Wuhan Coronavirus (Osa 1)

Espoo +37
Helsinki +39
Hyvinkää +2
Jomala +1
Jyväskylä +1
Kaarina +3
Kempele +1
Kerava +2
Kirkkonummi +1
Kokkola +1
Kotka +1
Kouvola +4
Kuopio +3
Lahti +2
Liperi +1
Loviisa +2
Luoto +2
Maarianhamina +2
Muurame +1
Nokia +1
Nurmijärvi +2
Närpiö +1
Oulu +8
Pedersören kunta +1
Pieksämäki +1
Pietarsaari +1
Pori +1
Raisio +2
Salo +1
Savonlinna +1
Siilinjärvi +2
Sipoo +4
Tampere +7
Tervola +1
Tornio +5
Turku +14
Vantaa +29
ei kuntatietoa +1

Yhteensä 189

10 tykkäystä

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 49,03M / 1,24M

Uudet tartunnat(+604689) nousivat uuteen selvään ennätykseen. Kuolemantapaukset(+8717) jäivät hieman eilen tehdystä ennätyksestä. USA:ssa(+118204) epidemiatilanne pahenee nyt nopeasti ja maa teki uuden päiväkohtaisen tartuntaennätyksen toista päivää peräkkäin. Euroopassa(+310707) tartuntamäärät jatkoivat nousussa, mutta kuolemantapaukset(+3653) kääntyivät pieneen laskuun. Uudet tartuntaennätyksensä tekivät mm. Ranska(+58046), Italia(+34505), Saksa(+21757), Puola(+27143) ja Romania(+9714).

USA:n tartuntatilanne huononee pelottavan nopeasti. Eilen uuden tartuntaennätyksensä teki 17 osavaltiota. Siihen joukkoon kuului myös presidentinvaalien tuloksen kannalta kriittinen Pennsylvania(+2815). Osavaltion terveysviranomaiset kertoivat eilen 47:stä uudesta kuoleman-tapauksesta. Toisella puolella maata Pohjois-Dakotan(+1536) kuvernööri Doug Burgum sanoi eilen, että osavaltio koki eilen tilastollisesti pandemian pahimman päivän. Samassa tiedotustilaisuudessa liittovaltion henkilöhallinnon osaston johtaja Chris Jones sanoi, että johtuen sairaalahoitojen määrän noususta lisähenkilökuntaa ei ole enää saatavilla. Näkyvästi liikuttuneena puhunut Jones kertoi paineesta terveydenhuoltojärjestelmälle, sairaaloille ja niiden henkilöstölle. “Niille teistä, jotka eivät usko: Menkää ja puhukaa heille. Kysykää millaista se on. Kysykää vaikutuksesta heidän perheisiinsä. Kysykää millainen vaikutus tällä on heihin itseensä, kun he hoitavat Covid- ja muita potilaita, jotka hakevat apua”, Jones sanoi.

Keskustelut uudesta talouden tukipaketista nostavat jälleen päätään USA:ssa. Presidentinvaalien pitkäkestoinen tulosnäytelmä ja suurempi todennäköisyys sille, että valta tullaan jakamaan demokraattien ja republikaanien välillä ensi vuonna ovat elvyttäneet mahdollisuuden sopimuksen solmimisesta joulukuussa. Senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell sanoi keskiviikkona, että elvytyspaketti on “työ numero 1”, kun lainsäätäjät palaavat vaalitauolta. Elvytyspaketti voitaisiin liittää liittovaltion hallinnon rahoituspakettiin, millä taataan hallinnon rahoitus 11. joulukuuta jälkeiselle ajalle.

Kansainvälinen tutkijaryhmä julkaisi torstaina tutkimuksen, missä sen kehittämä nenäsuihke esti virustartunnat täysin tutkimuksessa käytetyillä freteillä. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu. Nenäsuihke, mitä tutkijat kuvasivat myrkyttömäksi ja vakaaksi, voi tarjota uuden keinon taistella koronavirusta vastaan, mikäli se todetaan toimivaksi ihmisillä. Päivittäinen suihkaus nenään toimisi rokotteen tavoin. Suoraan virusta vastaan hyökkäävä suihke sisältää lipopeptidejä, aminohappoketjuihin kiinnittyneitä kolesterolihiukkasia, mitkä ovat proteiinien rakennuspalikoita. Lipopeptidit estävät viruksen kiinnittymisen soluihin hyökkäämällä viruksen piikkeihin. “On jännittävää, että meillä on uusi toimiva tapa virusta vastaan”, sanoi Dr. Arturo Casadevall, joka toimii immunologian laitoksen johtajana Johns Hopkinsin julkisterveyden koulussa. “Tämä voisi olla osa arsenaaliamme”.

