Wuhan Coronavirus (Osa 1)

@OldFeki:n kirjoitukset pitäisi palkita Inderesin ekotekona - miettikääpä sitä työtuntien menetystä ja nettiselaukseen kulunutta aikaa ja energiaa jossei kaikki Inderesin foorumilaiset saisi lukea aamupläjäystä, vaan kuluttaisivat tunnin joka aamu uutisia pläräten. :recycle::green_heart:

21 tykkäystä

Eniten minua hämmästyttää, KUINKA HYVÄÄ JA JÄSENNELTYÄ TEKSTIÄ tuo mies tuottaa!! Todella hyvää luettavaa, sopivan tiivistettynä jne… Parempaa tekstiä mitä voisin ikinä olettaa kauppalehdestä lukevani :wink:

44 tykkäystä

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 15,94M / 642694

Uudet päivittäiset tartunnat(+289000) nousivat jälleen uuteen ennätykseen. Kuolemantapaukset(+6200) olivat pienessä laskussa. Tartuntojen määrä kasvoi laajalla rintamalla. Tartuntojen kärkilistalla USA, Intia, Etelä-Afrikka ja Meksiko tekivät omat tartuntojen päiväennätyksensä. Taudin pahimmat keskittymät ovat edelleen Amerikoissa, Etelä-Aasiassa ja Lähi-Idässä, mutta myös Euroopan tartunnat ovat kääntyneet huolestuttavasti nousuun. Euroopassa tartuntamäärät kasvavat nopeiten Romaniassa(+1119).

USA:n tilanteessa ei ole muutoksia. Virus leviää edelleen myös uusille alueille. Eilisen aikana uuden tartuntaennätyksen tekivät ainakin Indiana, Utah, Oklahoma, Montana ja Havaiji. Taudin pahimmat keskukset ovat Florida(+12444), Kalifornia(+10594) ja Teksas(+8552). Kuolemantapausten määrä lähti nousuun kesä-heinäkuun vaihteessa ja sen odotetaan jatkavan nousevalla trendillä.

New Jerseyssä hengenpelastajista on tullut hengenvaarantajia. Long Beachin Covid-19 -hengenpelastusryppäässä on todettu 23 uutta tartuntaa. “Tietojemme mukaan tartunnat liittyvät työn ulkopuolisiin sosiaalisiin aktiviteetteihin”, kertoi Long Beach Islandin terveydenhoidon vastaava johtaja Daniel Krupinski. Tartunnat on todettu Harvey Cedarsin ja Surf Cityn alueiden hengenpelastajilta. Viranomaiset kertovat, että rantojen valvonta ja hengenpelastustyö jatkuvat alueella keskeytyksettä.

Trumpin hallinnon järjettömäksi ja muukalaisvihamieliseksikin syytetty ulkomaalaisten opiskelijoiden kiusaaminen ei saanutkaan päätöstään. USA:n maahanmuuttoviranomaiset kertoivat eilen, että ensimmäistä opiskeluvuottaan aloittavat ulkomaalaiset opiskelijat, joiden kurssit suoritetaan toistaiseksi ainoastaan online, eivät saa lupaa tulla Yhdysvaltoihin. Kiusa se on pienikin kiusa.

image

Saksassa kohistaan maan Koronaviruksen jäljitykseen tehdyn “Corona-Warn-App”-mobiilisovelluksen ongelmista. Miljoonat Samsungin ja Huawein puhelinten, mutta mahdollisesti myös monen muun Android-laitteen, käyttäjät ovat jääneet ilman sovelluksen varoituksia jopa viiden viikon ajaksi. Sovelluksen tausta-ajo keskeytyi kyseisten puhelinten virransäästöominaisuuksien takia. Terveydelle vaarallista ongelmaa selitteli eilen sovelluksen kehittäneen, Euroopan suurimman ohjelmistotalon, SAP:n edustaja. Bugista kertoi ensimmäisenä Bild-julkaisu eilen.

