Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Hahaha. :joy: Tämä olisi oikeasti hyvä katsoa ennen sijoittamisen aloittamista. :thinking: Nyt mua naurattaa, mutta ehkä vastaavanlaisen videon saa aikaiseksi esimerkiksi muutamien kuukausien sisään… vain luoja tietää. :wink:

7 tykkäystä

Hieno pätkä Ekalla! Tuo pitäisi lisätä talousopintojen tai oikeastaan jo peruskoulun oppimäärään.:laughing:
“What in world is happening in Wall Street?!”
Sitä odotellessa…

image

7 tykkäystä

Huomatkaa ainoa vihreä rivi videolla tuon 29. päivän avauksen jälkeen😁

76 tykkäystä

Ettei totuus unohtuisi, muistetaan klassisen meemikoulukunnan sijoitusviisaus:

“I see a stock going up, and I buy it. And I just watch it until it stops going up, and then I sell it. And I do that over and over, and it pays for our whole lifestyle.”

Käsittämätöntä, kuinka erkkisinkot ja sepposaariot saavat väännettyä näin simppelistä asiasta pitkiä kirjoja, kun olennainen mahtuisi onnenkeksin kääreeksi!

43 tykkäystä

Saisiko tämän legendan viime aikojen menestyksestä jotain referaattia?

3 tykkäystä

Sijoituspalstalla kun ollaan niin keskipisteessä on tietysti tuotto, mutta tunnustaako kukaan palstan rahamies, että olisi koskaan sijoittanut tai jättänyt sijoittamatta yritykseen myös aivan puhtaasti tuloksenteosta irrallisista syistä? Itse olen nimittäin kipuillut paljonkin sellaisten yritysten kanssa kuin esimerkiksi Facebook, Alphabet tai monen palstalaisen suosikkiosake Kamux, joiden tiedän hyvin todennäköisesti tarjoavan pitkällä aikavälillä mainiota tuottoa, mutta yritykset itsessään ovat vain niin tavattoman vastenmielisiä, että en mä noihin vaan pysty rahojani laittamaan. Oma lukunsa ovat sitten varmaan vielä kaikenmaailman Kiina-osakkeet, joihin tunnustakin itsekin kyllä pari kertaa sortuneeni enkä kehtaa myydä, kun olen tappiolla, mutta en mä näidenkään omistamisesta kovin innostunut ole. Niin surkealta kuin se kenties kuulostaakin kyllä mulle se vaan on kumman tärkeää, että yritys itsessään on myös vain jollain tavalla miellyttävä, ja tekee jotain, josta voi kuvitella olevan jollekulle ihan jotain aitoa iloakin. Avaruusalan yrtyksiinkin tekisi mieli laittaa rahaa ihan vain siksi, että sillä tavoin voi leikisti kuvitella olevansa ihmiskunnan maailmankaikkeudenvalloituksessa mukana.

Ei sillä, etteikö mua silti harmittaisi, etten vuoden alussa iskenyt rahojani Altriaan niin kuin joku mulle suositteli.

16 tykkäystä

En muutenkaan koskaan ole kiinnostunut sijoittamaan, mutta Facebook on puhtaasti bisnesmallinsa vuoksi “nope”-listalla itselläni. Taotaan mainosrahaa sillä että saadaan ihmiset vapaaehtoisesti kertomaan itsestään ja sitten seurataan heidän liikkeitään kaikkialla netissä on jo vähän niin ja näin, mutta se päälle periaate että myös henkilöistä jotka eivät koskaan Facebookia käytä luodaan “varjoprofiili” verkkoseurannalla joka on valitettavan tarkka ilman että käyttäjä vapaaehtoisesti kertoo Facebookille mitään menee osaston “voisivat polttaa koko lafkan ja en valittaisi”. Ainoa tapa estää on nähdä melkoisesti vaivaa blokata facebook-kakka joka löytyy joka toiselta nettisivulta.

