Witted - Uuden sukupolven ohjelmistokehitysyhtiö

Kiitokset vastauksista ja mukava kuulla, että Wittedillä oman Hubin kehittämiseen panostetaan :+1:

Nyt saattaa mennä vähä ohi ketjun aiheen, mutta oksennetaan ulos…Kokemukseni on, että liian harva laajemmin käsipareja asiakkaille myyvä yhtiö, jättää oman sisäisen matching-softansa (hubinsa/alustansa/sisäisen linkkarinsa) kehittämisen, kasvattamisen ja jalostamisen aivan liian vähäiseksi. Datan arvoa ei ymmärretä ja puute on suoraa kaikki pois tehokkaasta asiakkaiden palvelemisesta ja menestyvästä liiketoiminnasta.

Erinomaisesti tässä taas on onnistunut raskaiden alojen henkilöstövuokrauksen yhtiö Bolt.works, joka on niellyt hirmuista vauhtia markkinaosuuksia muilta ja samalla kyennyt muuttamaan koko alan käytäntöjä.

2 tykkäystä

Mavericks Ruotsi :white_check_mark:

15 tykkäystä

Täältä tuorein numeropaketti Witted

17 tykkäystä

Asiantuntijoiden määrään kehitystä ajanjaksolla q1/2022-> q4/2022 oli helppo vertailla. Kasvua vajaa 50%.

Vuosikatsauksessa mainittiin hallituksen toimintakertomiksessa, että asiakkaita on Suomessa n. 160. Pystyttekö kertomaan paljonko niitä oli koko konsernilla yhteensä vuodenvaihteessa? @Harri_Sieppi

3 tykkäystä

Moro Putti!

Thanks, terkkuja Etelä-Espalta. Sain ekaa kertaa kutsun Carnegien sijoittajaeventtiin ja hyppäään seuraavaksi lavalle, aika jännää, täällä on tupa täynnä investointipankkiireita :joy: arvaappa kuka ei kuulu joukkoon. Ois pitäny silittää mun t-paita.

Mittareista:

  1. Henksut → jep toi on helppo seurata, me kans itse julkaistaan webisaitilla Insights rapsassa noita alan henksumäärän muutoksia. Toi ei tosin ole tänä vuonna niin relevantti mittari bisneksen hyvinvoinnille ja kasvulle kuin mitä se oli aiemmin. Jengi joka nyt palkkaa isosti porukkaa, hikoilee huolella penkinhallinan kanssa. Eli kova rekryvauhti juuri nyt joko A) aidosti ennustaa tulevaisuuden hyvää bisnestä tai B) ennustaa että kohta palaa euroja penkin takia. Eli kannattaa vaan muistaa kun pohtii mittareita että niihin vaikuttaa toimintaympäristö.

  2. Asiakasmäärä → mä kyselen ja palaan tähän kun saan kaivettua infoa. Edit: 195

28 tykkäystä

Ajattelin tämän tekemäni haastiksen Harrista laittaa tännekin.

Tosiaan pyysin, että Harri vastaisi Harrina eikä niinkään Wittedin toimitusjohtajana, toisaalta silti varmaan haastattelusta tulee hyvin ilmi se, että millainen kaveri Wittediä johtaa ja mun mielestä sitä johtaa oikein hyvä tyyppi. :slight_smile:

Haastattelussa on myös mukana lyhyt Harrin tekemä tube-pätkä, joka kannattaa myös katsoa. :slight_smile:

13 tykkäystä

Kiitos Alokas,

On iso kunnia päästä yhden foorumilegendan haastatteluun :slight_smile:

T. Harri

22 tykkäystä

Kiitokset tästä! Erinomainen tällainen haastattelu, jossa sijoittajat pääsee ”tutustumaan” ihmisenä haastateltavaan, etenkin kun heittäytyminen tällä tasolla. Näitä lisää :blush:

Haatattelun sisältö oli luonnollisesti Harrin historiaa ja nykyhetkeä. Väistämättä heräs uteliaita ajatuksia, mitä mies ajattelee tulevaisuudesta. (Etenkin Wittedistä, kun Harri on useamman kerran sanonut, että matka Wittedin osalta tuntuu olevan vasta alussa)

Kyssärit @Harri_Sieppi lle ehkä sopivatkin tähän ketjuun👇

Mikä on pidemmän aikavälin visiosi, eli mistä kaivat draivin päivittäiseen tekemiseen? Millainen firma toivot Wittedin olevan esim 5-10 vuoden päästä?

