Osakesijoittaminen

Vankilafirmat, moraali ja tuotto

Olen samaa mieltä, että vankilat ovat USA:ssa aivan oksettavia. Vankilat kuitenkin pyörivät siitä huolimatta, ettet juuri sinä niihin sijoittaisi. En tuskin sijoita vankilabisnekseen, mutta seuraavilla puitteilla omistan hiilikaivosta:

Suhtaudun itse vähän näihin syntifirmoihin silleen, että kyllä ne operaatiot jotenkin järjestyvät niin kauan kuin on kysyntää ja lainsäädäntö (tässä tapauksessa USA:n oikeusjärjestelmä) tukee moraalitonta toimintaa. Utilitaristisesti se on ihan sama kuka niitä operaatioita suorittaa, sillä jos operaattori x (joka nyt sattuu olemaan yksityinen) ei sitä tee sen tekee joku muu esim. julkinen taho. Operaatioiden järjestymisestä hyvä esimerkki on tuo lainoituksen hakeminen Japanista - kapitalismi kyllä vastaa kysyntään tavalla tai toisella. Joku on aina valmis toimimaan moraalittomasti jos siitä hyötyy.

Moraalinen vastuu on ensisijaisesti kysynnän luojalla eli poliittisella järjestelmällä eikä kysyntään vastaajalla. Kysynnän rajoittaminen on huomattavasti helpompaa kuin tarjonnan rajoittaminen. Mitä se edes auttaisi jos vankilafirmat ajettaisiin konkurssiin? Osavaltio ostaisi vankilat konkurssipesältä ja palkkaisi henkilöstön omiin leipiinsä ja ihmisten kärsimys vankiloissa jatkuisi siitä huolimatta.

Mielestäni moraalisesti tärkeintä yrityksen (ja sijoittajan) kannalta on, että yritys pyrkii toimimaan ympäröivissä olosuhteissa mahdollisimman moraalisesti vaikka toiminta olisikin moraalittomuuden perikuva. Jos yritys esimerkiksi lobbaisi vankilajaksojen pidentämistä olisi yhtiö vahvasti vastuullinen poliittisen järjestelmän päätöksistä.

Itseäni ei ohjaa moraali eikä mikään muukaan pehmeä arvo vaan ainoastaan tuotto-odotus ja alle 1% salkusta on GEOn toimintaan sijoitettuna. Poliittisesti ongelma on USAssa erittäin kimurantti, sillä vaikka demokraatti pressa kieltäisi yksityiset vankilat, niin vaihtoehtoisia paikkoja ei osavaltioista löydy ja julkiset vanhat vankilat ovat aivan ylikansoitettuja ja vanhanaikaisia, monet 80-120 vuotta vanhoja. Lisäksi yksityisten vankiloiden sopimukset lähtevät 15 vuodesta, eikä niitä ilman rahaa ainakaan pureta.

Toisaalta, jos USA haluaisi käyttää vain julkisia vankiloita, niin 1) niitä pitäisi rakentaa tai 2) yksityisiltä pitäisi lunastaa nykyiset pois. Kohta 1) on poliittisesti hankala, sillä yksikään poliitikko ei varmaan haluaisi rakentaa vankiloita vaan mieluummin korjata siltoja/teitä ym. Jäljelle jää kohta 2) vankiloiden lunastaminen CoreCiviciltä (CXW) tai Geo Groupilta (GEO) ja kun asiaa on monissa kirjoituksissa lähestytty ostettavien vuoteiden keskimääräisten hintojen kautta, niin esim. CoreCivicin lunastushinnaksi tulisi -50% alennuksella 33€/osake (nykyinen osakkeen hinta alle 10€). CoreCivicin vankilat sijaitsevat lähes poikkeuksetta republikaanien osavaltioissa.

Tilanne on siis sijoituksen näkökulmasta mielenkiintoinen vaikkakin erittäin epäeettinen, enkä suosittele kenellekään.

4 tykkäystä

Poliittinen riski nykytilanteen takia jopa pienentynyt,viitaten siihen,että tulee tammikuussa kuka tahansa presidentiksi,niin ei taida olla kuitenkaan lakkautukset asialistalla aivan heti,vaikka painetta siihen suuntaan olisikin ja Trumpin jatkaessa homma jatkuu ja kasvaa taas seur 4v. IMO Onkos kellään parempaa tietoa mistä näitten ylläolevien puulaakien voimassa olevien sopimuksien pituuksia voisi paremmin tarkastella? (CXW / GEO)

1 tykkäys

Yhtiöiden vuosikertomuksista löytyy runsaasti tietoa.

Minä ainakin haluaisin uskoa että vankilaan mennään oikeuden kautta suorittamaan ansaittua rangaistusta eikä niin että vankilan auto käy poimimassa kaduilta ihmisiä.

