Osakesijoittaminen

Wuhan Coronavirus (Osa 2)

Continuing the discussion from Wuhan Coronavirus (Osa 1) - #10520 by OldFeki.

Previous discussions:

Alkuperäinen aloitusviesti jäseneltä @N.K:

Tehdään Wuhanin Coronalle oma ketju, niin ei sotketa muita ketjuja, informaatio tulva tästä voi olla suurta. ( Ei jää tärkeitä asioita keltään spottaamatta, jos joku sellaista pistää jakoon )

Aston pistikin linkin live mappiin viruksen leviämisestä

Jotkin yhtiöt on jo kehittämässä lääkettä

Tämä tosin voi kiihdyttää viruksen leviämistä:

Omastamielestäni ei tämä niin vakava asia ainakaan vielä ole. Millä mallilla uskotte kiinassa olevan yleisen terveydenhuollon? Onko kaikilla varaa edes mennä sinne? Länsimaissa varmasti osataan paremmin hakeutua hoitoon tarpeen tullen, muutenkin lääkkeitä taitaa olla paremmin saatavilla.

Mitä mieltä te olette?

5 tykkäystä

On muuten hiton pahaenteisen kuuloista, että pitää perustaa “koronavirus Part 2” -ketju kun “Part 1” tulee täyteen… :smiley:

Toivottavasti @OldFeki jaksaa jatkaa raportointiaan vielä tämän Part 2senkin ajan :muscle:

28 tykkäystä

@OldFeki

Oliko toi eilinen Jyväskylä uutinen joku feikki vai eikö niitä tartuntoja ole vielä tilastoitu?

1 tykkäys

Rokotusten valmistaminen ja jakelu sakkaa, uusia yleisiä variantteja, kaksi buusterirokotettua saanut tartunnan, Jyväskylässä tyhjästä 150 tartuntaa…

Eiköhän tässä istuskella etätöissä vielä pitkälle vuoteen 2022 :smiley: Kaikki bensarahat stonkseihin.

1 tykkäys

Tulevat varmasti näkymään viiveellä. Eli tänään… huomenna…

Nyt ollaan vain muutaman päivän päässä 1-vuotissynttäreistä eli siitä päivästä, kun kirjoitin ensimmäisen päivittäisen viestin, joka muistuttaa jollain tapaa näiden aamurapskojen nykyistä muotoa. Ihmiset pitävät kirjoittelusta edelleeen – sen avulla jaksan toistaiseksi päivästä toiseen. :slight_smile:

78 tykkäystä

Helsingin Sanomissa oli eilen yhteenvetoa rokotteista:


image

Lähde: https://www.hs.fi/tiede/art-2000007764956.html

Lisäksi eilen KL uutisoi, että johnsson&johnsson toimittaa myös ensisijaisesti Yhdysvaltoihin rokotteita (Rokotevalmistaja Johnson & Johnsonilta lunta tupaan: Toimitukset Euroopassa alkaisivat vasta huhtikuussa – Sanofi lupaa EU:lle lisää Pfizerin rokoteannoksia | Kauppalehti)

Eiköhän tässä istuskella etätöissä vielä pitkälle vuoteen 2022 :smiley: Kaikki bensarahat stonkseihin.

Vähän samaa alan tässä pelkäämään. En taidakaan vielä lyödä all-in Finnairiin tai NoHooon. Toki kuolleisuutta saadaan varmasti alaspäin jo riskiryhmien rokotuksilla, mutta en jaksa uskoa, että maailmaa uskalletaan paljoa avata tämän vuodena aikana jos rokotepeitto on luokkaa 50-60% parhaimmillaankin. Kenellä riittää vaikka Ranskassa (jossa rokotevastaisuus on korkea) pokkaa todeta, että nyt avataan yhtyeiskunta, ja jos rokote ei kelvannut niin voi-voi.

3 tykkäystä

Samaa toivoo Masse-setä! :slight_smile:

Jää muuten ihmiskunnan historiaan tuo Fekin avaama ja päättämä Part 1: hieno kuvaus tästä maailmanhistorian ensimmäisestä pandemiasta, jota on alusta lähtien nettiketjussa itketty, naurettu, kauhisteltu, ylistetty, paneteltu, ihailtu, vihattu ja rakastettu.

