Wuhan Coronavirus (Osa 2)

Pääministeri Jacinda Ardern sanoi maanantaina, että koronasääntöjen rikkojat saavat ”koko kansakunnan ehdottoman tuomion”. Hänen mukaansa on kaikkien vastuulla pitää huoli siitä, että myös omat perheenjäsenet, työtoverit ja muut läheiset noudattavat rajoituksia.

– Ihmisen erehtyväisyyden huomioidenkin ei ole sopivaa eikä oikein, että viiden miljoonan ihmisen joukkueen jäsenet pettävät meidät muut, Ardern tylytti.

Suurimman oppositiopuolueen mielestä pääministerin kommentit ovat kuitenkin liian lepsuja.

Voisitteko kuvitella tätä Suomessa. Ensiksi Sanna Marin haukkuisi yksittäisen koronasääntöjen rikkojan ja perussuomalaiset arvostelisi Marinia liiasta lepsuudesta.

4 tykkäystä

Vieraskielisten rokottamisesta vielä. Osaksi toki loogista kohdentaa toimenpiteet ongelmakohteisiin. Toisaalta koronassa ihmisten omalla käytöksellä on iso merkitys, eli tällöin rokotetta jaettaisiin perusteella niille jotka keskimäärin hanskaavat ITSE asiat huonommin. Olen kulkenut viime viikolla Pasilan asemalla/Triplan halki ja turhan paljon siellä pyörii maskittomia, tiiviissä porukassa ja moni näistä on ns. vieraskielisiä. Tämä on empiirinen havainto. Ja samaan aikaan rajan yli Suomeen tullessa (huom. vierastyöläiset) ei vaadita nega-tulosta ja testauskin on vähän niin ja näin. Mielestäni kokonaisuus on jotenkin absurdi.
Tuntuu vähän siltä että Suomen aiempi henkselien paukuttelu, meillä on vähän tartuntoja, asia hoidettu hyvin jne. kostautuu nyt. Ehkä kyse on ollut myös tuurista, sijainnista ja yksinkertaisesti siitä Suomessa on vähän väkeä ja harvassa, sekä kaulaillaan ja ryhmäillään vähemmän.

2 tykkäystä

Niinpä, huolettomalla heitolla… Sannahan ei sanonut, että MASKEISTA on lähinnä kosmeettista hyötyä. Hän puhui MASKIPAKOSTA yhtenä lisätoimena kaikkien muiden toimien ohessa, osana kokonaisuutta, ja siihen liittyen myös valvonnan aiheuttamista haasteista. Eli hän totesi maskipakolla olevan vain rajallista (kosmeettista) hyötyä

Siis: maskipakosta aiheutuva hyöty ja maskista aiheutuva hyöty ovat kaksi eri asiaa. Tarkkana, Juurikki, tarkkana.

5 tykkäystä

Tarkkana, Sanna, tarkkana. Nyt on syytä keskittää viestintä selkosuomen toimitukselle, ettei tavan Juurikit ymmärtäisi väärin. :smile:

2 tykkäystä

Henkselien paukutteluun ei ole syytä, jos se on tapahtunut hallituksesta huolimatta, ei sen takia.

1 tykkäys

Ollaan me päästy vaikka kuinka paljon oikeammalle. Progressiivinen verotus kustu, ihmiset vangittu vuokravankeuteen, peruspalvelut pilattu ja samoin korkeakoulujen opetus. Näin muutamaksi esimerkiksi.

1 tykkäys

Kuka arvaa, mistä on lainattu alla oleva teksti:

"Aluehallintovirasto voi määrätä järjestettäväksi toimialueensa jollakin paikkakunnalla tai tietyssä työpaikassa, laitoksessa, kulkuneuvossa tai vastaavassa paikassa oleskeleville terveystarkastuksen, jos tarkastus on yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi tarpeen. Terveystarkastukseen osallistuminen on vapaaehtoista.

Aluehallintovirasto voi päättää, että - - terveystarkastukseen osallistuminen on pakollista, jos se on yleisvaarallisen tartuntataudin tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi välttämätöntä."

Aivan oikein. Tartuntatautilain 15 ja 16 §:stähän tässä on kyse. Tämä laki on siis jo nyt voimassa. Mutta mitä tekevät aluehallintovirastot eli Avit?

Tutkivalle journalismille olisi herkullinen aihe selvittää, minkä puolueen jäsenkirjoja sieltä avien ylipääjohtajilta oikein löytyykään. :wink:

11 tykkäystä

Niin siis tuon perusteella se Iisalmelainen joogailija saatiin testeihin

1 tykkäys

Mitäs mieltä arvon foorumilaiset olisi pakkotestauksista pari kertaa kuussa edellytyksenä sosiaalietuuksien saamiseen pahimmilla epidemia-alueilla?