Minusta vankeinhoitopalvelun ostaminen yksityiseltä palveluntuottajalta ei ole sen ihmeellisempi asia kuin vaikkapa terveydenhuoltopalvelun ostaminen yksityiseltä lääkäriasemalta.

3 tykkäystä

Lähtökohtaisesti yksityisiä vankiloita ei pitäisi olla, koska niillä on taloudellinen kannustin olla tukematta yksilöiden kuntoutumista oman taloudellisen edun vuoksi. On kyseenalaista ylipäätään sallia kriittisen perusinfran yksityisomistus. Vankilabisneksessä yrityksillä on lisäksi erityinen insentiivi tuottaa yhteiskunnallista vahinkoa, koska se turvaa liiketoiminnan jatkuvuuden. Erotuksena esim. yksityisestä terveydenhuollosta tai koulujärjestelmästä, jotka tuottavat “lisähyvää”. On oikeastaan samantekevää, tapahtuuko näin juuri näiden yhtiöiden kohdalla tai jossain muualla, sillä koko asetelma on vaarallinen. Vaikka siinäkin tapauksessa, että olot nimenomaisissa vankiloissa olisivat vallitsevan lainsäädännön mukaiset tai jopa ihan hyvät. Poliittiset ongelmat ovat asia erikseen.

Liiketoiminta muuttuisi puollettavaksi, jos näille yrityksille ei maksettaisi vankien säilömisestä, vaan esim. joka vuosi sen mukaan, kun entinen vanki on kuivilla.

En sano, että näin tapahtuu ehdottomasti tällä hetkellä. Sanon, ettei pitäisi päästää syntymään nykyisenlaista tilannetta, jossa tällaiseen on kannustimia.

1 tykkäys

Eli samalla tavalla kuin yksityisillä lääkärifirmoilla? määräävät blaseboa kaikkiin vaivoihin että liiketoimintaan tulee jatkuvuutta? En usko, toki en ole vankilabisnekseen vielä kauhean kattavasti perehtynyt…

Näiden vankilayhtiöiden osinkotuotot alkavat olla nykykurssilla melkoisen hyviä. CoreCivicillä yli 17 prosenttia ja Geolla yli 18 prosenttia.

Vaikka osingot puolittuisivat tulevaisuudessa, oltaisiin silti hyvissä lukemissa. Joko näihin liittyy jotain mitä minä en tiedä tai sitten on käsillä hyviä sijoitusmahdollisuuksia. Elizabeth Warren ja Bernie Sanders ovat jo presidenttipelistä ulkona.

CoreCivicillä on merkittäviä sopimuksia ICE:n kanssa ja kansainvaellusten volyymi varmaankin pienenee pandemian myötä. Myös vankiloiden soveltuvuutta ihmissäilytykseen pandemiassa on epäilty. Toisekseen pidätykset ovat nyt vähentyneet, mikä näkyy väliaikaisena kysyntädroppina.

Monta liikkuvaa osaa pelissä. Käytännössä jokainen segmentti on epävarma, monesti syistä jotka eivät varsinaisesti liity hyvesignalointipolitiikkariskiin.

ICE:n kanssa tehdyt sopimukset ovat käsittääkseni laadullisesti hyviä, eikä volyymidroppi tee niitä kannattamattomiksi. Kiinteistövuokraus on vakaalla ja kannattavalla pohjalla. Oleelliset riskit liittyvät CWX:n pyörittämiin vankiloihin joissa voi syntyä levottomuuksia.

Itse toivoisin yritykseltä isompaa osuutta varsinaisessa kiinteistöbisneksessä, jossa on matalat riskit ja merkittävät katteet. Matalampi riski ja roskakoriarvostus on kiva yhdistelmä kun omia osakkeita saisi aika hyvällä tuottoprosentilla pois.

CoreCivic ilmoitti tänään yllättäen luopuvansa osingon jakamisesta, tarkoituksena selvittää muita mahdollisuuksia omistaja-arvon kasvattamiseen, pääomakulujen alentamiseen, luottorakenteen parantamiseen ja kasvunäkymien parantamiseen. Kurssi on ollut tänään yli 10 prosentin laskussa ilmoituksen jälkeen. Toimitusjohtajan mukaan yhtiö on ollut viime vuosina aliarvostettu. Olisi ollut toivottavaa että yhtiöllä olisi ollut esittää jotain konkreettisia muutoksia tavoitteisiin pääsemiseksi.