Etelä-Amerikan suurin kaupunki Sao Paulo ilmoitti eilen suurten tapahtumien perumisista pandemian takia. Formula ykkösten seuraava Sao Paulon kisa peruttiin eilen, mutta suuremman huomion vei ilmoitus vuosittaisen karnevaalin siirrosta ensi vuoden helmikuulta talven keskelle touko- tai heinäkuulle. Sao Paulon karnevaalia seuraa vuosittain paikan päällä jopa 15 miljoonaa ihmistä. Sao Paulon pormestari Bruno Covas ilmoitti myös kahden muun, jo aiemmin siirretyn, tapahtuman perumisesta. Tylyn kohtalon koki Brasilian kirkkojen “Jeesusmarssi”, joka houkutteli viime vuonna 3 miljoonaa osallistujaa ja seksuaalivähemmistöjen vuosittainen “Pride paraati”, jota tosi ehdittiin jo juhlistaa kesäkuussa virtuaalisesti.

Etelä-Korea ilmoitti tänään 113 uudesta tartunnasta, mikä on korkein tartuntaluku maassa sitten maaliskuun. Maan tartuntatilanne ei ole kuitenkaan muuttunut radikaalisti huonommaksi tänään nähtävistä iskevistä otsikoista huolimatta. Maan tartuntatautivirasto kertoi hetki sitten, että tartunnoista 86 on tullut maan ulkopuolelta. Tartuntoja on löydetty Irakista palanneilta Etelä-Korealaisilta työntekijöiltä ja Venäläisilta merimiehiltä. Etelä-Korea oli ensimmäisiä maita, missä Covid-19 -tartunta todettiin. Ensimmäinen positiivinen testitulos maassa saatiin jo 20. tammikuuta.

Suomessa tilanne jatkuu rauhallisena. Erilaiset asiantuntijat ennustavat kilvan pahentuvaa virustilannetta toisine aaltoinensa. Rohkeinta arviota tulevasta kaaoksesta on tuskin vielä nähty. Koko maassa todettiin eilen kahdeksan uutta tartuntaa, mitkä löytyivät eteläisestä Suomesta ja Oulusta(1). Varoitukset taudin vaarallisuudesta, ilman sen kummoisempaa draamaa, ovat edelleen paikallaan.

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins , Worldometers , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker , TheBaselab , WHO1 , WHO2 , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta , FHM kartta (Ruotsi) , Bloomberg , rt.live (USA state tracking) , EndCoronavirus , CoronaVirusIndex(yonzzu)

104 tykkäystä

Kyllä nämä @OldFeki päivittäiset korona-infot ovat aivan parhautta ja itsekin pääsee sitten niiden tietojen avulla kavereille pätemään😁 sais meidän ilta-roskan ja muun laatulehtien toimittajatkin käydä noi lukemassa, ennen kirjoittelujaan.

10 tykkäystä

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 16,2M / 648445

Uudet tartunnat(+258900) ja kuolemantapaukset(+5700) olivat lauantaina selvässä laskussa. Viruksen etenemisestä maailmalla kertoo kuitenkin parhaiten se, että tasan viikko sitten tartuntojen määrä oli yli 36000 pienempi. Maakohtaisia ennätyksiä ei taudin kärkilistalla tehty, vaikka Intiassa päästiin hyvin lähelle eilistä ennätystä. Euroopassa Romania(+1284) teki jälleen uuden tartuntaennätyksensä ja on maanosan päiväkohtaisissa tartunnoissa toisena Venäjän jälkeen.

USA:ssa 18 osavaltiota teki tällä viikolla tartuntojen päiväennätyksiä. Tilanne ei kuitenkaan ole täysin toivoton, sillä maan neljänneksi väkirikkain osavaltio, New York, näyttää esimerkkiä. New Yorkissa(+845) tartunnat tilastoidaan vielä sadoissa päivittäin, mutta sairaalahoitoa vaativien tapausten määrä on painunut alimmilleen sitten maaliskuun ja taudin aiheuttamien kuolemien(+14) määrä jatkaa laskussa. Maskien käyttö on lisääntynyt USA:ssa presidentti Trumpin tehtyä siitä hyväksyttävämpää kannattajiensa joukossa. Välinpitämättömyyttä löytyy eniten nuorten parista, mutta etenkin tartunnalla leikkimistä pidetään enenevissä määrin dorkana myös nuorten parissa.

