminnan, mikä on hoitanut lasten tiedekasvatusta. Tälle toiminnalle on ollut erittäin paljon kysyntää ja palaute on hyvää, mutta kaippa tuosta sitten voi säästää… Eikä ole muuten ainoa asia mistä joudutaan säästämään, kun kohta aletaan laittaamaan taloja huutonettiin ja tukipalveluissa pyöräytettiin jo YTt läpi. Tukihommat jää sitten varmaan valmiiksi kuormittuneen opetushenkilökunnam tehtäväksi.

Koulutuksen rahoituksesta leikkaaminen on ollut aika monella hallituksella suosiossa samalla kun rahaa on syytää ties mihin tukipaketteihin. Samalla rapautetaan suomalaisen yhteiskunnan pohjaa vakavasti, ja tämän vaikutukset näkyvät todennäköisesti sitten kun ollaan syvällä suossa.

20 tykkäystä

Luulisin, en siis tiedä, että matemaattisesti lahjakkaat ihmiset tienaavat paremmin IT- ja insinöörialoilla.

3 tykkäystä

Näin se tyypillisesti menee. Matemaattisesti lahjakasta porukkaa tunnuttaan kaipaavan monessa paikkaa, joten kysynnän ja tarjonnan lain mukaisesti tämä näkyy palkassa. Opettajien palkkaus ei vaan tunnu pysyvän tämän kilpailun perässä, joten se vaikuttaa aivan väistämättä siihen, että opettajiksi haluavat ovat vähenemään päin.

Supliikki ja esiintyminen, itsensä nostaminen esille ja pisteiden keräämine, ei ole vahvoja alueita, hyvä puhuja mutta huonompi tekijä usein saa parempaa liksaa, riippuu toki esimiesten pätevyydestä osaavatko arvioida kuka on tärkeä tekijä ja kuka ei.

Vielä huolestuttavampi on se että matematiikan arvosanat 20 vuodessa tippuneet kaksi arvosanaa. Tämän päivän 8 on vanhan koulunkunnan 6. Jos keskimäärin nuorilla on kutonen matikassa, niin ei kyllä maalaa ruusuista tulevaisuutta Suomen Oy Ab:sta. Kutonen tarkoittaa kyllä semmosta regressiota että vaikea edes käsittää.

Ainakin yksi sukupolvi on täysin menetetty, sillä tuolla matematiikka tasolla ei kyllä pitkälle nyky-maailmassa pääse. Eikä tuota handicappia pysty jälkeenpäin kyseisen sukupolven osalta enää korjata.

Vaikea uskoa että tämä johtuu resurssien puutteesta, ja tuskin lisäraha tämän ratkaisee. Taustalla on jotain tehokkuuteen liittyvää. Eli ovatko uudet opetussuunnitelmat huonot ja tehottomat? Onko enää paluuta vanhoihin suunnitelmiin?

16 tykkäystä

Olen pistänyt merkille pidempi aikaisen trendin jonkin laisten auktoriteetti ammattien kiinnostavuuden ja arvostuksen laskusta.
Päällimmäisenä mielessä opettajat ja isännöitsijät.
Kummankaan ammattiryhmän tärkeyttä ei kiistetä, mutta itseä ei olla valmiita laittamaan noin haastavaan asemaan. Isännöinti asuintaloyhtiö puolella ja opettajana peruskoulussa olo tuntuu nykyään olevan vähän sylkykupiksi joutumista. Tämä hieman kärjistetysti sanottu, mutta yritän perustella.
Peruskoulun luokan opettajan viaksi laitetaan herkästi oppimiseen ja koulussa vihtyymiseen liittyvät asiat. Samalla opettajalta on syöty iso määrä keino valikoimista, enkä tietenkään tarkoita mitään karttakepillä lyömistä jne. palauttamista. Tunneilla kuvataan opettajia ja ladataan sit kömmähdykset nettiin.
Isännöitsijät oletetaan olevan tavoitettavissa 24/7. Taloyhtiöissä hallitus ja asukkaat tekevät päätökset, joihin isännöitsijä tietenkin on osallistunut vahvasti. Mikäli joku menee vikaan on helppo kaataa kaikki isännöitsijän niskaan.

