Varallisuus ja varallisuuserot

Mielenkiintoista keskustelua. Mutta eikös tämä ole vähän samanlaista keskustelua kun vertailtaisiin yrityksiä pelkästään taseen kautta ilman tarkempaa tietoa miten tase on syntynyt ja mitä se pitää sisällänsä?

Varallisuushan on käsitteenä vain mittari sille miten paljon muut ihmiset haluavat yhden yksilön/joukon omistuksessa olevaa? Eli taas tilinpäätöstermein eikös oikeastaan se varsinainen ongelma ole että toisille sitä kassavirtaa keskittyy huomattavasti enemmän kuin toisille? Valitettavasti tuon kassavirran mittaaminen yksilön kohdalla ei vain ole läpinäkyvää (eikä edes tavoiteltavaa uskoakseni - tässä mietin siis lähinnä menopuolta). Toki varallisuuden ja tulojen välillä on yhteys, mutta korrelaatio voi olla myös monen kohdalla huomattavan alhainen (maaeliitin kartanoiden tappiot jne. joista kaunokirjallisuudessa paljon tarinoita). Tämä lienee syy miksi tuo varallisuuserot on ongelmallinen.

Ja sitten on kysymys siitä onko kaikilla yhtäläiset mahdollisuudet kehittää tuota kassavirtaa halutunlaiseksi. Tästähän käydään paljon keskustelua, mutta usein keskustelussa unohtuu ettei lopulta kaikki edes halua oleellisesti muutosta tilanteeseensa. Sekä toisaalta monissa suurempien varallisuus- ja tuloeroiltaan suuremmissa maissa yksilöiden kierto tässä kaikessa voi olla melko nopeaa (esimerkiksi Elon Musk nyt vs. vuoden alku :crazy_face:). Ja valtioiden verotuksen kannalta pyramidien huipulla olevien tuloilla ei ole juurikaan merkitystä (tämä oli jopa Piketyn huomio tähän asiaan), vaan merkityksellisempää on kuinka monia joilla suhteettoman suuret tulot. Ja kuinka tahmeasti yksilöt kyseessä ryhmässä uusiutuu (ja millä keinoin).

Eli ehkä keskustelussa tulisi paremmin ymmärtää mitkä ovat ongelmat joita oikeasti pyritään ratkoa? Valitettavasti tiede ei tähän tarjoa mitään hyviä vastauksia käsittääkseni.

Itse siis näen paljon puutteita yleisissä tiedoissa tämän aiheen ympärillä käytävässä keskustelussa. Tuolla sijoittamisen psykologia puolella oli yksi haasto (Sijoittamisen psykologia - #190 käyttäjältä Suppilovahvero), joka mielestäni sivuaa tätä aihetta - eli mikä on riittävästi ja mitä se tarkoittaa toiminnassa eri yksilöiden kohdalla. Eli yksilöiden valinnat mitä ‘kohtuuttoman’ suurilla omaisuuksilla tehdään - toiset toimet oikeasti kasvattavat kaikkien kakkua kun taas toiset tavat käyttää omaisuutta menevät vain suppean joukon hyödyksi.

Sitten on vielä kokonaan tästä irrallinen asia, eli palkkatulojen erot. Näissä itse näen huomattavasti enemmän haasteita kuin noissa suurissa varallisuusarvoissa.

3 tykkäystä