Vuoden 2023 Flop 3 perusteluineen

Veikataan Helsingin pörssin vuoden 2023 kolme heikoiten tuottavaa firmaa. Katsotaan tuleeko ketjuun viestejä kun vaaditaan edes pientä tarinaa per yhtiö. Mielestäni pelkkä kymmenien/satojen viestien luettelo ilman omia perusteluita on yhtä tyhjän kanssa. Virallisia arvauksia otetaan vastaan 2.1.2023 klo 9.59 asti.

Tässä oma lista huonojen perusteluiden kera:

Kamux

Viime vuoden hyvin onnistunut valintani aloittaa tämän vuoden listan. Kurssi ei ole edes laskenut kunnolla suorituksiin nähden. Samalla kun Saka porskuttaa niin Kamux hyytyy. Toimitusjohtaja sentään lähtee, mutta en usko Pajuharjun pystyvän ihmetekoihin tämän firman osalta. Lisäksi SijoitusSepon viesti Kamux- ketjusta kuvaa hyvin omia ajatuksia. Omien puheidensa vastaisesti Kamuxin johto on täysin pihalla siitä mitä firmassa tapahtuu. “Talousohjattua autokauppaa” sopisi hyvin yhtiöketjun otsikoksi.

Lehto

Kamuxin kaltainen alhaisen riskitason valinta juuri tälle listalle. Lehto on hyvä esimerkki myös siitä, ettei pelkkä toimitusjohtajan vaihto auta asiaa kun firma on läpimätä. Rahoitus yskii enkä usko rahoittajia löytyvän kovin moneen otteeseen. Jopa kannattavassa moduulirakentamisessa on lomautukset päällä. En löydä yhtään syytä miksi tämä lähtisi uuteen nousuun.

Tokmanni

Kolmas oli vaikein valinta. Puuilo löytyy omalta TOP-listalta ja Tokmanni sen sijaan täältä. Firma hakee jatkuvasti työntekijöitä muutaman tunnin työsoppareilla ja ihmettelee muiden joukossa kuinka ei tahdo löytyä työvoimaa. Uskoisin ongelman yltyvän inflaation jyllätessä kun työläiset kahtelevat entistä hanakammin parempia työsopimuksia. Käynnit oman paikkakunnan Tokmanneilla lisää uskoa huonoon tulevaisuuteen. Käytävät on ammuttu täyteen tavaraa. Muun muassa oma verkkokaupasta tilattu paketti lojui yhdessä läjässä, josta löysimme sen lopulta myyjän kanssa. Siivo käytävillä on vain yltynyt tänä vuonna.

Näistä kolmesta on puhuttu joskus laatufirmoina. Mielestäni ne ovat kaukana sellaisista. Vuosi 2023 toimikoon seuraavana todisteena tälle väittämällä.

Tarkemmin ajatellen olisi ollut kiva listata noita ihan roskafirmoja Lifa Airista Modulightiin, mutta ei tullut avauksessa mieleen niin annettakoon niille vain ansaittu kunniamaininta tähän perään.

24 tykkäystä

Viime vuoden veikkauksien kurssipudotukset vuoden aikana olivat keskimäärin yli 60 % (Fifax, Spinnova, Betolar), joten koitetaanpa tänä vuonna uudestaan. Ilmaisia lounaita on tosin tarjolla huomattavasti viime vuotta vähemmän, mutta eiköhän tässä jonkinlainen kolmikko saada kasaan.

 1. Kempower. Bisnestä en ymmärrä sen paremmin, mutta arvostuskuva on sellainen, että se ei kestä pienintäkään säröä liiketoiminnan kehittymisessä. Inden ennusteilla odotetaan reipasta kasvua ja kannattavuusloikkaa, ja silti puhutaan 100x P/E -lapusta. On riskialtista ottaa listalle näinkin vahva kasvaja, mutta jossain se raja on mentävä tässäkin lapussa.

