Witted - Uuden sukupolven ohjelmistokehitysyhtiö

Hienoa! Mielenkiintonen ostokohde, verkostovaikutukset sen kun kasvaa :muscle:

Vähän kun jaksaa googlea tonkia, niin selviää miksi tämä on selkeä osakevaihtokeissi.

https://www.jatkaja.fi/fi/uutiset/nexec

Nexec on tehnyt Jatkajan (jos ei tuttu, kannattaa tutustua, ketä mm. taustalla) avulla sukupolvenvaihdoksen 2019, jonka yhteydessä alkuperäiset yrittäjät ymmärtääkseni valtaosan exitoineet.

Nykyisistä omistajat ”Jatkaja, yhtiön avainhenkilöt, kutsutut NeXecin verkostossa toimineet osaajat ja yksityishenkilöitä, joilla on vahva osaaminen suuryritysten kehityksestä ja digitalisaatiosta. + Tapio Niskanen vähemmistöomistajana”

Tottakai tälle porukalle osakkeita.

Yrityskauppaa arvioidessa lienee järkevämpää keskittyä kauppakohteen valuoimiseen kuin ostajan.

2 tykkäystä

Mikä tahansa voi olla selkeä osakevaihtokeissi jos osakekurssi on yliarvostettu ja sitä voi käyttää kauppatavarana käypää arvoa korkeampana valuuttana.

Tämä yritysosto oli kallis! Ihan sama vaikka sen olisi maksanut käteiselläkin joka olisi ollut tässä tilanteessa se parempi vaihtoehto, jos tämä haluttiin ostaa osakevaihdolla niin sitten olisi pitänyt kylmästi todeta että tälläistä valuaatio ei olle valmis maksamaan.

Yhtiön liikevaihto on mörninyt neljä edellistä tilikautta käytännössä paikoillaan samalla kun tulos on ollut laskutrendissä ja tästä maksettiin lisäkauppahinnan reaalisoituessa ~P/S 1 kertoimet yrityksestä joka ei kasva eikä tee rahaakaan!

Huomattavasti riskittömämmin omistaja-arvoa olisi ollut mahdollista kasvattaa käyttämällä kassaa vaikka omien osakkeiden ostamiseen tai sitten siihen orgaaniseen laajentumiseen josta yhtiöllä on hyvää näyttöä.

Nexeciä ei olla ilmeisesti sen suuremmin olla integroimassa osaksi konsernia vaan siellä on tarkoitus jatkaa ns business as usual tyylillä jossa juuri mitään ei muuteta ja tämä ihmetyttää entisestään että miten tällä meinataan luoda omistaja-arvoa, lukujen perusteella yksinkertaisin reitti olisi lähteä saneeraamaan päällekkäisyyksiä yhtiöiden väliltä mutta tähän ei olla ilmeisesti lähdössä.

Mielenkiinnoolla odottelen sitä kun hiljainen jakso päättyy ja Harri pääsee taas laajemmin kommentoimaan kauppaa ja sen valuaatiota. :slightly_smiling_face:

Tämä on yhtä oleellinen osa kauppaa jos kaupassa käytetään maksuvälineenä ostajan omaa osaketta. :slightly_smiling_face:

23 tykkäystä

@Harri_Sieppi joku suositteli sulle aiemmin The Outsiders kirjaa. Toistan suosituksen. Tosi hyvä ja opettavainen kirja sijoittajallekin, mutta TJ:lle pitäisi olla erityisesti hyötyä.

Kirjassa siis esitellään toimitusjohtajia, jotka ovat luoneet eniten arvoa omistajilleen ja joita voi näin pitää maailman menestyneinpinä ammatissaan.

Toistuvia teemoja eri tarinoissa ovat:

  • oman osakkeen ostaminen, kun se on aliarvostettu
  • oman osakkeen käyttäminen yrityskaupoissa, kun se on korkealle arvostettu
  • turhien rönsyjen divestointi
  • kärsivällisyys ja isot turvamarginaalit yrityskaupoissa sekä myyjänä että ostajana

Jos hyvä kasvuyhtiö tuhoaa alkutaipaleellaan omistaja-arvoa dilutoimalla osaketta, on sen vaikutukset loppupeleissä hurjat.