McDonald’s kertoi, että päästäkseen sisään ketjun ravintoloihin USA:ssa, pitää elokuun 1. päivästä lähtien käyttää maskia. Ravintolaketju Chipotle kertoi vastaavan määräyksen tulleen voimaan jo tänä perjantaina. Ravintolat ja kaupat ovat ottaneet viruksen vakavasti Yhdysvalloissa. Vastaavista maskimääräyksistä ovat jo aiemmin kertoneet mm. Starbucks, Walmart, Panera ja Kroger.

Presidentti Trumpia pitää kiireisenä maassa jälleen kiihtyneet mielenosoitukset. Tilannetta on kärjistänyt Trumpin määräämän “presidentin yksityisarmeijan” käyttäminen tilanteen hoidossa. Liittovaltion agentteja on nyt määrätty sadoittain tukahduttamaan mielenosoituksia ympäri maata. Mielenosoittajien parista on myös kommentoitu kiivaasti Trumpin väitettä siitä, että häntä vastustavat mielenosoittajat olisivat terroristeja. Päivä päivältä ovat myös hämärtyneet mielenosoitusten syyt. Illinoisin osavaltiossa, Springfieldin kaupungissa, järjestettiin “miljoonan maskittoman marssi”, mihin tosin osallistui n. 150 ihmistä. Teksasissa on ollut muuta tekemistä, kun hurrikaani Hanna pyyhkäisi 145km/h tuulineen Meksikonlahdelta sisämaahan, eikä Teksasissa muutenkaan pidetä röttelöinnistä, tai röttelöijistä.

image

Tautitilanne Espanjassa jatkuu huonona. Iso-Britannia ja Norja ehtivät jo kertoa poistaneensa maan “turvallisten” maiden joukosta tartuntojen lisääntymisen takia. Espanjan tautiryppäät ovat kuitenkin toistaiseksi keskittyneet Katalonian ja Aragonin alueelle. Tilanteen niiden ulkopuolella voidaan sanoa pysyneen Eurooppalaisella tasolla.

Lääketieteen julkaisu JAMAssa on julkaistu alustava raportti tutkimuksesta, missä on löydetty vihjeitä siitä, miksi jotkut nuoret miehet sairastuvat Covid-19 -tautiin hengenvaarallisesti tai kuolettavasti. Samalla on vahvistunut epäilys siitä, miksi miehet ovat ylipäänsä alttiimpia virukselle. Tutkimuksessa paljastui, että vakavasti sairastuneilla nuorilla miehillä oli erittäin harvinainen geenivirhe, mikä heikensi immuunikykyä ratkaisevasti. Tutkijoiden mukaan kyseinen geenivirhe löytyi X-kromosomista ja saattaa selittää muidenkin geenivirheiden aiheuttamaa virusaltistuksen lisääntymistä juuri miehillä. Toisin kuin miehillä, naisilta X-kromosomeja löytyy kaksi, joten virheellisen geenin korvaava “backup” voi olla helposti saatavilla.

Pohjois-Korea on tuoreiden tietojen mukaan kertonut lukinneensa kaupungin lähellä Etelä-Korean rajaa. Maa on julistanut “maksimaalisen” hätätilan sen jälkeen, kun maasta löydettiin mahdollisesti maan ensimmäinen Covid-19 -tartunta. Asiasta kertoi maan johtaja, Kim Jong Un. Maan virallinen tietotoimisto kertoi epäillyn tartunnan tulleen maasta Etelä-Koreaan kolme vuotta sitten loikanneelta henkilöltä, joka oli salaa palannut Pohjois-Korean Kaesongin kaupunkiin viime sunnuntaina.

Brasilian presidentti ja yksi Brasilian, tai koko maailman, “kovimmista äijistä” heti idolinsa Donald J. Trumpin jälkeen, Jair Bolsonaro, kertoi olevansa jälleen terve. Virus ei kauaa äijässä viihtynyt.

