Wuhan Coronavirus (Osa 1)

6 tykkäystä
4 tykkäystä

Eivät tukahduta koska se vaatisi rasistisen tiukkaa rajakontrollia vuoksiksi eteenpäin.

Tosin jos noita testimasiinoita joista saa tuloksen 20 minuutissa on tarjolla (luin jutun että suomalaisfirmalla tällaisia on nyt valmistumassa, tosin kuten voitte arvata, viranomaiset jahkailevat hankintojen kanssa) niin rajalle testauspaja. Joka ainoa jamppa lenskarista/laivasta testiaseman ja 20 minsan venauksen kautta vasta eteenpäin. Ja jos pöpö löytyy niin ukko suojapussiin ja takaisin lähtösuuntaan.

Mutta ei. Eivät ne saa edes karanteeniin määrätyn vastaanottokeskuksen asukkaita pidettyä karanteenissa ilman että paikallinen S-Market käräyttää poliisille haahuilevat porukat.

On se niin vaikeaa…

13 tykkäystä

MTV3:n uutispätkässä eilen mainitsivat Suomen R-luvun olevan 0,8 ja terveydenhuollon kapasiteetti pystyy toimimaan vielä 1,2 tasolla. Mutta mikäli luku nousisi esim. arvoon 2,2, niin silloin kannattaisi sijoittaa all in Viitasen Hautaustoimistoon (hautaa syvään ja halvalla).

R-luvun mukaan esitettiin, Herra Hetemäen ryhmän 4 eri skenaariota jatkosta ja jatkotoimenpiteiden suositusten suunnasta.

Katsellaan ja kuunnellaan kevättä sekä R-luvun suuntaa…

3 tykkäystä

“Saksa ottaa uusien epidemian ryöpsähdysten varalta käyttöön ”hätäjarrun”. Jos tartuntoja todetaan jollain alueella viikon kuluessa enemmän kuin 50 sataatuhatta asukasta kohti, rajoituksia otetaan nopeasti uudelleen käyttöön.”

Pohjoismaiden mallissahan hidastetaan sitten, kun valtion epidemiologilla tulee hätäjarruraita kalsareihin.

Pirkanmaallakin “vain” 35 tartunnan päivävauhti olisi jo hätäjarrurajalla.

12 tykkäystä

Saksalaiset ne taitaa myös tämänkin asian paremmin…

1 tykkäys

Rokotteen kehittäminen on edennyt hyvin:

  • Pääsemme hyvin nopeasti etenemään eläinkokeisiin. Olemme niistä muutaman viikon päässä.
  • Meillä on jo rokotteita, joista tiedeyhteisö sanoo, että ne hyvin todennäköisesti toimivat ja erittäin suurella todennäköisyydellä ovat turvallisia.
  • Riskiryhmät voitaisiin suojata hyvinkin nopeasti…
    :wink:
7 tykkäystä

En tiedä katsoitteko maanantaina tulleen A-studion jossa HUSin Tuominen oli keskustelemassa. Kun ohjelmassa puhuttiin että STM:n selvitys valmistuu kesäkuun loppuun niin HUSin Tuominen sanoi että hän voi antaa selvityksen siinä heti.

Sanoisi STM suoraan että eivät uskalla antaa maskisuositusta koska pelko on että terveydenhoidolle ei riitä silloin maskit. Odottelevat sitä että kotimainen tuotanto käynnistyy ja se kaikki menee ensin huoltovarmuuskeskukselle.

Suosittelen katsomaan kohdasta 30.55 eteenpäin.

EDIT: Eikö tähän pysty linkkaamaan Yle Areenan nettisivua?

4 tykkäystä

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 3,82 / 265084

Uusien tartuntojen(+95300) ja kuolemantapausten(+6800) määrä maailmassa nousi eilen nopeasti. Venäjän ohella maailman todennäköisesti väkirikkaimman valtion, Intian, tartuntalukujen(+3587) kasvu on huolestuttavaa. Etelä-Amerikan tilanne pahenee päivä päivältä. Brasiliassa uusia tartuntoja(+11896) todettiin toiseksi eniten maailmassa.

Presidentti Trumpin puheet kovenevat. Hän kuvaili Covid-19 -taudin olevan pahin hyökkäys Yhdysvaltoja kohtaan koskaan ja kertoi sen olevan Pearl Harbourin hyökkäystä pahempi. Hän jatkoi viikonlopun syytöksiä ja väitti, että virus olisi voitu pysäyttää Kiinassa, mutta näin ei tehty. Kiinalta tuli välitön vastaus Trumpin syytöksiin. Se syytti Trumpia Kiinan maineen tahraamisesta ja viruksen politisoinnista Trumpin uudelleenvalinnan mahdollisuuksien parantamiseksi.

