Wuhan Coronavirus (Osa 2)

Pfizer-tehokkuus oli koronan alussa samaa 95%-luokkaa tutkimuksien mukaan. Silloin oli liikkeellä lähinnä alfaa ja betaa. Delta-infektiot puskivat kuitenkin pfizerista läpi, kun rokotuksista oli kulunut jonkin aikaa. Käsittääkseni Pfizerin 3. boosteri, mitä Israel antaa on sama kuin alkuperäinenkin rokote, mistä delta-variantti puski läpi. Kun se on annettu tehosteena, teho on hyvä. Käykö niin, että 3. rokotuksesta joidenkin kuukausien jälkeen rokotuksen teho laskee jälleen deltaan nähden? Onko delta silloin enää kierrossa? Uusista varianteista emme tiedä.

Afrikassa rokotussuhde on hyvin matala, monessa maassa alle 5%. Korona näyttää kohtelevan Afrikkaa hellemmin. Hellemmin vaikka ottaisimme populaation ikäsuhteenkin huomioon. Ehkäpä mainitut länsimaisen kulttuurin ylipaino, malarian/ebolan tuottama vastustuskyky selittää tätä.

Arviot koranan tainnuttamiseen ovat olleet liian optimistisia tähän mennessä. Rajojen hetkellinen sulkeminen ei tainnuttanut koronaa. 60-70% immuniteetti ei ole tuonut laumasuojaa. 100% rokotussuhde ei tuo lopullista laumasuojaa.

1 tykkäys

Afrikassa saa myös D-vitamiinia vähän eri malliin kuin Euroopassa. Olihan siitä jotain arvelujakin, että D-vitamiinin riittävä saanti auttaa, mutta olikohan siitä mitään virallisia tutkimuksia. Toki se ei sitten selitä miksi Intiassa oli täysi katastrofi, jonka seurauksena deltakin syntyi. Brasiliassa vähän sama juttu. Molemmat toki hyvin köyhiä maita keskivertojantterille, joten myös ravitsemustaso voisi vaikuttaa? Mutta sitten taas Afrikassa on myöskin suht köyhät olot. Ehkä tuo aiempien tartuntojen kulma voisi olla se ratkaiseva? Esim. Intiassa ei käsittääkseni malariaa tai ebolaa ole?

E:
Malariaa on: Malaria in India – Malaria Site
Ja ebolaa, tosin tän mukaan siihen kuoli vain 17 ihmistä, joten mikään massatauti se ei siellä ole: https://www.medanta.org/patient-education-blog/from-ebola-to-nipah-how-viral-epidemics-spread/

Sinänsä mielenkiintoinen, että Afrikassa noin ylipäätään ei ole koronaa suuresti, paitsi Etelä-Afrikassa, jossa valkoisten osuus asukkaista taitaa olla keskimääräistä suurempi? Why have COVID-19 caseloads been comparatively low in Africa?

Tuossa arvellaan päätekijäksi sitä, että Afrikassa 55 % ihmisistä asuu maaseudulla ja viettää päivät ulkotiloissa, eikä ahtaissa majoituksissa (ts. kaupungeissa), eikä elintasosairauksia (diabetes, verenpainetauti, jne.) siellä oikein ole. Iäkkäät myös asuvat kotona, eikä ryhmämajoituksissa (vanhainkodit, sairaalat, jne.).

1 tykkäys

Ruotsissa kuten joissain muissakin maissa koronapassia ei saa pelkällä negatiivisella testituloksella mikä ihan fiksua. Säästyy testauskapasiteettia oireellisen ja altistuneiden testaamiseksi:

4 tykkäystä

Poikkesi aika vahvasti pankin virallisesta linjasta. :smiley:

7 tykkäystä

Minäkin kävin uteliaisuuttani katsomassa laskuria oma suhdelukuni oli sinun lukuasi puolet kehnompi ja jos mahdollisesti sairastuttuani sairastuttaisin muut samassa taloudessa asuvat joku heistä kuolisi noin 1% todennäköisyydellä. Potentiaaliset kovasti sairastavat ovat monesti niitä joille rokote antaa kehnomman suojan.

Kyllähän nämä erilaiset säännöt joskus voi tuntua yksilön kannalta ikäviltä. Autoilukin kun vaatii kortin ja pyydettäessä puhallus/verikokeen, lentokoneeseen ei saa ottaa eväspulloa ja laillisella aseella ampumisellekin rajoituksensa.

Keväällä oltiin huolissaan riittääkö tehohoitopaikat koronapotilaille ja muille täysin akuuteille. Nyt käsittääkseni ollaan huolissaan siitä joudutaanko siirtämään tehohoitoa toipumisaikana vaativia leikkauksia. Aiemmin sairastuneiden määrät ovat vaikuttaneet viiveellä tehohoitopaikkojen riittävyyteen minkä takia parempi reagoida ja varoitella ennenkuin on housuissa.

