Witted - Uuden sukupolven ohjelmistokehitysyhtiö

Mä lähetän sulle kovasti tsemppiä :cupid:.
Mä odotan Wittediltä suuria tulevaisuudessa ja koen, että matka on vasta ihan alussa. Joskus on myötä mäkeä ja joskus vastamäkeä, ihan kuin kaikissa rakkaustarinoissa.

Tehdään nyt töitä sen eteen, että myös sun asettamat unelmat toteutuu, eikä luovuteta koskaan.

16 tykkäystä

Suuri hatunnosto @Harri_Sieppi siitä, että olet vastaillut jotenkin välittömän vilpittömällä otteella näihin kysymyksiin. Erottautumistekijä sekin, sellainen, josta itse ainakin pidän.

25 tykkäystä

Tässä vielä samoja videolla, kun viimeksi tuli videosta kiitosta :slight_smile:

36 tykkäystä

Kiitos vastauksista ja eritoten siitä, että jaksat yhtiötä seuraaville videon tekoon aikaasi käyttää.

Toivottavasti näitä tulee jatkossakin.

Viestinsäsi ei missään nimessä ole mielestäni foorumilaisten suntaan ollut epäonnistunutta, päinvastoin. Foorumiketjun aktiivisuus, viestien sävy, osakekurssin lähihistoria ja yleinen markkinasentimentti luonnollisesti korreloivat; laskukaudella sylkykuppi ja nousukaudella kultasormi…

Lisäksi viestitte ja visioitte it-alasta ja sen tulevaisuudesta eri tavalla kuin moni muu, joten olet varmasti muuallakin saanut siihen tottua, että vastustajien ja epäilijöiden äänet kuuluvat myötäilijöitä vahvemmin.

*Olkaa erilaisia, älkää muuttuko.
*Välttäkää liiallista mainitsemaasi turvallisuuden tunnetta, se vie nälän.
*Taklatkaa parhaiten ne asiantuntijoiden ennakkoluulot tylsästä ja jäykästä ”korporaatio pörssiyhtiö työpaikasta”

Tsemppiä ja menestystä tuleville kvartaaleille ja vuosille👍

20 tykkäystä

Sieppi ostoilla

15 tykkäystä

Silti me ollaan tällä hetkellä Inderesin sijoittajamielikuvaindeksilla jossain sijalla 93/100. :thinking:

9 tykkäystä

Noooo, listauduitte melkoisella positiivisella meinigillä ja oletuksella, ettei markkinaympäristö muutu minnekään ja keihäänkärkenne on osaajapulassa pärjääminen muita paremmin. Tällainen hieno käppyräkin julkaistiin kertomaan, miten komeasti kasvetaan (on muuten edelleen ilmeisesti ajantasainen kun se kerran löytyy teidän ’ Strategia ja taloudelliset tavoitteet’ sivulta).

Tämän jälkeen olette puolessatoista vuodessa antaneet kaksi tulosvaroitusta (tai siis “Näkymien laskua”) ettekä ole päivittäneet esimerkiksi tuota tulevaisuuden visiota, jossa gappi luvatun ja nyt tulevan 2023 välillä on nyt jo ihan huomattava (tulosvaroituksen lv haarukka 63-69 MEUR, EBITA pakkasella). Tällä foorumillakin useampi on tuota 150MEUR tavoitetta kyseenalaistanut mutta vastaukset on kierteleviä.

En ole varmasti ainoa, jolla on vaikeuksia luottaa, että osaatte toimia vaikemmassa markkinassa yhtä hyvin kuin ikuisessa nousumarkkinassa. Ne on kuitenkin ihan eri ympäristöjä eikä kaikki välttämättä osaa molempia. Jos teillä olisi selkeä näkemys lähivuosien realistisista tavoitteista (ja miten ne saavutetaan), olisitte sen varmaan julkaisseet. Koska sitä ei näy, oletan ettei sitä ole.

edit: tl;dr: actions speak louder than words. :slight_smile:

21 tykkäystä

Nyt kun olet @Harri_Sieppi vastaamassa täällä, niin julkkaripuolen toiminta kiinnostaa. Insight-raporttienne ja muiden yhtiöiden kommenttien perusteella julkkarin kysyntä ei ole hiipunut lähimainkaan kuin yksityinen puoli.

Miten kommentoisit tämä vuoden suoritusta julkkaripuolella?

Miksette ole saanut kasvun vetoapua tarpeeksi julkkarista ja mikä pitää muuttua, ett menestytte tulevaisuudessa siellä paremmin?