Presidentti Trum kovensi myös viestiään Amerikan avaamisesta. Hänen “lääke ei voi olla tautia pahempi” -iskulauseensa toistui ponnekkaasti muutaman viikon tauon jälkeen. Hän kertoi taudin aiheuttavan väistämättä kuolemaa, mutta USA:n pitää siitä huolimatta palata nopeasti normaaliin.

USA:ssa on yksi paikka, missä ei ole todettu ensimmäistäkään Covid-19 -tartuntaa puhumattakaan kuolemantapauksista. Kyseessä on Havaijista lounaaseen sijaitseva, Polynesian saariryhmään kuuluva, Samoa. Taudilta säästyneen Samoan lääke on ollut yksinkertainen. Sen kaksi suurta saarta on eristäytynyt täysin ulkomaailmasta nyt jo kahdeksi kuukaudeksi.

image

Euroopan tartunnat olivat lähes kauttaaltaan selvässä nousussa. Tilastojen valossa tämä on ollut tyypillistä viikon puolivälissä. Taudin pahenemisesta uudelleen ei siis ole kyse. Urheilun ystävät seuraavat nyt tiiviisti Saksan rajoitteiden avaamista. Bundesliigan pelien käynnistymistä on ennakoitu viikon tai parin päähän.

Aasiassa tautitilanne on vakaa, mutta Intian tilanteen kehittymistä seurataan tiiviisti. Maan purettua rajoitteita ovat tautimäärät kasvaneet nopeasti tuhansiin. Myös Intian naapurissa Pakistanissa tautitilanne huononee nopeasti. Näissä kahdessa maassa asuu yhteensä yli 1,5 miljardia ihmistä.

Etelä-Amerikassa seurataan kolmea maata. Brasiliassa tilanne kehittyy edelleen nopeasti huonompaan suuntaan. Maassa tehtiin ennätykset sekä uusissa tartunnoissa että kuolemantapauksissa. Brasilian presidentin tiedottajan kerrotaan testatun viruspositiiviseksi. Virallisen tiedotteen mukaan hän voi kuitenkin hyvin. Myös perussa ja väkiluvultaan lähes puolet pienemmässä Chilessä tilanne on huonontunut. Erityisesti Perussa ja Brasiliassa todellinen tautitilanne voi olla huomattavasti pahempi, kuin mitä viralliset luvut antavat ymmärtää.

Suomessa tilanne jatkuu kaksijakoisena. Siinä missä tilanne on pysähtynyt valtaosassa Suomea, ei Uudenmaan tilanne näytä muuttuvan miksikään. Yli 80% päivittäin todetuista uusista tartunnoista on todettu Uudellamaalla jo monta viikkoa peräkkäin. Uudellamaalla asuu n. 30% suomalaisista.

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins , Worldometers , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker , TheBaselab , WHO1 , WHO2 , BNO News , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta , FHM kartta (Ruotsi) , Bloomberg , rt.live (USA tate tracking)

42 tykkäystä

Marin on näköjään sanonut suoraan että ei voi suositella kun ei riitä kaikille.

"– Tämä ei tietysti tarkoita, etteivät ihmiset saisi käyttää tämänkaltaisia suojaimia ja maskeja. Emme sitä kuitenkaa suosita, koska kankaisten kasvomaskien hyödyistä ja haitoista ei ole kiistatonta tietoa.

– Kirurgisista suu- ja nenäsuojaimista olisi ehdottomasti hyötyä, mutta näitä ei ole riittävästi koko väestön tarpeisiin. Tarvitsisimme jopa 15 miljoonaa tällaista suojainta päivässä. Hallitukselta olisi täysin vastuutonta suosittaa niitä tilanteessa, jossa suojaimia ei ole tällaisia määriä, Marin vastasi."

Tähän vielä kommenttina että miten niitä tuonne joihinkin Euroopan maihin riittää kun TV.ssä on näkynyt että jakavat niitä mm metro/juna-asemilla?

5 tykkäystä

Marin taisi tarkoittaa juurikin noita kirurgisia suojaimia. Olettaisin, ettei missään maassa ole pystytty jakamaan kirurgisia suojaimia noin vaan, luultavasti alemman suojausluokan hengityssuojia.

1 tykkäys

Tässä ei ilmeisesti ole termit hallussa Marinilla.

