Vuoden 2022 FLOP TOP3

Nyt on aika leikkimielisesti veikata Helsingin pörssin 3 heikointa suorittajaa vuodelle 2022. Aika veikata on reilut 2 viikkoa eli 31.12.2021 asti. Joku väläytteli jo käteisen olevan tuottoisin kohde vuonna 2022, joten päätin perustaa ketjun ajatellen että mitkä ovat sitten ne kovimmat häviäjät.
Tervettä haastamista saa harjoittaa ja perusteluja mielellään perään. :slight_smile:

Tässä hieman provosoivasti omat 3 flop top -osakettani

1.Savo-Solar
Uusia anteja taitaa olla taas tulossa ensi vuonna eikä firmaa saada vieläkään iskukuntoon

  1. Harvia
    Kertoimien ja tuloksen noususta on saatu nauttia nyt pari vuotta täysin mitoin. Tilauskirja on vielä täynnä, mutta siinä vaiheessa kun tilauksia ei enää tulekaan ja myös sentimentin murentuessa samanaikaisesti saattaa rakas kiuasyhtiömme p/e-luku laskea takaisin sinne 15-20 hujakoille, jolloin osakekurssissa myös e-komponentin laskiessa olisi laskelmieni mukaan vähintään 70-80% laskuvaraa.

3.Qt
Nollakorkojen aika on ohi ja tulevaisuuden kassavirtoja ei enää diskontatakaan 6% tuottovaatimuksella. :slight_smile: Lisäksi selviää, että Qt ei olekaan se pitkällä aikavälillä voittava teknologia vaan haastajia tulee. Eletäänkö tällä hetkellä it-kuplaa numero 2 ja Qt paljastuu vuoden 2000 Nokian uusinnaksi?

31 tykkäystä

PunaMusta Media
Saga Furs
Fifax

5 tykkäystä

Kone, Nordea, Outokumpu

3 tykkäystä
  1. Fifax
    Luulen, että ensi vudestakaan ei tule ongelmatonta. Vaikka kalan hinta indikaatiot näyttää nyt hyvälle.
  2. Lehto
    Käänne vie aikaa enemmän kuin voisi luulla.
  3. Kamux
    Kasvun hamuaminen syö katteet ja uusien autojen kauppaan pullonkaula jatkuu loppuvuoteen, joka vaikuttaa myös käytettyjen saatavuuteen.
3 tykkäystä

Remedy, Fondia, Finnair

1 tykkäys

Mennään samalla rivillä kuin toppiketjuun, eli Nightingale, Spinnova ja Kempower, tonttiin tai kuuhun, tuskin välimaastoon. Ja vielä kunniamaininta Modulightille.

6 tykkäystä

Qt
Spinnova
Modulight

2 tykkäystä

Koska näin osakesijoittajana harrastan hajautusta, on listani sama kuin Top 3 puolella:

  1. Savosolar
  2. F-Secure
  3. Tulikivi
2 tykkäystä

Fifax
Savosolar
Modulight

1 tykkäys

herantis pharma - Tällä jo muutama pettymys lääkeaihioissa ja sama meno jatkuu.
fifax- itsellä ei löydy tähän uskoa ollenkaan, vaikka kurssi tullut jo hyvin alas.
tulikivi - tämä noussut niin paljon ja huomataan, ettei mikään harvia ole.

E: vaihdettu savo pois niin saadaan vähän erilainen rivi aikaiseksi.

3 tykkäystä

Jos pohditaan myös liiketoiminnallisesta lähtökohdasta, niin:

Savosolar - turvallinen veikkaus
Lehto - toinen melko turvallinen veikkaus
Betolar - joku tämän vuoden listautuja varmaan epäonnistuu ja valitsin tämän.

Lähtökohta-ajatuksena se, että huonot pysyvät todennäköisesti huonona myös jatkossa.

Jos taas puhtaasti kurssin näkökulmasta, niin Qt voinee kyllä laskea reilusti, vaikka liikevaihdon ja tuloksen kasvu pysyisi edelleen jopa kiihtyvänä. Qt:ta kuitenkin vielä reippaasti salkussa, sillä liiketoimintaan tuskin isompia säröjä tulee.

4 tykkäystä

Ah mikä aloitus, Harvia kun vetäisi tuollaisen -80% pinnaa niin panttaisin taloni, myisin auton ja tuhkatkin pesästä. Saunamarkkina kun kasvaa vuosittain 5-10% niin paljon saa tapahtua että tilauskirjat tyhjenee. Mutta saahan sitä haaveilla. Heitäs vaikka ne laskelmat tähän millä tuohon päädyit @Laatumies :smiley:

Oma floppisuora:

  1. Betolar
  2. Nightingale Health
  3. Savosolar
24 tykkäystä
  1. Finnair
  2. Outokumpu
  3. Nightingale Health
3 tykkäystä

Fifax
BBS
Savosolar

Pitäisikö mennä samoilla myös parhaat top3 -veikkaukseen :slight_smile:

5 tykkäystä
  1. Digital Workforce Services Oyj - Yhtiö arvostus on niin täynnä ilmaa, että Johtokin myi omat lappunsa heti IPOn avauspäivänä. Myyntiorganisaation holtiton laajentaminen kaikkialle tuottaa vain pelkkää turskaa eikä jatkuvia palveluita saada kaupaksi. Eivät itsekään tiedä mitä ovat oikeasti tekemässä, lopulta yhtiö häviää vähin äänin pörssistä kuin pieru saharaan.

