Wuhan Coronavirus (Osa 2)

Tänään aukesi Helsingissä ajanvaraus 40-44 vuotiaille. Varasin oman aikani kymmenen tienoilla ja aikoja oli hyvin tarjolla jo viikon päähän.

6 tykkäystä

Brittitutkimuksissa kahden annoksen taktiikalla selviää hyvin myös Intian varianttia vastaan. Pfizerin teho lähellä maksimia eli 93 % ja AstraZenecalla odotetusti paljon heikompi teho eli 60 %

17 tykkäystä

Nyt kun on menty jo pitkälti toista vuotta pandemian kanssa voi kai todeta, että mitään ei ainakaan voi sulkea pois. Kiinan ollessa kyseessä yhteensattumiin on hyvin vaikea uskoa, mutta eipä tälläisen perusteella voi oikein “totuuksiakaan” vielä julistaa.

Alkuperäinen juttu >

13 tykkäystä

Muutama ajatus oheisesta uutisesta:

  • Missään ei kerrota, kuinka moni tartunnan saaneista oli jo valmiiksi sairaalassa ja ovatko (rokotteen saaneilla) oireet itsessään sellaiset että tarvitsee NIIHIN sairaalahoitoa
  • Kahdesti rokotetuista tartunnan saaneista ei kerrota muutakuin “osalla vakaviakin” oireita. Ovatko nämä oireet sairaalahoitoa vaativia?
  • Kahdesti rokotetuttujen tartunnan saaneiden osuus 10 % eli rokotteen teho 90 prosenttia. Vastaa tutkimustuloksia. Mikään rokote tuskin estää taudin loputtomasti 100-prosenttisesti.

Näin maallikosta tuntuu, että monesti ainakin uutisoinnissa unohtuu se, että rokotteiden ainoa lopullinen tarkoitushan olisi vain pitää ihmiset pois sairaaloista. Näissä keskitytään minun mielestä liikaa itse tartuntoihin. Tiedostan kyllä, että oireellisten tartuntojen vähentäminen vähentää myös tartuttavuutta, mutta luulisi tämänkin merkityksen vähenevän sitten kun kaikki sairaalahoidon riskiryhmät rokotettu.

7 tykkäystä

Eräänlaista rokotemarkkinointia tässäkin.

5 tykkäystä

Kaksi uutta tutkimusta immuniteetin kestosta koronavirukselle. Niiden mukaan immuniteetti kestää ainakin vuoden ja mahdollisesti koko eliniän.

Covid-taudin sairastaneet ja myöhemmin rokotetut eivät tutkimusten mukaan tarvitse tehosterokotuksia. Rokotetut, jotka eivät ole sairastaneet tautia, tarvitsevat mahdollisesti tehosterokotuksen.

Alla linkki Nature-julkaisussa maanantaina julkaistuun tutkimukseen, jonka mukaan elimistö muistaa luuytimen B-solujen avulla viruksen ja voi tarvittaessa vapauttaa vasta-aineita sen nitistämiseksi. B-solut “kypsyvät” ja vahvistuvat ainakin 12 kuukautta tartunnan jälkeen.

image

Viruksen alkuperä puhuttaa edelleen. Presidentti Biden määräsi eilen 90 päivän jatkoajan tehostetuille tutkimuksille koskien koronaviruksen alkuperää (ja erityisesti Wuhan-labran roolia sen synnyssä).

35 tykkäystä

Tutkimustulos: Rokotteiden alueellisella kohdistamisella voidaan välttää tuhansia tartutatapauksia ja satoja sairaalahoitojaksoja.

4 tykkäystä

1 tykkäys

Ja heikosti menee, jos sen tekee liian yksioikoisesti. Hyvä vertaus metsäpaloon: vaikka enemmän huomiota on kiinnitettävä pahimpaan paloon, ei voi antaa kytevien alueiden roihahtaa.

Metsäpalovertauksessa on myös pari ongelmakohtaa. Ei voida ajatella, että pelastetaan tärkeimmät alueet ja antaa takametsien palaa, jos on palaakseen. Samoin metsäpaloa rajoittavissa suojelupoltoissa on tiettyjä eettisiä ongelmia. :roll_eyes:

Tuntuu hieman, että välillä halutaan unohtaa, että rajoitustoimet on palokunta, rokotukset sitä, mitä sotessa tarvittaisiin enemmän: ennaltaehkäisyä.