 2. Modulight. Tuntuu typerältä valita tämän vuoden kovin laskija listalle uudestaan, mutta annin jälkeinen liiketoiminnan kehitys on luultavasti myrkyttänyt sentimentin siihen malliin, että tätä tulee saamaan negatiivisella yritysarvolla ennen pitkää. Liiketoiminta polttaa rahaa, johtoryhmään ei voi luottaa, ja Tapparan pelitapakin on järkyttävää katsottavaa. EV/S tulee olemaan jossakin haarukassa 6-10 tältä vuodelta, eli vielä on ilmoja osakkeessa.

 3. Spinnova. Toivon syvästi firmalle menestystä pitkässä juoksussa, koska firma näyttäisi oikeasti tekevän jotain hyvin uskottavaa ja ympäristölle ystävällistä. Mutta jos ainut patja pörssikurssin alapuolella on käteisvarat, niin tuskin pärjää ensi vuonnakaan pörssissä kovin hyvin. Spinnovan ympärillä tuntuisi olevan vielä toistaiseksi positiivisempaa meininkiä, joten muutos siinä suhteessa voi tehdä tuhoa pörssikurssissa.

Jos tämä listaus pitäisi tehdä puhtaasti voitollisista yhtiöistä, niin listani olisi Kamux, Telia ja Viking Line. Kaksi ensimmäistä lyhyesti perusteltuna “mitä käy, kun vakaat ja velkaiset liiketoiminnat päättävät olla vähemmän vakaita”, ja Viking Linen uumoilisin kärsivän ostovoiman heikentymisestä. Mutta nämä eivät tosiaan ole virallisia veikkauksia.

5 tykkäystä
 1. Kempower. Pidän yritystä sektorisuosikkina, mutta arvostus on tulikuuma. On hyvin todennäköistä, että lopulta ensi vuonna nousevat korot alkavat taltuttaa tämänkin kurssiraketin menoa, kun samaan aikaan pörssitaipaleen alun ylihypetys alkaa vähitellen hiipua.

 2. Lehto. Tämä ei paljon perusteluja kaipaa. Huonot näytöt käänteen tekemisessä jo pidemmältä aikaa, joten tuskin tuloskäänne onnistuu nytkään varsinkin, kun makrosta saadaan samalla pelkkää vastatuulta.

 3. Kamux. Arvostus on jo reippaasti “tervehtynyt”, mutta odottaisin laskun ensi vuonna vielä jatkuvan ja pohjien löytyvän jostain P/B 1 tasoilta. Ala on tunnettu kovasta kilpailusta ja kuluttajien ostovoima heikkenee, mikä lisää vastatuulta tuloskunnon kehitykselle. Luottamusta ei herätä myöskään johto, jolle näyttää kerta toisensa jälkeen tulevan “yllätyksenä” tuloskehityksen alavireisyys ja huonoimmat kvartaalit ovat todennäköisesti vasta edessä.

4 tykkäystä

Oikeastaan samat valitsen, jotka eivät ole saaneet tähänkään asti juuri tappioa kummempaa.

 1. Valoe. Osakeantia osakeannin perään. Ympäripyöreitä puheita aiesopimuksista jotka eivät koskaan toteudu.

 2. Sotkamo Silver. Raskaasti tappiollinen, energiaa paljon käyttävä firma pumppaa osakeantia toisensa perään. Kuinka paljon kurssi voi vielä valua alaspäin?

 3. Lehto Group. Moduuliohjattua talousrakentamista vai talousohjattua moduulirakentamista? Niin tai näin. En usko että tämä firma saa oikaistua kurssiaan etenkään talouden syklin hiipuessa.

3 tykkäystä

Veikkaan samat kolme kuin veikkasin 2023 Top 3 langassa, mutta extra bear näkemyksillä. Tämä ei ole oletusnäkemykseni kuitenkaan :smiley: Vuoden 2023 Top 3 - #12 käyttäjältä jerej

 1. Faron
  Bexmabin hyvä alustava tulos olikin vain tilastollinen anomalia ja koko verisyöpäosio joudutaan ajamaan alas toimimattomana. Partnerointidiiliä ei kuulu ja seuraavien kokeiden vaatima 150M rahoitus joudutaan hakemaan osakeannilla laimentaen nykyisten omistajien osuuksia.

