Wuhan Coronavirus (Osa 2)

Kukaan ei tietenkään halua kuulla ikäviä uutisia, mutta ajattelin nyt jakaa tänne hieman tietoa tästä uudesta variantista niin ei olla iltapäivälehtien varassa. Olen asiaan liittyvällä alalla töissä, joten uskon ymmärtäväni tätä toivottavasti hieman keskimääräistä paremmin. Sanon kuitenkin heti alkuun, että vielä on liian aikaista sanoa kovinkaan paljoa. Variantti huomattiin ensimmäisen kerran vasta viime viikolla, joten alan parhaatkaan tiedemiehet (joihin en itse kuulu) eivät vielä tiedä paljoa. Sellaista se tiede on.

Tämän hetkisen tiedon perusteella kuitenkin tämä B.1.1.529-variantti (todennäköisesti huomisesta alkaen nimeltään nu-variantti) saattaa hyvinkin olla ikävämpi tapaus kahdesta syystä.

  1. Se näyttää leviävän aivan järkyttävän nopeasti Etelä-Afrikassa ja syrjäyttää muut variantit nopeasti, kuten alla olevasta kuvaajasta näkyy. Jos tämä leviämisnopeus kertoo viruksen kyvystä levitä ihmisjoukoissa eikä muista seikoista, niin sitä saattaa olla mahdotonta estää leviämästä Eurooppaan, ja pahimmassa tapauksessa nykyiset maskit ja muut toimenpiteet eivät riitä leviämistä estämään.

  1. Tässä variantissa on aivan ennennäkemätön määrä mutaatioita viruksen piikkiproteiinissa, jonka meidän immuunijärjestelmä tunnistaa. Tähän siis perustuu myös rokotteiden teho. Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että immuunijärjestelmä ei varianttia tunnista ja tarvitsisimme uudenlaiset rokotteet. Tähän saamme varmasti vastauksia seuraavien viikkojen aikana. Rokotteiden lisäksi näyttää myös siltä että joidenkin vasta-ainepohjaisten lääkkeiden (mm. sotrovimab) tunnistama osa proteiinista on myös mutatoitunut.

Korostan kuitenkin vielä uudestaan, että on liian aikaista sanoa onko syytä olla huolissaan vai ei. Kuten yllä todettua, variantti saattaa levitä ärhäkkäämmin mutta aiheuttaa lievemmän sairauden, mikä saattaisi olla jopa hyvä asia. Tästä on liian aikaista sanoa mitään suuntaan tai toiseen. Tällöin SARS-CoV-2 todella saattaisi muuntua muistuttamaan enemmän tavallista influenssaa.

Tämä siis saattaa olla joko hyvä uutinen pandemian taltuttamisen kannalta jos variantin aiheuttama tauti on lievä. Se saattaa olla täysi nothing burger jos nykyinen tarjolla oleva data on jotenkin vinoutunutta. Tai se saattaa olla paluu lähtöpisteeseen jos variantti kiertää immuunivasteen, leviää nopeasti ja aiheuttaa vakavan sairauden. Ei kannata panikoida, mutta kannattaa pitää tilanteen kehitystä silmällä. Vastaan mielelläni kysymyksiin jos osaan. Neutraalia uutisointia aiheesta kannattaa hakea esimerkiksi tiedejulkaisuiden sivuilta: Heavily mutated Omicron variant puts scientists on alert

86 tykkäystä

Miten vertaisit Brasilian P.1 -varianttiin? Sehän oli myös hyvin ärhäkkä, mutta katosi isosta kuvasta myös äkkiä?

Liian aikaista vielä vertailla muuta kuin spekuloida noiden mutaatioiden pohjalta. Siinä P.1-variantissahan taisi olla 10 mutaatiota piikkiproteiinissa, joista kolme oli ns. huolestuttavia mutaatioita. Uusimmassa tulokkaassa näitä jo tiedettyjä huolestuttavia mutaatioita näyttäisi olevan yhdeksän ja lisäksi kymmenkunta uutta mutaatiota joiden luokituksesta ei voi vielä sanoa mitään suuntaan tai toiseen. Nuo kaikki kolme P.1-variantin huolestuttavaa mutaatiota löytyy myös tästä uudesta variantista, samoin delta-variantin mutaatiot.

