Viikko-osakkeet lomakohteissa

Tulipa piipahdettua Suomen suurimman viikko-osakekauppiaan, Holiday Clubin myyntitilaisudessa.

Jos nyt koittaisi joillain kauniilla sanoilla luonnehtia tilaisuutta niin se oli…eh mielenkiintoinen.

Nyt jos jollakulla lukijalla on käsitys viikko-osakkeiden myyntitilaisuudesta että se olisi jotenkin “painostava” ja kauppaa tehtäisiin härkäpäälle meiningillä tyyliin “ulos ei pääse ennenkuin nimet on paperissa”. Itselläni oli vähän sellaiset ennakkoluulot…ne osoittautuivat vääriksi. Kyseessä oli huomattavasti rauhallisempi ja leppoisampi myyntitilaisuus.

Se ei silti tarkoita etteikö siinä ollut omia erikoispiirteitään, mutta niistä ehkä joskus myöhemmin jos jotakuta kiinnostaa.

Itseäni jäi askarruttamaan seuraavat seikat: minkäänlaisia listahintoja ei ollut tarjolla. Itseasiassa en saanut mitään kirjallista tilaisuudesta mukaani. (en tehnyt kauppoja vielä ainakaan)

Asiakkaalle ei tarjottu varsinaisesti erilaisia vaihtoehtoja vaan käytiin takahuoneessa supatamassa ja sen jälkeen ruutupaperilla oli tarjous: “Viikko 7 (hiihtolomaa ed. viikko), kohde Y, hinta Z”. Hinta oli luokkaa kymppitonni.

Ymmärsin, että käytännössä vissiin ostajasta tulee asunto-osakeyhtiön osakas niin että hän omistaa oman pienen viikkonsa verran yhtiön osakkeita? Vastiketta yhtiöstä pitää maksaa yli 200 euroa vuodessa. Mikä ei tietysti sinänsä ole juuri mitään mutta onhan se aika paljon kun laskee kaikkien osakkaiden satoset yhteen kuussa niin harvemmasta rivitalokaksiosta yhtiövastiketta sentään 1000 euroa maksetaan. (En tiedä oliko kohde lainavivutettu). Pääpointti tässä on, että vastike on ulosottokelponen maksu ja voidaan periä vaikka pakolla jos osakas ei jaksa maksaa. Ja jos osakkeesta ei pääse eroon, niin efekti on sama kuin muissakin AsOy:ssä: maksat ikuisesti. Eihän summa suuri ole mutta kuitenkin.

Viikko-osakkeiden jälleenmyynti vaikuttaa tahmealta. Tori.fi:t ja Huutokauppa.comit ovat täynnä noiden myynti-ilmoituksia ja hintataso vain murto-osa siitä mitä alkuperäinen ostaja lienee maksanut Holiday Clubbenille. Siten kauppahinta vaikuttaakin olevan lähinnä klubin sisäänpääsymaksu - ja ken sen maksaa, on parempi heittää toivonsa että sen saisi takaisin.

HC viikko-osakkeen suurimmaksi valtiksi sanottiin vaihtomahdollisuutta RCI viikko-osakefirman kohteisiin, joita on ilmeisen paljon maailmalla. Näin jälkikäteen itse asiaa tutkiskeltuani näin saattaa toki ollakin. Jonka jälkeen tietysti rupesin tutkiskelemaan, että onko olemassa halvempia reittejä RCI järjestelmään kuin Holiday Clubin tarjoama.

Äkkinäisen tarkastelun perusteella näin ei vaikuttaisi olevan. Tietääkö joku tästä paremmin eli löytyykö esim. jostain “espanjasta” joku lomayhtiö, joka tarjoaa RCI kohteen viikko-osaketta halvemmalla kuin “kybädona”?

Entäs mites tuo “käytettyjen” HC viikko-osakkeiden osto vaikkapa Huutokaupat.comista. Mitäs kompastuskiviä siihen liittyy? Ilmeisesti Holiday Club osakkaan edut saa vain ostamalla suoraan kyseiseltä klubbenilta eli klubin ovet sulkeutuvat jos ostat second hand?

Mutta ilmeisesti RCI jäseneksi pääsee, vaikkei HC klubbeniin pääsiskään? Onko asia noin?

Mielenkiinnolla odotan mitä keskustelupalstan yleensä niin asiantunteva raati kommentoi.

