Vapaaherrat/rouvat - Kokemuksia?

Myyt yli 10 vuotta omistettuja osakkeita 60.000 eurolla.

1.Voitto on 100%.
Silloin ostohinta on 30.000 samoin kuin myyntivoitto on 30.000. Josta vero on 9.000. Hankintameno-olettamaa ei kannata käyttää, koska ostohinta on suurempi.

2.Voitto on 200%.
Silloin ostohinnan sijaan käytettävä hankintameno-olettama on 24.000, jolloin myyntivoitto on 36.000. Josta vero on 10.800. (yksinkertaisuuden vuoksi vero laskettu 30% mukaan koko voitolle)

3.Voitto on 200% ja verolaissa ei olisi säädetty hankintameno-olettamaa.
Silloin ostohinta olisi 20.000 ja myyntivoitto 40.000. Josta 30% mukaan laskettu vero olisi 12.000.

Yhteenveto.
Jos sijoituksesi on tuottanut 200% ja olet omistanut sen yli 10 vuotta, maksat esimerkin luvuin 1.200 vähemmän veroa (12.000-10.800), koska voit hyödyntää hankintameno-olettamaa.

1.200/12.000 = 10%. Eli apina saa 10 prosentin alennuksen veroihin, kun inflaatio on nakertanut sijoituksen reaaliarvoa mahdollisesti kymmeniä vuosia. Veroprosentti olisi 27 prosenttia 30 prosentin sijaan.

Jos et ole super osakepoimija, jonka salkku vilisee reilusti yli 200 prosentin tuottoja vaan pikemminkin perus hajauttaja, ei kauheasti kannata pidätellä hengitystä, että koskaan saisit mitään merkittävää etua verotuksen hankintameno-olettamasta.

18 tykkäystä

Kasvuosuus indeksit ja pitkäaikainen säästäminen. Fifo periaate myynneissä. Menee lähes väkisin hankintameno-olettamaan.

Tässä esimerkiksi yksi foorumin suosikki rahastoista.

12 tykkäystä

Jos ostaa kaikki osuudet samaan läjään, joutuu heti ekassa myynnissä tuohon tilanteeseen. Kannattaakin olla kaukaa viisas myös myyntien kannalta ja ostella eri tileille samaa rahastoa. Voi sitten ihan itse päättää myykö enemmän nousseita vai vähemmän nousseita eriä.

2 tykkäystä

Kiitän vinkistä! Miksi kukaan enää haluaa olla köyhä?

100.000 euroa lainaa pankista ja rahat random kasvuosuusindekseihin. Kymmenessä vuodessa summa on lähes väkisin kasvanut 400% ja potti on jo 500.000 euroa. Siitä sitten hankintameno-olettamaa hyödyntäen rahat tilille ja vapaaherraksi.

2 tykkäystä

Ei tämä olen mikään viimeisen kymmenen vuoden ilmiö että osakemarkkinoiden keskimääräinen tuotto pitkässä juoksussa on positiivinen. Jos tähän ei usko niin kannattaa vaihtaa lajia.


Tässä vielä toinen esimerkki jos ei halua ottaa näkemystä.

20 tykkäystä

Ihan hyvä veropointti sinulla tuossa tuottoideksi sijoittamisessa. Rehellisyyden nimissä voisit vielä pistää kuvan tuosta maailman ideksistä aikavälillä 2007-2017.

Mutta minun ei kuitenkaan ehkä kannata vaihtaa lajia eikä välttämättä tyyliäkään.

16 tykkäystä

Ei ollut viestini pääpointti ollenkaan tuossa hameno-olettamassa, vaan siinä että kuormasta elääkseen syödessä on syytä optimoida verovaikutuksia, ja osa bruttomyynneistä on aina alkupääomaa.

7 tykkäystä

Meillä kaikilla varmaan erilainen salkku ja näkemys elämään. Minulla on käteisenä 2-3 vuoden täällä Aasiassa elämiseen tarvittavat varat joten pystyn hajauttamaan myös myynnit ostojen lisäksi. Verotus ei ole se määräävä tekijä. Optimuksen kanssa saatetaan olla vanhoja taistelutovereita travianista :smiley:

4 tykkäystä

Olen lähestynyt elämiseen tarvittavan kassan hallintaa vuoden näkökulmasta. Osingot on jonkunlaisena runkona vuotta budjetoitaessa, minkä päälle tehdään tarvittavat myynnit. Pyrin arvioimaan vuoden etukäteen, jotta ei tarvitse tehdä pakkomyyntejä.

Vuodet eivät ole samanlaisia eikä tavoitteena olekaan saada jotain tiettyä prosenttia tuottona joka vuosi, vaan likvidoin salkkua tilanteen mukaan.
Viime vuosi oli äärimmäisen huono, mutta se oli pitkän nousukauden jälkeen odotettavissa. Lisäksi verottajalle piti kaivaa ylimääräinen satatonninen edellisvuoden asunnonoston takia, joten se aiheutti ylimääräistä ahdistusta.

Tulojen ohella menotkin elävät aaltoillen. Jonain vuonna pitää ostaa pesukone, muttei joka vuosi. Autoa ei toivottavasti tarvitse ostaa nykyisen jälkeen.
Joillekin meidän elämäntyyli voi näyttäytyä köyhäilynä, mutta verrattuna vaikka lasten kavereiden perheisiin, olemme kyllä muutaman naksun siellä rikkaampien sektorilla.

