Wuhan Coronavirus (Osa 1)

Taitaa markkinan lisäksi joku muukin frontata rokotetta hieman aggressiivisesti :stuck_out_tongue:

6 tykkäystä

Kuvaa Suomen tilannetta; nostetaan vapaa matkustusraja tuplaan maamme esiintyvyydestä, silti ei kukaan Euroopasta pääse. No paavi ehkä voi piipahtaa Napapiirillä toista uskon asiaa moikkaamassa…

Mitä ne meistä oikein ajattelee, pitääkö leuhkoina? Pitäisikö vähän liioitella koronaa? Mutta kun ei tuo valehtelukaan meiltä oikein suju.

3 tykkäystä

No, toisaalta se on hyvä, sillä muualla Euroopassa tilanne on ollut helmikuusta lähtien huomattavasti Suomea heikompi. Jos ovet olisivat olleet enemmän auki, voisi Suomenkin tilanne olla yhtä huono kuin muualla Euroopassa.

9 tykkäystä

missä Kuopio? piti olla kiihtymis vaiheessa?

2 tykkäystä

En ole tarkastellut tilastoja, mutta onko tämä suoraan kutsu aasialaisille, jotka odottavat näkevänsä revontulet ja joulupukin? Ja itänaapuri, joka haluaa shoppailemaan jouluksi

2 tykkäystä

Reuters julkaisi hienon sivuston, jossa voi seurata kehitteillä olevia rokotteita.

11 tykkäystä

Lähihistorian tutkimusta.

Hetemäen raportti oli suuri pettymys. Toki Hetemäkeä siitä ei voi ainakaan täysin syyttää, kun ei hän tunnetusti ole alan asiantuntija.

1 tykkäys

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 51,81M / 1,28M

Uudet tartunnat(+542390) lähtivät eilen selvään nousuun. Kuolemantapaukset(+9190) nousivat lähelle uutta päiväennätystä. USA(+135574) tilastoi jo eilen uuden tartuntaennätyksensä ja kuolemantapaukset(+1345) olivat nousussa, mikä ei lupaa hyvää loppuviikolle. Euroopassa(+234920) tartuntamäärät olivat nousussa ja kuolemantapausten(+4863) määrä nousi selvästi. Euroopassa tartuntamäärät pysyivät kauttaaltaan korkeina, mutta tartuntalistan kärkisijoilla uusia ennätyksiä ei nähty. Euroopan tilanteen kehittymistä seurataan erityisellä mielenkiinnolla, sillä useiden maiden lockdown-määräyksillä voi jo vähitellen olla vaikutusta tartuntamääriin.

USA:n tartuntatautivirasto (CDC) muutti eilen suositustaan maskien käyttöön. Se totesi uudessa suosituksessaan, että maskien käyttö suojelee myös käyttäjäänsä. Aiemmin maskien käytön todettiin suojelevan muita ihmisiä. “Kokemusperäinen ja epidemiologinen data tukee käsitystä siitä, että maskien yhteisöllinen käyttö vähentää viruksen leviämistä”, CDC totesi dokumentissa, mikä tarkensi maskien käytön hyödyllisyyden tieteellisiä todisteita. “Henkilökohtainen hyöty maskin käytöstä lisääntyy yhteisön maskien käytön myötä”, dokumentissa todettiin. CDC tarjosi myös taloudellista perustetta maskien käytölle. Sen mukaan maskien käytön 15% lisäys vähentää tarvetta rajoituksille ja leikkaa niihin liittyviä kustannuksia jopa 5% bruttokansantuotteesta.

USA:n liittovaltion terveysviranomaiset tarjosivat tähänastisista tarkimman kuvauksen siitä, milloin ja missä järjestyksessä Covid-19 -rokotetta jaetaan amerikkalaisille. Korkeimman prioriteetin ihmisryhmät, kuten terveydenhoidon työntekijät ja hoivakotien asukkaat voivat saada rokotteen jo joulukuussa. Laajempi rokoteohjelma käynnistyy ensi vuoden ensimmäisten kuukausien aikana. Aikataulu on kunnianhimoinen ja voi hyvin viivästyä suunnitellusta. Terveysministeri Alex M. Azar II kertoi, että rokotteita on saatavilla kaikille amerikkalaisille maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa. Rokote tulee olemaan kaikille amerikkalaisille ilmainen.