2 tykkäystä

Noinhan se on. Käsittääkseni epäselvyys johtuu siitä, että avit tulkitsevat, että heidän pitää tehdä päätös pakkotestistä jokaisen yksilön kohdalla erikseen, eivätkä voi kategorisesti tehdä päätöstä kaikista matkustajista.

1 tykkäys

Eihän laissa sanota, että jokaiselle pitää tehdä erillinen päätös. Laissa nimenomaan sanotaan, että pakkotestaus voidaan tehdä vaikka kaikille jonkun määrätyn paikkakunnan asukkaalle tai kulkuneuvossa oleskeleville.

Lain sana “oleskeleville” on monikkomuoto.

3 tykkäystä

Lakia tulkitaan. Kysymys onkin, että onko tulkinta sellainen kuin lainsäätäjä on sen tarkoittanut.

Sopii kysyä, mihin näitä lakkautettujen läänien muistoyhdistyksiä oikein tarvitaan? Tulkitsemaan lakeja ja jarruttamaan järkevää toimintaa? Eiköhän meille riittäisi ministeriöt, maakuntahallinto ja kunnat/hyvinvointialueet.

5 tykkäystä

Se on totta. Toisaalta, joissain tilanteissa byrokratian jarrut voivat olla myös ihan jees. Ei pääse virkaintoinen pääministeri mellastamaan turhan vauhdikkaasti. Tässä tapauksessa voisi kyllä olla vähän suoraviivaisempaa.

Näköjään iltalehdet päätyivät tänään pääkirjoituksissaan samaan lopputulemaan kun arvon foorumi.

8 tykkäystä

IS jätti julkaisematta Juurikin viestin, jossa kerrottiin, että aluehallintoviranomaisilla oli kyllä laki, jota käyttää, muttei ole ollut halua. Väärä mielipide, kun syyllinen ei silloin olekaan hallitus, vaan AVI. Paitsi IS, myös Yle sensuroi vastaavan viestin. Ainoastaan Inderesin foorumi jätti sensuroimatta. Kiitos siitä.

9 tykkäystä

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 120,41M / 2,67M

Uudet tartunnat(+363 965) ja kuolemantapaukset(+5 774) olivat sunnuntaina selvässä laskussa. USA:ssa(+36 896) tartuntamäärät laskivat tasolle, joka nähtiin viimeksi viime vuoden syyskuussa ja kuolemantapausten(+629) määrä oli alimmillaan sitten viime vuoden marraskuun alun. Euroopassa
(+147 334) tartuntaluvut olivat selvässä laskussa, mutta pandemian kiihtyminen näkyy luvuissa. Riskiryhmien rokotusten eteneminen saattaa jo näkyä Euroopan päivittäisissä kuolemantapauksissa
(+1 844), jotka eivät ole nousseet tartuntamäärien tahtiin. Maanosan eniten tartuntoja tilastoitiin Ranskassa(+26 343), Italiassa(+21 315) ja Puolassa(+17 259).

USA:n kärkiepidemiologi Anthony Fauci sanoi sunnuntaisessa CNN:n haastattelussa, että Covid-19 leviää edelleen voimakkaasti ja se pitää “taklata aggressiivisesti”, jos haluamme elämän palaavan nopeasti normaaliksi. Vaikka päivittäisten tapausten määrä on tippunut tammikuusta on lasku nyt pysähtynyt, Fauci sanoi. “Kun näet 60 000:n päivittäistartunnan tasangon, on se erittäin altista aikaa tartuntojen nopealle nousulle. Se on täsmälleen, mitä tapahtui Euroopassa.”. Lupaavan tartuntamäärän laskun jälkeen Eurooppa lievensi rajoituksiaan ja erityisesti nuorten nähtiin lopettavan maskien käytön. Yhtäkkiä heillä oli tartunta-aalto ja tartuntamäärät nousivat takaisin aikaisemmille tasoille, Fauci sanoi. Fauci vetosi sunnuntaina yllättäen USA:n entiseen presidenttiin sen jälkeen, kun tuoreessa mielipidetiedustelussa suuri osuus rokotusten vastustajista paljastui Trumpin kannattajiksi.

