Witted - Uuden sukupolven ohjelmistokehitysyhtiö

Itse ajattelen Wittediä eräänlaisena it-konsultoinnin turboinstrumenttina. Kun markkinalla menee hyvin, tällaiset pienet ja ketterät firmat kasvavat isoja kaksinumeroisia prosentteja, mutta kun markkina kyykkää, lunta tulee tupaan huolella. Eli jos tähän rahansa laittaa, ottaa vahvasti näkemystä it-konsultointimarkkinan toipumisen puolesta. Itse myös alalla työskentelevänä fiilikseni markkinan suunnasta on varovaisen positiivinen, mutta en myöskään poissulkisi vuosien mörninnän mahdollisuutta.

27 tykkäystä

Haha, se on kyllä moneen kertaan todistettu, että jos jotain onnistumista menee hehkuttamaan, niin markkina keksii kyllä keinon vetää maton alta ja vetää sijoittajaa köniin. Erityisesti tykkään että kurssin uusi laskutrendi lähti käyntiin melkein suoraan tuon viestin kirjoituspäivästä :smiley:

Sijoittajahan katsoo tässä liiketoimintatilannetta viiveellä. Ensin heikkenee liiketoiminta ja vasta sitten tehdään sopeutustoimia, joka näkyy jälkikäteen laskutuksessa ja vielä myöhemmin sijoittajalle kuukausikatsauksissa. Kyllä tuo minusta ainakin näyttää tasaantumisen merkkejä, kun alihankkijoiden määrä ei enää merkittävästi laske ja asiantuntijoissaki nähdään lähinnä luonnollista poistumaa:

Ulkomailla riittäisi markkinoita otettavaksi, mutta valitettavasti Witted on vieläkin Suomi-keskeinen yhtiö ja Suomen markkinat ovat täysin ylikilpailtuja eivätkä enää merkittävästi kasva kun julkinen sektori on leikkauskierteessä ja pyrkii vähentämään ostoja ulkopuolisilta toimijoilta. Vieläkin suurempi haaste on Helsingin reunapörssin pienyhtiösektorin alennustila, johon yhtiö ei voi edes itse oikein vaikuttaa muuten kuin hakemalla rajusti kasvua ja kokoa, jota ei siis nyt tehdä kun keskitytään kannattavuuteen.

En usko että markkinatilanne siis valtavasti paranee lyhyellä aikavälillä, mutta sijoittajat ovat asettaneet Wittedin kurssin osalta riman niin matalalle, että kohta sen yli pystyy kävelemään eikä laskuvaraa enää kurssin puolesta näytä olevan ilman poikkeuksellista markkinatilanteen käännettä pahempaan.

Eniten mua kiinnostais että mitä jatkossa tehdään nyt kun liiketoiminnan seinään törmäämisestä on selvitty. Firma ei mennyt nurin, taivas ei tippunut niskaan ja pikkuhiljaa paraneva kannattavuus antaa taas pian pientä pelivaraa uusille avauksille. Suomen markkinat on nyt pelattu lävitse eikä Wittedillä ole sellaista nicheä millä voitaisiin lypsää kotimaisia asiakkaita hamaan tappiin, joten loogisesti vaihtoehtoina ovat laajentuminen ulkomaille tai sektorin konsolidaatio joko yritysostoin tai fuusioitumalla isomman toimijan kanssa. Pieneksi ei todellakaan kannata jäädä, kun silloin jää pahasti markkinavoimien puristuksiin :cowboy_hat_face:

23 tykkäystä

Witted Megacorp Oyj | Lehdistötiedote | 13.08.2024 klo 10:00:00 EEST

Witted Megacorp Oyj julkaisee puolivuosikatsauksen tammi-kesäkuulta 2024 tiistaina 20.8.2024 noin kello 8.00. Puolivuosikatsaus on julkaisemisen jälkeen saatavilla yhtiön verkkosivuilla osoitteessa https://sijoittajat.witted.com/

Witted järjestää suoran tulosinfotilaisuuden samana päivänä kello 10.00. Tilaisuudessa yhtiön toimitusjohtaja Harri Sieppi ja talousjohtaja Saara Ukkonen esittelevät tuloksen.