image

WHO:n edustaja ylisti eilen Tanskan toimia maan minkkipopulaation lopettamisessa ja sanoi, että minkit näyttivät toimivan “varastoina” koronavirukselle ja että löytynyt virusmutaatio tartutti myös ihmisiä. “Näyttää siltä, että minkit ovat herkkiä virukselle ja niistä tulee helposti virusvarastoja.”, WHO:n Catherine Smallwood sanoi. “On olemassa riski, että minkkipopulaatio voi edesauttaa viruksen tarttumista minkeistä ihmisiin ja edelleen ihmisistä ihmisiin.”. Smallwood kertoi, että WHO on erityisen kiinnostunut tästä virusvariantista. Tanskan reaktio tietoihin oli jopa hieman pelottava, sillä maa sulki mm. julkisen liikenteen tartunta-alueille. Eristetyillä alueilla on huomisesta lähtien voimassa myös osittainen lockdown. Ihmisten liikkumista ei kuitenkaan ole kielletty.

Ison-Britannian(+24141) poliisi kertoi eilen, että se oli pidättänyt 104 brittiä koronavirusmääräysten rikkomisesta. Samalla se arvioi, että pidätyksiä tulee illan mittaan vielä paljon lisää. Määräyksiä vastaan kapinoineita ihmisiä oli kokoontuneena Lontoon keskustan alueelle. “Tänä iltana ryhmä ihmisiä päätti olla noudattamatta uusia määräyksiä, käyttäytyä vastuuttomasti ja tavata vaarallisella tavalla. Yli 100 näistä ihmisistä on nyt pidätetty ja heidän täytyy vastata toimiensa seurauksista.”, Metropolitan poliisi sanoi. Toimillaan poliisi osoitti, että uusia määräyksiä tullaan valvomaan tiukasti. “Kehotan ihmisiä ympäri kaupunkia pysymään turvassa ja noudattamaan annettuja määräyksiä.”, sanoi Metropolitan poliisin komentaja Jane Connors.

“Toinen aalto on jo päällämme ja se on brutaalia”, Ranskan terveysministeri Olivier Véran sanoi torstaina. Jos virus jatkaa leviämistään tällä tahdilla “toisesta aallosta voi tulla pahempi ja pidempi”, kuin ensimmäisestä aallosta, Véran sanoi. Hän arveli, että tartuntojen tasaantuminen voi tapahtua vasta joulukuun puolivälin jälkeen. Terveysministeri kehotti ranskalaisia noudattamaan annettuja lockdown-määräyksiä ja varoitti, että määräysten laiminlyönti voi johtaa maan sairaalapaikkojen täyttymiseen jo marraskuun puoliväliin mennessä.

Ruotsissa on taas piru merrassa. Maassa todettiin eilen 4034 uutta tartuntaa. Kuolemantapauksia todettiin viisi ja tehohoidossa on nyt 90 ihmistä. Epidemia ei ole millään tavalla hallinnassa. Viranomaiset kehottivat eilen ihmisiä pysymään kotona niin pitkään kuin mahdollista. Suomessa tilanne on tasainen, mutta levoton. Maassa todettiin eilen 189 tartuntaa. THL:n kirjanpito on edelleen sekaisin eikä kuntakohtaisia lukuja saatu. Asia luvattiin korjata tälle päivälle.

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins , Worldometers , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker 1, TheBaselab , WHO1 , WHO2 , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta 1, FHM kartta (Ruotsi) , Bloomberg , rt.live (USA state tracking) , EndCoronavirus , CoronaVirusIndex(yonzzu)

74 tykkäystä

Aura +1
Espoo +45
Forssa +1
Hamina +1
Harjavalta +1
Helsinki +74
Hämeenlinna +1
Ii +1
Joensuu +2
Jyväskylä +4
Kaarina +1
Karkkila +1
Kauhajoki +1
Kauniainen +2
Kemiönsaari uusi +1 – +5
Kirkkonummi +2
Kouvola +3
Kuopio +4
Lahti +6
Lappeenranta +2
Lohja +1
Loppi +1
Loviisa +4
Luoto +1
Muurame +2
Nurmijärvi +1
Oulu +13
Parainen +1
Pori +2
Porvoo +1
Raasepori +1
Raisio +2
Rauma +1
Riihimäki +1
Rovaniemi +3
Siilinjärvi +2
Sodankylä uusi +18 – +22
Tampere +7
Tornio +3
Turku +10
Vaasa +1
Vantaa +25
Vihti +2
Vöyri +1

Yhteensä 266

Tasaista putkea, ei laskua näkyvissä.

12 tykkäystä

Tanskan koronavirusmutaatioon sairastunut 214 ihmistä.