Esimerkiksi Dexter Shoe oli aika kallis ostos Warren Buffettilta, kun katsotaan Berkshire Hathawayn nykykurssia😁

19 tykkäystä

Analyytikon kommentti täällä:

Nostot sieltä:

Mielestämme kaupan arvostus suhteessa Wittedin suomalaisten verrokkien mediaaniin (2022e: 10,3x) näyttää kireältä nykyisessä markkinatilanteessa ottaen huomioon liiketoimintamallin perustumisen puhtaasti alihankintaan, minkä myötä liiketoiminnan rakenteellinen kannattavuus on verrokkeja matalampi. Witted ei saa kaupan mukana asiantuntijoita palkkalistoilleen, mikä olisi kireässä osaajamarkkinassa arvokasta. Emme usko Nexecin kannattavuudessa olevan juuri skaalautumisvaraa, minkä takia omistaja-arvon luonnin täytyy tapahtua liikevaihdon kasvun kautta.

Lisäkauppahinnan sitominen pelkästään liikevaihdon kasvuun muodostaa riskin siitä, että kasvua synnytettäisiin vain kasvun vuoksi huonolaatuisilla/alihintaisilla projekteilla, jolloin yrityskaupan hinnasta tulisi helposti kallis. Puhtaasti pääoman allokoinnin näkökulmasta kassan käyttäminen oston rahoituksessa olisi voinut olla parempi vaihtoehto, koska Wittedin oma osake on mielestämme huokeasti hinnoiteltu suhteessa Nexcecin kauppahintaan. Nexecin henkilöstön sitouttamisen näkökulmasta oman osakkeen käyttö on mielestämme kuitenkin parempi vaihtoehto.

Jos johto halutaan sitouttaa, olisi sen mielestäni voinut tehdä ihan monella tavalla muutenkin kuin maksamalla valtaosan osakkeilla. Esimerkiksi palkkio-ohjelmalla (ylim. yhtiökokouksen listalla on muuten myös myös geneerinen valtuutus 1 500 000 lisäosakkeen annille, esim palkkio-ohjelmiin) tai maksamalla vaikka 30-50% osakkeilla, korkeammalla lisäkauppahinnan suhdeluvulla tms. Vai veikö myyjä neuvotteluissa ostajaa?

edit: Sitouttamisesta vielä, oliko jossain mainintaa, onko ostajalla lockup? Ja jos, niin minkä pituinen? Ja jos ei, niin mikäs sitouttaminen tämä on?

16 tykkäystä

Nukuin yön yli, luin analyytikoiden kommentin ja olen ehkä eilistäkin huolestuneempi.

Tässä asetetaan rimaa korkealle usealla tapaa:

  • Valuaatio ei ole kovin halpa (listaamaton yhtiö pörssiverrokkien tasolla)
  • 90% kauppahinnasta omilla osakkeilla
  • Ostetun yhtiön liikevaihdon kasvu ja kannattavuuden kehitys viime vuosilta jättää toivomisen varaa

Ehkä tämä rima ylitetään yhtä ketterästi kuin Mondo Duplantis hujahtaa sen 6 metriä seipäällään, mutta eikö kannattaisi etsiä rimoja joiden yli pääsee kuolevainenkin kävelemään yli?

  • Edullinen valuaatio
  • Käteisellä
  • Ostettava yhtiö kasvaa ja kehittyy positiiviseen suuntaan

Tuo on se resepti, jota olen havainnut menestyvien yritysostoja harjoittavien yhtiöiden käyttävän. Tämä yksittäinen hankinta voi nyt toki onnistua, mutta jos sapluuna on jatkossakin maksaa näistä >10 EV/EBIT ja dilutoida samalla ankarasti vanhojen osakkeiden omistajien omistusta niin olen hyvin huolestunut.

Jos sopivia yritysostokohteita ei löydy niin aika mukavastihan Wittedillä on tuo orgaaninenkin kasvu sujunut…

P.S. jos haluaa referenssin esim. softa-alalla menestyneesti yritysostoja harjoittaneesta firmasta niin kannattaa tutustua Constellation Softwareen. Ulkona olevat osakkeet prikulleen sama kuin yli 15 vuotta sitten IPO:ssa. Johto ja työntekijät instentivoitu hankkimaan merkittävät määrät osakkeita suoraan pörssistä. Constellation tehnyt satoja yrityshankintoja edullisin valuaatioin ja myös pörssikurssi reflektoi kaikkea tätä.

21 tykkäystä

Kauppaa pukkaa

23 tykkäystä

FeceZnFWYAIgmS_

Tähän on varmaan joku yksinkertainen selitys joka varmaan selviäisi laajan rapsan lukemalla mutta joku raportin jo lukenut voisi avata tänne?

3 tykkäystä

Witted käyttää poikkeuksellisen paljon alihankintaa ja niiden kulut eivät näy henkilöstökuluissa.

16 tykkäystä

Kiitos tästä, herättää paljon ajatuksia. Toisaalta selittää paljon asioita.

