Wuhan Coronavirus (Osa 2)

Delta se on tuntunut jääneen päävariantiksi, ja sopivasti Pfizerin 3. annos on tarjonnut 3-faasin testeissä 95,6 % tehon sitä vastaan. Tuosta ei suoraan selkene, mutta vaikuttaa että se buusteri on täsmälleen samaa ainetta kuin ekat 2 kpl:

Henk.koht. ei nyt suurta merkitystä tarviiko siihen sitten kaikille kolmannen rokotteen (tai 5). Ei nyt hirveä vaiva ottaa sitä ja ilmainen vieläpä. Ottaahan iso osa suomalaisia myös vuosittaisen influenssarokotuksen, eikä ihmettele miksei yksi riitä :wink:

10 tykkäystä

Onko tää osa valistunut arvaus, vai oletko löytänyt jostain dataa sairaalahoidossa olevista ikäryhmittäin ja eroteltuna rokotettuihin ja rokottamattomiin? Olen nimittäin itse yrittänyt penkoa tätä, mutta tähän asti olen löytänyt vain tilastoja, joissa on näistä näkökulmista vain toinen (joko sairaalassa olevat ikäryhmittäin, tai sitten jaoteltuna rokotettuihin ja rokottamattomiin).

1 tykkäys

En tilastoja ole nähnyt, mutta lääkärien kommentteja kylläkin.

– Kaikki heistä olivat joko riskiryhmiin kuuluvia ja/tai ikääntyneitä, joilla rokotteen suoja on perustervettä työikäistä valitettavasti heikompi

2 tykkäystä

THL kertoo, että koronainfektiota on kahdenlaista, joista rokotetut saavat sen lievemmän (limakalvoinfektio):

2 tykkäystä
1 tykkäys

Ei vielä ihan koko maa, mutta isoja alueita on jo virusvapaina. Näyttää virusvapaa pinta-ala kasvavan, mutta kokonaisuudessaan virustapaukset lisääntyvän.

Nyt vaan kaikki rokottamattomat harmaille alueille, niin saadaan homma hallintaan. Tasoittuvat luvutkin samalla. :wink:

3 tykkäystä

Hyvä artikkeli, jossa asiantuntija kertoo viimeisimmän tiedon objektiivisesti.

Itse hankin molemmat rokotepiikit käytännössä niin nopeasti kuin mahdollista ja toivon Suomeen ja maailmalle mahdollisimman suurta rokotekattavuutta mahdollisimman nopeasti. Olen suhtautunut kaikkiin rokoteskeptikkoihin, rokotteista kieltäytyjiin jne itsensä ja muut vaarantavina hölmöinä.

Valitettavasti mitä enemmän tulee dataa, sitä vaikeammalta näyttää koronasta eroon pääsy ja sitä epätodennäköisemmältä vaikuttaa, että rokottamattomat saataisiin järkipuheella ottamaan rokotteet.

“Tulosten mukaan yli 12 viikon annosvälillä rokote on suojannut 90 prosenttisesti vakavaa tautia vastaan jopa kahdeksan kuukautta. Kuinka pitkään tämän yli suojataso tulee säilymään niin hyvänä, sitä emme vielä tiedä.”

“Meillä on kolme syytä ottaa koronarokote: rokote suojaa sinua koronan vakavalta taudilta ja ottamasi rokote suojaa lähipiirissäsi olevia riskiryhmäläisiä. Tiedämme, että rokotettu välittää virusta eteenpäin vähemmän aikaa kuin täysin rokottamaton. Kolmas syy on, että rokotettuna autetaan turvaamaan sitä, että koronaa sairastavat eivät vie sairaalahoitopaikkoja muilta vakavia tauteja sairastavilta.”

"Jos ihmiset ovat ajatelleet, että me pääsisimme eroon tästä viruksesta rokottamalla, niin se ei valitettavasti pidä paikkansa. "

“Kun saamme lisää tietoa, kauanko kolmannen annoksen suoja kestää, mietimme seuraavaksi tarvitaanko neljänsiä annoksia tai mahdollisesti viidensiä annoksia ja koska niitä tarvitaan ja kuka niitä tarvitsee. Paljon on vielä avoimia kysymyksiä.”

