Wuhan Coronavirus (Osa 1)

Kiitos Oldfekille ja muille päivittäisestä uutisoinnista. Palstaa seuraamalla saa aika hyvän katsauksen aiheeseen. Säästyy aikaa ja vaivaa sekä digikohinan ja sen tuhannen nettimainoksen näkemiseltä.
:+1:

Oma summaus: Rokote tulee mutta “not very soon” sitä ennen tautitilanne, estotoimet ja sitä myötä talous huononee Toisaalta keväästä on opittu paljon ja valmiudet taudin käsittelyyn ovat paljon paremmat. Sen sijaan ns. toisen aallon impakti talouteen jää nähtäväksi. Osa vaikutuksista kun tulee heti mutta osa viiveellä.

4 tykkäystä

Tämä on ollut yksi keskusteluissa esitetty argumentti myös. En ymmärtänyt tätä keväällä, enkä ymmärrä vieläkään. Hallitus/HUS/jne. tuskin ostaa terveydenhuoltoon maskeja samoista kanavita kuin tavallinen kuluttaja (prismasta/tokmannilta/paikallisesta apteekista/jne.), joten kansalaisten hamstraus ei olisi virallisten tahojen maskien saatavuuteen vaikuttanut (tai ainakaan pitänyt vaikuttaa, hankintahan ei kovin hienosti mennyt niin kuin muistetaan).

Tämä on juuri se pointti. Varsinkin kun tuo “hyvän tarkoittaminen” on hyvin epämääräinen määritelmä politiikassa, jossa poliitikoilla/puolueilla on omat eriävät intressit ja arvomaailmat ja omat kannattajaryhmänsä, ts. ei ole olemassa mitään yleisesti hyväksyttyä määritelmää sille mikä on “hyvä tarkoitus”. Ongelma ei siis ole tehdyissä päätöksissä tai lopputulemissa, vaan prosessissa/tavassa, jolla nuo päätökset tehtiin ja esitettiin.

14 tykkäystä

Eikös keväällä, ennen kuin Suomessa oli edes epidemiaa meitä lohduteltiin, että meillä on hyvä varmuusvarasto JOS maskeja joskus tarvitaan. Kun epidemia sitten iski, niin huomattiin että varastossa olevien maskien parasta ennen meni jo vuosia sitten. Tämän jälkeen selitettiin ettei maskeja edes tarvita. Muistanko ihan väärin?

11 tykkäystä

Muistat ihan oikein. Hallituksen ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa lausuttiin kuolemattomat “maskeja on riittävästi”. On mahdollista että tällä viitattiin enemmän terveydenhuollon käyttöä mutta hyvä jos niitä riitti keväällä sinnekään. Sitten niitä osteltiin paniikissa Tiina Jylhiltä ja ties mistä.

Edit: Hoivakodeissa oli ymmärtääkseni keväällä todellinen ongelma covid-19 ohjeiden, käytäntöjen ja varustuksen ml. maskien puutteen kanssa. Tautiketjujen lisäksi saatiin sitten pahimmillaan vainajaketjuja. Sama ongelma oli vielä pahempana Ruotsissa.

12 tykkäystä

Hallitus/HUS/jne. tuskin ostaa terveydenhuoltoon maskeja samoista kanavita kuin tavallinen kuluttaja (prismasta/tokmannilta/paikallisesta apteekista/jne.), joten kansalaisten hamstraus ei olisi virallisten tahojen maskien saatavuuteen vaikuttanut (tai ainakaan pitänyt vaikuttaa, hankintahan ei kovin hienosti mennyt niin kuin muistetaan).