Ja kun se on ikuistettu tuonne bittitaivaaseen, niin Wuhan Coronavirus (Part 1) taitaa myös olla se ainoa luotettava tietolähde, mistä 100v. kuluttua joku historioitsija kaivaa esille ainoat todelliset faktat koronaviruksesta ja sen vaelluksesta maapallolla armon vuonna 2020, YES!

Ja ihan pienenä yksityiskohtana tuossa valtavassa ketjussa on myös tarkka kuvaus erään Massela-nimisen tilanomistajan yksinäisestä, mutta niin urhoollisesta taistelusta koronapirua vastaan. Kyllä siinä historioitsija saa ihmetellä, mitä oli tuohon aikaan “Raid-purkit”, “sauvakävelymummot” ja “Luger vm. 1941” :slight_smile:

Ja vaikka on ihan kauheaa, että nyt (28.1.2021) korona-virus se vaan jatkaa voittokulkuaan ja siksi tarvitaan uusi ketju Part 2 tätä kauheutta todistamaan, niin ihan pienenä henkilökohtaisena heikkoutenaan Masse-setä joutuu tunnustamaan, että Part 2 -ketju tulee olemaan vanhalle sedälle kovin rakas ja tärkeä syy jatkaa tätä maallista vaellusta massen ja ehkä Masse-kissankin (20v) kera. Kiitos foorumille jo etukäteen :pray: :pray:

Masse-setä, FA, pelottaa se päivä, jolloin koronaa eikä Fekin aamurapsaa enää ole :fearful: :fearful:

28 tykkäystä

Kiitoksia paljon, että olet jaksanut kirjoitella näitä raporttejasi. Olet hyvin koostanut merkittävät tapahtumat. Jopa niin hyvin että muita uutisia ei ole välttämätöntä seurata edes. Alkaa melkein jo oma medialukutaito koronan osalta hiipua kun ei tarvitse nähdä sun aamukatsauksen lukemista suurempaa vaivaa asioiden selvittämiseksi. …joku salaliittoteoreetikko olisi varmasti mielissään asemastasi. Sinähän voisit ihan hyvin heittää väliin vähän “omia faktoja”, ja aika moneen uppoaisi kuin häkä :sweat_smile:

Mutta jos kumminkin jossain vaiheessa alkaa tökkiä, niin täällä vastaanottavalla puolella varmasti ymmärretään mikäli joku aamu päivitystäsi ei ilmestykään. Ja ainahan voi tarvittaessa kirjoitella esim. vain joka toinen päivä, tai jonkunlainen viikkoyhteenveto…

Haluan tällä viestilläni jälleen imaista tukeni mutta samalla antaa (omalta osaltani) “vapauden” keventää urakkaa jos joskus siltä tuntuisi.

Lopeta jos joskus tökkii mutta toivottavasti jatkaisit silloinkin edes satunnaisesti.

15 tykkäystä

Jyväskylässä kaiken lisäksi ajanvarausjärjestelmä kaatunut eikä testiin pääse tällä hetkellä. En tiedä koskeeko koko maata vai ainoastaan Jyväskylässä ongelmat?

En ole sijoittaja, enkä seuraa Inderesin muita keskustelupalstoja, mutta tänään oli pakko luoda käyttäjätunnus. Tämä vain ihan sen takia, että pääsen kiittämään käyttäjää @OldFeki näistä kertakaikkisen mahtavista ja kattavista aamuraporteista.

Jotenkin sattumalta viime vuoden helmikuun loppupuolella päädyin googlailun kautta tälle foorumille ja tähän keskusteluun ja olen siitä asti joka aamu käynyt täällä tsekkaamassa aamukatsauksen. Ylipäätään tämä keskustelu on ollut itselleni todella tärkeä, ehkä jopa tärkein, yksittäinen tietolähde tänä corona-aikana.

Toivottavasti keskustelu jatkuu yhtä mielenkiintoisena koko tämän pandemian loppuun asti ja @OldFeki jaksaa jatkaa huipputyötään. Isot kiitokset!

47 tykkäystä

Ihmettelen miten nuo rokotteiden annot priorisoidaan täällä. Elävä esimerkki Oulusta, jossa keskussairaalassa ja vanhainkodeissa on rokotettu osa porukkaa, mutta esimerkiksi kotihoidossa ja turvapalvelussa, jotka kiertelevät vanhusten tykönä, rokotus saattaa kuuleman mukaan venyä alustavasti huhtikuulle

Hiiidasta. Kuvittelisin heidän olevan prioriteettilistalla suht kärjessä

3 tykkäystä

Mitenkäs se nyt niin?