 2. Herantis
  HER-096 ei mennytkään veri-aivoesteen läpi ihmiskokeissa ja tämän kanssa joudutaan aloittamaan uudestaan nanoformuloidulla aihiolla nenäepiteelin kautta annosteltuna. Joudutaan hakemaan lisää rahaa annilla ja faasin I tulokset siirtyvät vähintään vuodella eteenpäin.

 3. Optomed
  FDA-lupa venyy ja vaatii lisää selvityksiä. Samaan aikaan Kiinassa alkanut uusi, lockdownien poistoista lähtenyt, korona aalto sulkee taas tehtaita ja vaikeuttaa jälleen osien saantia ja laitteiden myyntiä.

2 tykkäystä

Nuo terveysteknologia ja lääkeyhtiöt ovat kyllä helppovalinta, koska suurinosa ei vaan onnistu luvissa tai myynnissä. Lisätään listaan bbs, nightingale, nexstim. Toivottavasti joku näistä kuitenkin onnistuu ja lyö isosti läpi! Sen verran täytyy tarkentaa, että ainakin nexstimin kohdalla pätee sekin, että mitä paremmin menee niin kurssi kyykkää ennätysalas.:smile: Pohdinkin tässä että teenkö seuraavat lisäykset ennen vai jälkeen tulosjulkistuksen. Toisaalta keskellä kesää kyykätään aika syvälle myös, että kyllä tässä aika moneen junaan ehtii näiden kanssa.

3 tykkäystä

Flopiksi voisi laskea sellaisen yhtiön, jolta odotetaan paljon, mutta vuoden lopputulos onkin pahasti miinuksella. Tämän vuoksi jätän jo valmiiksi mattoon lyödyt firmat pois, kuten Lehto ja Kamux. Näillä pohjilla:

 1. Puuilo - inflaatiokierre jatkuu, eikä porukka enää satsaa remontteihin tai vastaavaan kuten koronan aikaan. Veikkaan Puuilon saavan pahasti köniin 2023, vaikka on jo tänäkin vuonna kyykännyt.
 2. Outokumpu - törkeäksi nostetut sähkön hinnat vievät pohjan pois teräksen sulattamiselta (se tapahtuu sähköllä), eikä Outokummulla nyt niin iso laatuetu muihin ole, että voisi siirtää ne hintoihin. Vaikea vuosi todennäköisesti.
 3. Nightingale - inflaatio jälleen teemana. Porukka jättää kaikki turhat kulut pois, ja ensimmäisenä varmasti putoaa Kamuxin tyyliin sellaiset, joita ei oikeasti tarvi.
3 tykkäystä
 1. Lifa Air - milloin olet viimeksi ostanut paketillisen kasvomaskeja?
 2. Kone - hissi laskeutuu pari kerrosta alemmas kun Kiinan osalta vedetään happea eikä uusia rakennussektorin aloituksia tule muuallekaan.
 3. Finnair - lentomatkustaminen elpyy mutta Aasian maista ei ole enää nopeinta lentää Eurooppaan Suomen kautta. Halvinta se saattaa olla, mutta se ei riitä.
4 tykkäystä

No tämä. Aina toisinaan tulee Tokmannilta tilattua tavaraa alennuskoodeja hyödyntäen. Sivumennen sanoen surkeimmin toimiva verkkokauppa Suomessa, kun puhutaan suuremman kokoluokan kaupan alan yrityksistä. Kaksinumeroisen kerran olen paketteja hakenut, ja käytännössä aina samanlaista säätämistä: paketit ovat iloisessa sekamelskassa, pieniäkin tilauksia toimitetaan osissa, ja toisinaan sitä pientä lähetystä on useampi myyjä etsimässä. Mun aika ei ole arvokasta, mutta kerran jos toisen on tullut mietittyä, että paljonko yhden pienen paketin käsittelystä koituu firmalle kustannuksia.