Tulosinfo-webcastiin voi kirjautua osoitteessa: Puolivuosikatsaus H1'24

Osallistujat voivat esittää webcast-lähetyksen aikana kysymyksiä videoalustan chat-toiminnon kautta.

Tervetuloa mukaan :slight_smile:

25 tykkäystä

Kävin lukemassa lomalla viestisi, ja unohdin sitten tietenkin vastata :sweat_smile: Vastailin osin laajemmin kuin yksittäisiin kysymyksiin, mutta jos johonkin vastasin ihan ohi niin kommentoi ihmeessä. Otan tarkemmin kantaa itse ennusteisiin tiistaina, kun tulos tulee ulos :slight_smile:

Varmasti jos markkina elpyy siitä saadaan myötätuulta, mutta mihin se riittää ja mitä on realistista odottaa?
Markkinan merkityksen arviointi onkin aika vaikea pala. Markkina tulee varmasti palautumaan nykyisestä, mutta kulmakertoimen ennustaminen on hyvin vaikeaa. Nyt on todennäköisesti menossa perinteinen talouden laskusuhdanne, joka kurittaa IT-konsultteja herkkänä alana keskiarvoa enemmän.

Toinen vaikeampi kysymys on sitten: kuinka ylikuumentuneessa tilassa ala kävi ja kuinka pitkään? Osaajapula jatkui alalla hyvin pitkään, mikä satoi konsulttiyritysten laariin, koska rekrytointi asiakasyrityksiin oli niin vaikeaa. Kuumina koronavuosina yritykset investoivat myös normaalia selvästi enemmän tuotekehitykseen ja uusiin digitaalisiin hankkeisiin. Mielestäni tästä eteenpäin katsoen on realistista odottaa, että IT-palvelusektorin kysyntä kasvaa yleisestä talouskehitystä nopeammin, koska digitalisaatio tuskin pysähtyy, mutta en odottaisi mitään ihmeitä keskipitkällä aikavälillä.

Tekoäly heittää oman lusikkansa soppaan ainakin pidemmällä aikavälillä, mutta arvioisin, että jonkinlaista IT-konsultointia ja osaamista tullaan silti aina tarvitsemaan. Mielestäni todennäköinen suuntaus on, että teknologinen muutos tulee vain nopeutumaan, joka taas vaatii IT-konsulttiyhtiöiltä jatkuvaa muuntautumiskykyä. Tämä ei toki ole uusi asia ja menestyksekkään IT-konsulttifirman on aina pitänyt löytää uusia nousevia alueita, joille on kysyntää.

Merkittävin haaste lyhyellä aikavälillä on sektorilla nähty hintakilpailu, joka ui kannattavuuksiin. Tähän ylikapasiteetin poistuminen markkinoilta on todennäköisesti ainoa lääke. Wittedin kannattavuusennusteet eivät odota mitään ihmeitä, mutta toisaalta yhtiöllä on myös vielä paljon todistettavaa. Konsernikulut jyvitettynä Suomen liiketoiminta on jo tehnyt 5 %:n EBITA-marginaalia, joka on myös oma ennusteeni vuodelle 2027 koko konsernille.

Kannattavuudessa paljon riippuukiin kv-bisneksen kehityksestä. Odotan myös yhtiön jatkavan investointeja kv-markkinoihin, kunhan markkinatilanne parantuu, joka tulee osaltaan syömään kannattavuutta, mutta luo kasvupotentiaalia yhtiölle.

Miten markkina on tähän mennessä kehittynyt odotuksiin nähden (vaikka kuluva vuosi)?
Odotuksissa oli erittäin vaikea H1, mutta loppuvuodelle oli alunperin hieman parempaa odotuksissa kuin miltä nyt näyttää. Euroopan talousnäkymä ei vaikuta olevan piristymässä aivan niin kuin tässä jo markkinoilla hieman odotettiin. Norjassa sen sijaan markkina näyttää ottaneen jo askeleen hieman parempaan suuntaan. Suomen talousnäkymä on myös edelleen aika ankea.