New Jersey:n osavaltion suurin kaupunki Newark tiedotti eilen uusista tiukoista koronarajoitteista päivän sen jälkeen, kun osavaltion kuvernööri Philip D. Murphy oli kertonut koko osavaltioita koskevista virusrajoituksista. Newarkin kaupungin pormestari Ras J. Baraka kertoi, että Newarkissa astuu voimaan klo 21 alkava öinen ulkonaliikkumiskielto pahiten kärsineiden kolmen postinumeron alueella. Tämän lisäksi mm. yli 10 henkilön kokoontumiset kielletään, joukkueurheilu keskeytetään kahdeksi viikoksi ja hoivakotivierailut kielletään. Newarkin kaupungissa positiivisten testien määrä on viimeisen kolmen päivän aikana ollut 19% kaikista testeistä. “Tiukemmat rajoitukset ovat välttämättömiä tartuntojen leviämisen hillitsemiseksi.”, Baraka sanoi tiedotteessaan ja jatkoi: “Tiedän, että olemme kaikki väsyneitä, mutta virus ei ole.”

image

Yksi pandemian suurista arvoituksista on ollut: Miksi SARS-CoV-2 -virus ei tartu lapsiin aikuisten tavoin ja miksi lapset tartunnan saatuaan eivät tule yhtä sairaiksi, kuin aikuiset? Lontoolaisen Francis Crick Institute:n tutkijoiden mukaan mahdollinen syy voi olla se, että lapsilla on jo vasta-aineita muita koronaviruksia vastaan. Yksi viidestä lasten sairastamasta flunssasta on koronavirusryhmän aiheuttamia. Niille kehittyvät vasta-aineet voivat blokata myös SARS-CoV-2 -viruksen. Science-julkaisussa perjantaina julkaistu tutkimus toteaa, että vain 5 prosentilla aikuisista on näitä vasta-aineita, verrattuna lapsilta todettuun 43 prosenttiin. Tutkimusryhmä suunnittelee seuraavaksi tutkimuksen merkittävää laajentamista tuhansiin lapsiin ja aikuisiin.

Saksan(+16668) terveysministeri Jens Spahn sanoi eilen, että iso osa saksalaisista on luokitelty “korkean riskin” kategoriaan johtuen korkeasta iästään. Saksassa on maailman toiseksi ikääntynein väestö heti Japanin jälkeen. Bild-lehdelle puhunut Spahn sanoi, että Covid-19 -riskitekijät, korkea verenpaine, diabetes ja liikalihavuus ovat Saksassa melko yleisiä, kuten lähes kaikissa länsimaissa. “Jos menemme määritelmien mukaan 30-40% väestöstä on korkean riskin kategoriassa”, Spahn sanoi. Terveysministeri varoitti, että vaikka vain 2% päivittäin sairastuneesta 20000 saksalaisesta joutuisi sairaalaan, tarkoittaisi se 400 potilaan päivittäistä lisäystä maan sairaaloihin, mikä ajaisi ne nopeasti vaikeuksiin.

Brasiliassa Kiinalaisen Sinovacin rokotetestit keskeyttänyttä “vakavaa epäsuotuisaa tapahtumaa” selvennettiin eilisen aikana. Testiin osallistuneen henkilön kuolema on rekisteröity itsemurhaksi. Reuters kertoo nähneensä poliisiraportin ja kertoo, että poliisi jatkaa asian tutkimista. Brasilian vastuussa oleva terveysviranomainen Anvisa kertoi tiistaina, että rokotetesti pysyy keskeytyksissä, kunnes tutkimukset valmistuvat. Kiinalaisrokotteen keskeytystä on syytetty myös poliittisista motiiveista, sillä maan presidentti Jair Bolsonaro on kritisoinut jyrkästi kiinalaisrokotteen käyttöä. Anvisa vakuutteli eilen, että keskeytys on “tekninen” eikä sillä ole poliittista motiivia.

Ruotsi näyttää olevan erittäin ikävässä epidemiakierteessä. Perjantain ja maanantain välisenä aikana maassa todettiin 15779 uutta tartuntaa ja 35 kuolemantapausta. Tehohoidossa olevien potilaiden määrä on noussut 131:een. Suomessa tilanne jatkuu tasaisena. Maassa todettiin eilen 220 uutta tartuntaa. Eniten tartuntoja oli jälleen Helsingissä(+63), Vantaalla(+26) ja Espoossa(+20). Lähellä seuraavat myös Turku(+16) ja Tampere(+12). Eurooppalaisittain Suomen tartuntamäärä, 53 tartuntaa 100000 asukasta kohden, on edelleen erittäin alhainen. Esimerkiksi Virossa luku on 137, Ruotsissa 355 ja Ranskassa 991.

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins , Worldometers , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker 1, TheBaselab , WHO1 , WHO2 , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta 1, FHM kartta (Ruotsi) , Bloomberg , rt.live (USA state tracking) , EndCoronavirus , CoronaVirusIndex(yonzzu)

59 tykkäystä

Sivuhuomiona Ruotsissa tehohoidossa (ja myös sairaalahoidossa) olevien määrä on viime viikkoina kasvanut suunnilleen 50% viikossa. Kevään huippulukemat saavutetaan tätä menoa sairaalahoidon osalta jo parin viikon päästä ja tehohoidon osalta 3-4 viikon päästä. Tartuntojen määrää ei kannata enää kauheasti seurata, koska useiden lähteiden mukaan testauskapasiteetti on niin täynnä, että lieviä tapauksia käännytetään pois.