12 tykkäystä

Haluaisin omistaa ja tykätä Wittedistä (sijoittajana), mutta edelleen olen tietämätön miten strategian tavoiteltuun 10% ebita voidaan päästä muutaman vuoden päästä. Onko tähän saatu mitään konkreettista selvennystä vielä missään? Olen monia haastatteluita ja tekstejä seurannut, mutta en ole löytänyt…

Osittain suuren alihankinnan vuoksi henkilöstö- ja palkkakulut syö yli 90% liikevaihdosta esim tämän mukaan Case: Asiantuntijayhtiöiden kulurakenteet ja kannattavuudet | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus millä ihmeellä siis ebita saa 10% kun tähän lisätään vielä muut kulut? Vaikka kasvupanostukset lyötäisiin nolliin niin silti 10% liian korkea?

Jos joku, vaikka toimari, avaa tätä uskottavasti niin voisin sipaista osaketta salkkuun. Miten nykyiset omistajat on tämän käsitelly ostoja tehdessään?

8 tykkäystä

Olen myös miettinyt, että sen verran kovasti näitä 2025 tavoitteita rummutettiin, että pelkään kannattavuutta lähdettävän tavoittelemaan senkin kustannuksella, että tehdään epäedullisia ratkaisuja. Joskus kasvukaasua kannattaa painaa hieman pitempään vaikka ollaankin menty sanomaan julki kannattavuudesta tavoitteita.

Kasvua ja kannattavuutta voidaan myös ostaa, ja kuten nähtiin Witted on valmis käyttämään merkittävissä määrin omaa osakettaan kauppavälineenä.

Osake vaikuttaa nyt erittäin edulliselta; kasvun ja kannattavuuden yhdistelmiin ei tarvi mitään hurjia ennusteita laittaa ja tuotto-odotus lähivuosille ihan orgaanisen kasvun voimin voisi olla aivan huikealla tasolla päivän hintaan. Siihen jokunen käteisellä tehty herkullinen täsmähankinta vielä päälle niin kyllä kelpaisi. Mutta lähteekö Witted pakkomielteisesti tavoittelemaan tavoitteitaan? Jos tavoitteet saavutetaan, kuinka paljon osakekohtaista arvoa ollaan matkalla luotu?

Edulliselta vaikuttava osake ja valmius käyttää tuota isosti yritysostoihin säikäytti ainakin meikäläiset omistajan penkiltä katsomoon :frowning:

11 tykkäystä

Moro Putti,

Tein sulle ihan oman videon :grin:

Miten säilyttää draivi:

  • pitää tehdä joka päivä niitä asioita joita haluaa tehdä ja säilyttää fiksu tasapaino työn, unen ja vapaa-ajan osalta (ihanteellisesti: 8+8+8)
  • pitää nauttia matkasta, vrt. Maraton juoksu
  • Riittävästi haasteita (jep niitä on ollut! Osa itse luotuja ja osa tullut kuin faksi annelin pöydälle)
  • onnistumisen kokemuksia
  • … Have fun

Witted unelma 5-10v

  • Haastetaan jätit! Kasvu toteuttaa hienosti mun vinkkelistä yhtiön missiota tehdä työelämästä parempaa tälle valitulle jengille. Enempi jengiä, parempi succee.
  • Vallataan maailma (ainakin eurooppa) jengi toivoo kv-työuraa ja vientikin on aika kova juttu
  • Pidetään kiinni omista vahvuuksista ja kilpailueduista, haistellaan mitä markkinalla tapahtuu osaaja ja asiakassektorilla ja ollaan edelläkävijöitä.

