Venäjä, Ukraina ja kuluttajan ja sijoittajan valinnat

Video yritysten Venäjältä poistumisen ja sanktioiden vaikutuksista Pietarilaisessa ostoskeskuksessa viime perjantailta. Eipä kai kovin moni tavallinen Pietarilainen voi enää olla huomaamatta arjessaan. Toivottavasti jotenkin välittyy vielä viesti mahdollisimman monelle, että syynä on Venäjän raukkamainen hyökkäys Ukrainaan.

(212) Russian Mall in St. Petersburg (2 weeks after sanctions) - YouTube

3 tykkäystä

Lannoitusvinkkejä parveke/kotipuutarhaan/koristekasveille:

  • Hyödynnä kahvinporot, kanamunan kuoret
    (kananmunan kuoria voit keräillä pitkin vuotta)
4 tykkäystä

EnergieWende <3 <3 <3

Tässä ketjussa on ollut kyllä hyviä “arjen vinkkejä” yhtäaikaisesti niin Venäjäboikottiin kuin ekologisempiiin valintoihin.

Voisi melkein vinkata iltalehdelle tms. Juttuvinkin kuinka jokainen voi pienillä valinnoilla boikotoida Venäjää. Kuin huomaamatta saisimme kokonaan uusia ihmisryhmiä kierrättämään ja miettimään energiankulutustaan. Lopulta ainakin ympäristö kiittää :grin:

7 tykkäystä

Nyt tämän pitäisi olla myös helppo vaihto taloudellisesti; tällä viikolla huomasin kaupassa, että käyttämäni luomu- ja fair trade sertifikoitu kahvi on lähes kaksi euroa halvempaa kuin Juhla Mokka. Silti JM hyllyt hamstrattu tyhjiksi :face_with_monocle:

9 tykkäystä

Mielestäni erittäin merkittävä kriteeri ostopäätökselle on tuo Made in Russia. Itse en ostaisi, vaikka olen ostanut useat NRE renkaat vuosiean varrella. Jos ei olisi mitään vaihtoehtoja, niin sitten ehkä olisi pakko taipua, mutta vaihtoehtoja on.

Ja mitä kauemmin sota kestää ja härsimmin Putin toimii. Sitä enemmän ja pidemmäksi aikaa se tahraa Venäjän maineen.

9 tykkäystä

Joo, itse en ainakaan autoon huolisi varmasti sellaisia kumeja missä lukee Made in Russia, en ole aikaisemminkaan huolinut vaan vaatinut että niissä lukee Made in Finland, ehkä täällä nyt yritetään hieman vähätellä mainehaittoja kyllä.

3 tykkäystä

Boschin tekemiä osia on löytynyt Venäjän sotilasajoneuvoista Ukrainassa. Olisikohan maineen pelastamiseksi syytä Boschin pikkuhiljaa lopetella Venäjän liiketoimet ennenkuin tämä kunnolla lentää tuulettimeen ?

Bosch not invented for my life.

12 tykkäystä

Boschilla on venäjällä myös sähkötyökalujen valmistusta. Sinisiä “ammattisarjan” koneita ainakin tehty siellä, varmaan muitakin.

2 tykkäystä

Burger King ja Papa John’s haluaisivat sulkea brändiensä ravintolat Venäjällä, mutta venäläiset kumppanit eivät suostu siihen (franchising). MacDonald’s on eri asemassa, sillä se omistaa valtaosan ravintoloistaan itse.

5 tykkäystä

Turku ei tykkää rauhanomaisesta mielenilmaisusta. Jos ketjussa turkulaisia niin laittakaa nyt kaupungintalolle hiukan palautetta

3 tykkäystä

Ongelmahan tuossa on täysin byrokraattinen. Lupa-virkailijalla ei ole valtuuksia maankäytön muutoksiin, jota lipputangon pystytys vaatii. Jos kysyisi esim lippujen puuhun kiinnittämistä, niin se tuskin ketään haittaisi. Siinä konsulaatin ympäristössä on paljon puita. Voisihan sitä ympäristössä olevat taloyhtiötkin pistää Ukrainan liput salkoon.

5 tykkäystä

Bosch ilmeisesti saatiin jo poistumaan Venäjältä. Nestlen kanssa vielä hiukan ongelmia. Huomatkaa kaksinaismoralismi.

Älkää missään tapauksessa laittako tätä kuvaa vaikka Google Mapsissä Nestleen toimipisteen arvosteluksi.

FOOCG0wXIAUNFty

27 tykkäystä

Bosch on rajoittanut ainoastaan kuorma-autojen komponenttien vientiä,kun paljastui, että Boschin komponentteja on käytetty vastoin (käsittääkseni jo aiemmin säädettyjä) kaksoistuotteiden pakotteita sotilasajoneuvoissa.

3 tykkäystä
23 tykkäystä

Ensi talveksi pitäisi uudet renkaat hankkia. Tiedänpähän mitä merkkiä ei tarvitse edes harkita vaihtoehdoksi.

38 tykkäystä

Tuo rinkuloiden.toiminta on aidosti epäeettistä: Jos ei fuskata testirenkaissa ja tehdä jotain muutä väärää, niin jatketaan sotaa käyvän maan taloudellista tukemista - hävettävää.

Kuluttajan ainoa mahdollisuus on olla ostamatta tämän toimittajan tuotteita. Sijoittaja voi käyttää puheoikeuttaan yhtiökokouksessa.

Ei tässä haitanne, jos hieman kyseenalaistaisi isojen eläkevakuutusyhtiöiden ja muiden omistajien toimintaa. Vaikuttaa voi yrittää ko. eläkevakuuttajien vakuutusten ottajien (firmat)/ ammattiliittojen kautta.

Solidium on isoin omistaja, joten kannattaa lähestyä myös poliitikkoja.

21 tykkäystä

Älkää unohtako, että Nokian renkaisiin kuuluu Vianor-ketju, eli sillekkin kannattaa etsiä vaihtoehto.

21 tykkäystä

Tarkoittaako tämä, että Toyota huoltaa ja myy varaosia Venäjällä muttei Ukrainassa?

2 tykkäystä

Sijoittajan valintoja helpottaisi, jos yhtiöraporteissa olisi selvästi standardoituna maakohtaisesti henkilöstö, tuotanto ja vienti.
Lisäksi analyysin olisi hyvä käsittää yhtiön merkitys ko. maalle.
Tämän lisäksi selkeä analyysi
taloudellisesta ja maineriskistä.

Vakiona voisi myös olla luettelo maineriskeistä ja esim: tuomiot kohut 5 vuoden ajalta. Näidenkin kehitystä pitäisi seurata. Yhtiöitä pitäisi myös kovistella siitä, kuinka mainehaitat näkyvät johdon palkkioissa.

Nokian renkaat on mainehaittojen osalta hyvä esimerkki. Tieto taas on esimerkki, siitä kuinka vähällä sivuutettiin Ukrainan henkilöstön määrä ja minkälaista liiketoimintaa siellä on.

Lisäksi
Jos joain maata käsitellään esim. Kiinaa, Venäjää mahdollisuutena pitäisi samalla tavalla käsitellä esim. poliittinen riski ja kuinka yhtiö siihen on varautunut. Vieläpä sihteuttaa nämä asiat toisiinsa

4 tykkäystä