4 tykkäystä

Witted käyttää poikkeuksellisen paljon alihankintaa, mutta tekee poikkeuksellisen hyvää tulosta tulevaisuudessa verrattuna verrokkeihin. Mikä on se ilmaveivi, joka tuon mahdollistaa?

8 tykkäystä

Arvostan hyvää karhuilua ja haastoa siinä missä kaikki muukin, mutta mitä jos kokeilisit alkuun lukea hieman ketjun viestejä? Asiaa on käsitelty vaikka kuinka moneen otteeseen.

Aloita vaikka näistä:

  • Käy lukemassa Wittedin omistamien yhtiöiden tilipäätökset esim. Mavericks.
  • Talentedin freelancer liiketoiminta ei toki ole yhtä kannattavaa, mutta skaalautuu kauniisti.
  • Lue johdon kommentit mihin tällä hetkellä Witted käyttää rahaa, huomaatko mihin kaikkialle yhtiö on viime aikoina tehnyt uusia avauksia ja investointeja?

Tule sitten ilmaveivisi kanssa takaisin, ehkä hieman enemmän yhteisölle arvoa luovalla karhuililla.

Edit: Jos yhtiön johto lukee aktiivisesti tätä ketjua, niin tästä aiheesta joka tuntuu nousevan jatkuvasti esille voisi vaikka tehdä jonkun esityksen johonkin sopivaan väliin? Niinkuin rautalangasta vääntäen.

9 tykkäystä

Tämähän on juuri se haaste, mihin viittasin.
Kannattavuuden parantumiseen pitkällä aikavälillä on tarjottu vastaukseksi lähinnä epämääräistä liiketoimintojen/palvelujen kypsymistä.

5 tykkäystä


Haastetta voi katsoa myös tämän kautta - alihankinnan kulut ja henkilöstökulut. IT-osaajasota pitää oikeasti voittaa, jotta EBITA lähtee nousuun. Ja että vaihtuvuus pysyy alhaisena (palkkoja varaa nostaa).

4 tykkäystä

Terve,

Nyt oli sitten meidän vuoro muuttaa ohjeistusta, tiedote löytyy täältä:
MFN.se > Witted Megacorp > Sisäpiiritieto: Witted laskee näkymiään tilikaudelle 2022 En pääse nyt valitettavasti tätä kommentoimaan ennen ensi viikon keskiviikon Q3 julkaisua ja hiljaisen jakson päättymistä, mutta sen jälkeen oon taas täällä kaverina vastailemassa mahdollisiin kysymyksiin, kuten aina ennenkin. Täytyy kuitenkin sanoa, että koville tällaisten uutisten kertominen ottaa.

T. Harri

44 tykkäystä

image
image

Liikevaihto edelleen voi osua aiempaan haarukkaan, tosin sen alaosaan.
EBITAn lasku hieman ronskimpi. Silti tässä vaiheessa mieluummin sitä näkee kasvun säilyvän suht koht aiemmissa raameissa :slightly_smiling_face:

e. Sarjatuplaajan mainehan tässä on toki kortilla, kun 2021 n. 30miljoonan LV ei taivukkaan 60m asti :sweat_smile: Eiköhän tämän kanssa vielä unta saa! :wink:

e.2. @Harri_Sieppi tsempit! Varmasti kurja antaa tällaista tiedotetta, ja perhoset pyörii vatsassa vastaanotosta. Mutta nyt se on annettu ja voit huokaista syvään, ja entistä enemmän keskittyä siihen, jotta tulevaisuudessa näitä kurjempia näkymien muutoksia ei tarttisi antaa :sunglasses: .

20 tykkäystä

Vähän huonoja signaaleja tulee hiljaiseen jaksoon. Ensin tuo yrityskauppa, joka vaikutti kalliilta. Nyt negari 5kk listautumisen jälkeen. Yhteisvaikutuksena hieman nakertaa tarinaa.

Vähän ehkä outoa myös mielestäni vedota tiedotteessa muuttuneeseen markkinatilanteeseen ja Ukrainan sotaan kun se sota kuitenkin oli jo listautuessa tiedossa ja luonut epävarmuutta ilmaan. Mutta ei sitä listautumisesitteessä kannata tietysti realisti olla, vaan optimisti. :wink:

Mielenkiintoista kuulla selitykset ensi viikolla.

43 tykkäystä

@Antti_Luiro ja @Frans-Mikael_Rostedt antoivat kommenttinsa Wittedin näkymien laskusta.