Suomessa virustilanne jatkuu rauhallisena ja tasaisena. Eilen maassa todettiin 8 uutta tartuntaa. Pääosin tartunnat ovat edelleen Etelä-Suomen rannikkokaupungeissa. Poikkeuksena eilen oli Seinäjoki, missä todettiin yksi tartunta.
Uusi viikko jälleen edessä. Jokohan viruksen voittokulku Amerikoissa osoittaisi merkkejä laantumisesta? Siitä ja paljosta muusta kuulemme varmasti lisää viikon aikana.

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins , Worldometers , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker , TheBaselab , WHO1 , WHO2 , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta , FHM kartta (Ruotsi) , Bloomberg , rt.live (USA state tracking) , EndCoronavirus , CoronaVirusIndex(yonzzu)

81 tykkäystä

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 16,41M / 652057

Uudet tartunnat(+216300) laskivat eilen matalimmilleen viikon aikana ja kuolemantapaukset(+4100) olivat selvässä laskussa. Se ei kuitenkaan estänyt Intiaa tekemästä uutta päiväkohtaista tartuntaennätystään. Tilanne taudi kärkilistan ulkopuolella on tasainen. Joukosta erottuu ainoastaan muutama maa, kuten Kolumbia(+8181) ja Argentiina(+4192), joissa epidemia on kehittynyt hallitsemattomaksi viime viikkoina. Positiivisena kehityksenä voi pitää Intian naapurimaiden Bangladeshin(+2275) ja erityisesti Pakistanin(+1226) tartuntojen määrän laskua, mikä on jatkunut jo muutaman viikon.

Sunnuntaista huolimatta USA:n osavaltioista Louisiana, Tennessee, Oklahoma ja Alaska tekivät uuden tartuntojen päiväennätyksensä. Tautitilanne huononee edelleen väkirikkaissa Kaliforniassa ja Floridassa, joista molemmat kertoivat eilen huolensa sairaalapaikkojen riittävyydestä. Floridassa tehohoitopaikkojen kuormitus on jo 146%, mikä tarkoittaa kestämätöntä tilannetta jatkuessaan.

Teksasin(+4309) tartuntamäärät ovat osoittaneet viimeisen kahden viikon aikana merkkejä kääntymisestä laskuun. Tilanne on parempi, kuin kahdessa muussa asukasluvultaan suuressa osavaltiossa Kaliforniassa ja Floridassa. Hurrikaani Hanna aiheutti lauantaina materiaalista tuhoa eteläisessä Teksasissa, mutta sillä ei arvioida olevan vaikutusta taudin etenemiseen.
Havaijin pohjoisilla saarilla Kauailla ja Oahulla odotetaan tänään hurrikaani Douglasin saapumista. Sen varoitetaan aiheuttavan tuhoa merenpinnan nousun, kovan tuulen ja rankkasateiden muodossa. Pitkään yksittäisten tautitapausten kanssa selvinneen Havaijin(+63) tautitilanne on huonontunut nopeasti viime päivinä.

Olympialaisiin valmistautuvan USA:n soutumaajoukkueen, yleensä taustalla viihtyvä, fysioterapeutti pääsi paistattelemaan parrasvaloissa urheilijoiden tavoin. Eilen uutisoitiin, että kolmasosa olympialaisiin valmistautuvista soutajista oli sairastunut Covid-19 -tautiin maalis-huhtikuussa. Tartunta oli peräisin… yhdeltä epäonniselta fysioterapeutilta. Yksi olympialaisten kultamitalisti kommentoi tapahtunuttta “se sai meidät polvilleen melko pahasti”.

image

Euroopan suurin matkanjärjestäjä TUI kertoi eilen peruuttavansa kaikki matkansa Britanniasta Espanjaan. Taustalla oli Ison-Britannian päätös poistaa Espanja turvallisten maiden listalta tartuntamäärien kasvun takia. Käytännössä päätös tarkoittaa Espanjasta palaaville kahden viikon karanteenia.
Saksassa asetettiin suuri maatila eristykseen, kun sen työntekijöillä oli havaittu kymmeniä tartuntoja. Lähes 500 Münchenin koillispuolella sijaitsevan maatilan työntekijää on eristetty ulkomaailmasta ja eristystä valvovat turvamiehet. Eilen maatilalla oli todettu tartuntoja jo 174. Paikallisjohdon edustaja, Werner Bumeder, puolusteli tiukkoja eristystoimia Dingolfing-Landau -alueen paikallisväestön suojelemisella.