Mitä Wittedissä täytyy yhtiö tasolla tapahtua?
Mielestäni Wittedin kannalta erittäin tärkeää on, että se saa säilytettyä kulttuurinsa ja vietyä tämän muutosoperaation onnistuneesti maaliin. Vaikea tilanne olisi, jos se ajautuisi jatkuvaan tehostuskierteeseen. Mielestäni yhtiö on tehnyt oikein, kun se on tehnyt selviä panostuksia myyntiin. Nämä panostukset ovat todennäköisesti olleet myös elinehto nykymarkkinassa pärjäämiselle. Hyvä myynti- ja kaupallinen koneisto erottaa useimmiten hieman suuremmassa kokoluokassa hyvän tai erinomaisen konsulttiyhtiön keskinkertaisesta.

Keskeistä tulosennusteiden kannalta on, että yhtiö onnistuu nostamaan myyntikatteitaan. Tämä ei näin kilpaillussa markkinassa luonnollisesti ole helppoa, mutta ennestään aikaisempien vuosien matalalta tasolta se ei mielestäni ole mikään amerikan temppu.

Mitkä ovat suurimmat riskit Wittedin kohdalla?
Yhtiökohtaisista riskeistä suurin riski on mielestäni jatkuvaan tehostuskierteeseen joutuminen ja aikaisemman pelkäämättömän ja rohkean kasvukulttuurin murentuminen. Mitä jos yhtiö olikin oman aikakautensa tuote eikä onnistu sopeutumaan tälläiseen “normaalimpaan” markkinaan?

13 tykkäystä

Tuloksesta puheen ollen. Löytyykö foorumilta tiukkoja kysymyksiä tiistain tuloshaastatteluun? Koitetaan kuratoida mahdollisista kysymyksistä hyvä setti. Harri on sen verran puhelias kaveri, että liian montaa kysymystä ei voida haastatteluun ottaa :smiley:

9 tykkäystä

Ei nyt tässä vaiheessa perjantaita tule muuta mieleen kuin että onko Norjassa saatu ‘etumatkaa’ kilpailijoihin reagoimalla niihin valtion viirapäisiin lainsäädäntömuutoksiin etukenossa?

Wittedhän alkoi heti markkinoimaan itseään kotina nyrkkipajoille tms.

1 tykkäys

Vai puhelias :smiley:
Äijät vetää jotain 6 tunnin podcasteja, ei musta olisi sellaiseen. Meidän viime kertainen setti taisi olla joku 30min. Koitetaan nyt ekaksi vaikka tuplata se aika.

33 tykkäystä

Witted julkistaa tuloksensa tiistaina 20. elokuuta. Heittelen sulle @Harri_Sieppi jo etukäteen pientä kyssäriä ja ajatuksenvirtaa.

Noniin. Oman ymmärrykseni mukaan Wittedin valttikortti nousumarkkinassa oli olla houkutteleva työpaikka koodareille. Kun projekteja riitti ja koodareista oli pulaa, niin työntekijälähtöisyys oli kaiken a ja o.

Nyt vaikeampina aikoina on tärkeämpää olla ajattelussaan ja tekemisessään asiakaslähtöinen. Miten Witted ottaa asiakkaan paremmin huomioon bisnesajattelussaan kuin keskimääräinen kilpailija? Miten Wittedillä ylipäätään näkyy se, että asiakas on kunkku?

Vai kilpaileeko Witted vain hinnalla ja työntekijöiden osaamisella?

Nämä ovat tällaisia avoimia (tyhmiä) kysymyksiä tarkoituksella. Kiinnostaa ylipäätään, mitä Harri ajattelet aiheesta.

