Wulff-yhtiöt Oyj

Kohta on Wulffin kurssista pyyhkiytynyt kokonaan Staples-yrityskaupan kurssivaikutus ja ollaan palattu kauppaa edeltäviin 3€ haminoihin.
Staples ostettiin alle tasearvon ts. tehtiin kaupan yhteydessä ylöskirjaus, ja päälle muutaman miljoonan kulusynergiat vuositasolla.Päälle vielä vastikään julkaistu uusi strategia erittäin kunnianhimoisilla kasvutavoitteilla ainakin Inderesin ennusteisiin verrattuna (jotka toki on pelkkiä tavoitteita kunnes näyttöjä tulee).

Eli periaatteessa Staples-kauppa hinnoitellaan tämän hetken kurssilla reilusti arvoa tuhoavana, jos liikevaihdon tuplaamisen ei markkina näe nostavan yhtiön tulosta ollenkaan.

Eli joko nyt on erittäin hyvä ostopaikka, tai sitten Staplesin liiketoiminta on juuri niin kuppaista kun kauppahinta indikoi.

8 tykkäystä

oot siis sitä mieltä, ettei inflaatio, venäjän hyökkäyssota ja energiakriisi vaikuta millään tavalla wulffin toimintaan? Vaikka q2 rapsassa sanottiin, että korkea inflaatio heikensi tulosta.

Eli markkinat on muuttunu tuon yrityskaupan jälkeen niin radikaalisti, että pelkän osakekurssin vertailu on turhaa.

3 tykkäystä

Inflaatio vaikuttaa juu, hyökkäyssota ja energiakriisi korkeintaan välillisesti inflaation kautta kuten osarit lukemalla yhtiön kommenteista näkee. Liiketoimintaa ei edes ole noissa maissa.

Ja kyllä osakekurssia sen verran kannattaa vertailla, että jos yhtiö on tuplannut liikevaihtonsa ja saanut realisoitua jo synergioita integraation edetessä hyvin, niin kyllähän markkina silloin väkisinkin kyseenalaistaa tuoko toinen mokoma liikevaihtoa ollenkaan tulosta viivan alle. Vai kenties tappiota jotka synergioilla saataisiin ehkä kompensoitua ja nettotulosvaikutus jäisi nollan tuntumaan.

En ainakaan itse mainitsemillasi kolmella tekijällä pysty yksistään perustelemaan viimeaikaista kurssilehitystä. Ellet sitten markkinoiden muuttumisella tarkoittanut että yleinen hapan sentimentti on pudottanut tulospohjaisen arvostuksen alunperinkin matalalta PE 10 tasolta nykyiseen PE 8 tuntumaan.

7 tykkäystä

Itsekin omistan pienen määrän Wulffin osakkeita, mutta suhtaudun lyhyen ja keskipitkän aikavälin näkymiin hyvinkin skeptisesti. Ostin Wulffin osakkeita ennen kuin oli Ukrainen sota, todella korkea inflaatio, Euroopan taantuma, nousevat korkomenot, Euroopan energiakriisi ja QT. Olen pitänyt osakkeistani kiinni, koska Wulffissa selvästi olisi potentiaalia luoda arvoa, mutta katselen analyytikkoennusteita ja yhtiön näkymiä hyvin kriittisesti.

Inderesin ennusteet; Wulff on halpaa kuin saippua! Osta suositus ja nousuvaraa tavoitehintaan vaikka kuinka. Mikä voisi mennä pieleen? :money_mouth_face:

"ARVOANSA
Englanniksi “value trap”. Sijoittaja ostaa tunnuslukujen perusteella halvalta näyttävää osaketta. Todellisuudessa tunnusluvut ovat virheelliset. Joko historiallinen tulos tai osinko ovat nykytilanteeseen liian korkeat tai analyytikkojen ennusteet ovat ylioptimistiset. Yhtiön tilanne on selvästi heikompi kuin tunnusluvut osoittavat. "
Onko Wulff arvoansa? Sanoisin että mahdollisuudet ovat varsin hyvät.

JOS yhtiö pääsee Koposen ennustamaan kannattavuuteen ja Staples synergiat toteutuvat, niin tulosperusteiset kertoimet ovat matalat, yhtiö voi halutessaan maksaa reipasta osinkoa ja ROE pysyy korkeana.

Luvut ovat siitä hauskoja, että jokainen voi poimia itseään miellyttäviä faktoja. Jos nyt siirretään katse ennusteista toteutuneisiin suorituksiin:

2022 toteutunut kannattavuus on ollut heikkoa tähän mennessä.
No kai se siitä paranee? Ehkä. Tai sitten ei.
Inderesin laajasta raportista:
image

image

Wulffin ja kilpailijoiden kannattavuus on historiallisesti ollut heikko. Tuleeko se olemaan parempi nyt, kun talousympäristö on surkea?

Wulffin oma kommentti epävarmuustekijöistä viimeisimmästä osavuosikatsauksesta:
“Yleinen talouden ja markkinoiden kehitys sekä työllisyysaste vaikuttavat merkittävästi työpaikkatuotteiden ja -palveluiden kysyntään. Viimeaikainen inflaatio on voimistunut ja laaja-alaistunut mm. koronaviruspandemian rajoittamistoimien sekä Venäjän Ukrainaan toteuttaman hyökkäyksen ja sen seurauksena asetettujen kauppapakotteiden seurauksena. Maailmantalouden yleinen epävarmuus vaikuttaa myös Wulffin toimintaan”

Toivotaan parasta Wulffille, mutta itse en ole yhtään hämmästynyt, jos Koposen ennusteista leikataan jossain vaiheessa (tai useaan kertaan, pikku hiljaa) hieman liikevaihdosta, hieman enemmän EBIT% marginaalista ja vielä enemmän nettotulosennusteesta.