Alphabettiin pätee oikeastaan sama ongelma, tosin sen verran hyvät ilmaispalvelut (Google Search, Google Translate ja Google Maps päälimmäisinä) hieman tasapainottavat diiliä tässä kohtaa. Siinä missä Facebook ei tee mitään käyttäjälle hyödyllistä, Google sentään tarjoaa jotain arvokasta vaihdossa siihen että mainosmiehet taas saavat sitä arvokasta dataansa. Ei silti innosta sijoittamaan. Lisäksi katson että firma polttaa niin typerästi rahaa ääliömäisiin asioihin (ja tappaa niitä sitten vauhdilla muutamaa vuotta myöhemmin kun ??? vaiheen jälkeen “profit” -vaihe ei tapahtunutkaan) että en näe että firman henkiöstö on riittävästi tehtäviensä tasalla.

Ja siis selvyydeksi, on OK tehdä järkevän kokoisia riskisijoituksia uusiin potentiaalisiin bisneksiin, mutta se että näitä järjestään tumpeloidaan niin käsittämättömillä tavoilla ei istu kaaliini. Ja sen sijaan että tumpeloinnit sitten korjattaisiin ja asiat tehtäisiin kunnolla, lähes aina seurauksena on ko. projektin niskalaukaus ja siirto Google-hautuumaalle. Ja kyllä, joissain tapauksissa armonlaukaus on oikea vastaus, mutta Googlella on jo syntynyt selvä prosessi jossa uutta hienoa keksitään, mälvätään aikansa ilman aikuisten valvontaa, kuralle menee ja perään armonlaukaus. Aivan kun näiden ei koskaan edes olisi tarkoitus onnistua. Tämän päivän maailmassa varsinkin kuluttajatuotteissa sinulla on yksi kunnon mahdollisuus saada asiakkaiden huomio uuteen asiaan ja todistaa että tekeleesi on kiinnostuksen arvoinen. Google tässä kohtaa järjestään pulauttaa ulos Minimum Viable Productin sotkettuna kasaan markkinointiroskaa ja koska tiedetään että se Googlen Komissaari odottaa vain komentoa päästää tämäkin projekti päiviltä ei kukaan täysjärkinen investoi kahta minuuttia pidempään asian tutkimiseen jos ensireaktio on yhtään siihen suuntaan että tämä on puolivalmis raakile.

Kamux-hatea en tajua. Käytettyjen autojen kauppa on yksinkertaista tavaroiden ja rahan vaihtoa ja jokaiselle pitäisi olla aivan selvää että Kamux on vain välikäsi joka hoitaa logistiikkaa ja jolla ei ole halua eikä riittävää katetta syynätä jokaista autoa ja tarjota täydellistä uudenkarheaa-mutta-käytettyä autoa sikahalvalla. Käytetyn ostossa buyer beware. Jos ei ole omaa tietotaitoa arvioida mikä kaara on ostokelpoinen, ja et halua kantaa riskiä, ota asiantuntija mukaan tai maksa Kamux Plussasta jotta saat vakuutuksen kuprujen varalle. Aivan selvää on että Kamux ei tahallaan myy jotain joka on romuna. Kuvitelma siitä että joka auto puretaan ja uudelleenkasataan ja varmistaen ettei mikään voi mennä rikki pian kaupan jälkeen on täyttä haihattelua. Siitä voi sitten natista jos kaupataan autoja joita ei ole edes jaksettu pestä tai imuroida, mutta tämäkin menee osastoon “jos hinta on kohdallaan niin ketä kiinnostaa onko auto pesty ja imuroitu?”.

28 tykkäystä

Juu, no itse en ole Kamuxin kanssa henkilökohtaisesti asioinut enkä kovin syvällisesti keissiin tutustunut niin en osaa sen tarkemmin sanoa, mutta kyllä ihan tuo kuluttajariitalautakuntaan joutuneiden tapausten määrä vs. kilpailjat tuo sellaisen fiiliksen, etten itse halua firmaan koskea. Mutta on niitä epäeettisempiäkin firmoja varmasti vaikka millä mitoin.

4 tykkäystä

Nämä keskustelut Kamuxista kiertää koko ajan kehää. Vasta tämänkin osalta on täällä todettu, että Kamuxin osuus noista kuluttajariitalautakunnan tapahtumista vastaa aikalailla Kamuxin markkinaosuutta Suomessa.

43 tykkäystä

Älä katso noita lukuja vertailematta niitä myytyjen autojen määrään.

Jos kamux myy 16000+ autoa kvartaalissa ja keijon kaarakiska myy 100 niin yllättäen Kamuxista valitetaan enemmän. Kerro jos markkinaosuutta merkittävästi suurempi määrä natinaa ilmenee. En ole moista havainnut.