Tanskalaismediassa haastatellun mikrobiologian professorin Jørn Kolmosin mukaan torjuntatoimet aloitettiin kuitenkin liian myöhään. Professorin mukaan tauti on ehtinyt jo levitä Pohjois-Jyllannin ulkopuolelle.

”Ihmiset ovat lentäneet Itä-Euroopasta tanskalaisille minkkifarmeille ja takaisin”, hän sanoi Politiken-lehdelle.

Jyllands-Postenin haastattelussa professori sanoo, että Tanskasta lähtenyt mutatoitunut virus voi aiheuttaa suuren ongelman maailmanlaajuisesti.

”Tanska voi kehittyä uudeksi Wuhaniksi”, hän sanoi lehdelle viitaten koronaviruksen syntymäpaikkaan Kiinassa

12 tykkäystä

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 49,67M / 1,25M

Ennätysten täyteinen viikko sai ennustetun kaltaisen lopun, kun uudet tartunnat(+623266) kipusivat toista päivää peräkkäin uuteen ennätykseen. Synkän viikon kruunasi kuolemantapausten(+9082) uusi päiväkohtainen ennätys. USA:ssa(+132540) tartuntakäyrät osoittavat koilliseen ja maa teki jälleen uuden tartuntaennätyksensä. Euroopassa(+317392) tartuntamäärät ovat edelleen nousussa, mutta monien maiden lockdown-määräysten pitäisi vähitellen muuttaa suuntaa ensi viikon aikana. Euroopan kuolemantapaukset(+4371) olivat jyrkässä nousussa. Uuden tartuntaennätyksensä tekivät mm. Venäjä(+20582), Ranska(+60486), Italia(+37809), Saksa(+22246) ja Romania(+10260).

USA:n tartuntamäärien nousu oli helposti ennustettavissa ja ennustusta voi jatkaa ensi viikolle. Myös ensi viikolla tullaan rikkomaan tartuntaennätyksiä ja valitettavasti myös kuolemantapaukset kääntyvät selvään nousuun. USA:n tartuntamäärä nousi eilisen aikana yli 10 miljoonan. Samana päivänä Teksas(+9239) nousi ensimmäisenä osavaltiona yli miljoonan tartunnan rajan. USA:n puolustusministeriö lähetti eilen kolme lääkintätiimiä El Pasoon auttamaan kaupungin nopeasti kasvaneiden, sairaalahoitoa vaativien, Covid-19 -tapausten hoidossa. Kaupungissa todettiin eilen yli 1900 uutta tartuntaa ja sairaalahoidossa on yli 1000 Covid-19 -potilasta. Teksasin kuvernööri Greg Abbott kiitteli puolustusministeriön apua. “He tulevat olemaan korvaamaton apu yrityksissämme vähentää sairaalahoitoja.”, Abbott sanoi tiedotteessaan.

New Jersey:n(+2147) osavaltiossa tartuntamäärät ovat jatkaneet huolestuttavassa nousussa. Osavaltiossa ylitettiin perjantaina 2000 tartunnan raja kolmatta päivää peräkkäin ensimmäistä kertaa sitten toukokuun alun. Positiivisten testien osuus kaikista testeistä on kivunnut jo 6%:iin. Terveysviranomaiset pitävät 5%:n rajan ylittämistä ongelmallisena ja merkkinä nopeasti kiihtyvästä epidemiasta. Naapuriosavaltio New Yorkissa(+3240) positiivisten testien osuus on pysynyt edelleen 2%:ssa. New Jerseyn kuvernööri Philip D. Murphy kertoi eilen, että osavaltio ryhtyy toimiin tartuntojen leviämisen hillitsemiseksi, mutta ei täsmentänyt toimien laatua. New Jersey oli yhdessä New Yorkin kanssa taudin ensimmäisiä epikeskuksia USA:ssa.

USA:n presidentinvaalien laskenta etenee, kuin täi tervassa. Prosessin hitaus on riippumattomalle raportoijallekin uusi ja hämmentävä kokemus. Kun muutaman kymmenen tuhannen äänen laskentaan käytetään päiviä, jotain on pahasti pielessä. Uutisotsikoissa presidentinvaalien laskentatilanne peitti alleen yhden vilkkaimmista päivistä pandemiauutisoinnissa. Uutisia tulvii kaikkialta ja valitettavasti ne ovat lähes järjestään huonoja. Valkoisessa talossa tunnelmat ovat varmasti apeat eikä niitä parantanut juuri tullut tieto kansliapäällikkö Mark Meadowsin Covid-19 -tartunnasta. Hän oli viettänyt aikaa presidentin perheen kanssa ja osallistunut useaan kokoukseen ja mm. vaalivalvojaisiin, mihin osallistui laajasti myös Valkoisen talon henkilökuntaa.