Bidenin hallinnon pandemiatukipaketissa luvatut 1400:n dollarin elvytysrahat alkoivat tipahdella amerikkalaisten tileille viikonlopun aikana. Maan oma maksupalvelu ilmoitti perjantaina, että ihmiset alkavat saada rahoja viikonloppuna ja lisää maksueriä lähetetään seuraavien viikkojen aikana. Osa maksuista saapuu vastaanottajilleen joko shekkeinä tai debit-kortteina. Houston Community College:n toisen vuoden opiskelija, 21-vuotias Johanna Suarez, kertoo saaneensa maksun lauantaiaamuna. Hän suunnittelee käyttävänsä sen koulukirjoihin ja viisaudenhampaiden poistoon. Suarez sanoi maksun tulleen tarpeeseen, sillä hänen vakuutuksensa ei kata viisaudenhampaiden poistoa. USA:n medioissa on tarinoita eri ikäisistä ja taloustilanteeltaan hyvin erilaisista ihmisistä, jotka kertovat lahjoittavansa saamiaan tukirahoja, laittavansa niitä säästötilille tai kuluttavansa välittömiin tarpeisiin. Sijoituksista ei puhu toistaiseksi kukaan, mutta epäilemättä silläkin saralla piensijoittaja-aktiviteetti nousee. Useampilapsisessa perheessä tukipaketin etuudet nousevat tuhansiin dollareihin, joten niillä voi olla saajilleen hyvin suuri merkitys.

USA:n entisen presidentin perintö näkyy edelleen vahvana monessa republikaanivetoisessa osavaltiossa. San Antoniossa, Teksasissa, Noodle Tree -ravintolan omistaja Mike Nguyen esiintyi torstaina televisiossa ja kritisoi kuvernööri Greg Abbott:n päätöstä poistaa maskipakko kutsuen sitä itsekkääksi. Sunnuntaiaamuna hänen työntekijänsä lähettivät hänelle kuvia ravintolan seinistä, jotka oli sotkettu vihaisilla ja rasistisilla viesteillä. Seiniin oli kirjoitettu kirkkaan punaisella spray-maalilla
“Kung Flu”, “Toivottavasti kuolet”, “Ei maskia”, “Kommari” ja “Go back 2 China”. Nguyen uskoo, että kyse oli reaktiosta hänen aikaisempaan esiintymiseensä. Ravintola avasi eilen kaikesta huolimatta. Nguyen puhdisti ikkunoita partaterillä ja puhdistusaineella. “En edes ole kiinalainen”, 33-vuotias Nguyen sanoi naurahtaen. “Olen puoliksi vietnamilainen ja puoliksi ranskalainen”.

image

Bild am Sonntag -lehti kertoo Saksan(+8 985) ekonomisen instituutin (IW) arvioivan, että maan talven ajan voimassa ollut lockdown on maksanut maalle yli 50 miljardia euroa vuoden 2021 ensimmäisen kvartaalin aikana. Koko pandemian vaikutuksen bruttokansantuotteeseen IW arvioi olevan 250 miljardia euroa. Saksassa puhuttaa myös hoitotyöntekijöiden liiton varoitus siitä, että tehohoidon työntekijöiden pula pahenee, kun työntekijät harkitsevat kasvavassa määrin siirtymistä muihin töihin. Saksan tehohoitajien ja ensiavun työntekijöiden liitto (DIVI) kertoo, että 32% asiantuntijahoitajista harkitsee työpaikan vaihtoa. “Meidän täytyy pysäyttää tämä pako hoitotyöstä.”, DIVI:n presidentti Gernot Marx sanoi Funke Media Group:in haastattelussa sunnuntaina.

Italiassa nautittiin viimeisestä viikonlopusta ulkosalla ennen kuin kolme neljännestä kansalaisista siirtyy tiukan uuden lockdownin piiriin. Lockdown-määräyksiä tiukennetaan maanantaista lähtien. Pääministeri Mario Draghin hallitusta huolestuttavat tartuntamäärät, jotka nousivat 15% viime viikolla. Draghi kertoi olevansa tietoinen määräysten vaikutuksesta lasten koulutukseen, talouteen ja kaikkien psyykkiseen hyvinvointiin, mutta vakuutti määräysten olevan ainoa keino nykytilanteessa. Ranskan pääministeri sanoi sen sijaan sunnuntaina, että maan “pitää käyttää kaikkia mahdollisia aseita lockdownin välttämiseksi”, kehottaen ihmisiä ottamaan rokotteen ja menemään testeihin. Maan hallitus on korkeista tartuntaluvuista huolimatta kieltäytynyt määräysten tiukentamisesta ja maan kolmannesta lockdownista, vaikka maan terveysviranomaiset ovat sitä vaatineet. Ranskan pahimmilla tartunta-alueilla on voimassa klo 18:00 alkava ulkonaliikkumiskielto ja viikonloppu-lockdown.