Australiassa Victorian osavaltio kertoi eilen 537 uudesta tartunnasta, mikä oli saman verran, kuin koko maan tartuntaennätys taudin alkuvaiheessa maaliskuun 22. päivä. Victorian osavaltio on nyt puolivälissä kuuden viikon lockdown-tilaa, mutta tartuntojen määrä jatkaa nousussa. Aluejohtaja Daniel Andrews totesi suurimman syyn kasvavalle tartuntamäärälle olevan se, että ihmiset menevät töihin sairaina. Victoriassa tauti on levinnyt useisiin vanhustenhoidon keskuksiin. Toistaiseksi 683 hoivakotien asukasta ja työntekijää on sairastunut tautiin. Juuri tulleen tiedon mukaan tänään Victoriassa on todettu 532 uutta tartuntaa.

Etelä-Korean tilanne on rauhoittunut alkuviikosta. Uusia maahantuotuja tautitapauksia ei ole ilmennyt ja maassa on tänään todettu vain 25 tartuntaa. Myös Kiinassa painitaan maahantuotujen tartuntojen kanssa. Tänään maassa kerrottiin 61 uudesta tartuntatapauksesta. Luku on vaatimaton, mutta silti korkein maassa sitten maaliskuun alun.

Suomen tilanne ei ole muuttunut. Tauti pysyy kurissa. Eilen maassa todettiin viisi uutta tartuntaa.

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins , Worldometers , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker , TheBaselab , WHO1 , WHO2 , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta , FHM kartta (Ruotsi) , Bloomberg , rt.live (USA state tracking) , EndCoronavirus , CoronaVirusIndex(yonzzu)

75 tykkäystä

10 tykkäystä

Thanks Feki! Just great.

Sitten vähän offtopic, mutta pakko puuttua.

Vanhan sedän silmään pisti tuo Fekin hauska termi “fyysinen terapeutti” :rofl: Lienee Feki kääntänyt suoraan jenkkienglannista sanasta “physical therapist”, mikä tarkoittaa fysioterapeuttia. Saattoi Feki tuon kääntää väärin ihan piruuttaankin…ei meistä vanhemmista kieroista koskaan tiedä …

Anyway, ammattiryhmät ovat kovin tarkkoja nimikkeistään. Älköön nyt kuitenkaan kukaan palstalla vetäkö hernetta nenään Fekin käännöksestä. Ei se ollut niin paha ja sitä paitsi ao. ammattikunta on aina hakenut itselleen oikeaa nimeä. Setä muistaa vielä Kirurgisesta Sairaalasta “sairausvoimistelijat”, sitten HYKS:stä “lääkintävoimistelijat” ja nyt siis “fysioterapeutit”.

Masse-setä, FA, setä tietää kun tarvitsee näitä “fysikaalisen hoitajan” palveluja kasvavassa määrin :heart_eyes:

12 tykkäystä

Masse, meni sukkana läpi omasta seulasta. Tekstit ovat kokonaan englanniksi, joten tällaisia löytyy varmasti jatkossakin. :grin:

Tarkoitus ei ole pahoittaa minkään alan ammattilaisten mieltä, joten korjasin ammattinimikkeen.

20 tykkäystä

USA:ssa piikitellään tästä päivästä lähtien Modernan “made in USA” -rokotetta. Tautitilanne on valitettavasti mitä mainioin testin viimeiselle vaiheelle.

3 tykkäystä

Tähän liittyen, hauska pätkä kun CNBCin Joe Kearnilla kiipeää vasikan kokoinen orava muuntajaan kun oli saanut kuraa twitterissä Modernan pumppauksesta ja siitä ettei koskaan kerro insiderien myyneen 250M$ taalan arvosta osakkeita juuri ennenkuin ph3 pitäisi alkaa.