image

Business on kärsinyt pahoin kaventuneesta kysynnästä ympäri Eurooppaa. Erityisesti kivijalkaliikkeet ovat olleet kovilla pandemian takia. Euroopassa tartuntamäärien nousu on jälleen pahentanut tilannetta. Ranskassa ikoninen kirjakauppa, Shakespeare and Company, vetosi lukijoihin syntyneiden tappioidensa takia. Niiden vuoksi koko liikkeen tulevaisuus oli vaakalaudalla. Pariisissa Seinen varrella sijaitseva kauppa on julkaissut mm. vuonna 1922 ilmestyneen James Joyce:n kirjoittaman “Odysseus”-teoksen. Liike lähetti asiakkailleen sähköpostia, missä se kertoi “kovista ajoista” ja rohkaisi heitä ostamaan kirjan. Siitä lähtien englanninkielistä kirjallisuutta myyvä kirjakauppa hukkui tilauksiin. Omistajat kertoivat, että he saivat viikossa 5000 online-tilausta, mikä on noin 50-kertainen määrä normaaliin tilausmäärään verrattuna.

Tanskassa Pohjois-Jyllannin “minkkiepidemia” on tartuttanut 214 ihmistä ja yli 280000 ihmistä on kehotettu olemaan matkustamatta asuinalueidensa ulkopuolelle. Minkkitartuntoja on nyt todettu myös kymmeneltä Ruotsalaiselta minkkitarhalta. Norjan pääkaupungissa, Oslossa, otettiin sen sijaan käyttöön toimenpiteitä, mitä viranomaiset kutsuivat “Oslon sosiaaliseksi sulkemiseksi”. Ravintolat, kahvilat, baarit, kuntosalit, elokuvateatterit ja teatterit pysyvät toistaiseksi kiinni. Oslossa on 1456 vahvistettua tartuntaa ja määrä lisääntyi 129:llä edellisestä päivästä.

Kiina(+33) kielsi eilen maahantulon väliaikaisesti ainakin kahdeksasta maasta tartuntamäärien nousun takia. Venäjän, Ranskan, Italian, Ison-Britannian, Belgian, Filippiinien, Intian ja Bangladeshin kansalaisilla ei ole enää maahan asiaa vaikka heillä olisi viisumi tai oleskelulupa. Kiinan terveysviranomaiset raportoivat perjantaina 30 uudesta maahantuodusta tartunnasta viimeisimmän 24 tunnin aikana. Näistä tartunnoista 15 todettiin Shanghaissa. Maahan on saapunut nyt yhteensä 3510 ihmistä ulkomailta, joilla on todettu Covid-19 -tartunta.

Ruotsin tilanteen kuvaamiseen käytetyt kielikuvat ja adjektiivit alkavat olla taas kierrätystavaraa, joten todetaan, että tilanne on yksinkertaisesti huono. Maassa todettiin eilen 4697 uutta tartuntaa ja 20 kuolemantapausta. Tehohoidossa on nyt 92 ihmistä. Suomen tilanne jatkuu odottavana. Epidemian suunta on kateissa, mikä on Euroopan tilanteeseen peilaten tavallaan hyvä asia. Maassa todettiin eilen 266 tartuntaa ja yksi kuolemantapaus. Yli puolet tartunnoista todettiin kuntakohtaisen tartuntalistan kärjestä löytyvistä Helsingistä(+74), Espoosta(+45) ja Vantaalta(+25). Tartuntoja todettiin eilen ainakin 44 kunnasta ympäri Suomea.

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins , Worldometers , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker 1, TheBaselab , WHO1 , WHO2 , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta 1, FHM kartta (Ruotsi) , Bloomberg , rt.live (USA state tracking) , EndCoronavirus , CoronaVirusIndex(yonzzu)

64 tykkäystä

Tämä rokotteelle vastustuskykyinen mutaatio on kevään jälkeen ensimmäinen itseä aidosti huolestuttava koronauutinen.
Rokotuksen tehottomuus tekisi taudista pysyvän riesan, jota tuskin on tällä hetkellä hinnoiteltu markkinoilla.

Onko joku tutkinut uutisvirrasta syvemmin että miten tehokkaasti tämä mutatoitunut versio leviää ja onko selvä fakta ettei nykyiset kehitteillä olevat rokotteet tehoa siihen?

3 tykkäystä

Virukset nyt muutenkin mutatoituvat jatkuvasti, koronavirukset kai vähän hitaammin kuin esim. influenssavirukset. Väestötasolla osittainen immuniteetti influenssaa vastaan on sekoitus aiemmin sairastettuja infektioita ja kausittaisia rokotteita.