En ole vielä keksinyt toista toimialaa joka olisi yhtä kiinnostava ja antoisa. En ole keksinyt meidän toimialalta yhtään muuta firmaa, jossa mieluummin olisi ja pääsisin toteuttamaan itseäni ja tekemään duunia yhtä lämmin henkisessä ympäristössä :). Jos joskus jään ”eläkkeelle” eli pois tästä tehtävästä niin voisin alkaa taas kilpahiihtäjäksi tai vaikka maanviljelijäksi (luomu ja mahdollisimman pienimuotoinen). Tää on aika mukavaa just nyt.

T. Harri

45 tykkäystä

Moro @Eki2 ,

Se mitä me tehdään huonosti on raportointi. Me julkaistaan vain blendattuja, yhdistettyjä Groupin lukuja ja sitä kautta ei olla annettu sulle riittävästi työkaluja kannattavuuden arviointiin ja seurantaan - anteeksi, yritetään parantaa. Tämä liittyy siihen, että IPO vaiheessa valittiin simppeli tapa raportoida, kuten uusille yhtiöille suositellaan. Valitettavasti tämä on aiheuttanut hankaluuksia eri vaiheessa olevien yhtiöiden seurantaan ja kasvupanostusten seurantaan.

Valitettavasti noita kasvupanostuksia ei pysty nyt luvuista seuraamaan. Meidän kasvupanostukset, joita tehtiin viime vuonna 7, menee pääsääntöisesti kustannuspaikoille henksukulut ja materiaalit ja palvelut. Sitten kun ne on siinä samassa potissa niin siitä ei vaan pysty ulkopuolinen näkemään miten paljon rahaa menee uusiin lähtöihin ja mikä on olemassa olevien bisnesten running rate.

Tässä vielä nämä viitatut pelikirjat eri vaiheessa toimiville yhtiöille / konsepteille:

Me vedetään nyt tätä kasvuträkkiä viel hikihatussa. Markkinat heiluu välillä, mutta pitkällä aikavälillä tässä ollaan liikkeellä :). Tänä vuonna meidän pelikirjaan tulee nyt jo enempi kannattavuuteen liittyviä tavoitteita kun halutaan olla kylän kovin kaupallinen operaatio ja pyörittää bisnestä Iivo Niskasen rasva%:lla.

Tässä vähän työkalupakkia, jota Witted tai mikä tahansa muukin yhtiö hyödyntää alallamme kannattavuuden parantamiseen:

  1. Työsuhdepohjaiset mallit: Palkkaa osaajia järkevin palkkakustannuksiin, pyri neuvottelemaan aina mahdollisimman hyvä myyntihinta. Pyöritä liiketoimintaa Iivo Niskasen rasva%:lla ja varmista, että laskutusasteet pysyy hyvinä.

  2. Partners bisnes: Melkein sama kuin edellinen hieman eri termistöllä. Osta kohtuuhinnalla ja neuvottele mahdollisimman hyvä myyntihinta. Pyöritä liiketoimintaa Iivon rasvaprosentilla.

Ei ole mitään suurta salaisuutta, minkä takia joku firma tekee 10+ % voittoa ja toinen ei. Ne on ihan noita perusjuttuja, joihin pitää panostaa. Toiset törsää sit voittoja backofficeen, osa tuotekehitykseen ja pähkähulluimmat kv-lähtöihin. Jotkut sijoittajat tykkää vakaasta osinkotuotosta, toiset hakee enempi kasvuyhtiöitä. Meille kasvuinvestoinnit kuuluu nyt oleellisesti tähän strategiaan. Kasvuinvestoinneissa on ehkä se positiivinen juttu, että ne voi päätöksellä lopettaa, jos niin haluaa.

