Osakesijoittaminen

Virala Acquisition Company VAC

Virala Acquisition Company VAC suunnittelee listautumista Helsingin päälistalle
Suomessa ei vielä ole ollut SPAC:ceja listalla, joten ruodittavaa riittänee

Viralisen tiedotteen lisäksi alla pari muutakin linkkiä

Vaikuttaisi, että rahaa kerätään 75-95 MEUR, sitoumuksia kasassa Perustajaosakkaan Ehnroothien oman Viralan 30 MEUR, muita 26 MEUR, intressejä 20 MEUR, kohteena 1 tai usempi firma (EV 50-500 MEUR) 3 vuoden aikana,

Osakkeita tarjotaan institutionaalisille sijoittajille Suomessa ja kansainvälisesti sekä yksityishenkilöille ja yhteisöille Suomessa. Mikäli Listautumisanti merkitään täysimääräisesti ja lisäosake-erää ei tarjota, VAC:n odotetaan keräävän Listautumisannilla alustavasti 75 miljoonan euron bruttovarat ennen Listautumisantiin liittyviä kuluja, minkä lisäksi hallituksella on oikeus kasvattaa Listautumisantia yhteensä enintään noin 20 miljoonan euron lisäosake-erällä. Listautumisannissa VAC tarjoaa alustavasti 7 500 000 uutta Yhtiön C-sarjan osaketta 10 euron merkintähintaan osakkeelta.

Perustajaosakas Virala on sitoutunut merkitsemään osakkeita 30 miljoonalla eurolla. Ennen suunniteltua Listautumisantia tietyt ankkurisijoittajat ovat tietyin edellytyksin sitoutuneet merkitsemän osakkeita yhteensä 26,0 miljoonalla eurolla seuraavasti: Ahlstrom Invest B.V. 9,0 miljoonaa euroa, Jussi Capital Oy 9,0 miljoonaa euroa, Oy Julius Tallberg Ab 4,0 miljoonaa euroa, Oy G.W. Sohlberg Ab 1,5 miljoonaa euroa, Visio Varainhoito Oy 1,5 miljoonaa euroa ja Oy Hammarén & Co Ab 1,0 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi yli 20 sijoittajaa on kirjallisesti ilmoittanut Yhtiölle aikomuksestaan merkitä Listautumisannissa tarjottavia osakkeita määrällä, joka on yhteensä noin 20 miljoonaa euroa.

VAC:n tarkoituksena on kerätä pääomaa Listautumisannilla ja sen jälkeen 36 kuukauden kuluessa hankkia yksi tai useampi yhtiö ja/tai liiketoiminta, jotka Nasdaq Helsingin listalleottoprosessin jälkeen listataan VAC:n avulla Nasdaq Helsingin pörssilistalle tai Nasdaq First North Growth Market -markkinapaikalle. VAC:n sijoitusstrategiana on tunnistaa ja hankkia yksi tai useampi yhtiö ja/tai liiketoiminta, joilla on vahvat siteet Suomeen ja jotka ovat yritysarvoltaan alustavasti 50–500 miljoonaa euroa. Kohdeyhtiöillä tulee olla hyvää kasvu- ja kannattavuuspotentiaalia

https://www.virala.fi/fi

17 tykkäystä

Ihan mielenkiintoinen viritys tämä on. Hieman tietenkin mietityttää kohteen ja kohteiden toimiala. Itse lähden ainakin mukaan ihan vain mielenkiinnosta, mutta näen kyllä upsidea tässä ihan sijoitusmielessä.

Jos vertaa normaaliin PE-sijoitukseen, niin tässä on upsidena aukinainen aikaikkuna ja tietenkin avoimemmat rahoitusmahdollisuudet. Downsidena tietenkin se, että löytyykö mitään ostettavaa ja mihin hintaan. Luulisi, että tämän vetäjillä on jonkinlainen suunnitelma jo kasassa.

On mielenkiintoista nähdä, että mikä on yksityissijoittajien kiinnostus ja miten tätä esimerkiksi pankit markkinoivat, kun ei ole ihan perinteisestä osakesijoittamisesta kyse.

5 tykkäystä

VAC:ssa on huomattava ero US-markkinan vastaaviin:

US-SPACeissa on lähtökohtaisesti noin 10$ rahaston NAV-arvo, joka on “suojeltu” normaalilta käyttöpääomalta. Tämä rahasto jaetaan osakkaille jos kohdetta ei löydy ja rahasto puretaan.