  2. Efecte - Ilmasta puheen ollen, tässä toinen hyvä kandidaatti, jonka arvostus tulee sulamaan, kun TJ:n raportointikikkailut ja muut hömpät ei enää uppoa ja sijoittajat ymmärtävät, että tuotekehitys unohdettu, Suomen markkina vallattu ja Eurooppalaisuus vain puhdasta pilvilinnaa.

  3. Kamux - Kun kyseessä arvauspeli, niin veikkaan, että Kesko kaappaa Kamuxilta kaikki kovimmat tekijät , kasvuhaaveet haudataan ja yhtiö ajautuu ongelmiin.

5 tykkäystä

Jos lasketaan vain yhtiöt, jotka ovat olleet ainaki meikän foorumikuplassa kovassa huudossa niin 2022 flopeiksi jäävät tietenkin täydellä varmuudella:

  1. Qt - Kilpailijat nostavat päätään ja uusien asiakkaiden määrä ei kasva riittävästi
  2. Kamux - Melkein onnistunut digiloikka ilman todellista digiä ei vain riitä
  3. Tokmanni - Mr. Tokmannin neuvottelemat Rexonat eivät vain riitä poistamaan tavaratalojen tunkkaisuutta
6 tykkäystä
  1. Savo-Solar, konkkaan menee.
  2. Fifax, lohiturskat tuoksahtaa
  3. Modulight, ei lyö läpi

Nämä siis ainoastaan omia worst case- arveluja. Voin olla väärässä varsinkin Modulightin kanssa, mutta joku ääni päässä estää sijoittamasta.

2 tykkäystä

Ah, oletat siis että Harvian liikevaihto ja sitä myöten tulos laskee jonnekin 2019 tasolle tuossa -80% arviossa. OK :smiley: Tottakai firma on hyötynyt koronasta ja kotoilusta, mutta samaan aikaan yritys on kasvanut myös epäorgaanisesti ostoilla EOS, Kirami, Saunaeurox. Kapasiteettia on kasvatettu ennätysmäärät, jotta markkinan kysyntään voidaan vastata. Sitä mukaan kun Harviaa karhuillaan niin seuraavana vuonna on taas syöty edellisen vuoden arvostukset kiinni. Samaa on karhut jauhaneet jo kohta kolme vuotta. Minäkin toivon että sentimentin mukana saataisiin tuollainen dippi, niin voisi sitten eläkepäivillä hieroa hikisiä sormia mökin lauteilla.

Mites tuo Kone, siellä mennään P/E +30 ja Kiinan kiinteistömarkkinalla ei nyt näytä erityisen euforiselta.

14 tykkäystä
  1. Käteinen
  2. Käteinen
  3. Käteinen

Romahdus ei tulekaan vielä ensi vuonna. Inflaatio taantuu bullwhipin vuoksi kuin itsestään, ja FED näyttää ammattitaitoiselta sijoittajien kaverilta. There is no alternative. Samalla talous pysyy kuumana.

T. Kesästä asti 20-40 % käteistä.

Edit. Lisätään nyt vielä, että pörssin/maailmantalouden on pitänyt romahtaa joka vuosi sitten vuoden ~2016, kun rupesin taloutta seuraamaan. Ja varmasti ennen sitä on ollut sama juttu. Ilman Malistelua olisi minunkin salkku suurempi ja mieleni virkeämpi.

38 tykkäystä

Rapalan ketjussa oli tällä viikolla keskustelua Inderesin analyytikon Ollin kanssa, että defensiivisiä ja kannuksensa todistaneita kuluttajafirmoja on historiallisesti hinnoiteltu pörssissä preemiolla p/e 20 paikkeilla. Harvian voinee laskea tällaiseksi. 2022e ennuste nykyisellä kurssilla p/e 23. Melkoisesti saisi firmalle tapahtua, että p/e laskisi tuonne 10 tienoille. Jos 2021 Q4 - 2022 Q1 alkaa näkyä heikkoutta niin ihan varmasti on laskuvaraa. Ei nykyisellä arvostuksella ole paljon varaa mokailla, ja en olisi edes tätä keskustelua aloittanut, jos et olisi vetänyt hihasta tuollaista rajuhkoa -80% heittoa :smiley:

8 tykkäystä