Näin matemaattisesti ja loogisesti ajattelevana ihmisenä: rokote suojaa minua ja muita → se kannattaa ottaa, koska haitat ovat minimaaliset.

Alan kuitenkin valitettavasti ymmärtämään myös kriitikoiden ajatuksia paremmin:

  • rokotteen piti suojata koronalta ← no rokotetutkin voivat saada koronan ja joutua sairaalaan
  • toisen annoksen piti varsinkin suojata koronalta ← no silti voi saada koronan ja joutua sairaalaan
  • toisen annoksen piti antaa hyvä suoja ← suoja laskee ajan kanssa ja ilmeisesti kohtuullisen nopeasti. Vieläkään kukaan ei tiedä kovin hyvin kuinka nopeasti ja alas suoja laskee
  • toisen annoksen piti anta todella hyvä suoja ← nyt puhutaan jo viidensistä rokoteannoksista / henki
  • toisten annosten ja 80 % rokotekattavuuden piti lopettaa pandemia ja poistaa rajoitukset ← nyt myönnetään, että rokottaminen ei lopeta pandemiaa. Ilmeisesti kukaan ei tiedä miten koronan kierto saataisiin loppumaan ja jäljellä on varmaan sitten joskus koronan kanssa eläminen ja säännölliset koronapiikit niille, jotka sen haluavat ottaa.
12 tykkäystä

Markkinoitiin puolivillaista betapurkkaa maailman pelastavana rokotteena. Käytännössä todellisuus on vähän toinen. Luottamusta joko on tai ei ole ja tässä sitä on rapautettu useammalla ns. omalla maalilla. Odotan itse seuraavana sivuosumana jotain isompaa skandaalia liittyen haittavaikutuksiin joita tällä hetkellä vähätellään (nähtäväksi jää tässäkin mikä on se totuus, kun mihinkään ei oikein voi luottaa).

Eihän tämän näin pitänyt mennä.

No, jos tuo kehuttu ihmepilleri (jompi kumpi niistä) valmistuu ja toimii kuten tällä hetkellä markkinoidaan, ehkä se viimein olisi se ratkaisu. Voitaisin unohtaa kenties loputon rokottaminen ja tablettia kouraan jos osuu pöpö kohdalle ja elämä jatkuu. Toisaalta skeptikko takaraivossa sanoo että näinköhän tämänkin tuotteen markkinointi on vähän taivutellut tosiasioita ja lupailee liikoja.

8 tykkäystä

Kirjoitat ikäänkuin rokote tässä olisi se ongelma. Rokote toimii, kuten on luvattu ja nyt käytössä olevien rokotteiden sivuvaikutukset ovat olleet erittäin pienet mihin tahansa lääkkeeseen verrattuna.

Ongelma on ihmisissä, jotka ylläpitävät epäluottamuksen ilmapiiriä vaillinaisiin tai täysin virheellisin väitteisiin nojaten ja johon yllättävän monen on helppo samaistua.

Omasta mielestäni Euroopassa kiristyvä ilmapiiri rokottamattomia kohtaan on hyvä asia. Pieni ihmisryhmä aiheuttaa tällä hetkellä isoa kaaosta kaikkien muiden kustannuksella.

33 tykkäystä

Rokote ei toimi kuten on luvattu. Eri asia sitten olisiko kenenkään pitänyt kuunnella kun asiasta vähän tietävät lupailivat asioita, mutta en lähde tappelemaan enempää.

Ja siis vielä selvyydeksi; Kyllä, rokote auttaa vs. tilanne ennen rokotteita, mutta jos siitä huolimatta taas leivotaan uusia rajoituksia ja muita häröpalloja samalla kun viritellään tyyliin puolivuosittain tulevia boostereita kaikille ja ongelma ei poistu, niin pakko nostaa kissa pöydälle että tämä ei mennyt niinkuin rokotteita markkinoineet tahot - pääasiassa media ja valtiojohto - antoivat ymmärtää. Ja sen sijaan että tosiasiat tunnustetaan ja etsitään muita ratkaisuja, viime viikot on pääasiassa keskitytty syyllistämään rokottamattomia kaikesta mahdollisesta vaikka tosiasiassa leviämisen uusi aalto on seurannut tasan aiempien rajoitusten purkua ja rokotettujen siirtymistä “ei väliä enää”-tilaan. Kyllä, rokottamattomiin osuva pöpö luonnollisesti johtaa sinne teholle isommalla todennäköisyydellä, mutta tauti selvästi leviää kysymättä rokotepassia tällä hetkellä. Ja koska suuri osa ei saa oireita (yay, rokotteet auttoivat) niin… Eli: Rokotteet eivät toimineet niin kuin luvattiin ja tauti ei ole näillä torjuttu. Eli nyt sitten ilmeisesti sekoillaan edestakaisin kunnes kaikki ovat pöpön keränneet ja se ennen pitkää tippuu marginaaliin.