Nykyiset lockdownit on perusteltu sillä, että rokote on tulossa pian. Jos nyt sitten kävisikin niin, että rokote ei tehoaisikaan mutaatioon ja pitäisi aloittaa uuden rokotteen kehittäminen, niin ei sitä odotellessa mihinkään lockdowniin enää mentäisi ellei kuolleisuus olisi luokkaa 10-kertainen, vaan hyväksyttäisiin, että ihmisiä tulee nyt kuolemaan jonkun verran enemmän ja tehohoitoa priorisoitaisiin voimakkaammin. Eliniänodote tippuisi vuoden-pari eli 10 vuoden takaisiin lukemiin.

5 tykkäystä

Epävarmuuden jakso pidentyisi määrittelemättömäksi ajaksi ja investoinnit lykkääntyisivät entisestään. Mielestäni lock downeja ei tarvita pörssin karhu- tai mörnimisskenaarioon.

1 tykkäys

Kyseessä on vasta huoli siitä että teho huonolla tuurilla voisi olla riittämätön. Tällaista huolta sopii toki tuntea muistakin covid alatyypeistä mutta suurin osa monista havaituista mutaatioista tuskin vaikuttaa rokotteen osuvuuteen. Tämä Tanskan viruskanta oli muuttunut sellaiselta alueelta joka on rokotekehitykselle tärkeä, josta syystä huoli.
Ymmärtääkseni sinänsä virus ei leviä sen ärhäkämmin kuin normikanta, ainakaan silmiini ei ole osunut tällaista tietoa. Samoin viruksen mutaatiofrekvenssi ei lie mitenkään kummallisen suuri kuten tuulipuku2 tuossa jo totesikin, mutta kun virus möyrii miljoonissa ihmisissä ja eläimissä niin mutaatioita tuppaa putkahtelemaan. Yleensä niillä ei ole oleellista vaikutusta mutta jotkut sitten voivat aiheuttaa huolta.

NoRiskNoFunMestari

Onko joku tutkinut uutisvirrasta syvemmin että miten tehokkaasti tämä mutatoitunut versio leviää ja onko selvä fakta ettei nykyiset kehitteillä olevat rokotteet tehoa siihen?

2 tykkäystä

Toisaalta nykyiset lockdownit johtuvat suurelta osin siitä, että Euroopassa palattiin pitkälti “vanhaan normaaliin”. Kyllä Euroopassa ja USA:ssa alkaa olla aika iso joukko ihmisiä jotka olisivat valmiita taudista huolimatta kuluttamaan palveluita kuten ennenkin, mikäli siis valtiot sen mahdollistaisivat.

2 tykkäystä

:man_facepalming:

1 tykkäys

Eikö jollekkin vaikka harjoittelijalle jossain sairaalan hallinnossa voitaisi antaa tehtäväksi käsin laskea uusien tartuntojen määrä (luultavasti niitä on noin 150-300 päivässä) ja maanantaina kun järjestelmä saatu toimimaan verrattaisiin menikö käsin lasku oikein. Puhutaan kuitenkin niin pienistä päivittäisistä tartuntamääristä Suomessa että luulisi etttä ne pystyisi hätätapauksessa laskemaan ihan manuaalisestikkin ilman mitään järjestelmiä.

Vai onkohan järjestelmä hajonnut kuormituksen takia ja Suomenkin päivittäiset tartuntamäärät pyörivät nyt tuhansissa?

3 tykkäystä

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 50,26M / 1,26M

Viikonloppu toi hieman helpotusta uusien tartuntojen(+598000) ja kuolemantapausten(+7436) nousevaan määrään. Eilen saavutettiin jälleen yksi pandemian merkkipaalu tartuntojen määrän ylittäessä 50 miljoonan rajan. USA:n(+124232) tartuntaluvut laskivat hieman eilisestä, mutta pysyivät huomattavan korkealla edellisiin viikonloppuihin nähden. Uusia tartuntaennätyksiäkin tehtiin. Ranskan (+86852) tartuntamäärissä nähtiin jälleen huomattava hyppy ylöspäin ja uusi tartuntaennätys. Euroopassa(+306623) tartuntaennätyksiään tekivät myös mm. Italia(+39811), Puola(+27875) ja Ukraina(+10746). Aasian kakkostilalla tartuntamäärissä jo pitkään pysytellyt Iran(+9450) teki uuden tartuntaennätyksensä. Maan tartuntamäärät ovat kolminkertaistuneet syyskuusta ja suunta on edelleen ylöspäin.