8 tykkäystä

En tiedä näistä mitään. Kiinnostaa kuinka HC-viikko-osakkeesta pääsee eroon. Onko kokemusta, kuinka HC-viikko-osaketta kohdellaan perinnönjaossa siten, ettei se enää siirtyisi perillisten taakaksi?

1 tykkäys

HC osakkeesta eroon pääsy on vaikehkoa. Ehkei se ihan yhtä vaikeaa ole kuin kuuluisien golf-osakkeiden dumppaus takavuosina. Mutta vaikeahkoa.

Yleinen tapa näyttää olevan yrittää päästä esim. Huutokaupat.comissa eroon niistä. Luonnollisesti hinta on aivan muuta kuin mitä maksoit siitä.

Siksi kirjoitinkin, että HC:lle maksettu ostohinta kannattaa henkisesti nähdä lähinnä “klubin sisäänpääsymaksuna, jota ei saa takaisin”.

Jos jätetään laskuista pois eräät kotimaiset kohteet ja lomaviikot (jotka ovat sikakallita HC systeemissä - tietenkin) - niin HC osakkeen ainoa todellinen omistamissyy vaikuttaa olevan pääsylippu RCI järjestelmään.

RCI järjestelmään toki on muitakin tapoja päästä sisään ja saattaa olla jopa edullisempi mennä sisään jokin ulkomaisen toimijan kautta joka ei ainakaan vastikkeita osaa laittaa kotimaiseen perintään ja ulosottoon kuten HC tekee.

4 tykkäystä

Yksityiseltä ostetun kohteen voi liittää myös pelkällä rahalla (3500€) RCI-pistejärjestelmään Holiday Clubin kautta, jos ei halua ostaa toista lomaviikkoa. Onhan se kallis jäsenmaksu.

Halvin tapa Suomesta päästä RCI-järjestelmään on ostaa yksityiseltä hyväpisteinen lomaviikko halvalla ja sitten ostaa Holiday Clubin kautta halvin viikko (n. 4000€), jolloin he liittävät kaupan päälle tuon sinun ensimmäisen lomaviikon myös järjestelmään tai sitten täytyy maksaa tuo 3500€ jäsenmaksu.

Itse RCI on hyvä järjestelmä etenkin kaukomatkoihin ja Jenkkireissuihin, koska siellä on hyviä kohteita vaihtomaksulla.

2 tykkäystä

Eikös näissä myynti tilaisuuksissa ollut “ilmainen lounas” eli me saatiin rouvan kanssa ainakin parin päivän ilmaiset hotelli yöpymiset kun käytiin heitä kuuntelemassa. Mihinkään ei tarvinnut sitoutua. :joy::smile:

Voi hyvinkin olla että enää ei ilmaisia jaella. En tiedä. Tuosta on varmaan hatusta heitettynä 3 vuotta aikaa kun käytiin kuuntelemassa ja kyllä ne silloin ainakin ilmaisia olivat meille. :slightly_smiling_face:

5 tykkäystä

Hyvä kuulla, että tuo myynti ei ole ”nimi paperiin tai auton nokka kotia kohti”. Sellaiseksi olin sen kuvitellut. Ehkäpä nyt näitä halpoja tutustumislomia tulee kuitenkin kokeiltua…

Muistan joskus lukeneeni, että noista golf-osakkeista jotkut pääsi eroon perustamalla osakeyhtiön ja dumppaamalla osakkeet sinne, jonka jälkeen yritys ajettiin konkurssiin. En sitten tiedä, että onnistuuko tuo ihan niin helposti.

1 tykkäys

Kyllä noista Holiday Clubin surkeimmistakin osakkeista näyttää eroon pääsevän Huutokaupassa muutamalla kympillä. Jos niistä pyytää tuhansia, niin silloin jää luonnollisesti käsiin.

4 tykkäystä

Ei ne nyt ilmaisia hotelleja sentään biffaa (nykyään ainakaan). Mutta kohtalaisen edullisen hotelliloman saa, jos jaksaa käydä pari tuntia paskaa kuuntelemassa. Kannattaa ottaa se myyntitilaisuus jonkinlaisena kummelimaisena performancena. Niin ainakin itse sen koin, hyvä ettei naurunpyrskähdyksiä karannut kesken esityksen.