2 tykkäystä

Espoo päivittänyt arviotaan eilen ja 1982-1986 syntyneiden rokotukset arvioivat alkavankin 7.6. sijaan jo nyt tulevana maanantaina 31.5. Ei sinänsä yllätys kun Suomen väkiluvussa on juuri tuo edellinen 40-45 -vuotiaiden ryhmä pienessä kuopassa:

4 tykkäystä

Näyttää siltä että nykyinen rokotetahti on aika hyvä, varsinkin verrattuna alkuvuoden takelteluun. Lahden seudulla ollaan kyllä hiukan ongelmissa (ilmeisesti) Intia-variantin kanssa ja sitä ovat seuranneet sulkutoimet alueella. Pohjanmaan viruskeissiä ei taasen ole niinkään uutisoitu. Peukut edelleen pystyssä mutta tilannetta voisi nyt sanoa jo hiukan positiiviseksi :slightly_smiling_face::+1:

Ano Turtiainen toteaa Koronasta edelleen ‘pelkkä flussa’ ja tuomitsee rokotteet, koska niistä aiheutuu syöpää, sairastelua ja kuolemaa sekä terveydenhuollon kuormitusta. Ano onkin varteenotettava asiantuntija lääketieteessä koska hänellä on voimailukisa-ajoiltaan laajaa kokemusta erilaisista “lisäravinteista” ja rohdoista ihan kilpailukieltoon asti.

Vakavasti sanoen toki rokotteista pieni riski on olemassa mutta henk. koht. olen riskin ottanut koska kokonaisuudessaan hyödyt voittavat tässä keississä haitat.
Pfizeria-rokotteen otin, koska omistan yhtiötä. :stuck_out_tongue:

11 tykkäystä

Mä oon henkilökohtasesti jo pidemmän aikaa ihmetelly sitä, että minkä takia noita rokotteita edelleenkin “pantataan” ainakin THL:n tiedoista laskettuna ainakin >200 000 annosta, eikä rokotustahdilla kurota eroa kiinni varastoon? Esim. nykyisen tiedon mukaan rokotenannoksia (sekä 1. että 2. annos) on annettu n. 2,864 miljoonaa annosta, samaan aikaan kun jo maanantaina (24.5.) maahan oli saapunut n. 3,095 miljoonaa annosta rokotteita, ja tämän viikon aikana pitäisi saapua/olla saapunut jo 240k annosta lisää. Onko noi rokotetoimituksien määrät muka noin epävarmalla pohjalla, vai onko tässä jotain muuta mitä mä en ymmärrä?

Todettakoon, että THL:n kontio on todennut Suomen maksimikapasiteetin rokotuksien suhteen olevan 550-600k annosta viikossa kun nykyinen tahti on alle 400k annosta kahdessa viikossa, eli kapasiteetin puutteesta tämän ei pitäisi olla kiinni.

Summa summarum: mun mielestä ainakin näin maallikkona tää tahti itteasiassa on huono, tai vaihtoehtoisesti kommunikaatio on taas pielessä, kun syytä näin heikkoon rokotustahtiin vs. maksimikapasiteetti ei kerrota, ja ei edes valoteta miksi suurta määrää rokoteannoksia “pantataan”.

5 tykkäystä

Kun muistellaan, miten näitä säilytetään ja kuljetetaan, ei voida olettaa, että olisivat päivässä maahan saapumisesta käsivarressa. Joskus THL:ltä vastattiinkin tähän viivekysymykseen, ja se liittyi siihen, että logistiikkajärjestelyissä menee aikansa ja varmuutta ei aina ole päivästä eikä erän koostakaan ennen kuin aika lähellä toimitusta. Lisäksi tilastossa saattaa näkyä juuri maahan saapunut erä, mikä selittää “marginaalia”. Kuten olemme oppineet, nämä toimitukset ovat olleet arvaamattomampia kuin perustilanteessa. Viikon viive lienee sujuvuuden ja varmuuden kannalta perusteltu, tautitilannetta ei pahasti riskeeraa. Melkoinen puserrus olisi alkaa perua sovittuja rokotusaikoja, työvuoroja jne, puhumattakaan, että aikojen siirtely laukaisisi dominoefektin aiirtotatpeelle.

6 tykkäystä

Juurikin näit. Suomi on rokotuslistoilla häkellyttävän korkealla: Pohjoismaissa toinen, Euroopassa kuudes ja maailmassa sijalla 14. Lähde:

Suomi on pärjännyt paremmin kuin esim. jonossa isolla rahalla etuilleet Saksa ja Tanska.

Suuri etu luonnollisesti on ollut, että toisen rokotteen antamisaikaa viivästytettiin. Siis Suomi osasi hätätilanteessa tehdä päätöksiä, jotka muilla viipyvät samalla tavalla kuin logististen ketjujen virittäminen, siis heillä. Ei meillä.