Samaan aikaan, kun USA tilastoi neljännen yli 100000 tartunnan päivän peräkkäin, presidentiksi valittu Joseph R. Biden Jr. sanoi voittopuheessaan, että ilmoittaa Covid-19 “task force”:n kokoonpanon maanantaina. “Työmme alkaa Covidin saamisella hallintaan”, Biden sanoi. Pandemia oli Bidenin vaalikampanjan keskeisiä aiheita. Hän teki selväksi kampanjansa aikana, että pandemian hoitaminen tulee olemaan maan ykkösprioriteetti. USA:ssa ainakin 16 osavaltiota teki tartuntaennätyksensä perjantaina ja eilen lista pidentyi vielä yhdeksällä osavaltiolla. Kuolemantapausten määrä on kasvussa 27 osavaltiossa. “En säästele keinoja, yhtäkään, tai sitoutumistamme tämän pandemian suunnan kääntämiseksi”, Biden sanoi puheessaaan.

Moni USA:n vaalityöntekijä altisti itsensä Covid-19 -tartunnalle osallistuessaan vaalipaikkojen järjestelyihin tai ääntenlaskuun. Tähän mennessä pari tusinaa vaalivirkailijaa on aloittanut karanteenin muiden vaalivirkailijoiden Covid-19 -tartuntojen takia. USA:sa on herännyt huoli vaalipäivän vaikutuksesta ennestään korkeisiin tartuntalukuihin. Julkisen terveyden viranomaiset ja myös presidentiksi valittu Joe biden ja hänen puolueensa kehotti ihmisiä äänestämään postitse ja välttämään äänestyspaikkoja tartuntariskin takia. Aänestyspaikoilla oli siitä huolimatta vilkasta lähes koko maassa.

USA:ssa aprikoidaan edelleen Sturgisin moottoripyörätapahtuman vaikutuksista epidemian leviämiseen. Etelä-Dakotan republikaanikuvernööri päätti sallia 80-vuotista historiaansa juhlivan tapahtuman järjestämisen ja paikalle saapui elokuussa 460000 ihmistä. Osallistujia oli jokaisesta USA:n osavaltiosta. “Vitut Covidista, menin Sturgisiin” -paidat menivät kuin kuumille kiville. Liittovaltion terveysviranomaiset kertovat, että suoraan tapahtumaan linkittyviä tautitapauksia on löytynyt 20 osavaltiosta yhteensä 300, mutta sanovat, että jäljittämisen puutteen ja tapahtuman massiivisen mittakaavan takia se on todennäköisesti vain jäävuoren huippu. Etelä-Dakotassa todettiin elo- ja syyskuussa alle 100 tartuntaa päivässä. Nyt luku on väkilukuun suhteutettuna USA:n korkeimpia, yli 1100 päivässä.

image

“Ota aspiriini!”, sanottiin vielä viime vuosituhannen puolella, oli vaiva sitten mikä hyvänsä. Ehkä @Masse muistaa ajan ilman “ibuprofeenia ja parasetamoolia” vielä riippumatonta raportoijaakin paremmin. Mutta kas kummaa, vanhassa vara parempi. Britit nimittäin testaavat aspiriinia Covid-19 -taudin hoitoon. Erityisesti sen toivotaan auttavan veritukosten synnyn estämisessä, sillä onhan aspiriini tunnettu verenohentajana. “On selvä syy miksi aspiriinin uskotaan auttavan. Se on myös turvallinen, halpa ja laajasti saatavilla”, sanoi Peter Horby, joka on yksi tutkijoista. Aspiriinia popsii tulevina viikkoina 2000 vapaaehtoista ja tuloksia verrataan 2000 perushoitoa saavan Covid-potilaan hoitotuloksiin.

“Joulua ei ole peruttu.”, sanoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen CNN:n julkaisemassa jutussa. Joulupukin koti napapiirillä pysyy auki jouluna. Pukki joutuu vaan istumaan pleksin takana ja tontuille määrätään turvavälit. Riippumaton raportoija on epäileväinen, sillä hän on nähnyt jos jonkinmoista tonttua elämänsä aikana, eikä usko tonttujen kykenevän sosiaaliseen eristäytymiseen. Tonttujen DNA:ssa on jotain, mikä saa tonttuuden ytimen tiivistymään joukossa ja aiheuttaa mm. ryhmäsuggestiota ja päiden kolinaa. Tonttujen touhuja on siksi syytä seurata tarkasti. Yhtä kaikki, jutussa kerrotaan, että Suomen uudet karanteenisäännöt sallivat alle 72-tunnin vierailut maahan EU-alueelta, ilman karanteenia, jos vierailijoilla on esittää negatiivinen testitulos, mikä on otettu 72-tuntia ennen lähtöä.