Mikäli Witted haluaisi pistää all in kannattavuuteen niin kasvuinvestoinnit pois, backofficen koko suhteessa frontofficeen 1:15-1:20, fokusta volyymin sijaan asiakaskohtaiseen kannattavuuteen ja entistä tiukemmat kontrollit. Meidän fina varmaan keksisi näitä lisää, mutta tossa ne jotka tuli mulle nyt mieleen :slight_smile:

@Crazy_Train sanoit, että sut säikäytti meidän syksyllä tekemä yritysosto. Sori - pahoittelut jos yllätettiin sut. Me koitettiin välttää ylläreitä kertomalla IPO:n yhteydessä että me tässä kerätään kassaa ja hankitaan tää listattu osake sitä varten, että voidaan tehdä panostuksia orgaanisiin lähtöihin (7 viime vuonna) ja epäorgaaniseen kasvuun (1). Ajateltiin tehdä myös jatkossa molempaa, epäorgaaniselta silloin kun se on järkevää ja auttaa meitä strategian edistämisessä. Toivottavasti jäät seuraamaan yhtiötä myös jatkossa :slight_smile:

Kiitos kyssäreistä!

T: Harri

40 tykkäystä

Jeps, IPO-materiaalit oli kahlattu ja kaikki jutut innolla kuunneltu, nostinkin yhtenä huolena oman osakkeen merkittävän käytön kun kirjoittelin omasta ekasta ostoksestani foorumin “ostin ja myin” -ketjuun. Elättelin kuitenkin toiveita, että mahdollinen oman osakkeen käyttö olisi ollut enemmän mallia 90% cash ja 10% omia osakkeita. Eli omat osakkeet enemmän kannustimena ja sitouttamisena uuteen yhtiöön kuin merkittävänä kauppavälineenä. Käteisellä ostettaessa teidän pitää kärjistäen arvioida yksi asia oikein ja se on ostettavan yhtiön arvo. Kun kauppavälineenä on oma osake, nousee onnistumisen rima huomattavasti; oletteko arvioineet oman osakkeen käyvän arvon oikein? Pelästyin signaalia, joka mielestäni silloin edullisen osakkeen käyttäminen antaa: osake on teidän mielestänne joko yli käyvän arvonsa tai käyvässä arvossaan. Tai vielä pahempaa: käytitte omaa osakettaa isosti kauppaan sen ollessa aliarvostettu. Mutta olen jauhanut tästä täällä jo enemmän kuin tarpeeksi. Odotan mielenkiinnolla seuraavia epäorgaanisia liikkujanne, ja tulen mielellään näyttämään huolineni pöljältä jos kauppa oli erinomainen kaikesta huolimatta. :wink:

Ehdottomasti jään! Teillä on sen verran hyvä meininki, että kiinnostaa kovasti seurata mitä tästä tulee. Tsemppiä kevääseen ja isot kiitokset kun olet niin tiiviisti täällä meille vastailemassa! :slight_smile:

27 tykkäystä

Tuli selattua läpi tuo helmikuun Wittedin insights rapsa. @Harri_Sieppi pystytkö auttamaan tämän analysoimisessa?

Tulkitsenko siis oikein, että helmikuussa henkilöstön osalta (-1,0%) tarkoittaa, että noin 5 henkilöä (-1,0% x 500) lähti enemmän kuin tuli sisään. Ja YTD osalta noin 12 henkilöä (-2,4% x 500) lähti enemmän kuin tuli sisään?

Lähtökohtaisesti käsiparien myyntibisneksessä miinusmerkit henkilömäärän kk kehityksessä tuntuu erikoiselta, mikäli tarkoitus on kasvaa selvästi markkinaa nopeammin.

Koskeeko numerot pelkästään omaa henkilökuntaa ja näin onko dataan vaikutusta sillä, käytetäänkö projekteissa kuukauden aikana enemmän alihankkijoita tai friikkuja vs omaa henkilökuntaa?

edit: matikka ei taida ihan täsmätä, koska kyseessä vai Suomen luvut.

2 tykkäystä

Moro Putti!

Kiva kun laitoit viestiä. Tottakai mä autan sen analysoinnissa :slight_smile: ilman muuta. Ootappa käyn lataamassa ja lukemassa ja jaan omia pohdintoja.

Harri

3 tykkäystä

Moro Putti!

