Wuhan Coronavirus (Osa 1)

:upside_down_face:

21 tykkäystä

Vähäoireisten ja tilastojen ulkopuolelle jäävien tartuntojen määrä on aina “known unknown”. SARS oli toki helpompi ja tarkempi kuolleisuuden suhteen, kun tauti oli selvästi tätä uutuutta vakavampi ja joka kymmenes tartunnan saanut kuoli.

Professorin lausunto pitää siis paikkansa, mutta on vähintäänkin turha, sillä kuolleisuus mitataan tietenkin tunnetuista tartuntatapauksista. Eri virukset ovat näin kutakuinkin vertailukelpoisia.

Tänään rikotaan 6100 tartuntaa ja kuolleita on 132. Kuolleisuus n. 2,2%.
Viruksen leviäminen tapahtuu edelleen tiiviisti Kiinan sisäpuolella, mikä rauhoittanee pörssiä toistaiseksi.

Tässä tapauksessa todennäköisyys ensimmäiselle nCoV-tartunnalle Suomessa alkaa olla jo fifty-sixty. Alle 40-vuotias, tullut viisi päivää sitten Wuhanista, kurkkukipuillut 2 päivää. >

1 tykkäys

Kuolleisuus% silloin laskee. Tartuntojen määrää vaikea pitää yllä, mutta kuolleisuus hieman helpompaa.

1 tykkäys

Eikös tuo kuolleisuuden laskeminen tässä vaiheessa ole hieman hätiköityä. Kuolemantapaukset tulee kuitenkin viiveellä. Jos tänään kuolemantapausten kokonaismäärä on 130, niin nehän tulisi suhteuttaa esim. 5 päivää sitten ilmenneiden tartuntatapausten kokonaismäärään.

Tässä on tutkimus 2. Tammikuuta mennessä varmistetuista tartuntatapauksista:

Otanta (41) on tosin niin pieni, että tästä tuskin kannattaa vetää kovin tarkkoja johtopäätöksiä, mutta parin viikon kuluttua kuolleisuus oli tuosta otannasta n. 15% (6/41).

2 tykkäystä

Kauppalehti tuttuun tapaansa oikonut mutkia, olisivat saneet kertoa, että “esimerkkejä suomalaisista yrityksistä”, kun niin moni puuttuu. Detection Technology esimerkiksi. Heillä vain Suomi ja Kiina, Kiinan merkityksen ollessa iso (2 tehdasta siellä).

2 tykkäystä

Tartuntoja nyt 6106.

Mutta tämä on varmasti se taulukko, mitä mm. WHO tuijottaa tiiviisti. Eli tilanne Kiinan ulkopuolella.

Saksan tartunnat ovat muuten lähtöisin siitä yhdestä kiinalaisnaisesta, joka tartutti kollegansa “Baijerissa”. Nyt on löydetty “rypäs” tartuntoja ja tartuntaepäilyjä samasta lähteestä.

3 tykkäystä

Juu ei se kovin paljon totuutta kerro. Mutta halusin nyt vähän suhteuttaa tätä pandemiaksi muodostuvaa paniikkia asian tiimoilta. Eipä tässä mitkään spekulaatiot auta, täytyy vain seurata tilannetta ja statiikkaa sitä mukaan kun sitä tulee, vaikka jäljessä ja suht isolla virhemarginaalilla ainakin tartuntojen osalta

2 tykkäystä

Tuosta kuolleisuudesta vielä. Tilannehan tosiaan kehittyy jatkuvasti, mutta taudin lähteen Wuhanin ja sitä ympäröivän provinssin Hubein tilanne kertoo ehkä tarkimman arvion viruksen tappavuudesta (toistaiseksi).

Kuolleisuus Hubeissa on 3,5%.

image

1 tykkäys

Vaikeahan tuota on varmaksi sanoa.

Kuten Jarde ylempänä kommentoi, niin kuolleiden määrä täytyy suhteuttaa muutamia päiviä aikaisemmin raportoituun sairastuneiden määrään. Tuossakin täytyy vedellä aika isolla pensselillä - ihmiset lähtevät sairaalaan varmaankin aika eri kynnyksillä.

Sikäli kun järjestelmä on sielä selvästi ylikuormittunut niin kaikki ei tule kirjatuksi. Ilmeisesti myös osa kuolleista tulee kirjattua väärälle kuolinsyylle tahallisesti, ja sen takia ettei vaan ole varmuutta että potilaalla oli 2019-nCoV.