3 tykkäystä

Tuo @Arbitrage :n postaama Nordean katsaus meni itseltäni jostain syystä alunperin ohi. Mutta johan on tekstiä. Nordean markkina-analyytikot ovat viettäneet aikaa samoilla sivustoilla ja samoissa keskusteluryhmissä, kuin moni tännekin kirjoitellut kiihkoilija.

Webin wayback machinesta raportti tietenkin vielä löytyy. Kohu koskee mm. tätä tekstinpätkää. Tyylinä tekstissä on Wuhan-ketjunkin keskusteluista tuttu “meille valehdellaan, systeemiin ei voi luottaa, rokottamattomia sorretaan”. :grinning_face_with_smiling_eyes:

Pätkä raportin alusta >

It used to be “two weeks to flatten the curve”, but somehow it has developed to “imprison the unvaccinated (or worse)”. Lockdownistas have been on parade also over the past week, with “papers please”-systems being implemented in many countries to try to boost the injection rate . Ireland has implemented a semi-lockdown with a midnight curfew. Austria has not only decided to imprison the unvaccinated (albeit so far only in their homes), the entire country is now going back into a lockdown and a nationwide vaccine mandate is launched. The vaccine is apparently so good that you need to force people in to taking it. This is unlikely to work wonders for the lack of trust in the system.

Koko raportti löytyy täältä >

Melkoinen lipsahdus Nordealta. Ilmeisesti juttua ei ole lukenut kirjoittajien lisäksi kukaan muu ennen sen julkaisua. Veikkaanpa, että kyseinen “Runeberg” kirjoittelee hieman säyseämpiä ja vähemmän mielipiderikkaita juttuja jatkossa, mihin viittaa myös tekstin poistaminen Nordean palvelusta. Tämäkin tulkitaan varmasti joissain piireissä sorroksi, mutta yhtiöt eivät ole demokratioita ja yhtiön nimissä esitettyjen henkilökohtaisten mielipiteiden tai yhtiötä itseään arvostelevien kirjoitusten julkaisusta voi seurata varoitus tai jopa fudut. Pankkimaailmaan sopisi hyvin vertaus omien, pankin ja asiakkaiden rahojen menemisestä sekaisin. :slight_smile:

Sen verran lennokasta tuo Nordean markkinakatsauksen teksti oli, että soisi näiden Eino Leinojen löytävän Inderesin Wuhan-ketjun. Täällä sana on (melkein) vapaa.

Kahvihuoneessa nimim. Kyltteri on löytänyt sylttytehtaan?

3 tykkäystä

En ole ketjua paljoa seurannut saati kirjoitellut koska taitaa vain tietyillä olla oikeus tähän ketjuun ilman banni pelkoa mutta jospa lukisit omia juttujasi @OldFeki saatat ehkä huomata suurimman kiihkoilijan. Melkoisen lennokasta juttua lentelee ja olet lähemmäs 300 viestillä tähän laukonut tuomalla oman mielipiteen ja haukkumalla/alentamalla/lokeroimalla muita ihmisiä. En jaksanut copya kuin parin viikon tekstit…

niin, vaikka kuten sanoitkin että tämä on sulle vain viihdettä (epäilen vahvasti) nii oisko mitään pitää kiinni omista sanomisista?

6 tykkäystä

Suosittelen tutustumaan myös Wuhan Coronavirus (Osa 1) -ketjuun.

Aihe kiinnostaa minua monesta syystä eikä vähiten siksi, että sen seuraaminen oli pitkään tärkeää sijoittamisen kannalta. Nyt sen merkitys on jälleen nousussa. :slight_smile:

Ymmärrän aiheuttamani mielipahan johonkin rajaan asti, mutta en pidä hyökkäyksestäsi minua (tai hahmoani) kohtaan. Itse en sellaiseen sorru muita keskustelijoita kohtaan (poislukien ilmiselvät trollit). Keskustelun kohteita räävin armottomasti, en niiden kirjoittajia.

Liputin viestisi asiattomana. Viestisi ei mielestäni ole keskustelupalstan hengen tai edes sääntöjen mukainen.

Asiasta toiseen. Yle on julkaissut jutun rokottamattomuudesta Suomessa. >

7 tykkäystä

En yllättynyt tästä kyllä yhtään. Sillehän en voi mitään jos koet tekstini loukkaavana missä lainaan sinun omia tekstejäsi.
Ja jottei mielesi kovin synkäksi vajoa, olen ottanut 2 rokotetta ja käytän maskia.