Uskon olleeni ensimmäisten joukossa kun hain rautakaupasta ffp2 suojaimia varmuudeksi helmikuun lopulla / maaliskuun alussa. Olin sitä ennen yrittänyt hakea normaaleja kirurgin maskeja useammasta apteekista ja kaikkialta todettiin että tukkuja myöten kaikki viety. Tämä havainnointi että nyt on maskit loppu oli muuten itselleni yksi vahva signaali miksi tyhjensin suurimman osan salkusta hyvissä ajoin. Vähän kuin nyt on tosi kyseessä. Voin toki vain teorisoida, mutta haluaisin uskoa että näitä isoja määriä maskeja olisi etupeltoon ollut terveydenhuolto hankkimassa. Tai sitten olin kuluttajana jo tuolloin myöhässä.

Tunnistan itsestäni kyynistymisen koko poliittiseen retoriikkaan ja uutisointiin, koska en jaksa enää vaivautua harmittelemaan milloin mitäkin on töpeksitty. Kun töpeksivät jatkuvasti kuitenkin. Olet kyllä oikeassa, valehtelua tai harhaan johdattamista ei pitäisi suvaita :pray: Itse hankin maskeja, koska oma ja varmasti monen muunkin täällä asiaan perehtyminen osoitti niiden käytön olevan kannattavaa.

Täällä valitettavan harvoin on kuunneltu asiantuntijaryhmiä vaan mennään poliittinen agenda edellä. Esimerkiksi koko SOTE uudistusta leimaa tällainen käyttäytyminen alusta alkaen, jolloin laaja asiantuntijaraportti alueiden määrästä torpattiin Keskusta puolueen johdosta.

10 tykkäystä

Nähdylle toiminnalle ei ole oikein mitään hyviä perusteita.

Nimittäin maskien sijaan myös itsetehdyt kangasmaskit, kaulaliinat ja putkihuivitkin vähentävät pärskeiden ja aerosolien leviämistä ja voivat vähentää sisääntulevaa viruskuormaa.

3 tykkäystä

Muutaman professorin mielipide tilanteesta. Mahdollisuus osallistua itsekin, jos joku uskaltaa.

FYI: Politiikkanurkkauksessa avattu maskicaseen liittyvät poliittiset syyt ja taustat.

1 tykkäys

Täysin sama tarina täällä.

Ja vaikka ei enää viitsi mistään asiasta tosissaan turhautuakaan/mieltään pahoittaa, tai ainakaan niitä päivitellä ja tuskailla - on mielestäni kiva, että tässä maski-gatessa kansalaisten mielipiteet nousevat esille.

En aio viedä asiaa sen enempää politiikkaan tai valittaa hallituksen/THL:n toimista, mutta tämä on sellainen asia, jossa vähemmänkin asioihin perehtynyt kansalainen pystyy havainnoimaan väärin tehdyt toimet. Oma mielipiteeni on kuitenkin lyhyesti se, että ihan hirveän montaa asiaa ei tässä kuluvan vuoden aikana olisi voinut tehdä huonommin :slight_smile: :smiley: Ja kyse ei ole edes jälkiviisastelusta. Tottakai isot rattaat vaatii monimutkaisia kokonaisuuksia pyöriäkseen, mutta kyllä tässä jo ihan pandemiatilanteenkin osalta haluaisi ns. päitä vadille.

Valehtelu maskeista (sekä niiden hyödyistä, että meidän varmuusvarastoista ym.) oli yksi raukkamaisimmista teoista 2000-luvun politiikassa. On tietysti mahdollista, että outcome olisi joka tapauksessa sama - mutta se jää nyt vain arvailujen varaan. Joku on potentiaalisesti menettänyt terveytensä/henkensä tai vaikka pandemian pitkittyessä menettää bisneksensä, vain sädekehän kiillotuksen myötä. Sitä olisi kohtalaisen vaikea antaa anteeksi. Sen lisäksi “raja on jo ylitetty” - mitä seuraavaksi?