Inflaation voisi kuvitella iskevän Tokmanniin rumasti myös vuokrakulujen kautta.

En kuitenkaan välttämättä silti Tokmannia listaisi kolmen kurjan joukkoon. Sen sijaan lista voisi olla vaikka tämä:

HKScan. Kustannuspaineet, velkataakka, liiallinen painottuneisuus sianlihaan.

Lehto. Ei toimi nousumarkkinassa, joten miksi toimisi laskumarkkinassakaan.

Saga Furs. Länsimainen sivistynyt ihminen ostaa turkisteollisuuden tuotteita vuosi vuodelta vähemmän. Venäläinen ostajakunta ei sivisty, mutta köyhtyy. Kiinan markkinoiden tulevaisuus ei ole välttämättä niin ruusuinen kuin moni toivoo. Kustannusinflaatio osuu alaan.

3 tykkäystä

Lehto: Rahat ja tilauskanta loppuu
Toivo: Ekselirahat loppuu ja kassavirta sulaa
Kempower: Softamultippelit sulaa hardisfirmalla

1 tykkäys

Tulin tänne Floppiketjuunkin laittamaan arvaukseni. Tässä ovat siis todennäköiset ensi vuoden menestyjät:

1. Lifa Air
Lähes koko johto lähti poies ja tulevaisuuden näkymät muutenkin näyttävät pelottavilta.
2. Lehto
Pettymyksiä pettymysten perään, tappioita, kustannuspaineita ja kyllä ne rahatkin joskus loppuu.
3. Valoe
Heikko tase ja tärkeällä asiakkaalla isoja ongelmia, homma ei vaikuta muutenkaan uskottavalta.

Toivon kuitenkin jokaiselle yritykselle menestystä. :slight_smile:

17 tykkäystä
 1. Fifax - Tuntuu pystyyn kuolleelta bisnesidealta jo valmiiksi. Sama hevonen toimi hyvin viime vuonna niin jatketaan sillä.
 2. Sotkamo Silver - Vieläkö tää on pystyssä?
 3. Wetteri - En ole tarkemmin perehtynyt minkälainen kuvio tässä oli menossa, mutta arvostus tuntuu ihan numeropohjalta aika kovalta nyky-ympäristössä.
3 tykkäystä
 1. Kempower, tulikuuma yhtiö, jolle tällä hetkellä hyväksytään tulikuumat arvostuskertoimet. Vuonna 2023 saattaa olla että katsotaan nykyistä tuloskuntoa ja arvostetaan sen perusteella.

 2. Wetteri, arvostuskertoimet mielestäni autokauppiaalle erittäin korkeat ja velkaa melkoisen runsaasti.

 3. Kone, kun bondinkorvikkeelle ei enää hyväksytäkään p/e-lukua 30 ja arvostuskertoimilla on jälleen merkitystä.

5 tykkäystä

Lifa Air, johto otti rahat taskuun ja karkasi suoraan osakeannin jälkeen.

Kempower, vaikka pitkän matkan tarina vaikuttaa hienolta, ei tämäkään yhtiö ole immuuni yleiselle makrolle ja kertoimet noussut aika kirpeiksi.

Saga Furs, länsimaissa ei kysyntää turkiksille ja noh, ei näy vielä kurssissa tarpeeksi.

3 tykkäystä
 1. Kempower
  Kelpo yhtiö, valuaatio on posketon. Jos kysynnässä tai kysyntänäkymissä tulee pienikin droppi, lasku on hurjaa. Uskon että se nähdään jo ensi vuonna, tai sitten 2024/2025.

 2. Wetter
  Valuaatio on 31.12 hyvin haastava ja tämän hetkinen markkina vaikea. Runsaasti laskuvaraa vaikkei liiketoiminta sakkaisikaan. Ja jos sakkaa, niin laskee entistä enemmän.