Rapsa luettu. Kiva kun sä myös luet sitä, rapsasta on tullutkin tosi suosittu :slight_smile:
Ne jotka ei tiedä mistä puhutaan niin Witted Insights nimisestä rapsasta, jota ollaan kerätty monta vuotta. Se on ilmainen, siinä seurataan ATK - palvelufirmojen eli konsulttikiskojen liiketoimintaa ja toimintaympäristöä ja saat haettua sen täältä: Witted Insights – How are Nordic software consultancies doing? – Witted.com — Käy hakemassa niin pääset mukaan analysoimaan markkinaa ja sen muutoksia.

Taustat:
Rapsassa on maakohtaiset luvut.
Wittediä käsittääkseni seurataan siinä vain Suomen osalta ja siinä on kaikki Suomen bisnekset mukana.
Actual Wittedin osalta tälle vuodelle näyttää olevan Suomessa -10 henkeä.

RAPSA

Omaa pohdintaa:

Markkinaslide

  • Näyttää siltä että yksityisen projektikysynnän lasku päättyi ja se on normalisoitunut tasolle joka on toki viime vuoden huippujen alla. Positiivista: ei laske
  • Julkkari ei puksuta enää tasaisesti vaan projektimäärissä näkyy droppi. Euromääräiset ostot kaivoin muuten vain tuossa alkuviikosta tutkihankintoja.fi saitilta ja ne on -23% pienemmät kuin viime vuoden vastaavalla aikajaksolla (joten julkkarikin reagoi nyt tuohon markkinan muutokseen / tuleviin vaaleihin) Huom. Julkkari reagoi aina viiveellä.
  • Saatavilla olevan työvoiman määrä piikkaa edelleen, jos joku huutelee jossain et ”hei me saatiin rekry vetämään” niin jeejee mahtava juttu, niin kaikki muutkin sai eikä rekry ole juuri nyt se isoin pullonkaula vaan projektit

Helmikuuslide:

  • Näyttää siltä, että kaikkien yhtiöiden actualit on alkuvuonna tosi pieniä. Kovimmat kasvajat ovat firmoja joiden henksumäärät on alle sataa
  • Jos ottaa jotain mediaaneja tai keskiarvoja tuosta niin luvut on kaikilla tooosi matalia suhteessa edellisiin vuosiin ja esim. Vastaavaan aikaperiodiin. Melkein kaikki on varovaisia eikä halua rekrytoida jengiä penkille
  • Julkkarifirmat ovat rohkeammalla tuulella kuin vahvasti privamarkkinalla toimivat firmat. Saas nähdä tuleeko näin vaalikeväänä sielläkin muutoksia. Tyypillisesti vaalien alla markkina hidastuu. Mielenkiinnolla seuraan.
  • Samaan aikaan julkkariprojektien määrä helmikuussa laskenut selvästi (aiempi slide)
  • Osa näyttää jarruttaneen hitaammin kuin muut. Osalla taitaa olla aika isoja haasteita jo penkkitilanteiden kanssa

Kumulatiivinen 2023

  • Pienet kärjessä (ylläri? Not)
  • Varovaisuutta paljon läpi koko kentän
  • En löydä slaidilta isoja yllätyksiä, privafirmat varovaisempia kuin julkkarifirmat, pienillä isot prosentit, suurin osa tosi varovaisia, osalla merkittäviä haasteita mutta samoilla firmoilla oli haasteita myös viime vuonna
  • Osa näyttää tajunneen pistää jarruja aiemmin kuin toiset :joy:

#RAPSA ENDS

Sulla oli sit kysymyksiä Wittediin liittyen.

  1. Oon ihan hemmetin tyytyväinen ettei me olla tuolla kasvajien kärjessä just nyt vaan tajuttiin jarruttaa ajoissa - kaikki ei. Nyt kun 6 vuotta on ollut hurlumheitä jossa rekryn vauhti määrittää liiketoiminnan kasvunopeuden niin nyt ei ole sama markkina. Ne jotka ei ole saaneet palkattua viime vuosina jengiä vetää nyt riskilläkin ihmisiä sisään ja ei ehkä hoksaa miten paljon vaikeampaa on löytää projekteja. Siellä saattaa tulla tosi vaikea vuosi jos myynti ei vedä. Toisaalta, jos myynti vetää niin joku noista seurattavissa firmoista saattaa menestyä hienosti. Tälleen sivustakatsojana isot palkit sisältää nyt enempi riskejä.