Brasiliassa(+21056) kuukausien pandemiakurjuus on vähitellen helpottanut ja Rio de Janeiron sambaskene on heräämässä henkiin. Kyseessä on tärkeä elinkeino isolle joukolle ihmisiä, jotka saavat elantonsa sambakouluista, karnevaalijärjestelyistä, ravintoloista tai afro-brasilialaisen musiikkigenren soittamisesta tai tanssimisesta. Vaikka yökerhot pysyvät edelleen kiinni, Rion kaupunki salli kuukausi sitten ulkotiloissa järjestettävät sambatapahtumat. Tilanne on vähitellen helpottamassa, mutta Estacio de Sa -sambakoulun johtaja Felipe Medrado kertoo, että Rion karnevaalin viivästyttämisellä on ollut valtavia ja vakavia seurauksia. “Se on todella surullista, sillä ihmiset kuvittelevat, että karnevaali kestää vain neljä päivää. Mutta meille, jotka elävät sitä, se on koko vuosi. Perheet ruokitaan karnevaalilla.”, Medrado sanoo.

Iso-Britannia asetti Tanskan matkustuskieltoon maasta löytyneen, minkkitarhoilla mutatoituneen, koronaviruksen takia. Tanskasta ei pääse nyt Isoon-Britanniaan. Myös Norja kertoo harkitsevansa matkustuskieltoa ja päätöstä asiasta odotetaan viikonlopun aikana. Ruotsissa Anders Tegnell on puolustellut maan suhtautumista maskeihin. Niitä ei juurikaan näe ruotsalaiskaupunkien katukuvassa. “Luulo, että maskit ovat ratkaisu pandemiaan on vaarallinen.”, Tegnell sanoo Dagens Nyheterille. Esimerkkinä hän käyttää Belgiaa ja Italiaa, joissa on ollut maskipakko jo lokakuun alusta alkaen, mutta tartunnat ovat silti levinneet nopeasti. Suomen tilanne on edelleen vakaa. Viikon aikana pahentuneet oireet THL:n tietojärjestelmissä johtivat lopulta “datakohtaukseen”. Nyt THL kertoo, että lukuja ei saada koko viikonloppuna. Riippumaton raportoija suosittelee ainakin palvelun toimittajan pikaista vaihtamista.

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins , Worldometers , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker 1, TheBaselab , WHO1 , WHO2 , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta 1, FHM kartta (Ruotsi) , Bloomberg , rt.live (USA state tracking) , EndCoronavirus , CoronaVirusIndex(yonzzu)

69 tykkäystä

Nyt kun vaalit alkavat olla taputeltu (pl. oikeusjutut jne.), niin markkinat voivat alkaa taas keskittymään coronaan. Nopeasti nousevat tartuntatapaukset eivät varsinaisesti lupaa hyvää jatkon kannalta. Voi tulla tuulinen loppuvuosi.

Se mikä on alkanut viime aikoina mietityttämään on maskien käytön vaikutus tartuntoihin. Uskon itse, että niistä voi olla merkittävää hyötyä, mutta vaikutusta on aika vaikea todeta tilastoista, koska tartuntaennätyksiä tahkotaan koko ajan vaikka maskeja käytetään enemmän ja enemmän. Onko niin, että niitä käytetään lähinnä kaupoissa, jne paikoissa jossa tartuntariski on muutenkin pientä?

5 tykkäystä

THL:n viikkoraportti poiminnat (5.11):

Epidemiatilanne on Suomessa pysynyt valtakunnallisesti usean viikon ajan melko vakaana, mutta alueelliset vaihtelut ovat suuria. Testeihin hakeutuminen on avainasia tartuntojen leviämisen estämisessä.

Vaikka tartunnat tällä hetkellä ovat suurimmaksi osaksi peräisin kotimaasta, Euroopan huolestuttavasti huononeva epidemiatilanne voi jatkossa vaikuttaa myös Suomeen.

Alueiden omien raporttien mukaan 4.11.2020 kiihtymisvaiheessa ovat Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta. Sairaanhoitopiireistä loput 14 ovat perustasolla kuitenkin siten, että osassa perustasolla olevista sairaanhoitopiireistä yksittäiset kaupungit ovat siirtyneet kiihtymisvaiheeseen. Näitä ovat Kouvola, Kuopio ja Siilinjärvi, Oulu ja Rovaniemi.

Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 1,20-1,25 (90 % todennäköisyysväli).

Viikolla 44 (ajalla 26.10.-1.11) tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 1 428 uutta tapausta, kun edellisellä viikolla niitä oli 1 230. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 25,8 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun se edeltävällä viikolla oli 22,2.

Viimeisen kahden viikon seurantajakson (viikot 43-44) yhteenlaskettu tapausmäärä oli 2 658 uutta tapausta, kun se viikoilla 41-42 oli 2 885. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 48 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun se sitä edeltävällä kahden viikon jaksolla oli 52.