14 tykkäystä

Suomen mittakaavassa rokote on toiminut lupauksia paremmin. Jos lasketaan ilmoitetulla maksimitehoilla (n. 95%) Suomessa voisi olla rokotusten jälkeen vielä noin 200 000 koronavirukseen sairastuvaa. Nythän kahden rokoteannoksen saaneita on noin neljä miljoonaa.

MIelestäni ikävin ilmiö taistelussa koronavirusta vastaan on se, että erinäiset ryhmät tai ryhmittymät ovat ottaneet elinaikamme tappavimman pandemian osaksi omaa ideologista taisteluaan. Siinä taistelussa vallanpitäjiin ei voi luottaa, vaalit ovat epärehellisiä ja tiede on humpuukia. Näistä ryhmistä moni, joka kokee tulleensa elämässä kaltoin kohdelluksi, löytää kaverin. Se kaveri ei ota rokotetta, kun rokote ei toimi.

38 tykkäystä

Nyt kun maailmalta alkaa saamaan tietoa paikoista, joissa käytännössä kaikki on rokotettu, alkaa olla selvää ettei sekään lopeta taudin leviämistä. Gibraltarilla on 99% rokotekattavuus ja tästä huolimatta tapaukset ovat vahvalla nousukäyrällä.

Minusta on kummallista, että keskitytään niin paljon tautitapauksien määrään edelleen maailmalla. On täysin selvää ettei tätä tautia voi tukahduttaa pois. Rokotteen hyöty on vakavan sairastumisen todennäköisyyden väheneminen, mutta se ei estä leviämistä. Näkisinkin että ainoa keino miten tästä päästään on että mahdollisimman moni on rokotettu, sairaalakapasiteetti riittää ja sitten vaan odotellaan että tauti on kiertänyt väestön läpi. Jos epidemiologeja on uskominen, jatkossa tulevat tartunnat on todennäköisemmin kevyempiä kun väestö on saanut jo ensikosketuksensa virukseen. Pieni osa tulee aina sairastumaan vakavasti ja kuolemaankin, mutta niin se vain on.

Ruotsin esimerkki myös vahvistaa tätä kuvaa, sillä siellä viruksen annettiin levitä tehokkaasti samalla kun muualla rajoitettiin. Tästä maksettiin kuolemien muodossa tietenkin suurempi hinta kuin muualla, mutta nyt näyttää siltä että jonkinlainen laumasuoja on muodostunut eivätkä tautitapaukset ole lähteneet samalla tavalla laukalle kuin muualla.

19 tykkäystä

Tämäntyyppisiä juttuja myös alkanut näkymään harvase päivä;

Käytännössä korona kiertänyt vanhainkodin läpi, vaikka kaikki oli rokotettu. Ja koska mukana oli vanhoja ja heikkoja niin valitettavasti tullut myös kuolleita.

Edelleenkin mainostettiin että kunhan kaikilla on rokote, rajoituksia voidaan purkaa ja elämä jatkuu. Ylläolevan tapaiset tapaukset sanovat toista.

2 tykkäystä

Niin, siis mikähän se vaihtoehtoinen skenaario ilman rokotteita olisi tässä tapauksessa? Veikkaatko, että uhreja olisi enemmän, vähemmän vai yhtä paljon?