10 tykkäystä

Novavaxin tulos 89,3 %:

9 tykkäystä

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 102,04M / 2,2M

Uusien tartuntojen(+601 212) määrä pysyi eilen lähes edellispäivän tasolla kuolemantapausten
(+16 388) kääntyessä pieneen laskuun. Tartuntalistan kärjessä ei tehty ennätyksiä. USA:ssa(+162 574) tartuntamäärät pysyvät tasaisina, mutta päivittäisiä kuolemantapauksia(+3 908) on edelleen huomattavan paljon. Myös Euroopassa(+206 096) epidemiatilanne on tasainen. Kuolemantapaukset
(+5 762) kääntyivät edellispäivästä pieneen laskuun. Maanosan päiväkohtaisen tartuntatilaston kärjessä jatkaa Espanja(+34 899). Tilaston toisena on Iso-Britannia(+28 680).

USA:ssa uusien Covid-19 -tartuntojen trendi jatkaa laskussa. Tällä viikolla on raportoitu 16% vähemmän tartuntoja kuin viime viikolla. Tiedot perustuvat Valkoisen talon Covid-tiimin päivittäin julkaisemaan raporttiin. Raportissa todettiin, että kaksi kolmasosaa piirikunnista ilmoitti tartuntamäärien vähentyneen viimeisen seitsemän päivän aikana. Kolmasosa piirikunnista kertoi myös kuolemantapausten vähentyneen. Yli 1900 piirikuntaa, joissa asuu 95% USA:n väestöstä, luokitellaan edelleen kriisipesäkkeiksi tai alueiksi, joilla on edelleen korkea tartuntojen määrä ja vaara terveydenhuollon resurssien loppumisesta. Yli puolet amerikkalaisista asuu piirikunnissa, joissa positiivisten testien osuus kaikista testeistä on 10% tai enemmän.

USA:ssa uutisiin on päätynyt varsin tuttu otus – lupauksensa pettänyt poliitiikko. Kävi nimittäin ilmi, että Los Angelesin pormestari Eric Garcetti oli kaikessa hiljaisuudessa ottanut Covid-rokotuksen vieraillessaan Dodger Stadium:lla, mikä on koko USA:n suurin rokotuskeskus. Pormestarin puolustukseksi voi kuitenkin todeta, että hän työskenteli stadionilla viidettä päivää vapaaehtoisena ja terveysviranomaiset suosittelivat hänelle rokotteen ottamista. Epäilyksiä suhmuroinnista aiheutti lähinnä se, että Garcetti ei kertonut saaneensa rokotuksen rokotuspäivänä, 21. tammikuuta, pitämässään tiedotustilaisuudessa. Tällä hetkellä Los Angelesissa rokotteeseen ovat oikeutettuja yli 65-vuotiaat sekä terveydenhuollon ja hoivakotien työntekijät. 49-vuotias pormestari vakuutteli vielä viime kuussa, että “ei aio etuilla jonossa, vaikka tuskin malttaa odottaa rokotteen saamista”. Ei sitten malttanut ja etuili kuitenkin.

Etelä-Karolinan osavaltio kertoi eilen USA:n ensimmäisistä Etelä-Afrikasta löydetyn virusvariantin tartunnoista. Osavaltion terveysviranomaisten mukaan kahden löydetyn tapauksen välillä ei ole yhteistä matkustus- tai muuta yhteyttä. B.1.351 -variantti on herättänyt huolta sen voimakkaan leviämiskyvyn ja nykyrokotteiden immuunivasteita väistelevien ominaisuuksien takia. Eilen, vielä lupaa vailla olevan, rokotteensa testituloksista kertonut lääkeyhtiö Novavax ilmoitti, että sen rokotetta pitää räätälöidä Etelä-Afrikan variantille. Etelä-Afrikassa suoritetuissa toisen vaiheen testeissä saavutettiin 60%:n tehokkuus. HIV-positiivisten testitulokset osoittivat, alle hyväksytyn rajan tippunutta, 49%:n tehokkuutta. Muutoin Novavaxin rokotteen Isossa-Britanniassa suoritettujen kolmannen vaiheen testien 89,3%:n kokonaistehokkuus oli hyvä.