Tsemppiä tuloskauteen💪

16 tykkäystä

Tässä vielä tulosennakko. Liikevaihdossa ei pitäisi tulla yllätyksiä huhti- ja toukokuun ollessa jo tiedossa. Kannattavuusparannuksen eteneminen on jälleen raportin mielenkiintoisinta antia markkina- ja myyntikommenttien kanssa.

Katsotaan kuinka pitkä tulosvideo tällä kertaa sitten tulee :wink: Foorumilaiset varmasti arvostaisivat tunnin tuloshaastatteluja, mutta perus-tiktok-käyttäjälle voisi olla vaikeammin lähestyttävä paketti :grin:

11 tykkäystä

"Keskeistä tulosennusteiden kannalta on, että yhtiö onnistuu nostamaan myyntikatteitaan. "

"Miten Witted ottaa asiakkaan paremmin huomioon bisnesajattelussaan kuin keskimääräinen kilpailija? Miten Wittedillä ylipäätään näkyy se, että asiakas on kunkku?

Vai kilpaileeko Witted vain hinnalla ja työntekijöiden osaamisella?"

Tuossa on jo mainittu, että kilpaillaanko vain hinnalla ja osaamisella ja miten nostetaan myyntikatteita.
Markkina on mitä on ja sieltä tulee tällä hetkellä vastatuulta, ehkä joskus tulevaisuudessa myötätuulta.
Wittedillä on tavoitteena tämä Iivo Niskasen rasvaprosentti, millä pitäisi saada kulut kuriin.

Mutta miten noita asiakashintoja pyritään maksimoimaan? Ymmärtääkseni omaa IP:tä ei käytännössä ole? Kaikki toimijat varmasti haluavat nostaa työntekijöidensä osaamista, palkata hyviä tyyppejä ja maksimoida omat myynti- ja sopimusneuvotteluonnistumiset. Onko täällä jotain osaamista ja strategiaa millä yhtiö saa katteita parannettua (vrt prosessiteollisuus, jos myyt bulkkia, niin kilpailet vain hinnalla)? Saako joustavasta ja ketterästä toimintamallista tai erilaisista Wittedin osaaja-lokeroista jotain konkreettista hyötyä myös vähän heikommassakin markkinassa?

3 tykkäystä

23 tykkäystä

Komiasti kannattavuus tottelee ohjausta ja on jo tällä kvartaalilla tavoitteessa. Yli mentiin hienosti myös Antin kannattavuusodotusten selvästi. Iivon rasvaprosenttihan alkaa olla kohta saavutettu ja sitten pitäisi alkaa vaan ottamaan koneesta tehoja irti (liikevaihtoa). Hyvä Harri ja muut!

31 tykkäystä

image

Mukava ylitys kannattavuudessa. Iivon rasvaprosentti tosiaan vaikuttaa lähestyvän kovaa vauhtia. Webari alkaa kymmeneltä, josta sitten lisätaustoja numeroihin!

Tässä ensipuraisu tuloksesta.

21 tykkäystä

Moi @Harri_Sieppi !

Mainitsitkin, että seuraat mielenkiinnolla, miten lykättyjen projektien aiheuttama patoutunut kysyntä lähtee jossain kohtaa purkautumaan.

Skenaario: Mikäli lyhyellä 0-2v aikavälillä kävisi niin, että kysyntä alalla kasvaisi merkittävästi, miten kykenisitte vastaamaan tähän Wittedillä?

Haen kysymyksellä sitä, kun organisaatio oli aiemmin viritetty kovaan kysyntään ja osaajien hankkimiseen ja sen muuttaminen nykyiseen tilaan ei tuntunut helpolta ja nopealta prosessilta, niin miten näet organisaatiomuutoksen joustavuuden takaisin mahdolliseen kovan kysynnän tilaan?

3 tykkäystä

Moro!