5 tykkäystä

Kooste lainauksistani ei ollut se osa, mitä pidän asiattomana. Varsin hyvä kooste, jonka eteen näit selvästi vaivaa, mutta ote kirjoituksistani on vain valitettavan lyhyeltä ajalta. En pidä hyökkäävää viestiäsi loukkaavana, enemmänkin asiattomana ja turhautumisen tuotoksena.

Mieleni ei synkkene muiden päätöksistä. Mutta viisas päätös osaltasi. Kuulumme siiis molemmat “parhaaseen A-ryhmään”. :slight_smile:

… ja eiköhän siirrytä eteenpäin.

Tuossa linkkaamassani YLE:n jutussa on muuten vahvoja viitteitä siihen suuntaan, että alhainen koulutus ja rokottamattomuus kulkevat käsi kädessä. Naiset ovat myös yllätyksettömästi miehiä edellä rokotushalukkuudessa lähes kaikissa ikäryhmissä.

5 tykkäystä

Tuore artikkeli

Käsittelee juurikin viimeisimpiä tunteikkaitakin keskustelunaiheita tällä kanavalla.
Valitettavasti en ehdi sen enepää referoida, mutta äkkiä ton lukee.

5 tykkäystä

Ohessa tuoreet tilastot UK:n koronatilanteesta, jossa eroteltu rokottamattomat ja rokotetut. Rokotteen erinomaiset hyödyt sairaalaan joutumisen ja kuoleman suhteen näyttäisivät olevan kiistattomat, tautitapausten suhteen ei niinkään. Kaikissa ikäryhmissä, pl. 18-29-vuotiaat, rokotetuilla on todettu enemmän tautitapauksia kuin rokottamattomissa. Esimerkiksi 40-49-vuotiailla on jopa yli tuplasti enemmän tautitapauksia rokottamattomiin verrattuna. Huomionarvoista on se, että UK:ssa testataan edelleen kaikkia riippumatta onko rokotettu vai ei. Tämän takia luvut ovat hyvinkin vertailukelpoiset, toisin kuin esim. Suomessa, jossa rokotettujen testausta ei enää suositella.

Näiden tilastojen valossa koronapassin käytölle ei ole mitään perusteita, päinvastoin se luo helposti vääristyneen turvallisuuden tunteen rokotetuille. Kun passi näyttää vihreää, on lupa mennä, riippumatta siitä onko kipeä vai ei. Tämä on mielestäni täysin absurdia. Ainoa keino tartuntojen estämiseksi olisi, että kaikki ihmiset kävisivät hakemassa negatiivisen testituloksen aina kun poistuvat kotoa. Tämä ei tietenkään toimi oikeassa maailmassa.

Ymmärrän sen, että halutaan nostaa rokotekattavuutta, mutta ihmisten perusoikeuksien polkeminen, uhkailu, pelottelu ja asioiden liioittelu ei todellakaan ole se keino.

7 tykkäystä

Mielestäni tässä logiikassa on iso aukko. Eikö tuota vapaata liikkuvuutta juuri haeta niin koronapassin arvostelijoiden kuin sen kannattajienkin puolella?

Tuo linkkaamasi tilastohan osoittaa selvästi rokottamattomien moninkertaisen riskin päätymisestä sairaalahoitoon tai ruumisarkkuun – käytännössä kaikissa ikäryhmissä.

Rokotepassillahan varmistutaan ensisijaisesti siitä, että rokottamaton ei pääse tartuttamaan itseään sellaisten ihmisten pariin, jotka eivät sairastu vakavasti tai aiheuta sairastuessaan terveydenhoidon kuormittumista äärirajoilleen.

Sairaalassa hoidetaan tällä hetkellä ensisijaisesti rokottamattomia.

6 tykkäystä

Olen kanssasi 100 % samaa mieltä tästä, väitinkö muuta?

Mutta miten ihmeessä koronapassi varmistaa sen, että rokottamattomat eivät levitä tautia, kun tilastot nimenomaan puhuvat sen puolesta, että tauti leviää huomattavasti enemmän rokotettujen joukossa? Väitteessäsi ei ole mitään järkeä.

E. ymmärsin väärin, eli tarkoitit siis, että passilla halutaan estää rokottamattomia saamasta tautia itse? Tämän logiikan voin kyllä ymmärtää, mutta ei se silti mielestäni oikeuta poistamaan rokottamattomilta oikeuksia.

2 tykkäystä

Nyt en ymmärtänyt lausettasi lainkaan. Ilmeisesti yritit sanoa jotain muuta?

Yritän avata rokotepassilla saavutettavaa hyötyä:

  • rokotetulla riski vakavaan sairastumiseen on hyvin pieni → rokotetut voivat huoletta olla sekä rokotettujen että rokottamattomien joukossa
  • rokottamattomilla riski vakavaan sairastumiseen on moninkertainen → rokottamattoman on syytä pysytellä pois tilanteista, joissa tartunnan voi saada

Koronapassilla varmistetaan se, että normaali elämä voi jatkua ilman, että ihmisiä sairastuu vakavasti tai että kärsimään joutuisivat muut kuin koronaa sairastavat, ja sairaalahoitoa tarvitsevat, ihmiset.