2 tykkäystä

Kuolleisuus tulee aina jäljessä. Jos sairastuneet kasvavat eksponenttiaalisesti ja kuolemat tapahtuu aina viiveellä sairastumisesta, niin sun pitää laskea kuolleisuus jostain aiempien päivien sairastumien määrästä. Ja se montako päivää aiempaa lukua käytetään on karkeesti se kuinka kauan sairastumisesta kuolleet ovat vielä keskimäärin eläneet.

5 tykkäystä

Juurikin näin, mutta päivä päivältä myös vahvistetuista luvuista laskettu kuolleisuus tarkentuu, kun tilanne biasoituu.

Taudin itämisajan ollessa 2-14 päivää ja sairauden keston (uutisista poimittuna) jopa 20 päivää saadaan erilaisilla arvioilla aina arvioijan haluamia tuloksia. Mikä on tietenkin melko epätarkka ja huono lopputulos. :slight_smile:

1 tykkäys

Yle Politiikkaradio käsittelee hyvin nCoV. Tulossa varmaan kohta Areenan puolelle jos kiinnostaa :wink:

2 tykkäystä

Siellä on myös sairastuneita joilla niin lieviä oireita että eivät ole hakeutuneet sairaalaan tai tutkittaviksi. Nämä laskevat kuolleisuusprosenttia.

1 tykkäys

Katsoppas kun britit lukivat ohjeistukseni… Laittavat wuahin alueelta tulevat 2vkoksi karanteeniin.
Näin ohjeistin tekemään meillä Suomessakin, mutta meillä täällä pölhölässä otetaan jengiä koneesta ihmisten joukkoon köhimään, kunhan on kuume mitattu Kiinan puolella…

1 tykkäys

Meidän yliopistotkaan eivät reagoi mitenkään kiinalaisopiskelijoihin jotka ovat käyneet joululomilla sukuloimassa.

1 tykkäys

Jostain syystä törmään nyt Kiinan palomuuriin enkä pääse enää eilen tietolähteinä käyttämilleni Kiinalaisille saiteille. Taisin joutua bannatuksi ja ehkä koko Suomi samalla. :smiley: Curiosity killed the cat.

Mutta… taudista selviytyneiden määrä on viimeisen tiedon mukaan 110. Eli edelleen taudista selviytyneitä on vähemmän kuin siihen kuolleita. (110/132)

Virallisten lukujen mukaan kaikista sairastuneista on sairaita edelleen yli 96%.

Eihän munuaisten tuhoutumiseen välittömästi kuole, etenkään mikäli saat dialyysi hoitoa vkoittain…
Kyllä niitä kuolemia vielä nähdään ihan nokko…
Jo ihan perus keuhkokuumeestakin kestää toipua muutaman vkon. Lisätkää siihen vielä keuhkojen nesteytyminen, mikä pudottaa happisaturaation ilman hoitoa niin alas, että keho alkaa tuhoamaan kudoksiaan.

1 tykkäys
1 tykkäys

Tänään aamulla kuulin erään Brittiläisen virologian emeritus professorin (mielestäni järkevän) kommentin tähän saagaan bbc radio 4 kanavalla. Tässä linkki ja haastattelu alkaa 2h16min jälkeen
https://www.bbc.co.uk/sounds/play/m000dqf8

Lyhyesti summattuna tämän professorin mielestä kuolleiden lukumäärä suhteutettuna väestön kokoon on pieni toistaiseksi ja
Kiina on menetellyt tilanteessa hyvin. Hän sanoi että Sars virus nujerrettiin samoilla toimenpiteillä mitä Koronaan käytetään nyt.

Kyllähän se hätkähdyttää kun näkee täällä Lontoon lähiöissä bussipysäkeillä ja tubessa ihmisiä joilla on kasvosuojukset, kun siihen ei ole tottunut. Helposti pelkokertoimet nousee.

9 tykkäystä

Vanha setä teki oikeat johtopäätökset tuossa yllä ja Finnair-ketjussa jo päiviä sitten eli Kiina kiinni, lennot pannaan, kuumemittarit rajoille ja maskit päälle ihan joka iikalle :slight_smile:

Masse-setä, FA, jo 5 päivää kuumemittarin kanssa tontin rajalla (vähän hiljaista on kuulemma ollut, mitä nyt masse-muori mitattu mennen tullen yht. noin 20 kertaa, toim.huom) :slight_smile:

8 tykkäystä