4 tykkäystä

Ilmeisesti huippu on käsillä jenkeissä, viikkotasolla uudet caset kääntyneet laskuun mm. Floridassa, Alabamassa, Arizonassa.

3 tykkäystä

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 16,64M / 656550

Uusien tartuntojen(+218350) ja kuolemantapausten(+4200) määrät pysyivät lähes eilisellä tasolla. Tautitapausten top-10 -listalla ennätyksiä ei eilen rikottu, mutta tartuntojen määrä pysyi korkealla USA:ssa ja Intiassa. Kärkikolmikosta Brasiliassa tartuntamäärien trendi on nouseva, kuten myös Intiassa, missä tartuntamäärät kasvavat vielä voimakkaasti.

USA:ssa kuukausi sitten alkanut nopea tartuntamäärien nousu on pysähtynyt ja tautitilanne kokonaisuudessaan on tasoittunut. Tartuntamäärät ovat kuitenkin jääneet uudelle, korkeammalle tasolle. Väkirikkaimmissa osavaltioissa nopeaa tartuntamäärien kasvua tuskin enää nähdään, sillä tartuntamäärät ovat jo hyvin korkealla mihin tahansa muuhun taudin aikaisempaan epikeskukseen verrattuna. Virus on kuitenkin edelleen leviämässä monessa väkiluvultaan pienemmässä osavaltiossa, mikä saattaa hidastaa taudin kokonaismäärien kääntymistä laskuun.

Lääkeyhtiö Modernan rokotteen testaus alkoi eilen USA:ssa. Testiin osallistuu 30000 ihmistä, joita rokotetaan 89 eri paikassa ympäri Yhdysvaltoja. Puolelle testaajista annetaan rokotetta kahdessa erässä 28 päivän välein. Toinen puolisko saa suolaliuosta samassa tahdissa.
Myös lääkeyhtiö Pfizer kiiruhti kertomaan rokotteensa testauksen alkamisesta… tänään. Pfizerin rokotetta testaa myös 30000 ihmistä. Testattavat löytyivät 39 osavaltiosta USA:ssa ja sen lisäksi Brasiliasta, Argentiinasta ja Saksasta.

New Jerseyn hengenpelastajaryppään tartuntamäärä oli viime viikolla 23. Eilen kerrottiin, että tautiin on sairastunut jo 35 hengenpelastajaa. Taudin alkulähteeksi on paljastunut nuorten juhlinta heinäkuun 12. ja 14. päivä, mihin taudin saaneet hengenpelastajat olivat osallistuneet. New Jersey:n kuvernööri Phil Murphy otti hengenpelastajien tartunnat eilen puheeksi. Hän muistutti, että ohjeiden laiminlyönti tarkoittaa, että “… iästäsi huolimatta etsit hankaluuksia”. Surf Cityn ja Harvey Cedarsin hengenpelastustyö jatkuu, vaikka nyt jo yli 20% hengenpelastajista on pois pelistä.

image

Brasiliassa Sao Paulon osavaltion kuvernööri João Doria sanoi eilen, että hän odottaa brasilialaisten saavan rokotteen tammikuussa. “Jos rokotetestit etenevät onnistuneesti, voimme aloittaa rokotteen valmistuksen joulukuussa ja saada sen käyttöön koko Brasiliassa tammikuussa”, Doria sanoi. Kiinalainen Sinovac aloitti laajat rokotetestit Brasiliassa viime viikolla. Myös Pfizerin ja Oxfordin rokotteet ovat siirtymässä viimeisen vaiheen testeihin maassa. WHO:n mukaan 25 eri rokotetta on jo ihmistesteissä. Sen lisäksi maailmalla on kehitteillä 140 rokotetta.