Maailmasta löytyy aina mielensäpahoittajia jotka vaativat kuun taivaalta jos naama menee mutruun. Se että näiden mielihalujen mukaan ei myyjä lähde pompppimaan ja jotain menee kuluttajavalituslautakuntaan asti ei mielestäni ole suoraan mikään ongelma.

21 tykkäystä

En löytänyt googlailemalla tietoja miten Chad and Jenny -kaksikon treidaus on tuottanut viime aikoina. Ehkä älysivät lopettaa pelin ajoissa…

Varmaan jokainen pidempään riskisempiä osakesijoituksia tehnyt on sortunut sijoituksiin, joista ei viitsi jälkipolville huudella. Sauli Vilenkin tuli ulos kaapista ja kertoi taannoin nuorempana palstavinkkien perusteella tehdyistä Kiina-ostoista. Maksoin samoja oppirahoja.

Minusta paras tapa on myöntää mokat, myydä hapanneet laput salkusta ja mennä eteenpäin. Isojen turskapinojen purku kannattaa tietenkin tehdä sellaisissa erissä (arvo-osuustilin tapauksessa), että luovutustappiot pystyy hyödyntämään verotuksessa. Been there, done that.

Roikotin vuosia isoa miinusta mörkönä salkun reunalla. Muistuttaakseni itseäni omasta typeryydestä ja ylimielisyydestä. Kätevä, joskaan ei halpa, tapa palauttaa mieleen mitä tapahtuu, kun viskellään hyvää rahaa huonon perään.

4 tykkäystä

Kamux-haten yleisyydestä sijoittajien keskuudessa pitää olla Kamuxin osakkeenomistajana iloinen. Tuskin muuten osaketta olisi saanut markkinoilta useaan otteeseen reilulla P/E kympillä. Ja vieläkään arvostus ei mielestäni heijastele lähellekään edessä siintävää kasvuträkkiä ja EPS kasvua, sen verran hyvä tuotto-odotus osakkeessa on nähdäkseni nykyiselläkin kurssilla.

31 tykkäystä

Se on täsmälleen näin. Sitä aina välillä mietiskelee että onko tässä Kamux-casessa joku koira haudattuna mitä ei ole älynnyt, kun osaketta saa jatkuvasti alennusmyynnistä, ja pieni epäilys saattaa hiipiä takaraivoon että onko ~50% osuus salkusta tämän yhden kortin varassa täysin kosher. Mutta sitten kun lukee muutamia näitä totaalisen irrationaalisia vihaviestejä niin saa taas itsensä vakuutettua että osakkeen normaalia parempi tuotto-odotus johtuu nimenomaan tästä mielikuvien aiheuttamasta osakkeen kysynnän puutteesta, joka ei perustu yhtiöön liittyviin tosiasioihin. Niin kauan kuin tätä on ilmoilla niin alennusmyynneistä voi hyvillä mielin haalia lisää Kamuxia salkkuun. :rocket:

21 tykkäystä

Samasta voi iloita Facebookin omistajat. On tuottanut n 24% annualisoituna IPOsta. Ihan ok. Ja matka jatkuu ja koirat haukkuu jatkossakin :smile:

6 tykkäystä

Jotkut ihmiset näkevät ympärillään vain ilmaisia lounaita. Tuollaisen nettipalvelun pyörittäminen on kaukana ilmaisesta ja sitten kun yritetään monetisoida sitä niin jotkut ovat kilpaa paheksumassa.

Eivätköhän kaikki ole täysin tietoisia siitä, että kohdennettua mainontaa käytetään ja alusta+mainostajat toivovat saavansa siitä lisäarvoa

4 tykkäystä

Ja mikäs siinä, hyvä että osaavat takoa rahaa mainoksista ja ihmisten seurannasta. En silti kelpuuta omaan salkkuun. Nimetään nyt vaikka regulaatioriski ja Apple/Google-riski. Apple jo pissasi aika lailla Facebookin muroihin tuolla äskettäin IOSiin tehdyllä muutoksella joka blokkaa Facebookin seurantaa ko. platalla aika lailla. Google voi teoriassa tehdä saman Androidille (tosin todennäköisesti ei tee koska muuten myöskään itse ei voisi tehdä samaa seurantaa tai saisi antitrust-nuijasta päähän 0.523 mikrosekuntia myöhemmin, valittajana Facebook)

Ja Microsoftin into tyrkyttää Microsoft-accounttia Windowsissa kertoo että he haluavat sitä samaa dataa, vaikka Microsoftin taito tehdä sillä rahaa Googleen ja Facebookin verrattuna on amatöörisarjassa.