18 tykkäystä

Israel Identifies Case of Covid-19 Variant Found in South Africa - Bloomberg

1 tykkäys

Kiitos Molskis! Arvokasta sisäpiiritietoa päivän uutisvirtaan.

3 tykkäystä

Vastaan tähän viestiin tuolta “ostin/myin” -ketjusta.

Minä en ole mikään virologian professori, enkä väitä että seuraava pohdintai olisi mitenkään absoluuttisen oikein. Kuitenkin jotain lääketieteestä koen ymmärtäväni joten tuodaan jotain ajatuksia tästä.

Olen lukenut uusimmasta variantista vain joitakin artikkeleita, mutta olen käsityksessä että nyt uudesta variantista tiedetään vain se, että se välttää nykyisten rokotteiden antaman suojan paremmin ja myös tarttuu herkästi. Muutoksen vaarallisuudesta ei ole vielä mitään näyttöä. Herkästi ihmiset ajattelee että kyse on huonosta asiasta, mutta mielestäni on parikin syytä olla optimistinen:

  1. Virusten evoluutioon on tyypillistä muuntautua sellaiseksi, että levitään herkemmin ja paremmin (eli juuri niinkuin nykyinen muutos) JA olla isäntäeliölle lievempi. Tämä mahdollistaa helpommin viruksen leviämisen populaatiossa. Pelkästään tämä fakta huomioiden, pidän todennäköisempänä että tämä uusi variantti ei ole niin vaarallinen kuin edeltäjä.
  2. Nykyiset veikkaukset uudesta muutoksesta perustuvat vain sekvensoinnissa havaittuihin muutoksiin. Käsitykseni mukaan tästä ei voida tehdä vielä luotettavia johtopäätöksiä taudin vaarallisuudesta. Se toki pystytään päättelemään, että rokotteet eivät tod.näk niin hyvin tehoa.

En olisi järin yllättynyt vaikka tässä nyt hetki panikoidaan ja lopulta huomattaisiinkin että eihän tämä variantti olekaan niin vaarallinen kuin pelättiin.

43 tykkäystä

Ykköskohdan kanssa on kuitenkin syytä muistaa, että nämä kaksi edellistä päävarianttia ovat olleet edeltäjiään selvästi vaarallisempia. Ehkä kolmas kerta “tilastollisen toden” sanoo?

2 tykkäystä

Anteeksi, en oikeasti tiedä ja siksi kysyn. Onko nämä uudet variantit olleet vaarallisempia ja mistä tämä tieto?
Herkemmin tarttuvia kyllä, mutta vaarallisempia?

1 tykkäys

Onko tietoa, että kuinka usein kyseisenlaiset uudet mutaatiot viruksissa yleisesti tekevät viruksesta vaarallisemman ihmiselle? Eli toisin sanoen, mikä on se todennäköisyys (perustuen vanhaan tietoon), että nämä uudet mutaatiot ovat vaarallisempia ihmisille? En odota kattavaa vastausta, mutta suuntaa antavakin voisi auttaa.

Elokuussa tehdyn tutkimuksen mukaan delta on ollut huomattavasti vaarallisempi kuin aiemmat. On hyvin mahdollista, että Nu on myös. Mutta siinähän tulee se raja jossain vastaan, kun virus on liian tehokas, niin se ei enää leviä niin hyvin, kun porukka on liian huonossa kunnossa liikkua (= levittää).

5 tykkäystä

Luulisin, että paras tieto on varianttia tutkineiden ohella WHO:lla. He eivät ole ainakaan toistaiseksi virallisesti erityisen huolissaan tästä variantista.