  2. Witted ei ole menettänyt kykyään rekrytoida ja tuolta talenttislideltähan näkee, että meille hakee koko ajan enempi ja enempi jengiä duuniin ja mukaan verkostoon, mutta me ei palkata kuin tiukasti valikoiden. Jengiä otetaan duuniin sitä mukaa kun projekteja starttaa, ei penkille.

  3. Wittedin luvuissa on mukana kaikki Suomen bisnekset, mukaan lukien Partners.

  4. Ei olla huolissaan meidän 2023 tavoitteista, me ollaan vähän aikaa sitten annettu guidance että kasvetaan merkittävästi nopeammin kuin markkina ja jos ei uskottaisi siihen niin pitäisi muuttaa ohjeistusta.

Rekrytointiin laitetaan vauhtia sitämukaa kun kysyntämittari värähtää. Sanoinkin viimeksi, että tänä vuonna fokuksessa (OKRissa) on mm. ”Kylän kovin kaupallinen operaatio”, ”Iivo Niskasen rasva%”, ”Orgaaninen kasvu w. Financial Discipline” ja ”Tunnettuuden rakentaminen”. Ne on just oikeita tähän markkinaan. Kyllä bisnestä tehdään edelleen ja koko ajan, eli projektia alkaa ja loppuu. Ei tässä olla katselemassa sivusta tätä hommaa vaan ralli jatkuu.

Mä taisin sanoa että tästä tulee jännittävä vuosi :slight_smile:
Rapsassa ei itselleni ollut suuria yllätyksiä. Sanoin jo viime vuoden puolella, että Brace Yourselves, Winter is Coming. Nythän se pahin Winter näyttää kääntyneen jo kevääksi kun kysyntä ei privapuolella laske. Tää skene enteilee siis jo parempaa kuin mitä esimerkiksi jotkut keskuspankit tms.

H

EDIT PS. On koomista, että meidän alan lehti Tivi on taas pari päivää kirjoitellut osaajapulasta, kun sen näkee jokainen joka seuraa vaikka tätä rapsaa ettei se ole tällä hetkellä validi haaste. Se tulee taas olemaan sitä jatkossa, mutta ei nyt.

35 tykkäystä

En ollut aiemmin bongannut tuota Insights-rapsaa, mutta oli kiinnostavaa luettavaa! Sanokaas vielä, että miten saan helmikuun rapsan nenäni eteen? Itselleni sähköpostiin kilahti tilauksen jälkeen tammikuun raportti, ei helmikuun.

2 tykkäystä

Moro! Meidän tiimi lupasi pistää tulemaan tuoreimman version niille, joille lähti automatic toi tammikuu.

Terkuin Harri

3 tykkäystä

Helmikuun raportti saapui tänä aamuna. Kiitän ja kumarran.

Onko muuten jokin syy, että Digia ei ole mukana noissa teidän henkilöstömuutosvertailuissa? Muuten kattava valikoima listattuja ja listaamattomia verrokkeja. Ruotsin puolella Climber löytyy.

Moro!

Hyvä :). Ja joo Talented on tuon koonnin aikoinaan tehnyt ja ajatuksella, että heidän rapsa ja valitsevat mukaan sellaisia firmoja joita he haluavat seurata. Isoimmat firmat (Tieto yms) tiputettiin pois joskus taannoin kun todettiin ettei ole kovin relevanttia infoa niiden kannalta, jotka rapsaa silloin tilasivat. Kukaan ei koskaan kysellyt näiden perään x). Puuttuu sieltä paljon muitakin kiinnostavia firmoja. Uusia tulee mukaan aina välillä ja joku saattaa poistua. Muita pohjoismaita tuli mukaan kun alettiin aktiivisesti pohtimaan uusia markkinoita ja ketkä ovat kiinnostavia pelureita siellä.

Harri

6 tykkäystä