Viikolla 44 (ajalla 26.10.-1.11.) tapausmäärät kasvoivat jälleen ja myös ilmaantuvuus nousi edellisestä viikosta. Koronavirustestejä tehtiin vähemmän kuin edellisellä viikolla, tosin osalla laboratorioista on ollut viiveitä testausmäärien raportoinnissa. Positiivisten näytteiden osuus testatuista näytteistä on noussut ja se oli noin 1,8 % viikolla 44. Testimäärien tarkentuessa myös positiivisten osuus kaikista näytteistä voi laskea takautuvasti koskien viikkoja 43-44.

Kaikkien vähänkin koronavirukseen viittaavia oireita tuntevien olisi hyvä hakeutua testiin nopeasti ja matalalla kynnyksellä. Tämä koskee myös hyvin lieväoireisia nuoria, sillä oppilaitoksissa tapahtuu paljon joukkoaltistuksia.

Tartuntoja on edelleen eniten nuoremmissa ikäluokissa ja nuorilla aikuisilla. Viikolla 44 kaikista tapauksista lähes 80 % todettiin alle 50-vuotiailla, ja lähes puolet tapauksista alle 30-vuotiailla. Yli 60-vuotiaiden osuus tartunnoista oli alle 10 % ja yli 70-vuotiaiden vain joitakin prosentteja.

Tartunnanjäljitystä koskevat tiedot saatiin viikolla 44 noin 1 400 tartunnasta. Näistä 5 prosenttia oli peräisin ulkomailta. Kotoperäisistä tartunnoista tartunnanlähde saatiin selvitettyä yli 60 %:ssa tartunnoista. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella tartunnanlähde oli tiedossa vajaassa puolessa tapauksista viikolla 44. Muualla maassa vain noin viidennes tartunnanlähteistä jäi epäselväksi.

Tartunnan tapahtumapaikka saatiin selville noin 60 %:ssa tapauksista. Suurin osa (60 %) näistä tartunnoista tapahtui perhepiirissä. Muissa lähipiirin tapaamisissa ja yksityisissä kokoontumisissa tapahtui 10-15 % tartunnoista, työpaikoilla noin 10 % ja harrastusten yhteydessä 8 %. Oppilaitoksissa saatiin vain 8 % tunnetuista tartunnoista isoista joukkoaltistuksista huolimatta.

Yleisötapahtumista ja ravitsemisliikkeistä oli peräisin vain vähän tartuntoja viikolla 44. Suosituksilla ja rajoituksilla, kuten yöaikaan auki olevien ravitsemisliikkeiden aukiolon rajoittamisella, voidaan mitä ilmeisimmin vähentää mahdollisia altistumistilanteita.

Sairaala- ja tehohoitoa tarvitsevia potilaita on edelleen melko vähän, joskin potilaiden määrä on viime viikkoina kasvanut. Sairaalahoidossa oli 4.11.2020 yhteensä 65 potilasta, joista 15 tehohoidossa. Syyskuun alusta lähtien tehohoitoon tulleiden COVID-19-potilaiden keski-ikä on ollut 57 vuotta. Tämä on aivan sama kuin keväällä tehohoidossa olleiden potilaiden keski-ikä.

Taudista parantuneita arvioidaan olevan noin 12 700, mikä on lähes 75 % todetuista tartuntatapauksista. Suomessa on tähän asti todettu yhteensä 16 930 tautitapausta. Tautiin liittyviä kuolemia on todettu 361.

8 tykkäystä

Tässä Minnesotan yliopiston artikkelissa kritisoidaan variolaatiohypoteesia. Ei ole varmuutta että pieni annos johtaisi lieviin oireisiin.
Confronting the notion that face masks reduce COVID 'dose' | CIDRAP

1 tykkäys
15 tykkäystä

Paino sanalla “None” :slight_smile:

Eikä niitä vois ollakaan edes ilman rokotetta noin pienessä tutkimusjoukossa (56,000), kun Feki toistuvasti raportoi, että koko 1,400,000,000 väestöjoukossa Covid-positiivisia on päivittäin jotain kymmenkunta. MOT! :slight_smile:

Masse-setä, FA, Ojalan laskuoppi, edelleen kova sana :rofl:

7 tykkäystä

Noh, lähdekritiikkiä tässä tapauksessa: Global Times on Kiinan hallituksen hallussa ja nuo anekdootit infektioiden puuttumisesta tulee Sinopharmin johtajalta.

7 tykkäystä

Kyllä. Pitäisi olla selvää, että kritiikin pitää olla suurta.

6 tykkäystä