Vietnam on ollut yksi Covid-19 -torjunnan mallimaa maailmassa. Lähes 100 miljoonan ihmisen maassa on koko pandemian aikana todettu vain 433 tartuntaa eikä tautiin ole virallisten tietojen mukaan kuollut yksikään ihminen. Torjunta on vaatinut kovaa työtä, mikä jatkuu edelleen. Maan hallitus kertoi tänään, että kaikki lennot 1,1M asukkaan Da Nangin kaupunkiin on peruttu seuraavaksi 15 päiväksi. Suositusta rannikkokaupungista evakuoidaan 80 000 ihmistä, pääosin paikallisia turisteja. Määräys annettiin sen jälkeen, kun kaupungissa oli lyhyen ajan sisällä todettu ‘hälyttävät’ 14 tartuntaa.

Ruotsissa tautitilanne jatkaa paranemistaan. Viikonlopun aikana maassa todettiin 398 uutta tautitapausta ja tautiin kuoli 3 ihmistä. Väkilukuun suhteutetut tartuntaluvut ovat laskeneet Ruotsissa niin nopeasti, että matkustus maahan saattaa olla mahdollista jo muutaman viikon sisällä.
Suomessa todettiin eilen yhteensä viisi tartuntaa, joista neljä oli pääkaupunkiseudulla.

WHO nimitti eilen Covid-19 -taudin järjestön yli 70-vuotisen historian pahimmaksi tautiuhaksi ihmiskunnalle. Tasan Helsingin väkiluvun verran ihmisiä on kuollut tautiin ympäri maailmaa. On uhkarohkeaa tehdä ennustuksia näin arvaamattoman uhan keskellä, mutta oma ennustukseni on, että tautitilanne kääntyy laskuun seuraavan kuukauden aikana. Ainoastaaan väkiluvultaan valtavat (Intia, Bangladesh, Filippiinit…) maat voivat sen estää. On myös hyvä pitää mielessä, että taudista parantuneiden määrä ylitti viime viikolla 10 miljoonaa.

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins , Worldometers , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker , TheBaselab , WHO1 , WHO2 , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta , FHM kartta (Ruotsi) , Bloomberg , rt.live (USA state tracking) , EndCoronavirus , CoronaVirusIndex(yonzzu)

62 tykkäystä

Näin on…

12 tykkäystä

Otettiinkohan tällä kertaa oppia toukokuun liian aikaisesta avaamisesta, vai jatkuuko vuoristorata lokakuun kieppeillä kohti kolmatta kukkulaa? IHME-malli piirtelee edelleen potentiaalista kolmatta hyppyriä, jollei maskeja laiteta kasvoille. Alla olevissa kuvaajissa huomionarvoista myös, kuinka päivittäiset kuolemat peruskeississä jäävät pyörimään tuonne 500-1000 tuntumaan hamaan tulevaisuuteen, eli ei liene pelkoa, että tauti pääsisi täysin unohtumaan:


Samaan aikaan toisaalta koulujen avaamisesta keskustellaan ahkerasti, ja on selvää, että social distancing tulee vähenemään tasaiseen tahtiin.

Hirveästi ei ole ollut puhetta viime aikoina toisen aallon todennäköisyydestä. Mistä lie johtuu? Vielä muutama kuukausi sitten Fauci ja kumppanit pitivät sitä lähestulkoon välttämättömänä. Onko asia edelleen siten, mutta Faucia kielletty avaamasta suutaan?

Muuan Obama muuten twiittasi pari päivää sitten tämän artikkelin rokotteen reality checkistä. Yhteenvetona lienee, että pandemiaa on jenkeissä takana viitisen kuukautta, mutta lienee syytä varautua siihen, että rokotteen saapumiseen on vähintäänkin toinen mokoma.

Kun lukee uutisia kohta saapuvasta rokotteesta, ja kuuntelee Trumpin hypeä, syntyy helposti mielikuva, että rokote olisi jo täällä. Antaa hieman perspektiiviä, kun miettiikin, että vuodenvaihteeseen, jota pidettäneen tällä hetkellä odotusarvona rokotteelle, on tosissaan 5 kuukautta aikaa!