Samaan aikaan, kun koulukiusaajia muistutetaan tilanteen korjaamattomuudesta (rypistyvä paperi ei oikomalla suoristu) - korkeimmat päättäjämme valehtelevat kansalle. Joku yltiöoptimistinen opportunisti saattaa nähdä mahtavan koskettavan preesenssin - miten mm. pääministeri on niin fiksu nainen, että valehtelemalla pelastaa Suomen kansan isommalta pahalta.
Näinhän asia ei kuitenkaan ole, vaan kyllä tässä pelastettiin ihan omaa naamaa huonolta palautteelta. Onhan ihan julkisestikin tiedossa, että mm. pääministeriämme ei hirveästi saa arvostella - hän siitä niin kovin mielensä pahoittaa.

En yleensä tykkää ottaa kantaa poliittisiin asioihin, mutta tämä on aidosti sellainen asia, jota toivon suomalaisten miettivän. Monet muut asiayhteydet, josta näitä samoja sankareita saisi syyttää, on paljon monimutkaisempia ja dataa päätöksentekoon on huonosti saatavilla. Olen itse ainakin lopen kyllästynyt kuulemaan ihmisiltä sitä miten hyvin hallitus on onnistunut kriisissä. Tai ei siinä mitään vikaa olisi, jos olisivat aidosti ja perehtyneesti tuota mieltä. Mutta jos yhtään haastaa, niin mieli muuttuu kummasti.

Kuten mm. @Ihminen ylempänä sanoi, ei maski-gatessa tehtyjä toimia voi perustella mitenkään. Kun se paperi kerran rypistetään, on se vaikea oikoa suoraksi. On vaikea tässä vaiheessa uskottavasti todeta maskien olevankin kovin hyödyllisiä. Kyllä se perustallaajaa sivistyneemmälle (ei kuitenkaan sivistyneelle, joka pystyi tämän linjauksen alun alkaenkin ohittamaan paskapuheena) uppoaa, mutta kyllä valitettavasti kansa on keskimäärin sen verran yksinkertaista, että ei tieto uusista suosituksista edes tavoita valtaosaa - saatika että se jäisi sinne aivoihin raksuttamaankaan edes hetkeksi.

Valehtelua on perusteltu myös sillä, ettei maskeja olisi riittänyt kaikille tai että miten köyhät pärjäisivät maskien kanssa jne. THL suosittelee käsittääkseni aika paljon muitakin asioita, joiden saamista ei pystytä kuitenkaan turvaamaan? Ymmärtäisin tämän virren, jos kyseessä olisi ollut maskipakko - ts. rangaistava teko. Mutta oikeasti, suositus. Että älkää hyvät ystävät nyt käyttäkö sitten edes niitä kangasmaskeja tai mitään muutakaan.

Kyllä tässä nyt vaan on menty metsään tässäkin asiassa, ja kovaa.

12 tykkäystä

Maskicasessa meni moni asia pieleen. Huoltovarmuuskeskukseen liittyen rikollista toimintaa ja epämääräisiä henkilöitä myyjinä jne.
En edelleenkään näe asiaa niin, että hallitus ja STM olisi tahallaan johtanut harhaan ja olisi valehdeltu.

Perustelut:

  1. Yleisestä kansalaisten maskien käyttämisen hyödyistä ei ole näyttöä.
  2. Maskien hyödyistä virusinfektion tartunnan estämiseksi on näyttöä ja siitä tässä ei ole kyse.
    3.Työryhmä tulkitsi tutkimuksia ja päätyi tulokseen, että Suomen olosuhteissa maskeista yleisenä suosituksena ei ole hyötyä.

Pohdintaa: 1. Totta. Näyttö koskee tietynlaisia rakennettuja tutkimusasetelmia, joita voi soveltaa monissa arjen tapauksissa. Vertailevaa näyttöä siitä, että miljonat kansalaiset käyttävät maskia julkisissa paikoissa liikkuessaan ei ollut. 2. Totta. On selvästi todettu, että maskit estävät tehokkaasti pisaratartuntaa. 3. Tässä tuli virheitä. THL ajatus, joka nyt tuli esiin, neuvoa maskien käytöstä olisi ollut fiksua. Perustelut STM päätökselle olisi pitänyt kertoa paremmin ja avata. Nyt siinä epäonnistuttiin vahvasti.