Edit.

Ajattelinkin, että olit ymmärtänyt väärin. Eli tuo oli juuri se pointtini.

2 tykkäystä

Tuon vertailukelpoisuuden relevanttius on vähän niin ja näin. Vaikka testeihin voi mennä kuka vaan niin on erinomaisen epäselvää kuka niissä todellisuudessa käy. Rokoteskeptikko ei mene, koska asia ei kiinnosta tai hänen mielestään koronaa ei ylipäätään ole olemassa. Rokotettu voi taas mennä hyvin lievienkin oireiden perusteella.Tuommoisesta tulee helposti hyvinkin merkittävä vääristymä otantaan.

Sairaalaan joutuneillä otannan vääristymä poistuu, koska potilaat testataan.

4 tykkäystä

Tuoretta tietoa Suomen tilanteesta.

Rokottamattomat ovat elo–lokakuun aikana päätyneet koronatartunnan seurauksena erikoissairaanhoitoon 19 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 33 kertaa todennäköisemmin kuin rokotetut.

Suomessa on rokottamattomia 12 vuotta täyttäneitä on noin 661 000, kertoi THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio tiedotustilaisuudessa.

Hän haluaa kiinnittää huomiota nimenomaan rokottamattomien tartuntoihin. Rokottamattomien ilmaantuvuudessa näkyy nyt kolminkertainen nousu kevään ja kesän tilanteeseen verrattuna, vaikka rokottamattomien osuus väestöstä on pienentynyt.

6 tykkäystä

Huvittavaa, että STM:n tämän viikkoisesta tilannekatsauksesta ei enää selviä sairaalahoidossa ja tehohoidossa olevien potilaiden rokotetilannetta. Viime viikolla tämä oli hienosti esitetty kuvana, ja silloin tehohoidossa olevista potilaista lähes 70 % oli rokotettuja. Tällä viikolla painopiste uutisoinnissa on kääntynyt tartuntatapausten määrään, ilmeisesti sairaalahoidossa olevista yhä suurempi osa on rokotettuja.

3 tykkäystä

Emmekö me ole C-ryhmää? A-ryhmä sairastaneet ja rokotetut, B-ryhmä sairastaneet, C-ryhmä rokotetut…

@Huhuh Jos käyt läpi Wuhan1 ja 2 -ketjuja niin huomaat kyllä, että @OldFeki on ketjun sielu, tukipelaaja ja paljon muuta. Olen lähes 100%:sti tukipelaajan mielipiteiden kanssa samaa mieltä, mutta suvaitsevaisuudessa en. Suvaitsen, että narkolepsia-perhe tekee oman päätöksen rokottamisesta, oldfeki taas ei. Tämä keskustelukulma on vietävän häiritsevää mielestäni siitä syystä, että keskustelu puuroutuu tähän. Ehkä oldfeki uskoo, että 5% nosto rokotussuhteessa tekee laumasuojan, minä taas en enää usko. Uskon myös, että täyden rokotussarjan saaneilla infektiot alkavat puskemaan läpi myös vakavina tautimuotoina. Kestänee siis vain joitakin kuukausia ja olemme samassa rumbassa, mutta etsimme täyden rokotussarjan ottamattomien lisäksi niitä, jotka eivät ole ottaneet 3. rokotetta. Ja syyttävä oravanpyörä ja polarisoiva keskustelu jatkuu… ei hyvä.

Samaan aikaan Israel osoittaa, että hetkellinen laumasuoja saadaan rokotuksilla tehtyä. Se vaatii buusterikierrokset. Tartuntamäärät Israelissa ovat taas erittäin hyvin kurissa tällä hetkellä ja 3. rokotuksen kattavuus on vasta alle 50%. Näkisin varsin selvänä, että tuo kattavuus saadaan Suomessa meidän vapaaehtoisten voimin. Eli me vapaaehtoiset saamme kyllä homman rokkaamaan, jos rokotesaatavuus on riittävä.

15 tykkäystä

Tällaiseenkin tilanteeseen voi tulla aikamoisia vääristymiä. Osastolla, jolla vaimoni työskentelee, on viimeisen reilun viikon aikana levisi korona rokottamattomalta potilaalta. Potilaista suurimmalla osalla on hyvinkin vaikeita sairauksia, korona levisi vajaaseen kymmeneen potilaaseen ja heidät sitten kuskattiin koronapotilaisiin keskittyvään sairaalaan. Kun potilaat ovat jo valmiiksi vakavasti sairaita, niin koronarokotukset eivät toimi täydellisesti.

6 tykkäystä