Moro @Putti,

Kyllä julkisella sektorilla edelleen kysyntä on vahvaa, eikä ole näyttänyt siltä että julkinen sektori mitenkään hidastaisi vaikka muu maailma niin tekisi.

Aika moni firma on rynnännyt kohti julkisen sektorin hankkeita ja kisa sielläkin on nykyään paljon kovempi kuin vaikka vuosi sitten. Se näkyy mm. Sillä että jos jollain sattuu olemaan paljon osaajia saatavilla (eli penkkiä) niin taho saattaa haluta hinnoitella tosi aggressiivisesti.

Ollaan me voitettu jonkun verran erilaisia kilpailutuksia Wittedinä, joten kyllä sieltäkin ”vetoapua” tulee :slight_smile:

Julkisesti on kirjoitettu ainakin näistä julkkarivoitoista:

Finnvera järjesti yli 7 miljoonan it-kilpailutuksen – tässä ovat voittajat | Tivi
Finnvera järjesti yli 7 miljoonan it-kilpailutuksen – tässä ovat voittajat | Tivi

Kuntien Tiera
Witted nappasi 7-vuotisen diilin kuntien it-yhtiöltä | Tivi

KELA
Kela kilpailutti yli 26 miljoonalla it-konsultointia – tässä ovat voittajat | Tivi

TAMPERE
Tampereella järjestettiin 14 miljoonan it-kilpailutus – tässä ovat uudet hovihankkijat | Tivi

Tilastokeskus
Tilastokeskus ulkoistaa isossa it-hankkeessa tuoteomistajan tehtävän | Tivi

Veikkaus
Witted nappasi jopa 0,9 miljoonan Veikkaus-diilin | Tiv

Wittedillä on pieni oma julkkariin keskittynyt tiimi, joka hoitaa näitä kilpailutuksia ja on mukana kaikissa projekteissa. Julkinen sektori on meille vielä varsin pieni focus-alue ja mikäli sitä haluttaisiin vahvistaa niin sinne kannattaisi lisätä panostuksia. Täytyy arvioida koko ajan, että mihin pienet pennoset kannattaa käyttää ja tämä on tottakai yksi osa-alue jota meidän kannattaa pohtia aktiivisesti. Moni firma tekee näitä hankkeita PK-seudun ulkopuolella, matalamman hintatason saavuttamiseksi.

19 tykkäystä

Joo, meni aika pitkän kaavan kautta haastiksessa, mutta hyvin hiffasit tässä mitä hain takaa :smiley: :+1:

Pitkän aikavälin strategian laatimisessa ja tavoitteiden asettelussa tuntuu käyvän harmillisen usein niin, että juuri kun saat ne valmiiksi, niin takuuvarmasti iskee se “kerran 100 vuodessa” -kriisi ja sitten kipuillaan sen viisivuotissuunnitelman päättymiseen saakka. Noh, eihän suunnittelusta ja linjausten tekemisestä voi kokonaan luopua, mutta vaikkapa tuollainen hieman lyhyempi 3 vuoden sykli saattaisi vähentää harmaiden hiuksien määrää, koska erityisesti pienemmän pörssiyhtiön organisaatiolla joustavuus ja reagointikyky on kilpailuetu isoihin toimijoihin verrattuna. Jollain Nokian kokoisella firmalla kestää pelkästään johdon mahtistrategian jalkautuksessa vähintään se 2-3 vuotta, niin ei sitä kannata kovin usein vaihdella, mutta teidän matalalla hierarkialla ja tehokkaalla viestintätavalla johdon ajatukset välittyvät huomattavasti nopeammin myös sinne lattiatasolle.

Jos oikein ymmärsin, niin nämä lyhyen aikavälin rajultakin vaikuttavat toimet eivät ole vaikuttaneet viestimäänne sijoittajatarinaan. Haluatte olla paras työpaikka eli houkutella IT-asiantuntijoita heille suosiollisilla työnteon ehdoilla. Rakennatte asiakkaalle organisaatioita eli luotatte asiakkaiden rekryävän osaajia. Samalla pyritte investoimaan tekemään uusia avauksia erityisesti ulkomaille liikevaihdon kasvattamiseksi.

Eli oikeastaan voisi sanoa että sijoittajatarina ei ole juurikaan muuttunut listautumisen jälkeen. Tämä ei ole moite. Jos operatiivinen tekeminen on hyvää ja suunta on oikea, niin voi hyvinkin olla oikea valinta pitää suuret linjat ennallaan myös turbulentteina aikoina ja heikomman markkinan läpi. Samalla kuten pörssikurssista näkee, niin tämä sijoittajatarina on nykyisessä markkinassa pirun vaikea myydä sijoittajille.

