Verotus osakekaupoissa

Hakemusasiakirjojen mukaan hakijan oli tarkoitus aloittaa kaupankäynti futuureilla sekä vakioiduilla optioilla yhdysvaltalaisilla markkinapaikoilla.

Nyt fiksummat, tämä ilmeisesti ei kuitenkaan tarkoita CFD:tä mutta ilmeisesti nyt voi yksityishenkilökin ostaa suoraan jenkeistä vivutettuja futuja ja saada niiden tappiot hyödynnettyjä?

1 tykkäys

Tuli tehtyä myyntitoimeksianto tuolla Coinmotionissa ja tästähän tuli tarve tietää veroseuraamukset.
Väsäsin aikaisemmin tehdyn DegiroTo9A-excel makron pohjalta CoinmotionTo9A-excel makron. Siihen en ota kantaa kelpaako tämä raportti verottajalle tuollaisenaan, mutta pysyypä ainakin itse kärryillä tulevista veroseuraamuksista.

@Vodel1 näköjään tuolla ylempänä ketjussa kertookin, että tiedot menee Coinmotionista verottajalle suoraan. Tuoreimmassa esitäytetyssä raportissa näitä tietoja ei ainakaan itselläni ollut ja ilmoitin ne tällä verottajan sivulta löytyvällä virtuaalivaluttojen FIFO-laskuri excel raportilla. Täytyy ensi vuonna miettiä tarjoaako tätä CoinmotionTo9A-raporttia vai naputteleeko nuo tapahtumat tuohon verottajan pohjaan.

Tässäpä tämä:
CoinmotionTo9A.xlsm (59,4 Kt)

Tässäpä vielä esimerkki raportista ensimmäisten parin pienen kevennyksen jälkeen:

1 tykkäys

Hienoa työtä! Tämä eroaa verottajan pohjasta siinä mielessä, että niissä pitää olla oma Excel jokaiselle virtuaalivaluutalle erikseen.

Lisäksi en tiedä mihin Vodel1:n tieto perustuu, koska ainakin täällä: https://coinmotion.com/fi/ohjekeskus/ lukee näin:
“Coinmotion ei toimita verottajalle alustavia tietoja veroilmoitukseen ennalta, joten käyttäjän vastuulle jää omalta kohdaltaan tietojen toimittaminen oman alueen/maan veroviranomaiselle.”

2 tykkäystä

Termos. Rupesin tuossa Coinmotion palvelusta ynnäilemään tuloja. Tuli vähän haastavaksi, kun myyntejä ollut välillä pienis setiis. Oottako lähettäny verottajalle pelkän pdf-tiedoston mikä ladataan Coinmotionin sivulta. Riittääkö se?

1 tykkäys

Sen päälle pitäisi ainakin olla yhteen laskettu kauppojen myyntihinnat miinus tappiot, eli voitto, ts. se summa mistä verottaja omiaan karhuaa. Oheisena lätkitty PDF kelvannee selvitykseksi (jota tuskin edes katsovat ellei ole syytä epäillä jotain outoa)

Pitääkö tämä kommentti paikkaansa? Kyse Sammon osingoista.

2 tykkäystä

Löydät vastauksen kun mietit mistä sitä veroa maksetaan. Voitosta. Kun myyt osakkeita, niin luovutusvoitto harvemmin on 100%. Joskus toki näinkin, mutta silloin hyödynnät hankintameno-olettamaa.

1 tykkäys

Ensin meinasin sanoa, että en ymmärrä logiikkaasi, mutta tottahan tuo on, jos osakkeita myy vain sen osingon verran. Kuitenkin, jos osakesalkun/erän meinasi joskus realisoida kokonaan, niin osinkovero on alempi kuin sen koko osake-erän myyminen.

Pitkässä juoksussa tuota koko realisoinnin veroa voi (ehkä) laskea tosiaan hankintameno-olettaman avulla, jos kurssi on noussut paljon, eikä pääomatuloveroaste nouse. Esim. OST:llä hankintameno-olettama ei tosin ole käytössä.

Oma strategia on tällä hetkellä maksella veroja ihan mielellään näillä tasoilla. Veikkaan itse, että pääomatuloverot tulee nousemaan Suomessa ja maailmalla vielä rajusti. Lisätään tähän toki se, etten toki pyri aikaistamaan veroja, vaan käytännössä en vaan pohdi niitä lainkaan sijoituspäätöksiä tehdessä ja annan niiden tulla silloin kun luovutusvoittoja sattuu tulemaan.