6 tykkäystä

Myös Suomessa valtaosa kahden rokotuksen saaneista hoivakotien asukkaista kuuluu riskiryhmään. Valitettavasti tarkkoja tilastoja ei edelleenkään Suomesta saa, mutta lehtijuttujen ja sairaaloista suoraan tulleiden kommenttien perusteella hoitoa tarvitsevat rokottamattomien lisäksi ihmiset, joilla on joku vastustuskykyä laskeva perussairaus… ja tietenkin vanhukset, joilla vastustuskyky on iän vuoksi laskenut.

Mikään tästä ei ole uutta. Se, että hoivakodin koronarypästä käytetään perusteluna rokotteiden toimimattomuudelle on suorastaan naurettavaa.

Tautia levittävät 100%:n varmuudella ainoastaan rokottamattomat, joista 100% tulee jossain vaiheessa sairastumaan tautiin. Siitä tiedeyhteisössä ollaan yhtä mieltä.

Edit. Ylläolevan väitteen selventämiseksi: Rokottamaton virukseen sairastunut tartuttaa 100% varmuudella. Rokotettujen sairastuneiden osalta luku on tiettävästi pienempi. :slight_smile: Sen sijaan 100% rokottamattomista tulee sairastumaan tautiin. Rokotetuista tautiin sairastuu viimeisimpien tietojen mukaan alle 10%.

12 tykkäystä

Vaihtoehtoinen skenaario olisi varmasti paljon pahempi. Tuskin sitä kukaan kiistää. Mutta tämä jatkuva rokotuksien kaikkivoipaisuudesta kohkaaminen saisi jo riittää, koska eivät ne tee autuaaksi. Leviäminen ei siihen 100% kattavuuteen lopu, mutta kyllähän se varmuudella leikkaa sitä vakavien tapausten määrää.

Varmasti enemmän, mutta pointtini edelleen on että nyt on päästetty mainosmiehet ja asioista tietämättömät vakuuttamaan porukoille että nyt kaikki piikille niin homma on paketissa. Tämä ei pidä paikkaansa. Tämä syö uskottavuutta kaikelta kommunikoinnilta aiheen ympärillä.

1 tykkäys

Kuinka niin ei pidä paikkaansa? Eihän se vaadi 100% tehoa, että homma olisi paketissa. Riittävästi kun pandemian kärkeä saadaan tylpistettyä, niin sehän riittää. Voi olla, että tämä vaatii vuosittaisia tehosterokotuksia, mutta eipä siinä mitään. Sitten otetaan lisää rokotteita.

Ei turvavyötkään vähennä liikennekuolemia 100%. Mutta vähentävät riittävästi, että uskalletaan turvavöissä ajella ympäriinsä ja ottaa se residuaaliriski.

13 tykkäystä

Tämä ei pidä paikkaansa. Aikaisemmin linkkasin artikkelin Lancet:sta, missä rokotuksilla todetaan olevan minimaalinen vaikutus viruksen leviämiseen. Rokotuksella on hyvä responssi vakaviin tautimuotoihin, mutta minimaalinen vaikutus leviämiseen. Lancetin artikkelin toteamusta tukee mielestäni @TeemuK :n linkkaama tilanne Gibraltarilta. Käytännössä koko populaatio on rokotettu ja siitä huolimatta viruksen leviäminen populaatiossa kasvaa nyt huimasti. Vastaava tilanne nähtiin Israelissa, joka rokotti varsin nopealla tahdilla ja aukaisi yhteiskuntaa. Lieneekö @OldFeki tilanne niin, että yllä esittämäsi uskomus itse asiassa nopeuttaa viruksen leviämistä?

9 tykkäystä

Mainostettiin että rajoitukset voi purkaa ja kaikki on hienosti heti kun on kaikki ottaneet piikin.

Tämä ei pidä paikkaansa. Nyt niitä rajoituksia pinotaan takaisin. Pienemmässä mittakaavassa (esim. tuo Gibraltar) on esimerkkejä joissa homma lähtee edelleen lapasesta. Oletettavasti koska ihmiset eivät enää välitä koska mainostettiin että homma on paketissa nyt kun kaikki on rokotettu.

Edelleenkään; se pointti ei ole ettäkö rokotteesta ei olisi iloa. Pointti on että sitä on myyty porukalle vähintäänkin värikynän kanssa ja sitten ihmetellään kun luottamus rapautuu.

7 tykkäystä