Witted - Uuden sukupolven ohjelmistokehitysyhtiö

Täältä voi kuka vaan käydä todentamassa että gofore hakee mm. Project Manageria hintaan 35-45 €/h:

Mahtaakohan halukkaita olla jonoksi asti…

2 tykkäystä

Keikka voidaan tehdä etänä EEA-alueella ja 20% allokaatio selittänee hintaa. Tuskin tuohon Suomesta haetaan.

Mielestäni 30:stä keikasta on kuvaavampaa ottaa ylin rivi eli 3 ensimmäistä että saa jotain kuvaa mitä haetaan ja mihin hintaan :hugs:

1 tykkäys

Niin siellä on selvästi yksi Goforen julkisenpuolen asiakas, jolle etsitään edullista työvoimaa kun noita keikkoja katsoo, missä alhainen hintataso. Allokaatio myös tuossa projekti managerin positiossa 20%, eli 1 työpäivä viikossa.

Voi myös olla, että loppuasiakas on ulkomailla, kun tekstejä lukee. Suomesta et kyllä Cloud Arcitech tittelillä toimivaa kaveria löydä 45€/h.

Kun katsoo muita avoimia positioita, niin hinnat niissä 70-95€/h. Ja tässä tietysti hyvä vielä muistaa, että Gofore lyö noihin hintoihin vielä oman katteen päälle. Loppuasiakas maksaa siis vielä 20-25% korkeampaa hintaa Goforelle.

4 tykkäystä

Wittedin syyskuun Insights-rapsa ulkona. Tämän datan perusteella yksityisen sektorin volyymit olisivat tasantuneet kevään pudotuksen jälkeen, mutta pysyneet matalalla tasolla. Tuntihinnoissa näkyy nyt selkeää pudotusta. Tuosta arvioituna noin -10 % vs viime syksy ja -14 % vs baseline. Julkkarissa taas projekteja riittää.

23 tykkäystä

Harri antanut Tiviin kommentteja markkinamuutoksesta. (maksumuuri)

1 tykkäys

Löytyykö foorumilta tiukkoja kysymyksiä tulospäivälle Harrin ja Saaran haastatteluun?

11 tykkäystä

Osaajakisan muututtua kilpailuun asiakkaista kiinnostaa tietää onko iso kuva muuttunut.

Kuinka iso osa pisneksestä on osaajatiimien kouluttamista asiakkailla (ja kuinka tämä sujuu, asiakaspalaute), kuinka iso osuus ‘pelkkää’ konsultointia tms?

3 tykkäystä

Heitetääs pari kyssäriä nyt ainakin työkalupakkiin (osa näistä sulla Frans varmaan on jo tosin):

  1. Miltä M&A-markkina näyttää tällä hetkellä Wittedin näkökulmasta? Onko organisaatio nykyisellään jo mitoitettu sellaiseen kokoluokkaan, että kasvaminen merkittävästi isompaan kokoluokkaan (esim. vuosittainen liikevaihto >100 MEUR) on mahdollista ilman suuria M&A-hankkeita?
  2. Mitkä ovat mielestänne keskeisimpiä tekijöitä, joilla Witted pyrkii erottautumaan kilpailijoista uudenlaisessa markkinaympäristössä omaksi edukseen?
  3. Pitkän aikavälin tavoitteet vuoteen 2025 asti määriteltiin silloin kun elettiin hyvin erilaisessa markkinaympäristössä. Ovatko nämä pitkän aikavälin tavoitteet edelleen niin valideja, ettei niitä ole syytä arvioida uudelleen nyt välittömästi markkinaympäristön muututtua selkeästi?
  4. Jos pitäisi sanoa yksi tekijä, joka aiheuttaa Wittedille eniten päänvaivaa tällä hetkellä, niin mikä se olisi?
17 tykkäystä

Lyhyen aikavälin tavoitteet on viestitty erinomaisesti (Iivo Niskasen rasvaprosentti!), mutta Wittedin sijoittajatarina rakennettiin aiemmin vahvasti sen ajatuksen ympärille, että osaajista on pula ja että Witted pystyisi rakentamaan useita erilaisia räätälöityjä työnantajakokemuksia, joilla saadaan houkuteltua osaajat taloon ja tätä kautta hurja liikevaihdon kasvu.