Kiitos kun laitoit kysymyksen. Käyn sulle huomenna tähän vastaamaan kun silentti päättyy :slight_smile:

Kysymyksiä saa laittaa tänne lisääkin jos tulee mieleen,

Terkuin Harri

14 tykkäystä

Onnittelut Harri ja team Witted hyvästä kvartaalista. Suunta ainakin nytkähti parempaan päin.

Yleisellä tasolla tuntuisi aika inhimilliseltä, että hulivili markkinassa voidaan tehdä vähän höveleitä ratkaisuja mitä ei nykymarkkinassa tulisi tehtyä. Esim. hienot ja kalliit toimistot vaikka tavallinenkin riittäisi, huippuedut työntekijöille ja jenkeissä voi löytyä helikoptereita ja veneitäkin firmoilta. Tämä siis yleisellä tasolla, eikä tämä varsinaisesti välttämättä Wittediin liity ollenkaan vaan enemmän pohjustan kysymyksiä.

Onko jotain missä näin jälkikäteen tuntuu selvältä asialta, että tuossa asiassa vähän mopo keuli eikä tuota asiaa enää tulisi tehtyä?

Kuinka paljon kiinteitä kuluja ollaan saatu karsittua vuositasolla?
Kuinka tiukalla kammalla kuluja on käyty? Onko vielä mahdollista karsia kiinteitä kuluja tarpeen vaatiessa vai onko kone viritetty tuon puolesta tappiin?

7 tykkäystä

Linkataas myös puolivuosikatsaus tallenne tänne

Witted Insights: Heinäkuun raportti napsahti juuri sähköpostiin
Witted_Insights_July_2024.02.pdf (2,4 Mt)

6 tykkäystä

Antin ja Fransin ajatukset Q2:n jälkeen yhtiörapsan muodossa:

Wittedin Q2-raportti oli kokonaisuutena positiivinen kannattavuuden kehittyessä odotuksiamme paremmin. Liikevaihto jatkoi odotetusti selvässä laskussa, mutta myös asiantuntijamäärä laski yhä odotuksiamme enemmän. Kuluvan vuoden tulosennusteemme nousi tulosylityksen takia, mutta lähivuosien liikevaihto- ja tulosennusteemme laskivat asiantuntijamäärän laskun sekä markkinan vahvistumisodotusten lykkääntymisen takia. Arvostustaso (2024-26 EV/EBITA 11-5x) on matala ja näemme tuotto-odotuksen houkuttelevana kannattavuuskäänteen jatkuessa ja liikevaihdon selkeän pudotuksen pysähtyessä, mutta vastapainona riskitaso on edelleen korkea. Toistamme 2,2 euron tavoitehintamme ja lisää-suosituksemme.

Rapsasta lainattua:

Kansainvälisissä toiminnoissa kannattavuus kehittyi odotuksiamme paremmin ja EBITA nousi hieman positiiviseksi (Q1’24: -1,4 %). Myös Suomessa kannattavuusparannus jatkui ja EBITA-% nousi 7,9 %:iin (Q1’24: 7,7 %) ja oikaistuna yli yhtiön tavoitetason 8,2 %:iin. Konsernikulut jyvitettynä Suomen kannattavuus vastaa noin 5 %:in kannattavuutta ja Kansainvälisen liiketoiminnan noin -2 %:n kannattavuutta.

7 tykkäystä

Moro,

Kiitos kaikille kysymyksistä! Koitanpa vastailla niihin fiksusti. :slight_smile:

Putti: ”Skenaario: Mikäli lyhyellä 0-2v aikavälillä kävisi niin, että kysyntä alalla kasvaisi merkittävästi, miten kykenisitte vastaamaan tähän Wittedillä?”

Mä ottaisin tuon ongelmatiikan tosi mielellään :-). Tässä maailmassa me elettiin 2016-2022 ja hienosti osattiin taiteilla ja kasvaa. Meillä on joku 6000 ihmistä mukana tässä Witted Networkissä ja jokaiseen projektiin on tosi paljon halukkaita osallistujia sieltä kumppaneiden puolelta. Kyllä tää ongelma kelpaisi mulle :slight_smile:

Blackparta: ”Onko jotain missä näin jälkikäteen tuntuu selvältä asialta, että tuossa asiassa vähän mopo keuli eikä tuota asiaa enää tulisi tehtyä?”