Kuvitellaan fiktiivinen pörssifirma vaikkapa nimeltänsä SAP-Factory, missä IT-konsultit vääntävät ylihintaista legacykoodia huonokäyttöiseen ERP:piin jumiin jääneelle asiakkaalle yömyöhään itku kurkussa, kun pelkäävät saavansa kenkää. Ajatuksen tasolla voi kuulostaa hirveältä kohtalolta työntekijälle ja asiakkaalle, mutta sijoitustarinana se on tässä markkinassa aivan mahtava! Asiakas on toimittajaloukussa, IT-konsulttien palkat pysyvät kurissa ja rahaa tulee rutkasti kassaan, vaikka muualla markkinoilla sataa taivaalta tulta ja tulikiveä.

Ymmärrän kyllä, miksi asiantuntijoista täytyy pitää huolta ja maksaa paljon tilanteessa, missä heistä on pulaa. Tietääkseni myös sellaiset firmat, jotka rakentavat itse omat asiantuntevat IT-organisaatiot, kasvavat keskimääräistä yhtiötä nopeammin ja näin tarjoavat pitkäkestoisia ja liikevaihdoltaan jatkuvasti kasvavia asiakassuhteita. Nyt kun kaikki IT-palveluyhtiöt potkivat porukkaa ja asiakasorganisaatiot syynäävät erityisesti digibudjeteista vähennettävää, niin tulee yhä vaikeammaksi perustella sijoittajille, että miksi tämä on jatkossakin oikea tapa lähestyä markkinoita.

Yksi suurimmista sijoittajapeloista asiantuntijaorganisaatioihin sijoittaessa on, että toiminnan ollessa vahvasti henkilövetoista neuvotteluvoima valuu työntekijöille ja myös kassavirrat kuluvat työntekijöiden palkkoihin ja erinäisiin etuihin. Eikä pelko koske pelkästään IT-konsultointia, vaan myös esimerkiksi Inderesiä, Fondiaa, Aallon Grouppia ja muita vastaavanlaisia yhtiöitä. Tämä varmasti kuulostaa vanhanaikaiselta vastakkainasettelulta, mutta pörssi on täynnä yhtiöitä, joita omistamalla ei ole jäänyt sijoittajalle mitään muuta käteen kuin luu + pienet vuosittaiset osingot.

Teillä oli fiksu idea rakentaa erilaisille työntekijöille erilaisia organisaatioita, mutta sijoittajat tarkastelevat nyt oikein suurennuslasin kanssa, että tarkoittaako tämä loppupeleissä groupin kannattavuuden siirtymistä sijoittajan taskusta henkilökunnan taskuun. Itse huutelen tuttuun tapaan enemmän kasvun ja kansainvälistymisen kiihdyttämisen perään, mutta myönnän olevani pienessä vähemmistössä :cowboy_hat_face:

28 tykkäystä

Itse IT-konsulttialalla pitkään töissä olleena, sanoisin, että Gofore ei niinkään pyri olemaan paras avoimen lähdekoodin teknologioissa vaan pikemmin suosii tietty asiakassegmenttiä. Lähes kaikki IT-konsulttipuljuthan nykyään käyttävät avoimen lähdekoodin teknologioita pääasiassa (Reaktor, Vincit, Futurice, Nitor jne.). Microsoft tms. talot ovat poikkeuksia näiden firmojen joukossa. Wittedin lasken samaan geneerisen kategoriaan, tosin löyhemmällä sisäisellä yrityskulttuurilla. Witted on oman näkemykseni mukaan enemmän body shopping -firma kuin todellinen kokonaistoimituksia tarjoava konsulttitalo. Saa korjata, jos olen väärässä.

5 tykkäystä

Koitan hahmottaa kuinka isoa markkinamurroksen aiheuttamaa organisaatiomuutosta olette käyneet/käytte parhaillaan.

@Harri_Sieppi videostasi jäi itselleni kuva, että olet tällä hetkellä enemmän tyytyväinen organisaatiomuutoksiin (myyntiorganisaation rakentamiseen) kuin tyytymätön kasvuvauhtinne pysähtymiseen.