image

Euroopan alueesta vastaava, maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja, Hans Kluge, sanoi, että 30:ssä maassa “on nähty huomattava tartuntamäärien lasku 14 päivän kumulatiivisissa tapauksissa”, mutta tartuntamäärät pysyvät “erittäin korkeina”. Rokotetoimitusten viivästymiset hidastavat kuitenkin koko Euroopan toipumista. Saksan(+14 883) terveysministeri Jens Spahn varoitti, että Saksa kärsii rokotepulasta seuraavan 10 viikon ajan. Samaan aikaan Saksan rokotekomissio, STIKO, suositteli AstraZenecan rokotteen käyttöä ainoastaan 64-vuotiaille ja sitä nuoremmille viitaten puutteelliseen dataan koskien rokotteen tehoa vanhemmilla ihmisillä. Myös Ranska(+23 770) kertoi rokotteiden odotettua pienemmästä toimitusmäärästä. Tällä kertaa kyse oli Modernan rokotteesta, jota sitäkin odotetaan helmikuun aikana 25% vähemmän, kuin alunperin ilmoitettiin. Asiasta kertoi Ranskan terveysministeriö tiedotteessaan.

Belgian(+3 020) terveysviranomaiset tekivät keskiviikkona, Euroopan komission pyynnöstä, tarkastuksen AstraZenecan Belgian tuotantolaitokseen “varmistaakseen, että toimitusviivästykset johtuvat laitoksen tuotanto-ongelmista”. Asiasta kertoi Belgian terveysministerin tiedottaja, France Dammel. Tarkastus liittyy edelleen jatkuvaan kiistaan AstraZenecan ilmoituksesta, jonka mukaan se toimittaa EU:lle alkuvaiheessa 60% luvattua vähemmän rokoteannoksia. “Belgialaiset asiantuntijat tarkastelevat aineistoa yhdessä Alankomaalaisten, Italialaisten ja Espanjalaisten asiantuntijoiden kanssa.”, Dammel sanoi ja lisäsi, että asiasta julkaistaan raportti lähipäivinä.

Kiinassa(+52) tutkimuksensa aloittaneet WHO:n tutkijat tapaavat tänään paikallisia tiedemiehiä. Tutkijatiimi suunnittelee vierailevansa sairaaloissa, laboratorioissa ja markkinapaikoilla. Kenttätutkimukseen kuuluvat Wuhanin virologinen instituutti, “ne” kuuluisat Huananin fisumarkkinat ja Wuhanin tartuntatautikeskuksen laboratorio. WHO kertoi, että se aikoo tavata vierailunsa aikana myös epidemian ensimmäisenä kohdannutta ensihoitohenkilökuntaa sekä tautiin ensimmäisenä sairastuneita. “Kaikki olettamat ovat pöydällä, kun tiimi tekee tiedettä noudattavaa työtään”, WHO sanoi ja lisäsi, että “heidän pitää saada kaikki tuki tutkimukselleen ja pääsy kaikkeen tarvitsemaansa dataan”.

Ruotsissa todettiin eilen 4 085 uutta Covid-19 -tartuntaa. Kuolemantapauksia oli 95. Maan kärkiepidemiologi Anders Tegnell vastasi eilen kansalaisten kiperiin kysymyksiin maan yleisradio SVT:n järjestämässä “Corona special” -ohjelmassa. Pizzalta kuulostavan ohjelman jälkeen ruotsalaisten huolet todennäköisesti helpottivat, sillä Tegnellin mukaan Ruotsissa on hyvät mahdollisuudet siihen, että ensi kesänä voi viettää yli 70:n hengen häätilaisuuksia ja “kolmas sekä neljäs” aalto voidaan rajoituksia ja suosituksia noudattaen välttää. Naapurimaa Tanskan(+668) pääministeri Mette Frederiksen kertoi eilen tiukkojen koronavirusrajoitusten jatkumisesta helmikuun loppuun asti. “Emme voi pysäyttää viruksen leviämistä, mutta voimme hidastaa sitä.”, Frederiksen sanoi. Suomessa todettin eilen 423 uutta virustartuntaa. Tartuntoja todettiin hyvin laajasti, ainakin 84:ssä kunnassa. Kuntatilaston tartuntakärjessä olivat eilen Helsinki(+69), Tampere(+49) ja Vantaa(+41).