Niin, nostin tuolla yhdessä politiikka-palstalla jo esille Netflixin dokkarin nimeltä 13th. Siinä käydään minun mielestäni USA:n vankilapolitiikan heikkouksia läpi aika hyvin enkä omaa niin hyvää tiivistämistaitoa, että pystyisin koko dokkarin läpikäymän historian tiivistämään muutamaan lauseeseen. Sanon vain sen, että keskustelunavauksen vastaväitteet pyörittävät vastuun aina jollekin muulle, eikä se ole älyllisesti kovin rehellistä keskustelun kannalta.

Jep, panttasivat seuraavan neljänneksen osingon julkistamista toukokuulta pitkälle kesäkuuta kertoakseen että osinkoa ei jaeta ja että selvittävät noita muita mahdollisuuksia. Pikkuisen ihmetyttää ettei mitään konkreettista sanottavaa ollut näistä omistaja-arvon kasvattamiseen liittyvistä seikoista, pelkästään tuota korporaatio jargonia. Tämä on kuitenkin REIT ja omistajien päämotivaatio on varmasti osinko jota ei nyt jaeta, kerrassaan hämmentävä tiedote. Jos kyseessä olisi pelkkä osingonmaksun väliaikainen lopettaminen olisi asian voinut muotoilla hiukan toisin, keskeytämme osingonmaksun väliaikaisesti ja tavoitteena palata normaaliin tulevaisuudessa mutta eivät muotoilleet asiaa noin vaan sieltä tuli jotain ihan muuta. Huolestuttavaa, saa nähdä mitä GEO tekee, seuraako perässä. Onko liiketoimintamalli suuremmissa vaikeuksissa kuin voisi kuvitella. COVID ja levottomuudet yhdessä vieneet pohjan koko liiketoimintamallilta?

Huomasin, että täälläkin on löydetty vankilabusiness, treidaajat on olleet näiden kimpussa viime aikoina, pohjaonginnan yrityksessä. Itse olen toistaiseksi vältellyt näitä, eikä näiden osalta taida löytyä voitollisia positioita, ellei ole sijoitusta tehnyt >10v takaa. Kohde alkaa olemaan kuukausitasolla ylimyyty.
Tietysti sijoitus voi perustua pelkästään osinkoihin, mutta aika vaikea arvioida etukäteen tuottoa/pääoma, jos kurssi laskee tasaisesti.

5 tykkäystä

CXW haluaa muuttaa todennäköisesti statuksensa S Corp -> C Corp ja tulla yritysverotuksen piiriin. Osingon pitää olla keskeytettynä 12kk, jotta muutos voidaan hyväksyä CARES ACTin mukaan. Muutos mahdollistaisi velka-asteen pienentämisen operatiivisella tuotolla, parantaisi pääsyä rahoitusmarkkinoille paremmilla ehdoilla, mutta heikentäisi tulosta ja madaltaisi osinkoa reippaasti. Tästä oli juttua pari vuotta sitten, että näitä muutoksia jatkossa haettaisiin, ja toivottavasti GEO menisi myös tälle linjalle. Lyhytaikainen kipu pitkäaikaisesta voitosta varsinkin, kun porkkanana on flätti 21%:iin pudonnut verotus. Siinähän jo moni sormeilisi taskulaskinta mitä muutos tarkoittaa.

Toinen asia koko toimialaa vastaan on poliisitoimen rahoituksen leikkaaminen, josta on perin lyhyt matka vankilatoimen rahoituksen leikkaamiseen, vankeinhoidon tarpeen supistamiseen ja rangaistusten lieventäminen (esim kevyistä huumausainerikoksista) on BLM liikkeen tähtäimessä. Itsellä salkussa vähän GEOa.

1 tykkäys

Tärähtääkö samaan keskustelun laatu -filtteriin myös vankilareformin edellyttäminen CoreCivicin ja GEO Groupin (~5% sänkykapasiteetista) harteille?

REITit nojaavat omistaja-arvon tuottamisessa pääomamarkkinoihin. Vierasta pääomaa pitäisi saada halvalla tai omaa pääomaa kohtuulliseen hintaan jotta uusia hankkeita voidaan rahoittaa samalla kun maksellaan ulos 90% veronalaisesta tuotosta.

Muutos C-corpiksi on käytännön välttämättömyys, sillä pääomamarkkinat ovat muuttuneet CoreCivicille liian epäluotettavaksi. Sama kyllä pätee GEO Groupiinkin, joten tiedoitteita odotellessa.

Olen pitkään spekuloinut näitä jenkkien vankila firmoja, enkä ole uskaltanut lähteä kelkkaan.
Syy tähän on kannabiksen laillistaminen.
Näkisin että tulevaisuudessa asukkaiden määrä on laskeva trendi.

1 tykkäys

Älkää vaivautuko:

3 tykkäystä

Saisiko tämän ketjun vaihdettua vaikka “moraali ja tuotto” nimiseksi jossa voisi puida laajemmin aihetta.