2 tykkäystä

Hard core - pisnestä onpi tuo HC. Parissa eri kylpylässä lasten kanssa käyty HC:n piikkiin ja yllättävän kivoja paikkoja. Paljon erilaista aktiviteettia tarjolla. Jos mökitön perhe haluaa viettää viikon Kuusamossa tai jossain kerran vuoteen niin kohtuu edukkaasti HC-systeemillä pärjää, varsinkin jos osakkeen hommaa ns. jälkimarkkinoilta. Asunnot toimii hyvin ja uusimmat ovat jopa laadukkaita. Jos kustannus on muutama sata vuodessa niin mikä ettei.
Vakuuttelivat myyntiesittelyssä että niistä osakkeista pääsee eroon HC clubin myynnin kautta helposti, 1-6kk myyntiaika. Tähän en uskonut hetkeäkään koska niitä löytyy tori:sta yllin kyllin. Ja jos huhut pitävät paikkansa että osake siirtyy perikunnalle omistajan kuoltua, niin siinä onkin sitten aikamoinen “arvoansa”.
Esittelyissä viikonloppureissut ja ulkomaan matkat vaikuttavat houkuttelevilta ja helppokäyttöisiltä. Lapsiperheissä varsinkin helppoudesta ja toimivuudesta maksaa mieluusti. Valitset vain kohteen, vaihdat oman Suomen-viikon pisteet ulkomaan kohteeseen ja maksat erotuksen ja matkat. Ja kaikki on tyytyväisiä. Jos homma toimisi kuin esittelyssä niin itse ainakin olisin kiinnostunut omistamaan osakkeen. Ongelma tuleekin siinä että näitä viikkoja on erittäin vaikea saada varattua sesonkiaikaan. HC laittaa myymättä jääneet viikot yleiseen hakuun kerran tai pari vuoteen. Varaus tapahtuu soittamalla clubin numeroon. Siellä onkin sitten koko HC-perhe yht’aikaa varaamassa tarjolle jääneitä kohteita. Puhelimet ruuhkautuu eikä haluttuja kohteita oikein ehdi varata. En tosin tiedä onko nykyään siirrytty jo nettivarausaikaan ilman soittorumbaa. Omat kokemukset ajalta ennen koronaa.
Lomavarausruuhkassa on kuitenkin etulyöntiasema niillä, jotka ovat tuoreimpia osakkeen haltijoita. HC-clubin kultakortilla pääsi jonkun jonon ohi. Mahtaako nyt päästä platinakortilla ensimmäisenä kohteisiin käsiksi? Joka tapauksessa oma jonotusvuoro pitenee sitä mukaan kun lanseerataan uusille asiakkaille uusia täkyjä myynnin edistämiseksi.
Näin ollen oma osake kannattaa ostaa sellaiselta viikolta minkä itse pystyy käyttämään. Jos toive on olla mukana lomakohteita vaihdellen ja sesonkiaikoina lomaillen, uskallan väittää pettymyksen nousevan otsalohkoon kohtalaisen nopeasti.
Jos joku keksii pääsyn RCI:n listoille ohi Holiday clubin, niin otan vihjeet ilomielin vastaan.

2 tykkäystä

Ei ihan riskitöntä tuokaan. Nordcenter jutussa annettiin noin menetelleelle golf-osakkeen myyjälle tuomio velallisen epärehellisyydestä.

2 tykkäystä

Todellisuudessa niistä ei pääse ainakaan HC:n kautta eroon laisinkaan. Syy: HC ei tienaa siitä vanhan myynnistä mitään, joten niillä on zero interest tehdä asialle mitään. Ottavat kyllä “myyntiin” eli unohtavat pöytälaatikkoon. Asiaa on kokeilut niin monen toimesta että elä ainakaan sinä sorru uskomaan tuohon. (kuten et sortunutkaan, päättelit ihan oikein koska toripistefi jne)

HC uskottelee ostajalle että jälkimarkkinat ovat olemassa, koska muuten kauppa hyytyisi liki täysin.

Poppo:

Jos joku keksii pääsyn RCI:n listoille ohi Holiday clubin, niin otan vihjeet ilomielin vastaan.

Minulla systeemiä esitellyt myyjä oli aika huono hommassaan. Mutta haiston tuon kultaklubi-homman tarkoituksen mistä avasitkin viestissäsi. RCI mestojen varauksen ymmärsin toimivan online. Osoite on ihan www.rci.com,josta niitä katteltiin. Sitä hän hieman esitteli minulle kuin erikseen käskytin. Adjektiivit olivat toki melkoisia eli kaikki oli niin helppoa, halpaa ja näppärää plaa plaa plaa.