Lyhytjänteiselle SPAC-keinottelijalle Suomen malli ei sovellu, sillä takaisinlunastettavien osakkeiden lukumäärä on rajattu kymmeneen prosenttiin. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että toisin kuin Yhdysvalloissa, ei mikään estä osakkeen hintaa tippumasta alle listautumishinnan.

Eli vain 10% voidaan palauttaa tämän kohdan mukaan avauksen artikkelista. Kohteelle varmistetaan riittävä pääoma, mutta piensijoittajaa ei tässä suojata vastaavasti. Tämä on ristiriitainen toimintamallin kanssa ja hyvä varmistaa listautumismateriaaleista. Voi olla myös vain virhe artikkelissa

Warranttejakaan ei ole, mikä osaltaan helpottaa hahmottamaan osakkeesta maksettavaa hintaa kohdeyrityksen löytymisen jälkeen.

Tämä on yleensä se pääoma, jota käytetään US-markkinalla kohteen löytämiseen.

Listautuminen vähentää sijoittajien riskiä verrattuna perinteisempään pääomasijoittamiseen, sillä kerätyistä rahoista 90 prosenttia laitetaan suljetulle tilille. Ne maksetaan sieltä takaisin sijoittajille, jos sopivaa yhtiötä ei löydy 36 kuukaudessa.

Lähde muurin takana: Uskoisitko rahasi tälle ryhmälle? – Helsingin pörssin ensimmäisessä spac-yhtiössä on paikka auki kokeneiden sijoittajien pöydässä | Kauppalehti

Eli 90% on rahastossa tallessa, jolloin rahaston NAV-arvo on 90% IPO-hinnasta. 10€:lla saat 9€ :thinking:
Toki tuottomahdollisuus on olemassa, kun kohdeyritys löytyy ja sen valuaatio on kohtuullinen. Monet nykyiset IPOt on kuitenkin hypänneet sen 20-40% heti alkuunsa. Tässä mahdollisuus voi olla suurempi - tai sitten ei.

Omasta puolestani toivotan tervetulleeksi markkinoille, mutta ehdot ainakin tämän osalta ei näytä alkuun ainakaan liian houkuttelevalta. Pitää toki tutustua materiaaliin tarkemmin, kun tulee julki. Nyt vain etukäteen tehtyjen artikkeleiden valossa omat arviot.

Edit:
Kiitos @Pohjolan_Eka ehtojen avauksesta seuraavassa viestissä. Oli karua luettavaa - Ei jatkoon. Jatketaan US-markkinan tutkimista näiden osalta ja kotimaassa toistaiseksi perinteisissä osakkeissa ja satunnaisesti IPOissa.

24 tykkäystä

Jaahas, tässä ollaankin odotettu vesi kielellä että milloin saadaan kotosuomeen nämä mahtavat, mutta usein väärinymmärretyt sijoitusinstrumentit. Täytyy kuitenkin sanoa että Viralasta tuli karmaiseva pettymys ja toivon kovasti että SPACcien maine täällä kotimaassa ei mene tämän takia pilalle.

Vilkaistaas mitä siellä VACin tiedotteessa lukee:

Ja heti meni pieleen. Sponsori ei näköjään maksa listautumiskuluja, vaan ne maksatetaan jostain kumman syystä yksityissijoittajilla. Lisäksi tarjotaan Unittien/Warranttien sijaan pelkkiä osakkeita (WTF!!!) eli tässä ei tarjota minkäänlaisia insentiivejä osallistua osallistua listautumiseen. Eihän tämä näin voi mennä?? Eihän??? Ja mikä ihme on tämä C-sarjan osake. Onko osakesarjoja muitakin? Jatketaan lukemista :worried:

Ovat onnistuneet keräämään hyvän kaartin ankkurisijoittajia ja laittavat omaa rahaa kiinni. Tämä on tietty lähtökohtaisesti positiivinen asia! Pidän tämän pohjalta hyvin todennäköiseltä että IPO menee läpi. Eli tähän onkin helppo ennustaa isoa laumaa tuulipukuja tekemään merkinnän ja myyvän koko positionsa ensimmäisenä päivänä, mikä on ollut viimeaikainen trendi useissa muissakin listautumisissa.