Kirurginen suu/nenäsuojus ei ei ole hegityssuojain, vaan se suojaa toisia saamasta tartuntaa suojuksen kantajalta. Sitten on erikseen oikeat hengityssuojaimet jotka luokitellaan FFP2 ja FFP3 sen suodatuskyvyn mukaan. Alla linkki josta asiaa voi opiskella.

https://www.ttl.fi/wp-content/uploads/2020/02/Millainen-on-hengityksensuojain.pdf

Edit. Tai sitten Marin hakee tuossa sitä että kirurgisella suojaimella kantaja suojaa muita tartunnalta. Onhan se niinkin että jos kaikilla on kirurginen suojain, silloin kaikki on suojassa.

4 tykkäystä

Niinpä, siinähän se “vitsi” juuri on, yhtälö on helppo, mutta vaikea toteuttaa…

Asiasta kolmanteen niin harvinaisen indoktrinaatiovapaata uutisointia Yleltä, kerrankin:

  • Kiina on vaiennut siitä, että se olisi voinut hillitä pandemian leviämistä ratkaisevasti, jos se olisi ryhtynyt toimiin heti, kun lääkärit varoittivat uudesta viruksesta.
  • Kiina ei ole antanut vieläkään WHO:lle kaikkea sen pyytämää tietoa viruksesta. Se jakoi viruksen geneettisen koodin tammikuussa, mutta se ei ole antanut esimerkiksi näytteitä elävästä viruksesta. Kiinan kieltäytyminen yhteistyöstä vaikeuttaa tutkimusta ja uusien tartunta-aaltojen estämistä…

Perimmäinen totuus kun on joskus taruakin ihmeellisempää…

6 tykkäystä

Ja voihan tällaisessa poikkeustilanteessa vuorotella esimerkiksi kahta suojainta, niin tarve ei ole miljoonia per päivä. Toinen ehtii aina olla vuorokauden kuivumassa, jolloin suurin osa viruksista kuolee tai voi käyttää vaikka välillä uunissa.

Näin ainakin itse teen, eli tilasin kaksi kangasmaskia, joita aion vuorotella kaupassa ymv. käydessäni. THL on mitä on ja pääministeri valehtelee tietoisesti terveysasioissa kansalaisille, mutta tämän takia ihmisten pitäisi opetella käyttämään omaa järkeä ja näyttää esimerkkiä muille.

15 tykkäystä

Korvataan se kirurginen maski kangasmaskilla. Nyt neuvotaan yskimään ja aivastamaan hihaan tai nenäliinaan mutta kangasmaski voi olla ettei se toimikaan? Pari kangasmaskia kaikille ja pestään niitä sitten kotona. Ei tuo ole vaikea toteuttaa.

4 tykkäystä

Tämä on se näkökulma, jota en ole ihan ymmärtänyt. Tässä siis oletuksena tuntuu olevan se, että jos Suomen valtio ei pysty tarjoamaan kirurgisen/FFP3/mitä-ikinä-onkaan-tason maskeja kaikille kansalaisille niin suositusta ei voida antaa.

Mielestäni on hyvä ymmärtää ero “suosituksen” ja “vaatimuksen” välillä. Jos “vaadittaisiin” suojaimien käyttöä, jotta esim. saisi käydä kaupassa niin tällöin voisi kokea, että julkisella taholla on joku velvollisuus niitä myös tarjota. En koe, että “suositus” tuo tällaisen velvoitteen. Kyllähän julkinen taho suosittaa esimerkiksi kondomienkin käyttöä, mutta ei niitä kaikille ilmaiseksi jaeta kadunkulmissa.

Oletan myös, että Suomen valtio ei hanki suojaimia sellaisista lähteistä, mistä yksittäinen tallaaja niitä voisi hankkia. Tällöin vaikka ihmiset alkaisivat niitä itse hankkimaan ja tilailemaan ties mistä niin sen ei pitäisi missään määrin olla pois terveydenhuollon ammattilaisten suojaimista.

Varmasti eri suojaimilla on myös eri “suojausaste”. Eli jos joku sellainen hyvä kirurgisuojus estää vaikka 90-100% viruksista ja toisessa ääripäässä joku itse tehty kangasmaski ei varmaan suojaa kuin 0-20% (luvut keksitty päästä pointin tekemiseksi), mutta on se varmasti enemmän kuin 0%. En mitenkään voi ymmärtää miten huonon maskin käyttäminen nyt ainakaan merkittävästi pahentaisi asioita.