Esimerkki: Liittyen kohtaan 3. havaintoja arjesta tältä syksyltä. Eräällä työpaikalla, jonka nimeä en voi mainita, toimitaan alalla, jossa hygienia ja tartuntataudit ovat perusasioita ja hyvin tiedossa. Henkilökunnasta suuri osa käyttää maskeja miten sattuu. Maski otetaan kesken päivän pois. Esim. kahvitauolla lasketaan pöydälle ja laitetaan tauon jälkeen kasvoille takaisin. Samaa tehdään eri paikoissa. Nimettömät käytetyt maskit roikkuvat naulakoissa ja laitetaan takaisin kun käyttäjästä tuntuu, että taas sitä tarvitaan. Maskit kostuvat käytössä nopeasti. Maskeilla kontaminoidaan erilaisia tasoja ja pintoja. Joku toinen voi laskea maskinsa siihen ja sen jälkeen laittaa kasvoilleen. Joku koskee kontaminoituun kohtaan tai laskee siihen kahvikuppinsa jne.
Maskia pidetään välillä nenän alla, välillä leuan alla ja taas takaisin paikalleen. Maski laitetaan kasvoille puhdistamattomilla käsillä, käsiä ei puhdisteta maskin poiston jälkeen.
Tätä samaa olen nähnyt paljon erilaisissa paikoissa. Yhtä maskia käytetään koko työpäivä. Välillä se taitellaan taskuun ja otetaan käyttöön myöhemmin. Samanlaista raportointia olen kuullut ja lukenut.
Arvelen, että STM työryhmä mietti tätä. Maskien käyttöä ei osata, niinpä niistä voi olla haittaa. Hyöty taas tilanteessa, jossa tartunnat olivat vähenemässä ja absoluuttinen määrä suurimmassa osassa Suomea oli hyvin pieni ja Suomen olosuhteet sosiaalinen käyttäytyminen ja harva asutus jne, johtivat todettiin päätelmään.

En sano että päätelmä oli oikea. Olisin toiminut toisin. Toisenlainen tiedottaminen ja ohjeistus olisi ollut paikallaan. Ohjeita miten maskeja käytetään oikein ja missä tilanteissa niistä on hyötyä olisi tarvittu.

Uskon, että pääministeri uskoi raporttia ja asiantuntijoita. Onnetonta, että asia hoidettiin kuitenkin lopputuloksen kannalta huonosti.

4 tykkäystä

Täältä Suomen tilanteesta erilaisia visuaalisia analyysejä (kartta, historia, ennuste) https://www.epidemia.fi/

3 tykkäystä

Joka kotiin jaettavassa STM:n paperissa mainittiin yskimisohjeiden jälkeen, että voit halutessasi pitää suu- ja nenäsuojusta. Tarkkaa muotoilua en muista, enkä tähän hätään ohjetta löydä. Mennyt varmaan paperinkeräykseen, vaikka ajattelin laittaa talteen.

Tikulla kun kaivetaan, olisi STM:n pitänyt puhua ‘maskista’ eikä mistään ‘suu- ja sorkkataudista’. Eiköhän tästä vielä kolmas välikysymys saada aikaiseksi, kun Suomessa nyt ei päättäjillä ole tärkeämpääkään tekemistä.

4 tykkäystä

Kyllähän se asia on siten, että Niinistön esittämä “nyrkki” olisi pitänyt perustaa aikapäiviä sitten.