Heh. Oot selvästi nähnyt kaikenlaista menoa maailmalla.
Me ollaan kyllä oltu tosi hiiriä ja ehkä enempi just aina eletty niukkuudessa. Ei meillä ole taseessa veneitä, autoja tai hienoja toimistoja. Hulluin juttu mitä tulee mieleen on jostain 2017 vuodelta kun joku toi meidän juhliin heinäsirkkoja ruuaksi. Mun mielestä se oli ja vähän liikaa, eihän me nyt sellaiseen lähdetä. Mutta syötiin me ne sirkat, mitään ei heitetty pois.

Luulen, että pitkälti olisimme päätyneet aiempina vuosina samoihin ratkaisuihin nykytiedolla markkinastakin. Aina sinne 2022 vuoden kesään saakka me kasvettiin älyttömän kovaa vauhtia ja tuolloin oli ehdottomasti fiksuin päätös investoida tulos takaisin kasvuun. Se oli paras sijoitus mitä olen ollut tekemässä. Kukaan ei tietänyt että markkina jarruttaa kovasti vuoden 2022 lopussa ja 2023 aikana, joten ehkä omalta osaltani olisin jarruttanut kasvupanostuksia sitä silmällä pitäen jo hieman aiemmin ja lähtenyt nostamaan kannattavuutta. Niin luulen, että olisi toki toimineet kaikki muutkin alan yhtiöt.

Blackparta: ”Kuinka paljon kiinteitä kuluja ollaan saatu karsittua vuositasolla?”

Saara taisi vastata tähän tuossa Frans-Mikaelin haastattelukysymyksissä? Me ollaan saatu tehtyä ne säästötoimenpiteet jota silloin vuoden alussa kuvattiin ja ne näkyvät nyt sitten luvuissa Q2 eteenpäin aikalailla täysimääräisinä. Running rate on siis noussut jo selvästi.

Blackparta: ”Kuinka tiukalla kammalla kuluja on käyty? Onko vielä mahdollista karsia kiinteitä kuluja tarpeen vaatiessa vai onko kone viritetty tuon puolesta tappiin?”

On me kyllä karsittu kustannuksia jo paljon. Tällä hetkellähän olemme nyt tilanteessa jossa tuo kannattavuustaso on se mitä toivottiin saavutettavan 2024-2025 aikana. Taso on nyt jo hyvä ja ihanteellisesti se parantuisi kasvun kautta. Kysyt kuitenkin, että mistä säästöä hakisin jos tarve niin vaatisi ja tuohon ei ole ihan helppoa vastausta. Pörssiyhtiönä toimiminen vaatii tietynlaisen setupin. Näyttää siltä, että osa firmoista ovat päättäneet siirtyä privaattiyhtiöksi ja tuolla tavalla kustannuksia säästyy jopa miljoonan euron verran vuodessa. Me ollaan kuitenkin valittu 2022 listautua pörssiin, joten meille paras tie olisi kasvun tie.

Kiitos teille kysymyksistä ja terkkuja Helsingistä. Täällä on vielä kauniit kesäsäät, nauttikaa :-).

Yt. Harri

47 tykkäystä

@JHeiskanen kirjoitteli ennen osaria Wittedistä

(+LapWallista ja Nintendosta). :slight_smile:

Wittedin kohdalla odotukset on ehkä syytäkin pitää maltillisina, eikä vanhojen liikevaihdon kasvulukujen tuijottaminen ole kovin hedelmällistä. Olen keskustellut useiden IT-palvelualalla olevien ihmisten kanssa, eikä kukaan ole järin optimistinen alan lähitulevaisuuden kasvunäkymistä nyt, kun valtio on sulkenut rahaletkun. Apeita aikoja voi olla edessä vielä pitkään.

4 tykkäystä