Nyt kun markkinatilanne on muuttunut mahdollisesti pysyvästi, niin haluaisin hyvin tiiviin kiteytyksen siitä, että minkälainen yhtiö Witted on tässä uudessa tilanteessa ja millaiseksi se haluaa tulla tulevaisuudessa. Luvut ovat tärkeitä ja niitä käydään varmaankin paljon taas lävitse, mutta kurssinousuun tarvitaan myös sellainen tarina ja pidemmän aikavälin ylätason strategia, jonka sijoittajat kykenevät ymmärtämään :+1:

34 tykkäystä

Nyt kun Witted on jo tovin listayhtiönä ollut, olisi kiva kuulla Harrilta rehellisiä ajatuksia sen seurauksista;

  1. Mitkä koet olleen suurimmat hyödyt tähän asti listayhtiönä olemisesta?

  2. Mitkä koet olleen suurimmat haitat tähän asti listayhtiönä olemisessa?

  3. Onko yrityskulttuurissanne tapahtunut muutoksia ipon jälkeen?

  4. Onko ipon henkilöstöantiin osallistuneille tullut kahvipyödissä esille harmaita hiuksia?

  5. Oletko kokenut toimarina enemmän paineita listayhtiöaikana?

  6. Oletko joutunut muuttamaan johtamistapojasi?

  7. Missä kaipaisit omasta mielestäsi tällä hetkellä eniten apua toimarin työssä?

  8. Kaduttaako listautuminen?

  9. Mikä on mielestäsi viimeisen vuoden aikana ollut suurin epäonnistuminen ja onnistuminen?

  10. Mitä opit tästä epäonnistumisesta tulevaan ja miten huolehdit että kokemaa onnistumista monistetaan?

Kiitos

21 tykkäystä

Witted Megacorp Oyj:n liiketoimintakatsaus tammi–syyskuu 2023 | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

Witted Megacorp Oyj | Yhtiötiedote | 24.10.2023 klo 08:00:00 EEST

Liikevaihto kasvoi 23 % vertailukaudesta

Heinä–syyskuun 2023 pääkohdat

  • Liikevaihto 13,6 (11,1) milj. euroa, kasvua 23,1 %
  • EBITA-liiketulos -0,4 (-0,3) milj. euroa, osuus liikevaihdosta -3,3 (-2,7) %
  • Oikaistu EBITA-liiketulos -0,3 (-0,3) milj. euroa, osuus liikevaihdosta -2,0 (-2,7) %
  • Asiantuntijoiden määrä katsauskauden lopussa (FTE-kapasiteetti) 417,5 (356,1)

Tammi–syyskuun 2023 pääkohdat

  • Liikevaihto 48,1 (36,4) milj. euroa, kasvua 32,2 %
  • EBITA-liiketulos -1,0 (-0,6) milj. euroa, osuus liikevaihdosta -2,1 (-1,7) %
  • Oikaistu EBITA-liiketulos -0,6 (0,1) milj. euroa, osuus liikevaihdosta -1,1 (0,2) %

Ja näkymistä

Tulevaisuuden näkymät ja arvio tulevasta kehityksestä (päivitetty 21.9.2023)

21.9.2023 Witted laski näkymiään tilikaudelle 2023. Päivitetyt näkymät vuodelle 2023:

Ohjeistus tilikaudelle 2023:

  • Liikevaihdon arvioidaan olevan 63-69 MEUR
  • EBITA-liiketuloksen arvioidaan olevan –1,0 MEUR ja -0,4 MEUR välillä
15 tykkäystä

Vielä heräsi yksi kysymys katsauksesta (jota Eka tuossa aiemmin sivusikin).

Muuttunut markkina
Toteutetut toimenpiteet
Taloudelliset tavoitteet

Katsauksessa mainitaan miten kysyntä ja kasvuvauhti on hiljentynyt, toimintaympäristön odotetaan jatkuvan poikkeuksellisen haastavana, yhtiötä on trimmattu aiemmasta todella voimakkaasta kasvu- ja investointimoodista kohti kannattavuuutta. Samalla tavoittelette vuosille 2024 & 2025 noin 50% kasvua ja steppejä kohti 10% Ebitaa.