90 prosentti talletetaan… 90 PROSENTTIA??? SPACeissa NAV lasketaan talletetun pääoman mukaan eli VACin NAV on siis 9€. Eli osaketta merkitseville ei tarjota insentiivejä ja menettävät tuon 10% listautumiskuluihin, johdon palkkioihin yms. Perinteisesti 100% pääomastasi on turvattu, minkä vuoksi SPACcien hinnat pyörivät listautumishinnan (10$ tai meillä 10€) lähellä. VAC osakkeen hinta tulee sen sijaan laskemaan kohti 9€. Takuuturska jos merkkaat? :joy:

36kk??? Miksi? Perinteinen 24kk pitäisi riittää ostokohteen löytämiseen ja antaa johdolle hyvän insentiivin tehdä töitä. Jos et kahdessa vuodessa löydä mitään ostettavaa, niin et löydä sitä kolmessakaan vuodessa. Aivan järjetöntä odotella 3 vuotta ilman warrantteja, jotta saa 90% sijoituspääomastaan takaisin. Lisäksi VAC ei kerro kohdeyhtiön liiketoiminnan sektoria, eli etukäteen on täysin mahdotonta tietää tuleeko sieltä raksayhtiö, IT-palvelufirma vai kenties vaikkapa kehitysvaiheen lääkeyhtiö. Täysin vastuutonta etteivät suostu mainitsemaan kohdesektoria tai sektoreita!

Minun matematiikallani 30 miljoona euroa 75 miljoonan antiin tekisi 40% omistusosuuden ja 30 miljoonaa 95 miljoonan antiin 31,6% mutta okei. 3 vuoden luovutuskielto 3 vuoden etsikkoajalla on käytännössä minimi. Parempi olisi ollut vaikkapa vuosi fuusiosta, toki tämä rajoittaa enemmän jos sattuvat löytämään ostokohteen poikkeuksellisen nopeasti.

F- ja E-sarjan osakkeet??? Muunnettavissa C-sarjan osakkeiksi?? Viimeistään 7 vuoden päästä listautumisannista?? Nyt selvisi minne ne merkitsijille tarkoitetut warrantit ovat kadonneet. Ovat antaneet ne itsellensä ilmaiseksi :man_facepalming: F-sarjan osakkeet ovat siis eräänlaisia “warrantteja” ja E-sarjan osakkeet ovat “warrantin warrantteja” (muunnettavissa F-sarjan osakkeiksi). E-sarjan osakkeiden määrää ei tässä edes kerrota, eli emme tiedä kuinka paljon näitä on liikkeellä.


Stuntti seis! STUNTTI SEIS! Omia rahoja ei saa takaisin mikäli yritysosto ei miellytä, vaan lunastusoikeus on rajattu 10 prosenttiin! Eli ensin viedään listautumisrahoista 10% ja jätetään 90% sijoittajille, jonka jälkeen tätä 90% ei edes saa nostaa täysimääräisenä pois. Tämä on käsittämättömän röyhkeä ehto, jolla varmistetaan että yritysosto onnistuu ja estetään sijoittajien kapinointi, riippumatta ostokohteen laadusta. Normaalissa SPACissa voit nostaa kaikki rahasi pois (100%), jos ostokohde ei miellytä.

Eivätköhän nämä Viralan arvot ole tulleet jo täysin selväksi. Viedään tuulipukujen rahat pörssisyklin huipulla ja tehdään kunnolla fyrkkaa, kun siihen kerrankin tarjoutuu tilaisuus.

Edit: Tuo E-sarjan osakkeiden määrä on mainittu Viralan verkkosivuilla. Yhteensä 869 565 osaketta, jotka ovat muunnettavissa F-sarjan osakkeiksi, jotka ovat muunnettavissa C-sarjan osakkeiksi jollain suhteella.

164 tykkäystä

Nousukauden ja IPO-huuman hyväksikäyttämistä. Ei jatkoon.

32 tykkäystä

Haluaisin kyllä kovasti kuulla Viralalta, että miksi juuri 10%, eikä esim joku pienempi siivu (SPACeissa taitaa jäädä 1-3% ulkopuolelle yleensä). Eivät ne kulut noin suureksi voi nousta. Mutta muuten, ehkä kommenteista tulee liian ruusuinen kuva SPACeista suhteessa tähän viritykseen. Niissä lopulta se dilutaatio tulee mukaan hyvin monessa eri muodossa.

Mielestäni tässä Virala on rajannut oman downsiden aika suoraan pois koko kuviosta, mutta ehkä rajoittanut omaa upsidea. Heillä on myös hyvin paljon omaa pääomaa pelissä mukana. En liikaa hirttäytyisi SPACeihin tässä, vaan näkisin tämän PE-rahaston ja SPACIN välimuotona.

Positiivisena näen, että homma ollaan vetämässä Ehnroothin nimellä, jossa on ehkä jollain tavalla maineen suojelukin suojana sille että tuo 10% menisi johonkin kampaviinereihin.