6 tykkäystä

Joo, katsotaan miten vaikuttaa, samassa veneessä kaikki somejätit Snap, Pinterest, Tik-Tok, Twitter myös. Zuckerberg taisi jo todeta että vaikutus ei ehkä olekaan kovin suuri (ei yllätä). Mutta Facebookin kannattaa kyllä tosta pitää meteliä Applen suuntaan, tää on osa näiden jättien pelikirjaa. Applea vastaan hyökätään Epicin suunnasta (Tencent). Jättien on hyvä saadakin näyttämään että kilpailu on keskenään kovaa. Pitää regulaattoreita kauempana. Mutta aina välillä ne tulee ja antaa sakkoja. Ja sitten matka jatkuu. Koska nämä jätit ovat aivan liian tärkeitä suurvaltapolitiikalle että ne koskaan oikeasti pilkottaisiin. Yhdysvalloille ja Kiinalle on ihan yhtä tärkeää että voidaan sanoa omasta maasta tulevan maailman suurimmat, innovaativiset ja vahvimmat yritykset. Mutta näitä yrityksiä pitää välillä lyödä kepillä sormille ettei ne rupea liian ylimielisiksi. Helpottaa tietysti tehtävää jos lyövät toisiaan mutta todellisuudessa ovat kyllä osa samaa kiltaa.

4 tykkäystä

Jos tähän nyt kaikki perusteet lyö tiskiin miksi ei johonkin firmaan ole rahojaan laittanut niin varmaan vihat saa niskaan. Kaveri osti auton Kamuxilta, jossa selvisi hetken päästä yhtä sun toista vikaa ja myyjä vain totesi, että tuon hintaluokan autossa nyt vikaa yleensä on. Vähän sama kuin erään vedonlyöntilafkan ketjussa ohitetaan olan kohautuksella onnenpyörään liittyvät huijaukset “talo voittaa aina” kommenteilla. Tai vaikkapa tänään kun aloin viritellä erään pienehkön pörssiyhtiön naruista pyykkilankaa ja se sotkeentui kiitos pakkaamistavan ja mieleeni juontui erään työntekijän kommentti “se on ihan mopofirma”. Voisin myös mainita useammasta yrityksestä, jossa olen työskennellyt, mutta se ei olisi tahdikasta.

3 tykkäystä

Ei kai tässä kukaan mitään sen kummempaa vihaa ole saamassa, porukkaa vain kyllästyttää se ikiliikkuja joka koskee pääosin juuri Kamuxia ja argumentaation taso joka on luokkaa “kaverin serkun poika osti Kamuxilta auton ja rengas hajosi viikon päästä kun kuski ajoi itse kuoppaan ja Kamux ei suostunut korvaamana uutta rengassarjaa, ihan paska liike”.

Muutenkin ei mikään kauppa ole mitään hyväntekeväisyyttä niin osakkeenomistajana olisin huolestunut mikäli jokaista kuprua oltaisiin korjaamassa. Kuluttajariitalautakunnastakin kun oli taas puhetta niin, kun luvut näyttää tältä niin en koe mitään ongelmia omistaa laadukasta kotimaista kasvavaa kauppaa.

Vuonna 2020 kuluttajariitalautakunta käsitteli 68 Kamuxin tekemää autokauppaa vuodelta 2019, jolloin myytyjen autojen määrä oli 43 404 autoa. Kaupoista yhteensä siis 0,16 % johti kuluttajariitalautakunnan käsittelyyn.

8 tykkäystä

Kamuxia henkilökohtaisesti en itse hanki, koska sieltä saanut huonoa palvelua… Tarkemmin on turha alkaa selittämään. SAKA näyttää olevan rekisterikilven taustojen mukaan kovassa vedossa mitä liikenteessä näkyy.

Mutta kaikesta huolimatta toivon tasapuolisesti onnea Kamuxiinkiin sijoittaneille :ok_hand:t2::heart:

8 tykkäystä