Strategiamme läpinäyvyyden ja sijoittajaluottamuksen kohtentamiseksi, voitteko auttaa rautalangasta väännettynä ymmärtämään, miten ihmeessä tällainen temppu tehdään?

Ymmärrän, jos aiheen/kysymyksen toistuvuus turhauttaa, mutta toivottavasti ymmärrätte sijoittajien epätietoisuuden esimerkiksi kasvutavoitteiden osalta, kun esimerkiksi ammattianalyytikko arvioi, ettei yhtiö kasva vuonna 2024.
(Muokattu)

1 tykkäys

Frans-Mikael haastatteli talousjohtaja Saara Ukkosta ja toimaria @Harri_Sieppi:ä Wittedin matkasta. :slight_smile:

Aiheet:
00:00 Aloitus
00:41 Talousjohtajan esittely
01:24 Q3-tulos
04:06 Tulosvaroitus
05:55 Loihde Advisory
07:22 M&A markkina
08:19 Markkinatilanne, asiakaskysyntä ja hintakilpailu
10:30 Asiakaskysynnän kehitys ensi vuonna
11:34 Organisaation valmiudet
13:50 Taloudelliset tavoitteet
16:29 Säästötoimenpiteet
17:40 Sijoitustarina

5 tykkäystä

@Harri_Sieppi tässä olisi niitä kysymyksiä. Toivottavasti osaan muotoilla niitä siten, että niihin pystyy avoimesti vastaamaan. Saa vastata myös kierrellen :smiley:

Wittedin taloudelliset tavoitteet ovat todella kunnianhimoiset lähihistoriaan ja Inderesin ennusteisiin nähden. Ovatko kasvu- ja kannattavuustavoitteet edelleen realistiset vai mennyttä elämää? Ovatko tavoitteet asetettu niin, että niihin pääseminen vaatisi sitä, että kaikki menee putkeen?

Yritän tässä parhaani mukaan kaivella sitä, että ovatko nuo tavoitteet edelleen validit vai onko organisaatiossa jo asetettu mentaalinen “nämä kaipaisivat päivitystä” -tarra niiden päälle.

Koska jos Witted pääsisi esimerkiksi 5 %:n kannattavuuteen ja 5 %:n keskimääräiseen liikevaihdon kasvuun lähivuosina, olisi osake EV/S-luvulla 0,35 todella edullinen.

Isoimpana riskinä näen sen, että osakkeiden ostamisen jälkeen tavoitteet saadaan viimein päivitettyä ja käy selväksi, ettei niihin ole enää hetkeen uskottukaan. Tästä tulisi hieman petetty olo.

Mielestäni Wittedin osakkeen hinnoittelu näyttääkin sen, ettei noihin nykyisiin taloudellisiin tavoitteisiin ole markkinoilla pienintäkään uskoa.

13 tykkäystä

Samaa mieltä tästä! Itseä alkoi kalvamaan se, että usko yhtiön omaan taloudelliseen tavoitteeseen mureni. En usko hetkeäkään, että niihin enää päästäisi. Enkä usko, että yhtiössäkään tähän uskotaan.

Jos ei ole uskottavia tavoitteita, mikä on se määränpää? Seilataan ja yritetään vain joka rivillä parhaamme, ja katotaan mihin päästään (tuttua suomalaisesta urheilusta, kun Iivo Niskastakin usein väläytellään :wink: ) ?

Tarinan murentuminen on se, mikä itsellä eniten harmittaa. En enää oikeastaan tiedä, mitä odotan realistisesti Wittediltä vuonna 2025.