Uutiskohinan kohteena oleva variantti B.1.1.529 on luokiteltu ryhmään; variants under monitoring

Suomessa jylläävä deltavariantti on ryhmässä; variants of concern

Jotta variantista tulisi ”game changer”, viruksen pitäisi levitä ja aiheuttaa vakavaa tautimuotoa rokotettujen keskuudessa. Tästähän meillä ei ole ymmärtääkseni vielä tietoa.

6 tykkäystä

Kiitos kun tuot asiantuntijuuttasi tänne.

Osaatko arvioida kuinka kauan tätä uutta varanttia on mahdollisesti jo tutkittu? Ei tutkimusta tekevä tiedeyhteisö varmaan lehdistä tästä uudesta variantista lukenut…

Ihan totta. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa mahdollinen skenaario. Virus voi myös muuntautua niin, että itämisaika, jonka aikana tauti on lievempi ja tartunnan saanut henkilö sitä levittää on pidempi, mutta lopputulos edelleen yhtä vakava. Tämä pelkkää spekulaatiota kuitenkin kumpaankin suuntaan, mitään dataa ei vielä ole.

Totta tämäkin, että lopullisia johtopäätöksiä ei vielä voi missään nimessä vetää. Siellä on kuitenkin ainakin kaksi sellaista mutaatiota, jotka vahvistavat viruksen sitoutumista ACE2-reseptoreihin, ja joita ei ole ikinä aiemmin nähty samassa variantissa. ACE2 on se väylä, mitä SARS-CoV-2 käyttää päästäkseen sisään ihmisen soluihin. Merkit siis viittaavat siihen, että ainakin mahdollisuus on että tämä olisi ikävä variantti.

Tähän on valitettavasti mahdoton vastata, mutaatioita on niin erilaisia. Darwinin evoluutio-opit kuitenkin kertovat meille sen, että ne parhaiten leviävät variantit sieltä lopulta nousevat dominoivaan asemaan. Ei välttämättä ne vaarallisimmat, kuten @JNivala sanoi.

On, kuten yllä mainittu. Esimerkiksi tämä laaja tutkimus sanoo että delta-variantin saavat joutuvat sairaalahoitoon todennäköisemmin kuin alfan saaneet.

WHO kokoustaa tämän variantin tiimoilta käsittääkseni vasta tänään. Katsotaan maanantaina uudestaan.

EDIT: BioNTech lupailee tietoa parin viikon sisään siitä, miten nykyinen rokotus suojaa uudelta variantilta. Sitä odotellessa siis.

19 tykkäystä

Ylestä:

markkinalle 2 viikkoa on ikuisuus. monella hermo pettää. tämä muunnos on joka tapauksessa myrkkyä pullonkaulaongelmille ja lisännee inflaatiopaineita alentaen samalla talouskasvua. erittäin huono juttu kaiken kaikkiaan ja puskista tuli.

4 tykkäystä

Ei ehkä auta rokotteet yhtä tehokkaasti mutta auttavat kuitenkin and panic

1 tykkäys

And panic vai end panic?

Elämä jatkuu - apu on lähellä!

11 tykkäystä

Nostan vielä tämän Novavaxin Nuvaxovid-koronarokotteen esille. Kyseessä siis ns. “luomurokote” eli perinteisellä tekniikalla toteutettu ja siis sisältää heikennettyä virusta tai viruksen proteiinia.

“myyntilupa voidaan myöntää lähiviikkojen aikana.”

“Rokotteella on 93,2 prosentin tehokkuus koronaviruksen huolestuttavia ja tehostetun seurannan alaisia muunnoksia kohtaan.”

Hyvähän se, että vaihtoehtoisia rokotteita puskee markkinoille.

15 tykkäystä

Ehkä, välttämättä, saattaa

Fiilis on, että ei ole mitään hätää sairaanhoidossa nykyisellään.

”Akuutti ylätieinfektio” on toteamus, 3 päivää saikkua ja takaisin töihin. Ei testiä Koronan varalta.

Helppo on tautia levitellä.

Itkeekö terveydenhuoltomme turhaan?