2 tykkäystä

Tässä näemmä pieni väärinkäsitys. Coinmotion siis toimittaa kyllä verottajalle ihan kaikki tiedot, mutta ilmeisesti ne eivät sitten vieläkään kuitenkaan tule verottajalta veroilmoitukseen suoraan. Itsellä kokemusta muutaman vuoden takaa, kun koitin olla ovela ja jättää coinmotionin myyntejä ilmoittamatta. Silloin sain verottajalta selvityspyynnön, jossa kaikki ostoni/myyntini sievästi taulukossa. Lisäverot napsahti myös. Kommenttini pointti oli se, ettei kannata koittaa mitään pimittää karhulta😊 Pahoittelut, jos on aiheuttanut sekaannusta.

3 tykkäystä

Pyöräytä tuolla excelillä tapahtumat läpi. Saat selville ainakin summat, jotka verottajalle ilmoitat.

1 tykkäys

Onko osinkojen verotuksessa jokin verovapaus pienille summille? Ihmettelen kun Metso Outotecin osingoista ei mennyt ennakonpidätystä vaan tilille kilahti mahtavat 15€ (150kpl * 0,1€).

1 tykkäys

Muistelen lukeneeni että jotkut välittäjät (olikohan Nordea?) eivät ennakonpidätä pieniä summia mutta raportoivat silti emo-karhulle ja se sitten kyllä viimeistään muistaa veroilmoituksessa karhuta.

4 tykkäystä

Olen myös uusi sijoittaja ja nyt keväällä tuli alle 20 euron osinkoja jostakin. Kysyin Nordean aspasta ja 20 euroa on raja, jonka alta ei Nordea pidätä veroa.

3 tykkäystä

Kiitos, tämähän selittää asian :+1:

1 tykkäys

Osasta osinkoja näyttää menevän 37 % ennakonpidätystä. Esim. EPD, MPLX LP ja MMP. Kaikki ostettu Nyse/Nasdaq. Oletus oli 15 % joten mikä juju tässä nyt on? Jos firman kotipaikka on joku missä korkeampi pidätys, niin se tietenkin selittäisi mutta olen ainakin luullut että joku EPD ainakin olisi jenkkiyhtiö.

E:Kaikkien pääkonttori USA:ssa, joten pitäisi mennä 15 %.

Limited Partnership ja Master Limited Partneshipit (joita noi kaikki kolme ovat) ovat jenkki-kommandiittiyhtiöitä ja osingot verotetaan eri tavalla, kuin osakeyhtiöiden siellä, kun osingon sijaan maksavat tuotonjakoa eli yritystuloa. Tästä syystä nuo eivät kuulu Suomen ja jenkkilän verosopimuksen piiriin. Lähdeveroa voi mennä aina 39% saakka. Huonona lisänä vielä se, että meidän verokarhu nappaa tuosta sitten vielä samalla linjalla, eli noiden verotus saattaa mennä reippaasti päälle 50%.

16 tykkäystä

Jahas, taisipa mennä myyntilistalle… Mutta kiitokset vastauksesta, tämä ei ollut minulla ennestään tiedossa.

Tarkennuksena vielä että mikä se Suomen verokarhun osuus tässä vielä lisäksi on? Esim. ko tapauksessa on otettu 37 % lähdeveroa. Onko Suomen verotuksessa menossa lisäksi 30/34 % pääomatuloveroa vai esim. 25.5/28.9 % “osinkovero” vai miten?

Nyt en ole ihan 100% varma tuosta kotimaan osuudesta, mutta ei kuitenkaan ole missään veroparatiisissa kirjoilla, vaan jenkkilässä, eli voisin kuvitella käsiteltävän kotimaassa osinkotulona täydella verotuksella. Veroparatiisien (Bermuda yms) menee ansiotulon puolelle verotettavaksi, mutta tässä ei varmaan sellainen tilanne ole.

2 tykkäystä

Ja tähän sellainen huomio että OST:llä ja eläkesäästö yms. kuorissa näistä veroparatiisi-osingoista veroja ei mene ollenkaan (paitsi sitten nostettaessa). AOT:lle tulleista menee ansiotuloveron mukaan kuten sanoit