9 tykkäystä

Ei olla eritelty tuota raportoinnissa. Jotain hantsia varmaa saa jos katsoo Nexecin ja Talentedin kokoluokkaa ja liikevaihtoa. Jos tällainen kiinnostelee jatkossakin jengiä niin varmaan tuon voisi laskeskella :slight_smile:
“pelkkää konsultointia” → konsultointi on ihanaa, forumilla joskus aliarvostettua. Ehkäpä jokainen meistä on konsultti vielä joskus, nyt vain parhaat ovat :wink:

7 tykkäystä

@Johannes_Sippola

  1. Miltä M&A-markkina näyttää tällä hetkellä Wittedin näkökulmasta? Onko organisaatio nykyisellään jo mitoitettu sellaiseen kokoluokkaan, että kasvaminen merkittävästi isompaan kokoluokkaan (esim. vuosittainen liikevaihto >100 MEUR) on mahdollista ilman suuria M&A-hankkeita?

Ihan hyvältä, kohteita tulee edelleen myyntiin kuten aiemmin. However, tuntuu siltä, että transakatioita olisi vähemmän? Pitäs tarkastaa jostain EY:ltä tms onko todella näin, mutta tuntuu siltä että osa jää nyt piippuun. Johtuuko sitten valuaatioerimielisyyksistä, rahoituksen haasteita vai mistä, en tiedä.

  1. Mitkä ovat mielestänne keskeisimpiä tekijöitä, joilla Witted pyrkii erottautumaan kilpailijoista uudenlaisessa markkinaympäristössä omaksi edukseen?
  • Hinta/Laatu/Nopeus
  • Focus asiakkaissa, joita moni välttelee → asiakkaat jotka eivät purematta niele toimittajien jekkuja. Asiakkaissa jotka rakentavat omaa R&D kyvykkyyttä ja haluvat johtaa softatekemistä. Asiakkaissa jotka ovat matkalla softafirmoiksi ja kaipaavat kumppaneita jotka tajuavat sen.
  • Edelleen kyky houkutella markkinan parhaat työntekijät, kokeneet javasaurukset yms.
  • Kansainvälinen kasvuyhtiö, joka tajuaa firmoja jotka haluvat menestyä maailmalla ja osaa tässä myös auttaa.
  • Markkinan ainoa Megacorp. <3
  1. Pitkän aikavälin tavoitteet vuoteen 2025 asti määriteltiin silloin kun elettiin hyvin erilaisessa markkinaympäristössä. Ovatko nämä pitkän aikavälin tavoitteet edelleen niin valideja, ettei niitä ole syytä arvioida uudelleen nyt välittömästi markkinaympäristön muututtua selkeästi?

Pitkän aikavälin tavoitteita kuuluu päivittää, jos markkinaa liittyvät oletukset muuttuvat perusteellisesti tai jos pitkäaikaväli lähenee loppuaan. Wittedin pitää päivittää pitkän aikavälin tavoitteita lähitulevaisuudessa, koska 2025 on ihan kohta ovella.

  1. Jos pitäisi sanoa yksi tekijä, joka aiheuttaa Wittedille eniten päänvaivaa tällä hetkellä, niin mikä se olisi?

Uusien projektien määrän laskeminen yksityisellä markkinalla.

20 tykkäystä

@Pohjolan_Eka

I hear you. Koitin vastata tähän, kun Frans-Mikael kysyi tätä. Luulen, että kaipaisit sellaista kolmen bulletpointin listaa ja päivitystä strategiaan ja ehkä sitä että sopivassa hetkessä päivitettäisiin pitkän aikavälin tavoitteita. Luulen, etten nyt vastaa ihan 100% siihen mitä haluat vaan se vaatii meiltä sitten tuon strategiapäivityksen. Tässä kuitenkin mun näkökulmasta 3 pointtia.

Tällä hetkellä Witted on:

  • Paras työpaikka kokeneelle IT-asiantuntijalle, joka arvostaa hyvää liksaa ja työn- ja vapaa-ajan tasapainoa.

  • Paras kumppani asiakkaille, jotka haluavat rakentaa oman digi/R&D tiimin ja vihaavat toimittajalukkoja.

  • Omistajille: kansainvälistyvä kasvuyhtiö, jolla on kovat tavoitteet ja hieno 7 vuoden matka takana.