Jos joku menee HC:n esittelyyn niin pyydän jauhattamaan ainakin 1h verran tuota RCI järjestelmää, Pyytäkää saada itse käyttä järjestelmää jne. Koittakaa tsekkailla onko kohteita oikeiasti olemassa.

Pari kohdetta ehdin itse katsoa eikä se kyllä niin ollut yhdessä Jenkkilän kohteessakaan että sinne noin vain marssiittiin lomalle sisään HC:n RCI koodilla. Vapaa ajankohta mitä se tarjosi näytti olevan joskus ensi keväänä (huhtikuulle). Kohde oli Floridassa, en muista mitä. Ihan randomilla otin kartalta jotain. Kohde oli kyllä kuvissa ihan fantasticon näköinen.

4 tykkäystä

Tästä oli hallituksen esitys vuodelta 2010:

13§ kertoo sopimuksen irtisanomisesta. En ole lakimies enkä tiedä tuliko tästä laki. Joku asiasta paremmin perillä oleva voi kertoa lisää.

Muokkaus:
Katsoin asiaa tarkemmin ja tästä tosiaan tuli muutos Kuluttajansuojalakiin. Kymmenes luku käsittelee aikaosuuksia ja pitkäkestoisia lomatuotteita. Luvun kolmannentoista pykälän toinen momentti kertoo peruuttamisoikeudesta.

2 tykkäystä

Itse päädyin kesällä jokseenkin vahingossa erääseen L-kirjaimella alkavan lomaosakkeita myyvän firman kopperoon, jossa henkilökunta odotteli jotain toista saapuvaksi.
Noh, he esittelivät nopeasti itsensä ja toimintansa ja kiinnostuin siinä määrin, että jätin yhteystietoni ja kuvittelin, että soittelevat heti seuraavana arkipäivänä, mutta mitä vielä. Ei ole tähänkään päivään mennessä kuulunut yhtään mitään.
Joko en ollut tarpeeksi uskottava asiakas heille, tai sitten joku muu syy, mutta ihmettelen. Yleensä nämä jotain myyvät käyvät kimppuun heti, kun osoitat vähääkään olevasi kiinnostunut.

Löytyykö jostain joku infopaketti tästä touhusta ylipäätään? Mitä riskejä tuollaiseen sisältyy, että omistetaan yksi viikko vuodesta? Sitten kun ei jaksa käydä niin vuokrataan ilmeisesti eteenpäin jollekki?

Maksat vastikkeet ja RCI jäsenmaksut riippumatta siitä käytätkö itse tuon viikon vai et. Jos et käytä itse niin saat pisteitä joilla voit käydä (lisämaksusta) jossain muussa systeemissä olevassa kohteessa. Jos et käy missään niin voit siirtää pisteet vuodella eteenpäin (lisämaksusta) jonka jälkeen ne häviävät.

Eikö nyt kybätonnilla luulis aika monta viikkoa lomailevan ihan missä vaan ilman mitään jäsenyyksiä ja viikko-osakkeita?

24 tykkäystä

Juuri näin. Luulen että tämä viikko-osakkeiden bisnesmalli perustuu ihmisillä olevaan vinoumaan jossa omistaminen koetaan arvokkaammaksi kuin pelkkä vuokraaminen. Alalla toimivat firmat ovat onnistuneet ulottamaan omistajuuden käsitteen yhteen viikkoon vuodessa. Taloustieteen näkökulmasta se että ensin maksaa itsensä kipeäksi oikeudesta vuokrata mökki ja sitten vierailusta maksaminen vastikkeen muodossa vaikka ei vierailua toteuttaisikaan on aika kummallista. Eihän perinteiset hotellitkaan peri mitään maksua siitä että tulet heidän asiakkaakseen ja maksut peritään vain toteutuneista käynneistä - silloin kun sinulle sopii ja sellaisessa paikassa jossa haluat vierailla. Potentiaali on huomattavasti vähemmän arvokasta kuin tarpeiden tyydyttäminen.

16 tykkäystä

Ei vielä. Ei vielä. Entäs kanta-asiakkuuskortit? Olemme muuttaneet ehtoja ja muutokset tulevat voimaan, jos et reagoi.

Taisi Airbnb tappaa tämän bisneksen.

1 tykkäys