Ruotsin ainoa tavoite on siis ollut turvata sairaanhoidon kapasiteetti, mutta tätä menoa siellä joudutaan ennen joulua turvautumaan jo kovempaan priorisointiin kuin normaalisti. Kansan tuki valitulle strategialle on toistaiseksi kuitenkin ollut aika vankkumatonta. Kesään on aika pitkä matka, joten kuolleiden määrä nousee varmaankin johonkin 15k-20k haminoille ellei ylikin.

12 tykkäystä

Hesarissa lääkärit kertovat mahdollisia keinoja ehkäistä vakavia koronatartuntoja. Eli ei muuta kun sauna lämpiämään jos koronavilkku hälyttää tai arvelee muuten altistuneensa virukselle! https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000007610284.html

2 tykkäystä

Lockdownit ilmeisesti alkaneet vaikuttamaan mm. Irlannissa sekä Belgiassa.

1 tykkäys

Tästä -70 celsius-asteen lämpötilavaateesta rokotteelle oli aikaisemmin keskustelua.

Tässä nyt sitten Suomessa herätty asiaan.

Suomessa on ainakin lääketieteen yliopistoilla tähän kykenevät pakastimet.

Ilmeisesti kuivajää (pakastettu hiilidioksidi) olisi käytännöllisin ratkaisu jakeluketjulle. Siitä vain sitten seuraa erinäisiä omia haasteita logistiikalle.

1 tykkäys

Lämpötilavaatimukset ei luulisi olevan mikään ylitsepääsemätön ongelma, toki lisää kustannuksia.

Esim. spermapankeissa ovat lämpötilat kylmempiä ja jutussa mainitut yliopiston pakastimet ovat käsittääkseni ainakin joissain paikoissa itsenäisiä sähköllä toimivia laitteita eikä kiinteistöihin rakennettuja kiinteitä pakastamohuoneita. Käsittääkseni ainakin eläinten pakastespermaa kuljetellaan maasta toiseen.

Varastointi ja kuljetuskapasiteettia ei varmaankaan riittävästi mutta eiköhän sitä nopeasti tällaisessa tapauksessa saa kasvatettua missä hinnalla ei ole niin väliä. Toisaalta näillä rokotteilla sen verran kova kiire, ettei niitä malteta suuria varastoja kerryttää.

3 tykkäystä

Finnair Cargohan tuohon on jo satsannut

6 tykkäystä

Tuo ei ole mitenkään ylitsepäätemätön ongelma - teknisiä ratkaisuja on olemassa, ainoa kysymysmerkki on että kuinka nopeasti saadaan lisäkapasiteettia vastaamaan kysyntään. Jos joku keksii mikä firma valmistaa ultrakylmiä pakastimia, varsinkin liikuteltavia niin vinkkiä vaan niin pinotaan ostamaan lappua :smiley:

2 tykkäystä

Juuri näin. Se ei ole teknologinen ongelma. Kyse on sen soveltamisesta skaalaan ja kapasiteettiin, missä voi olettaa löytyvän haastetta.

Tuolla Muskin Elonilla on integroitu ratkaisu :smiley: Pakastuskapasiteetti yltää 0 Kelviniin.

2 tykkäystä

Tuotahan ovat jopa ajatelleet etukäteen :wink:

“There’s a world in which we don’t have to use the guess the WHO makes in February on seasonal flu strain,” said Stéphane Bancel, Moderna’s CEO, in an interview. “We could do that much later with a strain that’s much closer to what’s happening in the U.S.”

Vaccine makers, even those not working on mRNA shots, have moved with extraordinary speed to develop and test candidates against the new coronavirus. The dire urgency of the pandemic has played a major factor in their haste, but for Moderna and Pfizer, the experience suggests potential for mRNA vaccines against influenza to be more quickly adapted to respond to changes in circulating virus strains.

Since mRNA vaccines use genetic code, the companies could swap out which sequences are used based on sampling done close to when the flu seasons are most severe. Traditional flu vaccines, by contrast, are grown in chicken eggs or insect cells, and consist of inactivated or weakened virus, or viral proteins

Pfizerin koronarokote on siis mRNA-pohjainen. AstraZenecan rokote on “perinteisempi”, joten sillä on suurempi riski siihen, että toimii vain osaan tapauksista.

3 tykkäystä

Ruotsi kieltää alkoholin myynnin klo 22 jälkeen.

image

Taitaa yöelämä vähän rauhoittua…

6 tykkäystä

Tämä on hallituksen aikomus, mutta Expressenin jutun perusteella sanoisin ettei onnistu ilman lainmuutosta eli vaatii parlamentaarisen käsittelyn.

2 tykkäystä