21 tykkäystä
  1. Mitkä koet olleen suurimmat hyödyt tähän asti listayhtiönä olemisesta?
  • Vahva tase ja sitä kautta mahdollisuus investoida + turvallisuus
  • Dokumentoidut prosessit
  • Osaamisen kehittyminen joka osa-alueella
  • Enempi näkyvyyttä mediassa → alalla jossa voi olla vaikea erottautua
  • Parempi mahdollisuus org. ja epärg kasvuun
  • Osa asiakkaista (pörssiyhtiöt) haluavat ostaa pörssiyhtiöiltä → totta
  1. Mitkä koet olleen suurimmat haitat tähän asti listayhtiönä olemisessa?
  • Julkinen esiintyminen, en oikein nauti siitä :slight_smile:
  • Listayhtiönä oleminen maksaa (tulee lisää kustannuksia)
  • Jengillä voi olla ennakkoluuloja pörssiyhtiöistä joita joutuu muuttaan
  1. Onko yrityskulttuurissanne tapahtunut muutoksia ipon jälkeen?
  • On, kulttuuri ei ole koskaan pysyvä vaan muuttuu aina ajan funktiona. Aina kun tulee uusia ihmisiä tai joku lähtee. Mä koen, että muutos on ollut tosi hyvä.
  1. Onko ipon henkilöstöantiin osallistuneille tullut kahvipyödissä esille harmaita hiuksia?
  • Mulla ainakin on tullut harmaita hiuksia ja vähentynytkin tukka on… En ole tarkistanut kaikkien päitä, mutta voisin veikata että joku muukin on saanut väriä tukkaan. En usko että on eroa sillä osallistuiko henkilöstöantiin tai ei, voi toki olla niinkin. Mutta tällainen turbulenssi mitä markkinalla on ollut kyllä helposti stressaa ihmisiä. Me ollaan myös jouduttu tekemään paljon org muutoksia jotka ovat työläitä.
  1. Oletko kokenut toimarina enemmän paineita listayhtiöaikana?
  • Eniten stressiä toimarina koin siitä ekasta vuodesta, kun palkattiin ekat työntekijät. Silloin jännitti että onko varaa maksaa palkat jne. Mitä isompi yhtiöstä on tullut niin sen vähempi ne ihan perusasiat on tuonut paineita.
  • Mulle uusia paineita tuo varmaan tällainen omistajayhteisön hanskaaminen, jota en ole aiemmin tehnyt. Koitan parhaani mm. Täällä palstalla, mutta tuntuu siltä että parannettavaa viestinnässä olisi :slight_smile:
  1. Oletko joutunut muuttamaan johtamistapojasi?
  • Kyllä, olen joutunut muuttamaan johtamistapoja kun yhtiö on kasvanut ja kansainvälistynyt. - IPO on siltä osin vaikuttanut johtamiseen, että hallitustyöskentely ja johtoryhmätyöskentely on ammattimaistunut. → Hieno juttu
  1. Missä kaipaisit omasta mielestäsi tällä hetkellä eniten apua toimarin työssä?
  • Hmm… ehkä joku voisi olla parempi hoitamaan näitä IR hommia kuin minä. Mulle tämä on kehitysalue :slight_smile:
  1. Kaduttaako listautuminen?
  • Ei kaduta.
  1. Mikä on mielestäsi viimeisen vuoden aikana ollut suurin epäonnistuminen ja onnistuminen?
  • Onnistumisia: tasonnosto myynnissä, jengin levelup ja uusien johtajien osaamisen kehittyminen
  • Epäonnistumisia: harmittaa, että kasvuvauhti hidastunut ja ollaan Q3 jälkeen tappiolla &%(!&T! Muutosten nopeus tuntuu liian hitaalta
  1. Mitä opit tästä epäonnistumisesta tulevaan ja miten huolehdit että kokemaa onnistumista monistetaan?
  • Nyt pitää tehdä sellaisia asioita ja muutoksia että jatkossa ei tehdä tappiota.
  • Seuraavassa elämässä panostaisin enempi myyntiorganisaation johtamiseen day1.
  • Pitää pystyä kokemuksen kautta tekemään muutoksia nopeammin.
27 tykkäystä