Q1: tavoite: Kylän kovin kaupallinen operaatio
Q2: asia etenee, ensimmäisiä onnistumisia
Q3: vuoden suurin onnistuminen myynnin level up kuin tykin suusta ja tuntui ettet pysy housuissasi innostumisesi kanssa

Onko toimenpiteidenne johdosta tää vuosi ollut mielestäsi puolustusvoitto?

Millaisen arvioisit vuoden 2023 olleen tähän asti, mikäli ette olisi myyntiorganisaation rakentamiseen panostanut?

1 tykkäys

Moro Putti,

yleensä innostun kun jotkut asiat menee toivotun mukaisesti. On ollut hienoa nähdä, että tänä vuonna moni suunniteltu levelup on mennyt suunnitelman mukaan. Vaikea varmaan arvioida vaihtoehtoisia todellisuuksia, kun lopulta vain tehdyt valinnat luovat mitattavia tuloksia.

Organisaatiomuutokset, operointimallin muutokset ottaa aikaa. Harvemmin myyntiin panostaminen menee hukkaan ja ideaalisti siitä syntyy pysyvää kilpailuetua.

Jos peilaa ohjeistusta niin;
Witted kasvaa tänä vuonna 10-16M€ ja odotamme, että yhtiön kannattavuus paranee H2:lla. Aina voi onnistua myös paremmin, mutta ei tää nyt ihan sysihuono syksy ole tähän mennessä ollut. Toimintaympäristö on ollut haastava, mutta omaa peliä on parannettu. Työ jatkuu :slight_smile:

13 tykkäystä

En mä ota mitään kantaa muiden firmojen erikoistumiseen. Noi kaikki sun listaamat firmat on ollut joskus niitä meidänkin benchmarkkeja, ihan huippuja jokainen.

Witted rakentaa softakehitystiimejä yhdessä asiakkaan kanssa. Meidän projektit voivat olla luonteeltaan hieman erilaisia kuin joillain muilla. On eri asia myydä esim. ERP toimitus, kuin olla rakentamassa tiimiä, joka toteuttaa jotain uutta digitaalista palvelua. Lopulta toki ”kaikki” konsulttifirmat myyvät time and material tyyppisestä asiantuntijatyötä, vaikka joillakin firmoilla on enempi kiinteähintaisia projekteja kuin toisilla - Ne sisältävät yleensä myös omat riskinsä, josta joku fiksu voi kertoa lisää.

Meidän asiakkaista moni on sellaisia, jotka tajuavat olevansa softayrityksiä - olivat ne millä toimialalla tahansa ja silloin tärkeimpiä projekteja ei lähtökohtaisesti ulkoisteta kumppaneille vaan ne vedetään itse. Asiakas on kuskin paikalla, ei konsultti. Maailma muuttuu → this is the way.

8 tykkäystä

IT-palveluyhtiö Witted perusti Suomen johtoryhmän kiihdyttääkseen myyntiä

https://view.news.eu.nasdaq.com/view?id=b159fa2e5bc46ba46e4c377a6a05184b0&lang=fi&src=listed

Uusi seitsemän hengen johtoryhmä on osa Wittedin kehitystä organisoitua aiempaa yhtenäisemmin asiakkaiden ympärille.

HELSINKI (2.11.2023) – IT-palveluyhtiö Witted Megacorpin Suomen maayhtiölle Witted Finlandille on muodostettu seitsemän henkilön johtoryhmä. Johtoryhmää vetää Witted Finlandin toimitusjohtaja Teemu Tiilikainen, joka siirtyi rooliin heinäkuussa 2023 toimittuaan aiemmin Witted Megacorpin talousjohtajana.

Tiilikaisen lisäksi uuteen johtoryhmään kuuluvat liiketoiminnan kehitysjohtaja Niina Uusi-Autti vastuunaan muun muassa operationaalinen toiminta ja myynnin kehittäminen, myyntijohtaja Lauri Tillanen, tarjoama- ja tuotejohtaja Sami Ruotsalainen vastuunaan esimerkiksi tarjoaman kehittäminen, asiakkuusjohtaja Jani Muuronen, Witted-konserniin kuuluvan NeXecin toimitusjohtaja Mikael Ylijoki ja HR-johtaja Kirsi Kytökorpi. Johtoryhmä muodostettiin kokonaan Wittedin avainhenkilöistä, ja sen tehtävä on auttaa Tiilikaista Suomen liiketoiminnan johtamisessa.