AstraZenecan rokote jatkaa voimakkaassa vastatuulessa. Tilanne huomioiden ei olisi yllättävää edes se, että USA vapauttaisi varastoimansa kymmenet miljoonat AZ:n rokoteannokset “Eurooppalaisten ystäviensä” käyttöön. Kohta voi tosin kysyä: “Mihin käyttöön?”. Eilen Alankomaat(+5 974) kertoi lopettavansa AZ:n rokotteen käytön kuun loppuun saakka varotoimena Norjasta tulleisiin tietoihin terveiden alle 50-vuotiaiden veritulppatapauksista. Myös Irlanti vetosi Norjasta tulleisiin tietoihin ja pysäytti AZ:n rokotteen käytön. Irlannin vara-CMO (Chief Medical Officer) Ronan Glynn sanoi päätöksen olevan varotoimi Norjan lääkeviraston tietoihin “neljästä uudesta raportista koskien aikuisten vakavia veritulppatapauksia rokotuksen jälkeen”. Norja(+640) pyysi kaikkia alle 50-vuotiaita, jotka ovat saaneet rokotuksen viimeisen kahden viikon aikana ja joilla on mitään oireita, ilmoittautumaan sairaalaan välittömästi. Tyypillinen oire on selvät punertavat täplät iholla.

Ruotsissa brittiläis-ruotsalaisen AstraZenecan kohut ovat luonnollisesti hyvin esillä. Maassa uutisoidaan lääkejätin eilisestä lehdistötiedotteesta, jossa yhtiö kertoo 17 miljoonan ihmisen saaneen rokotteen EU:ssa ja Isossa-Britanniassa. Tiedotteessa yhtiö kertoo, että toistaiseksi rokotteen saaneilta on löytynyt 15 raportoitua verisuonitukostapausta ja 22 keuhkoveritulppatapausta – maaliskuun 8. päivään mennessä. Yhtiö pitää tapausten määrää huomattavasti matalampana, kuin mitä voi odottaa ja suunnilleen samana, kuin muidenkin koronavirusrokotteiden kohdalla. AZ:n kommentti on harkitsematon ja suorastaan tyhmä, mikä ei liene yllätys kenellekään. Yleistä etua ei varmasti palvele se, että epäilyksen varjo heitetään oman tuotteen päältä kaikkien rokotteiden ylle. Suomessa kauhisteltiin eilen historian suurinta päivittäistä tartuntalukua – 863 tartuntaa. Suurta sunnuntailukua perusteltiin THL:n toimesta aiempien päivien lukujen kertakorjauksella. Eniten tartuntoja todettiin eilen Helsingissä(+251), Espoossa(+77) ja Turussa(+73). Epidemiatilanne on selvästi pahin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Johns Hopkins, Worldometers , Reuters1 , COVID tracker, WHO1 , WHO2 , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta, FHM kartta (Ruotsi), Bloomberg , rt.live (USA state tracking) , EndCoronavirus , CoronaVirusIndex(yonzzu), Koronabotti (Twitter), Rokotustilanne maailmalla, Rokotustilanne (THL), Rokotustilanne Euroopassa (ECDC)

52 tykkäystä

Pikaisen googlailun perusteella veritulppien yleisyys on vuodessa noin 1/1000 henkilöä, painottuen toki vähän vanhempaan väestöön, joten vedetään vähän mutkia suoraksi ja arvioidaan veritulppien yleisyydeksi alle 65-vuotiaassa väestössä vaikka 1/10 000. Mikäli tuo AZ:n oma ilmoitus pitää paikkansa, että todettuja tapauksia on 37 per 17 miljoonaa, niin aika runsaasti (itse asiassa 1663 tapausta) pitäisi olla raportoimattomia tapauksia, jotta päästäisiin edes tuohon 1/10 000 yleisyyteen. Näillä spekseillä ottaisin ihan mielelläni kaikki muiden maiden lahjoittamat AZ:n rokotteet Suomeen ja piikittäisin ne välittömästi vaikka alle 50-vuotiaisiin perusterveisiin.

Edit. Ja varmuuden vuoksi vaikka vielä aspiriinikuuri (ohentaa verta) rokotettaville.

10 tykkäystä

Laskelmasi on täysin oikein, mutta kyse ei ole ollut matematiikasta pitkään aikaan. Rokotukset arveluttavat ihmisiä muutoinkin ja AZ:n maine huononee kohu toisensa jälkeen. Saksassa ja Ranskassa kohuilla on ollut jo selvästi merkitystä rokotushalukkuuteen, mikä on tietenkin pandemiasta toipumisen kannalta erittäin huono asia. Todennäköisyys saada veritulppa AZ:n rokotteesta on paljon loton päävoittoa suurempi. Ihmiset lottoavat, mutta eivät välttämättä rokotteen kanssa.

3 tykkäystä

Covid itsessäänkin lisää tulppariskiä ä, sen takia suomessa jokainen positiivinen arvioidaan ja jos näyttää siltä että tulppariski on selkeästi kohonnut yksilön kohdalla niin laitetaan AK hoito. Toi AZ rokotussekoilu on vaan naurettavaa

3 tykkäystä