Toisaalta tietäen ketä siellä hallituksessa on huseeraamassa niin ehkä selviämme vähemmillä aivopieruilla näin työssäkäyvän veronmaksajan kukkaron kannalta, kun corona pitää kiireisenä

Lasku toki lankeaa moninkertaisena sitten myöhemmin…

5 tykkäystä

Infektiotautien emeritusprofessori Heikki Peltola puhui äsken ylellä asiaa. Sairaalassa ja teholla olevien koronapotilaiden määrä on ainoa vertailukelpoinen asia kevääseen. Toistaiseksi molempien määrät on pieniä kevääseen verrattuna eikä tilanne ole huono. Mikään muu ei ole vertailukelpoista.

Myös WHO on kommentoi lockdown-asiaa: WHO Warning About Covid-19 Coronavirus Lockdowns Is Taken Out Of Context

Jotenkin vaikea käsittää, että ollaan tuhoamassa taloutta ja yhteiskuntaa, koska meillä on 46 ihmistä sairaaloissa koronan vuoksi. Covid-19 ei vaikuta olevan uusi Espanjantauti, joten jossain vaiheessa olisi hyvä miettiä suhtautumista virukseen uudelleen.

10 tykkäystä

Taloutta ollaan “tuhoamassa”, jotta siellä olisi vain 46 ihmistä. Tässä on perustavanlaatuinen ero. Torjuntatoimet pitää tehdä ajoissa eikä vasta silloin, kun on jo liian myöhäistä. On myös syytä huomioida, että taloudellisesti ovat tähän mennessä keskimäärin selvinneet parhaiten ne maat, jotka ovat pitäneet taudin parhaiten kurissa.

8 tykkäystä

Minkähän ikäistä ja pohjakuntoista potilasta Suomessa sinne sairaalaan tällä hetkellä viedään, onko jossain tästä luettavissa faktaa?

Työkaveri kertoi että noin kuukausi sitten hänen vieraillessa isovanhenpansa luona vanhainkodissa Vaasassa, vastaanotossa oli rennosti kehoitettu ottamaan maskit pois naamalta kun ”ei niitä täällä tarvitse käyttää”.

Mistäköhän tälläiset vaaralliset ajatukset maskien hyödyttömyysestä ovat oikein perujaan.

4 tykkäystä

Torjuntatoimia voi tehdä suunnatusti ja semmoisia toimia joista on tietoa, että ne auttavat.
Torjunta ei tarkoita samaa kuin lockdown tai talouden kuritus. Suuntaamaton koko maan lockdown tuskin tulee toistumaan.

Tietysti yllätyksiä voi tulla. Jyväskylän tapausta voitaneen pitää yllätyksenä. Toisaalta Ruotsista olisi voitu oppia, että osalla maahanmuuttajista tai joissakin etnisissä ryhmissä tauti leviää herkästi. Olisi ehditty selvittää mistä se johtuu.
Oletan, että Jkl keski-afrikkalaisen ryhmän keskuudessa ohjeiden ymmärtäminen on ollut puutteellista. Miksi muuten kolme aiemmin tartunnan saanutta (karanteenissa olevaa) on ollut tapahtumassa? Lopputuloksena yli 50 tartuntaa.
Ohjeistusta pitää lisätä ja parantaa.

2 tykkäystä

Toistaiseksi tartuntatautirekisteriin on kertynyt tietoa 346 kuolleesta ja näistä on saatavilla tarkempia tietoja. Heistä 48 prosenttia on miehiä ja 52 prosenttia naisia. Kuolleiden mediaani-ikä on 84 vuotta.

Lähde: Tilannekatsaus koronaviruksesta - THL.

Mielestäni tuo kertoo paljon. Kuolleet ovat siis iäkkäämpiä kuin elinajanodote Suomessa.

6 tykkäystä

TV-uutisten säätiedotuksen viimeisenä karttana pitäisi näyttää koronakartta. Leviämisvaihe vallitsee Vaasan seudulla ja (esim.) Helsingin Itä-osissa. Plus toimintaohjeet muutamalla lauseella. Kiihtymisvaihe vallitsee…

5 tykkäystä