 3. Fifax
  Tase heikko, oikeesti joku vielä tälle rahaa antamassa ensi vuonna? Konkurssi tulossa 1-4v säteellä?

9 tykkäystä

Vaikea nähdä esim. Kamuxia top3 laskijoissa, kun arvostus on jo nyt matala ja bisnes tulee varmasti pyörimään voitollisena. Lähtisin hakemaan top3 pienistä firmoista.

 1. Lehto - rakennusalalle tulee vaikea vuosi ja tämä yhtiö on yksi sektorin huonoimmista.

 2. Toivo - samat perustelut, vaikka yhtiö onkin parempi. Liian vaikeaa pienille raksafirmoille.

 3. Kempower - säilynyt mysteerisesti korkealla arvotuksella, laitetaan listalle ihan sillä perusteella kun kaikki muutkin ovat laskeneet.

2 tykkäystä

Wetteri. Nykyinen hinta perustuu simulan ostotarjoukseen sopranon osakkeista. Todella kallis muilla mittareilla.

Kempower. Pitää jatkaa kymmenen pisteen suorittamista, joka ikinen kvartaalinen. Kupla puhkeaa, jos kasvu yhtään tyssää.

Nanoform. Tästä en itse ymmärrä mitään,mutta 250 miljoonan markkina-arvo tuntuu suurelta.

1 tykkäys

Hkscan
Velkaa tuloksentekoon nähden liikaa ja tuottajien, eläinten ja omistajien eväät syöty loppuun. Vain polkuhintaan aleneva rehuvilja ja korkojen kääntyminen voi pitää pään pinnalla. Vaihtaa varmaan toimarin tänäkin vuonna kunnon kultaisella kädenpuristuksella.

Kempower
Hyvä yhtiö mutta sijoituksena järkyttävät kertoimet. Kupla puhkeaa.

Finnair
Lentäen olisit jo perillä. Ei auta jos ei pysty edes lähtemään.

1 tykkäys

Tämä viesti on liputettu ja on siksi piilotettu väliaikaisesti.

1 tykkäys

Osallistutaanpa tähänkin leikkimieliseen veikkaukseen. :wink: . Perustelut on kirjoitettu kieli poskessa, kenties pieni huumori sallitaan.

 1. Modulight - Tampereen Ilveksen jääkiekkomenestys on entistäkin heikompaa, mikä rasittaa yhtiön kassaa. Toimitusjohtajan sometus yltyy uusille kierroksille, mutta huomio ei edelleenkään liity yhtiöön. Yhtiön suurimmaksi asiakkaaksi paljastuu teknologiayhtiö Uros Hong Kong, jonka myyntisaatavat kirjataan kokonaisuudessaan alas. Modulightin laserteknologialle keksitään alati uusia käyttökohteita, kuten Uranuksen valaisu, mutta yksikään projekti ei siirry kaupalliseen vaiheeseen.

 2. Endomines - Pampalon kultakaivoksen malmin rikkausaste romahtaa, ja kullan tuotantokustannukset tuplaantuvat. Yrityksen johdolle paljastuu, että Pampalon kullan “korkeasta brändipotentiaalista” huolimatta maailmanmarkkinoilla siitä maksetaan ihan saman verran kuin kullasta ylipäätään. Karjalan kultalinjaa kairataan kuin viimeistä päivää, mutta miljoonan unssin löydöksen sijaan saaliina on tuluskukkaro ja muutama esihistoriallinen pronssityökalu.

 3. Lehto - Kaipaako tämä perusteluja? Yhtiö ajautuu maksukyvyttömyyteen v. 2023 aikana, järjestää uuden annin kerätäkseen lisää pääomia (tuhottavaksi).

Oikein iloista ja räiskyvää vuotta 2023 kaikille!! :star_struck: :partying_face:

10 tykkäystä