Witted tiedotti myöhään torstaina laskevansa näkymiänsä vuodelle 2022. Laskeneet näkymät ovat edelleen pitkälti linjassa tiedotetta edeltäviin ennusteisiimme, mutta huoleksi nousee yhtiön edellytykset ylläpitää sen tavoittelemaa kovaa kasvun kulmakerrointa heikommassa markkinatilanteessa. Hiljaisen kauden takia joudumme odottamaan tarkempia kommentteja yhtiöltä keskiviikon 19.10. Q3-tulosjulkistukseen asti.

4 tykkäystä

Kysymys analyytikoille ja itseäni viisaammille @Antti_Luiro ja @Frans-Mikael_Rostedt

Inderesin liikevaihtoennuste tälle vuodelle on 54M€, mutta eikö niin, että se oli tehty ennen syyskuussa julkistettua yritysostoa? Eli yritysoston kautta mahdollisesti tuleva lisäys liikevaihtoon ei kuulunut ennusteeseenne, mutta se onko se nyt osa tuota Wittedin uutta ohjeistusta? Vai puuttuuko se myös ohjeistuksesta siihen asti, kunnes kauppa on lopullisesti lukossa? Jotenkin oletan sen puuttuvan myös ohjeistuksesta toistaiseksi, mutta en ole varma.

Voi olla, että tämä oli jossain mainittu, mutta en pikalukemisella bongannut selvää vastausta tiedotteista. Saatan toki olla puusilmä.

Tätäpä tässä juuri kysyn. Ohjeistushan sisältää yhtiön näkemyksen muutenkin epävarmoista asioista, kuten tulevasta myynnistä jne. Joten epäilen, ettei siinä on mitään tiettyä kaavaa mitä “yhtiön näkemys” saa tai ei saa sisältää.

6 tykkäystä

Tähän löytyy vastaus analyytikon kommentista, johon on linkki yläpuolella:

Wittedin johdolta emme saaneet vielä tarkempia kommentteja kauppaan liittyen johtuen hiljaisesta jaksosta ennen Q3-tulosjulkistusta (19.10.), joten pääsemme arvioimaan kauppaa tarkemmin muutaman viikon kuluttua.

Toteutuessaan yrityskauppa toki tuo liikevaihtoa ihan mekaanisesti katsottuna n. 1 M€/kk, mutta ei se paljoa ehdi vuoden 2022 lukuihin vaikuttaa, jos/kun yrityskauppa tapahtuu vasta ensi vuodenvaihteen tienoilla.

Edit: huomasin juuri, että yhtiökokouskutsusta voi päätellä, että yrityskauppa näyttäisi todennäköisimmin toteutuvan lokakuussa, jos on toteutuakseen.

5 tykkäystä

Moi @Musti, juuri näin eli tiedotetta edeltänyt 54 MEUR:n ennusteemme oli laadittu ennen yrityskaupan vaikutusta. Oman tulkintani mukaan päivitetty ohjeistus ei sisällä yrityskauppaa, mutta tässä on vähän tulkinnallisia nyansseja jotka jäivät tiedotteista auki.

Kauppa ei ole vielä varmistunut (vaatii 18.10. ylimääräisen yhtiökokouksen hyväksynnän) ja tyypillisesti yrityskaupat huomioidaan ohjeistuksessa vasta niiden vahvistuttua. Tässä tapauksessa yhtiö kuitenkin vielä viesti kaupasta kertovassa tiedotteessa, ettei kaupalla ole vaikutusta vuoden 2022 ohjeistukseen. Tällöin haarukka liikevaihdolle oli 50-60 MEUR ja konsolidoitavaa liikevaihtoa tälle vuodelle ehkä 2-3 MEUR (olettaen konsolidoinnin tapahtuvan 1.10. tai 1.11. alkaen), eli veikkaisin tämän vielä uponneen silloisen ohjeistuksen varmuusmarginaaleihin (10 MEUR leveä liikevaihdon haarukka).

Tulkitsen itse nykyistä ohjeistusta niin, että se ei sisällä vielä vahvistamattoman Nexec-kaupan liikevaihtoa. Eilen annetussa laskeneista näkymistä kertovassa tiedotteessa Nexec-kaupan vaikutusta ei nimittäin enää suoraan kommentoitu, joten ymmärtäisin tästä että kaupan läpimeno voi taas vaikuttaa ohjeistukseen. Tätä tukisi myös se, että tuon 2-3 MEUR:n liikevaihdon konsolidointi on 5 MEUR:n leveän haarukan osalta sen verran iso pala, että se on vaikeampi upottaa haarukan varmuusmarginaaleihin :thinking: Tämän pohjalta olisi mielestäni myös loogista, että ohjeistusta tarkennetaan kaupan osalta (olettaen läpimeno) Q3-tulosjulkistuksen yhteydessä.

10 tykkäystä