41 tykkäystä

Onko kuva omasta salkusta? Millä sait aikaan tämän vuoden nousun? Ilmeisesti johdannaisia, mitä…?
Itse swing-treidaaja ja turbolongeilla pelaaja, 5v kuvaaja aika samanlainen kuin sinulla, mutta tuo jyrkkä loppunousu puuttuu (vielä) :slight_smile:

2 tykkäystä

Tuotto leivottu kahden osakkeen taktiikalla ja vivuttamalla :sweat_smile:

-90 luvun laman nähneenä sijoituspäätöksiäni on aina leimannut suhdanteiden huomioiminen ja laskusuhdanteiden pelko. Siinä ei paljoa hajautus auta, kun kökkö osuu tuulettimeen.

Aloin jo 2016 tosissani pelkäämään 0 korkoa ja sen seurauksia. Pistin kaikki rahat kiinni 2017 erittäin alhaisen PE-luvun yhtiöön, jonka kasvun ja kassavirran oletin kantavan vähän pidemmänkin turbulenssin yli.

Viime vuoden lokakuusta alkaen myin em. lappuista 60% ja ostin tilalle entistä erittäin korkean PE luvun hitti kasvuyhtiötä. Ei sillä, että en olisi enää uskonut aikaisempaan sijoitukseeni, mutta joskus on uskallettava, jos näkee tilaisuuden.

Yllättäen kumpikin lapuista nousi noin 50% viidessä kuukaudessa.

Kuva on henkilökohtaisesta salkustani, jossa on ollut jatkuvasti noin 30% kasvava vipu. Salkusta on vuosien aikana myös syöty suurempien elämiseen liittyvien hankintojen johdosta. Arvelen että Nordnetin systeemi laskee tuottoa sijoitetulle pääomalle. Joten jos salkussa on vipua ja jos nostaa omaa pääomaa pois, voi päästä aika näyttäviin tuottolukemiin. Varmasti ihan oikein ja perusteltua.

Itse ehkä mieluummin kuitenkin arvioin omaa sijoitustoimintaani ikään kuin aikajänteellä: mikä oli salkun arvo alkuvuodesta, mikä loppuvuodesta kuormasta syönnit huomioiden ja siitä lasketaan tuotto.

Minulla on myös osuus osakeyhtiön salkkuun, jonka koostumus on ollut yleensä sama kuin henkilökohtaisen salkkuni. Mutta yhtiön salkussa ei ole vipua ja nostetut osingot on pääsääntöisesti sijoitettu takaisin yhtiöön lainana, jolloin arvo-osuustilin nostot ja sijoitukset kumoavat toisensa.

Yhtiön salkku tuotti lokakuun puolesta välistä helmikuun loppuun mennessä sen 50%. Ja vuodesta 2014 tuotto on nyt pyörinyt 500% nurkilla.

14 tykkäystä

Muy interesante ja samaa mieltä :slightly_smiling_face: - paljon enemmän saa irti paikallista kieltä osaamalla. Jo pienistäkin perusfraaseista on apua esim. ranskisten kanssa, tulee vaan parempaa kohtelua kun osaa hiukan paikallista. Sitten kysymys: missä Euroopan maassa saa osakkeiden myyntivoitot verovapaasti ja osingot 15% lähdeverolla? Onnistuuko EU:n sisällä?

5 tykkäystä

Listataan nyt alkuun vaikka Belgia, Luxemburg ja Slovakia, tietyillä rajoituksilla mihin pitää perehtyä. Tässä yleiskatsaus Euroopan luovutusvoittoverotukseen:

Sitten Suomen nappaama lähdevero osingoista riippuu verosopimuksesta:

Belgiassa tosin on myös pieni varallisuusvero, “solidariteettivero”.
Asuinmaan itsensä osinkoverotus sitten taas vaihtelee, mutta kun Suomen ottaman 15% saa vähentää niin ei välttämättä jää mitään maksettavaa asuinmaahan.

Edit: Bulgaria taitaa pistää vielä paremmaksi, osakkeiden myyntivoitot verovapaita ja Suomiosinkojen lähdevero vain 10%. Siinäpä halpa maa eläköityä Mustameren rannalle;)

12 tykkäystä

Virossa ja Latviassa, jos tekee kauppaa yrityksen kautta.

Mutta pitäähän ne rahat myös saada yrityksestä omaan taskuun eli mikä on kokonaisverotus matkalla omalle tilille

Joo siinä tapauksessa toki 25% mikäli nostaa ulos firmasta

Vau, kiitos paljon kattavasta paketista - muchas gracias! :star_struck:

miksi näin? maksatko korkoa takaisinsijoitetulle osingoille?

Vastaan lyhyesti otsikon kysymykseen; kiitos kysymästä, onko kokemuksia, jo useammalta vuodelta. “Vapautta” tosin rajoittavat kaikenlaiset omasta omaisuudesta huolehtimisen tehtävät. Näistä syntyy myös rytmiä päiviin ja aina uutta opittavaa. Summana sanottakoon, että kun lisärahan tai tavaran hankkimisen tavoitteet eivät säädä arkea, pitää sille löytää ihan uudet ja jokaiselle omanlaisensa säätelijät, eikä tämä ole haasteetonta, aina hauskaakaan.

17 tykkäystä

Niin se muuten tosiaan itselläni päivittyi status vapaaherrasta yrittäksi.

En toisaalta pane pahakseni, paljon kivempi nyt kyselijöillekin todeta, että minullakin on oikeita töitä. Sijoittaja-arvonimellä ei saa kavereita, mutta yrittämisestä löytyy rupateltavaa.

Pyrin kuitenkin tuon vapaus -osan säilyttämään läsnä elämässä kaikesta huolimatta🙂

31 tykkäystä