Kun miettii, miten kansa ehti kyllästymään jo 2 kk jälkeen koronaan, en lainkaan yllättyisi, jos tässä ehditään vielä kerran jos jopa toisenkin kämmäämään ennen kuin tilanne on hallussa. Espanjakin jo osoitti, että tauti saattaa palata hyvinkin nopeasti ja ärhäkkäästi.

If all of this goes well—the earliest candidates are effective, the trials conclude quickly, the technology works—another huge task lies ahead: When vaccines are approved, 300 million doses will not be available all at once, and a system is needed to distribute limited supplies to the public.

Myös NYTimesin kuvaaja antaa kivaa perspektiiviä tilanteeseen. Toivotaan, ettei Afrikka seuraa Etelä-Amerikan perässä - muuten jälki saattaa olla pirun rumaa.

NYTimesin kuvaajat muutenkin varsin mielenkiintoisia. Kun katsoo viikkotason uusia tapausmääriä asukasta kohti, löytyy top-listalta varsin eksoottisia kohteita, joista ei paljoa mediassa puhuta (kuten Montenegro). Luulin itse myös, että Israel olisi ollut läpi koronakriisin Lähi-Idän menestyjä, mutta näköjään sinnekin on saapunut uusi, aiempaa isompi aalto:

Olen myös alkanut huomaamaan somessa aiempaa enemmän keskustelua, kuinka bisnekset pitäisi päästä avaamaan, kuinka kyseessä on huijaus, ja että 99 % kansasta selviytyy enivei, joten ei ole mitään syytä huoleen. Liekö Trumpin ja ekonomistien näkyvyys mediassa kasvanut viime aikoina vs Fauci ja terveysalan asiantuntijat?

6 tykkäystä

Enemmän kyseessä lienee pyskologinen ilmiö. Covid-19 ei ole enää mikään uusi juttu, ja ihmiset havainnoivat sen vaikutukset eri tavalla kun alussa. Nyt kun se ei enää olekaan niin epämääräinen tauti, niin siihen sovelletaan samankaltaista “riskiarviota” kuin moneen muuhunkin asiaan. Ihmisille on (mahdollisesti) tullut myös parempi hallinnantunne, että jos teen X, Y ja Z, niin minun riskini on pieni (vrt vaikka autoilu ja pelko kuolla liikenteessä). En sano, etteikö medialla olisi vaikutusta, mutta uskoisin tuota tapahtuvan paljon ihan vain psykologisista syistä.

Riskit, joita näennäisesti voi hallita tai jotka tunnemme, arvioidaan aina pienemmiksi kuin ne, joita ei voida. Siksipä me täällä foorumilla pidämme rahan heittämistä pörssiin sijoittamisena, kun monet pitävä sitä uhkapelinä. :slight_smile:

9 tykkäystä

Meinasin tulla kommentoimaan asiaa, joka näkyi juuri Tiksun graafissa.

Eli, jenkkien tilanteesta aika paljon näytetään tuota alla olevaa ylempää kuvaa. Se pitää toki paikkansa. Mutta antaa samalla kuitenkin harhaanjohtavan vaikutelman. Alempi kuva kertoo ehkä paremmin (vaikkakin toki epätarkemmin), miten epidemia on jenkeissä edennyt. Kehityshän ei silti ole tällä hetkellä mitenkään positiivista.

1 tykkäys

Kannattaa mainita, jos huumorilla laittaa näitä meemejä. Sinänsä hauska, mutta pahasti harhaanjohtava.

Taudin kuolleisuus on jotain ihan muuta kuin 0,01%.

7 tykkäystä

Kasvomaskeja harkitaan. Vihdoinkin.

Harmi, että STM:n selvitys ehti tehdä vahinkoa asian suhteen. Voi tulla vielä kiinnostavia keskusteluja asiasta.

4 tykkäystä

Ruotsissa moniäänisyys lisääntyy.

– Suomalaiset tekivät kaiken oikein alusta asti. Ja se on kannattanut: sekä Suomi että Norja ovat onnistuneet taistelussaan tartuntaa vastaan hyvin. Niillä on suhteessa väkilukuun kymmenen kertaa vähemmän kuolonuhreja kuin Ruotsissa.

2 tykkäystä