5 tykkäystä

Rokotusnopeudessa ollaan käsittääkseni Euroopassa paremmasta päästä. Luultavasti myös koko kehittyneeseen maailmaan verrattuna. Kuinka paljon paremmin voi käytännössä mennä?
Reunahuomatuksena on että Suomessa koronarokotteiden melko pitkä väli on 11-12 viikkoa. Briteissä sama. Euroopassa taitaa muuten hiukan vaihdella. Jenkeissä taas ymmärtääkseni alkuperäisen suosituksen mukainen 3 vkoa (tai lähelle). Tähän tietoon saattaa olla että tuo rokotusajan pidennys oli hyvä päätös(?)

EDIT: Ja Juurikki kerkisi pelimiehenä ensin.

5 tykkäystä

Ehkä kysymyksen voisi myös asetella näin: nyt kun rokotteita selkeästi on tullut hyvin tasaisesti vähintään tuota 240k per. viikko tahtia, niin miksei kahden viikon rokotustahtia voitaisi viedä edes tuohon 240k tasolle per. viikko (tällöinkin olisi reilusti alle puolet maksimikapasiteetista käytössä)? Kuitenkin varovaisillakin laskelmilla rokotteita on ns. “putkessa ja varastossa” about 250k jo “ylimääräisinä”, eli pelkästään tuleviin toimituksiin ei joutuisi luottamaan, vaan varastostakin logistiikan hoitumisen kautta olisi jo “valmiudessa” rokotteita annettavaksi.

Jos Mia Kontio on kommunikoinut kapasiteetin sallivan melkein 600k tahdin per. viikko, niin kyllähän automaattisesti ainakin minä ankkuroidun osiksi tuohon lukuun, kun arvioin mihin ns. parhaimmillaan voitaisiin pystyä. Toisaalta kun verrataan suhteellisesti muuhun Eurooppaan, niin se on ihan validi vertailu kyllä, mutta mä jopa kyseenalaistaisin, että onko kyse Euroopan rokotustahdin yleisestä heikosta suorituksesta, eikä niinkään siitä, että Suomen rokotustahti olisi oikeasti hyvä. Toki hyvä huomata, että Suomen rokotustahti riippuu myös rokotteiden toimituksesta, ja se nähdäkseni on tässä koko ketjussa suurin ongelma (rokotteita tulee niin vähän vrt. rokotuskapasiteettiin).

4 tykkäystä

Rokotusten raportoinnissa on ollut myös häikkää. Toisin sanoen kaikki annetut rokotukset ei näy luvuissa. Hesarissa (viikko sitten ?) oli juttu, missä olivat soitelleet tilaston perusteella huonoimmin rokottaineisiin kuntiin. Kaikissa vastaus oli, että oikeasti kattavuus oli moninkertainen, mutta paikallinen atk ja THL:n atk eivät syystä tai toisesta tykänneet toisistaan.

Ei tuo välttämättä kaikkea selitä, mutta myös noiden rokotusten kirjaamisessa on viivettä. Esim sen OmaKannasta saatavan todistuksen osalta kerrotaan, että kannattaa odottaa 5 päivää rokotuksen jälkeen ennenkuin kannattaa ihmetellä missä se tieto viipyy. En siis usko, että kulutuslukema on niin reaaliaikainen, kun moni uskoo.

8 tykkäystä

Tämä! Juuri tästä he aikanaan puhuivat, noiden muiden lisäksi. Vanha pää täällä ei vain muistanut enää, ennen kuin näki :star_struck:

4 tykkäystä

Onkohan tuossa Suomen määrässä mukana varautuminen siihen kolmanteen annokseen? Eli jos kahdella annoksella olisi riittänyt nykyinen toimitustahti vs. rokotustahti, niin kolmen annoksen taktiikalla haluavat varautua, että kaikille rokotetuille löytyy myös se kolmas aikataulun mukaisesti?

Näyttäisi kolmas rokotuskierros alkavan syksyn tienoilla. Eli jos ei ennen sitä ehditä rokottaa kaikkia sen 2 kpl verran, niin voisiko tulla uupeloa syksyn kolmansien rokotusten osalta jos rokotetaan liian paljon “etukenossa”.

2 tykkäystä

Suomella on tällä hetkellä 230k annosta varastossa - ja viikon loppuessa n. 100-130k. Ei tollaisella määrällä nyt mitään kolmansia annoksia anneta :smiley:

Koronabotin Twitterissä on hyvä kumulatiivinen seuranta saaduista ja käytetyistä rokotteista. Tahti on ihan hyvä.

3 tykkäystä