Johns Hopkins, Worldometers , Reuters1 , COVID tracker, TheBaselab , WHO1 , WHO2 , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta, FHM kartta (Ruotsi), Bloomberg , rt.live (USA state tracking) , EndCoronavirus , CoronaVirusIndex(yonzzu), Koronabotti (Twitter), Rokotustilanne maailmalla, Rokotustilanne (THL)

66 tykkäystä

Pohdin tänään aamukahvin kanssa hieman sitä, miten ja milloin koronarajoituksiin saadaan helpotuksia. Samoin ajattelin hieman sitä, millainen ennakkocase tästä tulee tulevaisuuteen.

Rokotukset kohdennetaan nyt aluksi varsin ymmärrettävästi sille osalle ihmisiä, joiden vakavan sairauden riski on suurin. Toisaalta tartuntojen leviäminen on suurinta nimenomaan niissä ryhmissä, jotka rokotetaan viimeisenä. Tämä johtaa siihen, että tartuntojen määrään ja muuntoviruksiin keskittyvä seuranta ei oikeuta rajoitusten purkua kovinkaan aikaisin. Tai rajotuksia voidaan purkaa alkuun ehkä hoivakodeissa ja SOTE-työssä, joka ei taas talouteen juurikaan heijastu. Toisaalta sairaanhoitojaksojen ja kuolleisuuden pitäisi toki laskea aiemmin, mutta tämä muuntoviruksen leviämisen (ja edelleen muuntautumisen) estämisstrategia voi tarkoittaa jatkuvia rajoituksia vaikka sairaalajaksojen määrä laskisi jos tartuntojen määrä ei laske.

Ajatusleikkinä on mielenkiintoista pohtia, että JOS rokote estäisi edelleentartuttamisen, niin kuinka paljon nopeammin saataisiin tartuntamäärät laskuun rokottamalla sitä eniten levittävää ikäluokkaa / maantieteellistä aluetta. Nythän tuosta edellentartuttamisesta ei kait ole vielä virallista tutkimusdataa eikä tämä strategia ole voinut ollakaan mietinnässä.

Eri maiden rokoteajat myös vaihtelevat paljon, joten matkustamisen avaamista en ihmeemmin odottele tänä vuonna ollenkaan. Jos Suomesta (Euroopasta) saadaan loppukesään rokotettua lähinnä (pessimistinen skenaario) iäkkäät ja riskiryhmät ja kaakkois-Aasian lomakohteissa ei rokotteita ole juuri vielä nähtykään (kun Eurooppa ja US hamstrasi ne), niin ei siinä Aurinkomatkojen vielä tarvitse lentoja viritellä.

Toinen asia, jota jäin miettimään, on tulevaisuuden pandemiat tai vaikka vaan ärhäkämmät influenssakaudet. Onko kynnystä erilaisten rajoitusten käyttöönottoon nyt pysyvästi laskettu, kun seuraava ärhäkkä influenssavirus täyttää terveyskeskusten vuodeosastoja? En pidä tätä todennäköisenä, mutta silti yhtenä skenaariona, joka voi tulevaisuudessa olla meidän riesana. Tai muutetaanko esimerkiksi ravintoloiden paikkamäärälaskelmia pysyvästi?

8 tykkäystä

Johnson et Johnsonin rokote samaa tasoa AstraZenecan kanssa eli 72 % ja 66 % laajemalla skaalalla. Täähän on siitä erityinen rokote, että se tarvii vain yhden annoksen.

3 tykkäystä

17:30 kertoo EMA hyväksytäänkö AstraZenecan rokote EU-alueella. Ylellä suora lähetys silloin. Ilmeisesti oletus on, että hyväksytään:

E:
Rokote on hyväksytty, mutta vielä väännetään noista toimitusongelmista.

2 tykkäystä

Tämän perusteella hyväksytty jo.
Edit: Lisätietoa tuossa suorassa lähetyksessä tulossa

3 tykkäystä

Eu:ssakin herätty toimimaan:

E: Jotenkin huonosti linkattu, kun ei näy edes tiivistelmää.

Rokotteiden vientiä rajoitetaan

1 tykkäys

En malta kyllä odottaa sitä että milloin saa itse ottaa piikkiä lapaan. Nimimerkillä viidesti imassut nyt sen koronapuikon klyyvariin, kun skidit nuohoaa mukaansa jokaisen pöpön minkä varhaiskasvatuksesta löytää :woman_shrugging: Sitä vaan ihmettelen että miten hemmetissä ei ole vielä korona osunut vaan kaikki ollut tavan nuhia ja köhiä. *Koputtaa puuta

5 tykkäystä