Arvioissa on, että rahaa kuluu vuodessa noin prosentti pääomasta.

tuo E-sarjan konvertointi oli määritelty näin:

Enimmillään Viralan omistusosuus listatusta osakelajista voi nousta vajaat kymmenen prosenttiyksikköä. Se edellyttäisi, että VACin osakkeen hinta nousisi 10 euron listautumishinnasta 24 euroon. Aikaa kurssinousulle on seitsemän vuotta.

5 tykkäystä

Tämähän kuulostaa ihan veikkauksen pelikoneelta. :smiley:

12 tykkäystä

Eikös tämä keikauttaisi omistusosuuden yli 50%? Eli jos menee hyvin, saa määräysvallan yhtiössä, muille jää ikävä valinta jäädä alle 50% joukkoon, tai myydä lunastustarjoukseen. Tai hei, muodostuisiko tuossa edes lunastusvelvollisuutta? Jos taas huonommin, saanee he osapuilleen omansa pois noiden eri sarjan osakkeiden myötä? Ymmärsinkö oikein? Kiva vaihtoehto miljooniensa makuuttamiselle negatiivisella korolla :star_struck:

3 tykkäystä

Ei, koska tuo voi tapahtua vasta yritysoston jälkeen, jolloin se omistus on dilutoitunut jo huomattavasti alemmaksi.

3 tykkäystä

Ihan kaikki eivät näe Ehnroothin “kultasormiveljeksiä” positiivisena asiana ja maine on tainnut mennä jo. :thinking:

“Hilpeää kyllä, ensimmäisiksi kandidaateiksi ovat ilmoittautuneet Ehrnroothin suvun kultasormiveljeksinä Tiimarin konkurssin (2013) jälkeen sijoittajapiireissä tunnetut Alexander ja Albert Ehrnrooth. Heillähän on meriittilistallaan myös noin vuoden mittainen (2007-8) sijoitus juankoskelaiseen kartonkiyhtiöön Stromsdaliin (R.I.P.).”

14 tykkäystä

Tule kuulemaan lisää yhtiön suunnitelmista virtuaaliseen yhtiöesittelyyn

  • Päivämäärä: 16.06.2021
  • Aika: 18:00 - 19:00
4 tykkäystä

Olipa hyvä ja valaiseva analyysi miten viedään typerien rahat. Tässä on sellaiset ehdot, että omiaan ei saa takaisin, jos VACin hallituksen sähellys eimiellytä, toisin kuin USAssa. En takuulla osallistu.

5 tykkäystä

@Pohjolan_Eka :n analyysiä kunnioittaen, itekkin skippaan. Aika karua tekstiä.

4 tykkäystä

En osallistu. Tässä on niin monimutkaiset järjestelyt, että omiaan ei saa takaisin. Vastoin USAn SPACeja menettä jo annissa 10% listautumiskuluja ja kun ei “hallituksen” sijoitukset oikein kiinnosta, niin mitään et voi tehdä eikö omia osakkeita lunasteta takaisin kuten USAssa.

3 tykkäystä

IPO-kirjat ovat tänään avautuneet.

1 tykkäys

Viralan Johannes kävi haastattelussa. :slight_smile: Nostin useita seikkoja mm. tämän ketjun keskustelun pohjalta. :sunglasses:

32 tykkäystä

Vahvistaa näkemystä “ei jatkoon”, taidokkaasti väistellään vaikeat kysymykset sen sijaan että annettaisiin järkevä selitys. Hyvä että kysyttiin vaikeita vaikka vastaukset olivat diibadaabaa.

Eli myöhässä yritetään lypsää kaikki mitä irti lähtee SPAC-hypestä ja toivotaan että yksityissijoijttajat ei lukisi pientä pränttiä.

25 tykkäystä

Hyvä haastattelu ja huippu duunia Verneriltä. Ei ainakaan minua vakuuttanut toimitusjohtajan vastaukset esitettyihin vaikeisiin kysymyksiin 27:00 alkaen. (Katsoin vain loppupuoliskon videosta kun siellä ne kiinnostavat kysymykset oli.)

17 tykkäystä

Mahtava haastattelu ja mukava, että toimaria haastettiin - meinasi mennä jo Roastin puolella lopussa, kun vastauksia ei kauheasti tullut ja kysymyksiä kierreltiin aika näkyvästi. Täytyy tutustua vielä tarkemmin esitteeseen ja yritysesittelyyn, mutta aika surkealta tämä tällä hetkellä näyttää.

19 tykkäystä

Aluksi tämä vaikutti mielenkiintoiselta keissiltä, mutta mitä enemmän tähän perehtyy, sitä enemmän mielenkiinto lopahtaa.

Oletteko löytäneet tietoa A- ja B- sarjan osakkeista ja niiden oikeuksista?

3 tykkäystä