Suomen liiketoiminta koostui aikaisemmin itsenäisesti toimivista yhtiöistä, jotka keskittyivät IT-alan osaajakilpailun voittamiseen. Organisaatiomuutoksen myötä myynti, asiakaspalvelu ja muut tukitoiminnot keskitettiin kesällä perustettuun Suomen maayhtiöön. Tämä mahdollistaa Wittedille entistä asiakaslähtöisemmän toiminnan. Myynnin kehittäminen on ollut Wittedin merkittävin panostus kuluneen vuoden aikana.

Markkinoilla kilpailu osaajista on kääntynyt kisaan asiakkaista ja projekteista. Tavoitteenamme on olla voittajia tässäkin muutoksessa. Koska kilpailu on äärimmäisen kovaa, otimme keväällä tavoitteeksi rakentaa “kylän kovimman kaupallisen operaation”. Vuoden 2023 aikana on tapahtunut merkittävä tasonnosto myynnin tekemisessä. Organisaatiomuutoksen myötä olemme yhtenäisempiä asiakkaidemme suuntaan, ja muutos selkeyttää asiakkaiden yhteistyötä kanssamme.”, sanoo Witted Finlandin toimitusjohtaja Teemu Tiilikainen.

Teemu on nyt näköjään sitoututettu ihan täysillä fiksaamaan nämä Suomen yksikön haasteet :sunglasses:

8 tykkäystä

Tästä voisi nyt ihan pistää julkisesti @Harri_Sieppi kysymyksen että kuinka tehokasta on perustaa 7 hengen johtoryhmä myynnin kiihdyttämiseen ja kuinka tehokasta/ketterää toiminta on jos sieltä löytyy erikseen liiketoiminnan kehitysjohtaja, myyntijohtaja, tarjoama- ja tuotejohtaja ja asiakkuusjohtaja?

Olisiko pienen fokusoinnin ja terävöittämisen paikka? Tittelit on toki halpoja ja Suomessa niitä johtaja-titteleitäkin jaetaan kuin karkkia mutta tuo lista kuullostaa kyllä aika “raskaalta” ketterään myynnin johtamiseen.

11 tykkäystä

Höpsis. Suomi on suurin liiketoiminta ja sitä ei yksi ihminen johda. Tiimin rakenne kuulostaa just tosi hyvältä mun korvaan ja kuvastaa sitä, että nyt siellä on fokus oikeassa asiassa. Meidän joryt ei ikinä ole olleet sikarikerhoja vaan tuo jengi tekee bisnestä kädet savessa. Teemu on saanut koottua loistavan tiimin kasaan, :tophat: päästä.

Johtoryhmät kuuluu elää ajassa ja niissä kuuluu näkyä fokus. Tässä näkyy.

9 tykkäystä

Ok, tämä jory ei kuulosta kovin leanilta tai ketterältä mutta sinä varmasti tiedät asian paremmin.

Oletan että itsekkin olet mukana Suomen toiminnassa - jos ei nyt virallisesti niin ainakin käytännössä - varsin usein. Tuntuu että siellä on aika paljon johtajaa touhuamassa ottaen huomioon että maajohtajankin tehtävä lienee aika pitkälti myynnillinen.

3 tykkäystä

Jep. Aihe on lähellä sydäntä.

Yhtiön virallinen jory on 3 henkilöä, joten kaikki jeesustelu on pidetty aina minimissä Wittedillä.

Maayhtiöiden johtaminen on tiimipeliä. Ehkä joskus ennen joryt istui pienellä porukalla kulmahuoneessa tekemässä päätöksiä keskenään, mutta ei sellainen homma toimi enää.

Nyt se on sitä että istutaan avokonttorissa keskellä kaikkea hässäkkää ja pidetään jatkuvasti yllä tilannekuvaa yhdessä ja tehdään päätöksiä yhdessä.

Jos ennen johtaminen oli keskittynyttä organisaatioissa, nyt se on jaettua ja siihen osallistuu iso porukka. Ketterää ja modernia? Mun mielestä on.

14 tykkäystä

Ettei jäisi väärää kuvaa niin en tarkoittanut että päätöksenteko pitäisi olla “kulmahuoneessa tapahtuvaa murahtelua” vaan lähinnä sitä että tuollainen johtajajoukko kuulostaa aika ns. top heavy/raskaalta ihan pelkästään jo kalenteribingon kannalta, tulipa vaan mieleeni että onko työnjako/roolitus selvänä ja tarpeeksi kirkas tässä suhteessa.

Mutta asia tuli selväksi - tulevaisuus näyttää miten myyntityö terävöityy, näin osakkeenomistajana sille on varmasti tarvetta tässä tilanteessa.

10 tykkäystä