Samaa näkyy myös hoitajien osalta. Yksi kriittinen ryhmä on hätäkeskuspäivystäjät, joista on pulaa.

Näen tässä myös rakeenttellista ongelmaa, sekä pysyvämpää työnkuvan muutosta. Ajan haasteena on miten näistä töistä tehdään houkuttelevia.

6 tykkäystä

Opettajien osalta; hankehömppä pois, inkluusion ja integraation muuttaminen takaisin erityisluokiksi, lisää palkkaa varhaiskasvatukseen. Tuossa muutama idea.

16 tykkäystä

Nämä mainitsemasi ammatit ovat myös osaltaan kutsumusammatteja, joten uskon, että näihin ammatteihin löytyy kyllä jatkossakin tekijöitä. En myöskään usko, että arvostus näitä ammatteja kohtaan on laskenut tai laskemassa, vaan kyllä näitä ammatteja ja niiden harjoittajia varmastikin edelleen ja yleisesti arvostetaan ja arvostan suuresti myös itse. Toki olen samaa mieltä siitä, että teknologinen kehitys on aiheuttanut esimerkiksi opettajan ammattiin ikäviä lieveilmiöitä, jotka saattavat vaikuttaa työssäviihtymiseen. Uskon tosin, että aidosti motivoituneet tekijät pystyvät kyllä nämäkin nykyajan lieveilmiöt selättämään ja kääntämään edukseen. Varsinkin tuo opettaja on sellainen ammatti, jonka työn hedelmät näkyvät vuosien ja vuosikymmenien viiveellä. Tuota vaativaa ammattia ja sen aidosti taitavia henkilöitä on alkanut tässä vuosien kuluessa arvostamaan aina vaan yhä enemmän. Hatunnosto siis palstankin opettajille, teette tärkeää ja hienoa työtä.

2 tykkäystä

Inkluusion ja integraation osalta olen osin eri mieltä. Näen erityisluokat tarpeellisina osalle oppilaista, mutta myös monet eritystätukea tarvitsevat hyötyvät yleisopetuksen ryhmässä olosta ja eivätkä ole haitaksi muille oppilaille.
Tämä ei poista erityis- ja pienluokkien tarpeellisuutta.

3 tykkäystä

Justiin @Loiskuttaja sekä muut keskustelijat ovat nostaneet esiin että selkeesti opettajan ammatti ei kiinnosta. Tässä kontekstissa se että lausut “Nämä mainitsemasi ammatit ovat myös osaltaan kutsumusammatteja, joten uskon, että näihin ammatteihin löytyy kyllä jatkossakin tekijöitä.” ei tuo yhtään mitään lisä faktaa tai näkemystä keskusteluun.

1 tykkäys

En epäile, etteikö tämä pitäisi paikkaansa, mutta en silti jaksa uskoa, että Suomen koulujärjestelmä kaatuu seuraavien vuosikymmenten aikana opettajien puutteeseen, vaikka ajoittain alan opiskelijamäärät heittelisivätkin hetkellisesti suuntaan tai toiseen.

Tietysti koronapassin käyttöön otolle täytyy olla kaksikertaa rokotettuja tarpeeksi, ennen kuin siitä on vastaavaa hyötyä, eli jos on 20% saanut koronarokotteen, niin silloin ei siitä porukasta ravintoloihin ja yleisötapahtumiin riitä porukkaa, vielä sekin, että alussa rokotetut ovat vanhempaa väestöä, eivätkä he pubeissa istu, eivätkä käy tapahtumatilaisuuksissa niin paljoa, kuin nuorempi väki.