Mielestäni yksi iso maskien tuoma hyöty on psykologinen. Olen nähnyt kannanottoja siitä miten ollaan huolissaan siitä miten huono maski tuo virheellisen turvallisuudentunteen. Minä uskon enemmänkin, että vaikutus on positiivinen. Kun ihmiset käyttäisivät maskeja niin ei pääsisi unohtumaan se, että virus jyllää edelleen täällä keskuudessamme. Tämä on mielestäni yksi isoimmista uhkista nyt kun paikat alkavat avautua ja ihmiset palaavaat “normaaliin”.

14 tykkäystä

Näin minäkin olen ajatellut. Mutta luin jo viikkoja sitten uutisen Ylen sivuilta jossa kerrottiin että Tokmanniin on tulossa hengityssuojaimia. Tuosta meni muutama päivä niin uutisoitiin että HUS oli luettutaan tuon uutisen soittanut Tokmannille että he voivat ottaa tuon satsin käyttöön.

11 tykkäystä

Trumpin syytökset Kiinaa kohtaan tuntuvat omien virheiden peittelyltä, mutta eivät ne täysin perusteettomia ole. Kiina on toiminut käsittämättömällä tavalla myös viruksen levittyä Eurooppaan. Bloombergillä on mielestäni hyvä artikkeli aiheesta.

image

3 tykkäystä

THL:n Salminen saa nyt sitten avoimesti Ruotsin lehdistölle kehumansa “Ruotsin mallin” käyttöön. Ei tarkoitustakaan päästä eroon taudista - eikä tietenkään yritystä.

Iltalehdessä Päijät-Hämeen anestesia- ja tehohoidon ylilääkäri Risto Kuosa hämmästelee asiaan liittyen sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjaa maskeista. Hän uskoo maskipakon puutteen johtuvan siitä, ettei niitä ole tarpeeksi.

Kuosan mukaan ratkaisujen pohjavire viittaisi siihen, että Suomen koronastrategia ainakin osin nojaa laumaimmuniteettiin.

– Toivoisin, että THL muuttaisi strategiaansa. Laumaimmuniteetti on kallis, pitkä ja epäeettinen tapa hoitaa koronaepidemia. Pitäisi ainakin pyrkiä vahvasti pandemian sammutukseen, vaikkei se täysin onnistuisikaan.

7 tykkäystä

Maskiasia vaatii tieteellisen tutkimuksen, koronastrategia on otettu oppikirjoista. Riskinä on valita väärä virus malliksi.

“Hän kertoo, että johtopäätöksen taustalla on kansainvälisten tartuntalukujen ohella niin sanottu oppikirjatieto ja muu tutkimus siitä, miten vastaavat epidemiat kehittyvät. Lisäksi se perustuu oletuksiin muiden maiden harjoittamista rajoitus- ja eristystoimenpiteistä sekä arvioon, jonka mukaan toimivan rokotteen kehittämien kestäisi kahdesta kolmeen vuotta.”

THL:n tietämäni mukaan viimeisin arvio koronaviruksen vaarallisuudesta yksilölle. Perustuu olennaisesti ajatukseen huomattavasta täysin oireettomien ja hyvin lieväoireisten tartunnansaaneiden joukosta.

image

Ylläoleva oppikirjatiedolla muista eri viruksista ja laskentamalleilla. Joitain vasta-ainetuloksia myös huomioitu.

IRL: New York Cityssä ikäryhmässä 45-65-vuotiaat on tähän mennessä raportoitu 4000 koronakuolemaa. Eli koko ikäryhmässä jo tähän asti 0.2% kuolleisuus.

THL:n ikäryhmät menevät vähän eri jaolla, mutta jos 0,005% sovelletaan NYC:n 2,15 miljoonaan 40-60 vuotiaaseen, saadaan 107 kuolemaa siinä vaiheessa kun kaikki ikäryhmästä ovat saaneet tartunnan.

Vaikka otetaan mitä korjauskertoimia niin mallit ja todellisuus eivät ihan tuossa kohtaa.

Vaikuttaako tämä näkemykseni kantaani hallituksen toimenpiteistä: Ei merkittävästi, yhteiskuntaa täytyy alkaa avata.

Vaikuttaako tämä omaan haluuni lähteä etujoukoissa avaamaan taloutta: Jossain määrin. ( +55 ikäryhmä)

Vaikuttaako tämä näkemykseeni, koska tämän pandemian aiheuttama haitta on ohitse: Melko paljon.

Pitäisikö tukahduttamisstrategia paikallisesti ja globaalisti arvioida uudelleen: Ehkä pitäisi.

7 tykkäystä