13 tykkäystä

Peesaan @Ummon ia. Jos Wulff-Yhtiöitä tarkastellaan pidemmällä aikavälillä, ei kehitys ole ollut mitenkään erityisen vahvaa.

Aiemmin yhtiö toimi nimellä Beltton-Yhtiöt, joka koostui pitkälti suoramyynnistä, ei siis sopimusasiakasmyynnistä. Vuoden 2002 lopussa Beltton osti Wulffin ja sittemmin yhtiön nimi muuttui Wulff-Yhtiöksi. Jo tuolloin 2002 yhtiö kertoi tulleen suurimmaksi “toimisto- ja atk-tarvikkeissa” Suomessa.

Vuoden 2002 liikevaihto 41,85me nousi 2003 62,9 miljoonaan euroon. 2000 -luvun puoleenväliin (2006) liikevaihto junnasi aika lailla samoissa ollen 60 miljoonan paikkeissa. Vuonna 2007 se nousi 74 miljoonaan ja taso oli 70 miljoonan päällä vuoteen 2014 saakka. Vuodesta 2015 liikevaihto lähti luisumaan 68 miljoonasta ollen 2019 n. 56 miljoonaa.

2020 saapui korona ja se vaikutti osaltaan Wulffiin vähentämällä tiettyjen liiketoimintojen myyntiä, mutta lisäämällä mm. hygieniatuotteiden myyntiä. Käytännössä koronan alkuaikana se, joka sai tuotua hygieniatuotteita maahan sai kaiken myytyä. Tilikauden 2020 liikevaihto oli 57 milliä.

Staplesin osto 2021 kaksinkertaisti liikevaihdon 90,4 miljoonaan euroon ja yhtiöstä tuli taas markkinajohtaja. Kuten jo aiemmin varmastikin todettu, Staplesin tuloksentekokyky nyt ei kovin häikäisevää ollut. Lisäksi Wulffin oma kannattavuustaso on viime vuodet ollut alhainen. 2021 kannattavuuteen vaikutti selvästi tehty ylöskirjaus kaupan jälkeen, ja toki varmastikin hygieniatuotteita meni kohtuullisella katteella vielä H1 / 2021.

Nyt hygieniatuotteiden kysyntä on vähentynyt huomattavasti ja varastotasojen arvostukset lipuvat alaspäin. Toisaalta muu business alkaa palautua ennalleen, mutta on huomioitavaa että tämä perusbusiness on matalakatteista.

Ympäröivä epävarmuus vaikuttaa varmasti myös Wulffiin ja sen asiakkaiden ostoihin. Kaikki Wulffin tarjooma ei ole ns. “pakollista” (messut jne)

Veikkaan, että lähivuosina Wulffin tulostaso palautuu entiselle, alemmalle uralle. Olen samalla linjalla ennusteleikkauksista.

7 tykkäystä

Tulin ketjuun pohtimaan Wulffia ehkä vähän karhumaisesta näkökulmasta, karhuiluni usein tarkoittaa posaria, kuten kävin Tulikiven osalta. Olen lukenut Wulffin rapsat sekä tämän ketjun, olen pohtinut itse ja sitten itselläni on omakohtaisia kokemuksia sekä havaintoja asioista joista puhun. Tulee muistaa, että itselläni ei ole erityisesti tiedossa mitään tilastoja tai tutkimuksia etc., eli kirjoitteluni perustuu vähemmän tai enemmän aika pitkälti myös mutuun.

Olen jatkuvasti ollut väärässä Wulffin suhteen, sillä on mennyt paljon paremmin, mitä olen ajatellut ja kuvitellut. Olen voinut vähän ymmärtää väärin joitain asioita tai en ole vain sisäistänyt kunnolla lukemaani, kun Wulff on pärjännyt niin paljon paremmin, mitä olisin kuvitellut. Nyt kun kirjoitan Wulffista, niin tiedän, että sillä on muitakin osa-alueita, mistä puhun ja tiedostan myös sen, että kyseessä on käsittääkseni firma, joka aktiivisesti kehittää toimintaansa.

Omalla alalla on merkittävässä roolissa on aiemmin ollut toimistotarvikkeet, paperit ja tulostusjutut jne. Myös ennen suurempaa etätyöryntäystä hygienia- ja puhdistustuotteita tarvittiin enemmän sekä tällaisia “ensiapulaastaripisteitä”, “kahviotarvikkeita”… no listaa voisi jatkaa hyvinkin pitkään.

Korona alkoi 2020 ja alkuvuodesta olimme kiltisti vielä toimistoilla paperia sekä toimistotarvikkeita ja laastareita kului toimistohaavoin. Keväällä 2020 jengiä alkoi hiljalleen siirtyä kotitoimistoihin, mutta tuotteiden kulutus oli vielä käsittääkseni kovaa ja toimintatavoissa ei heti tapahtunut muutosta, eli kotiin rahdattiin toimistolta erilaisia tarvikkeita sekä toimistolle jäi osa porukasta tulostelemaan jne.

Vuonna 2021 kuluessa papereita ei enää tulostettu edes arkistoitavaksi, vaan systeemit olivat muuttuneet, toimistotarvikkeita ja kaikkia muita toimistolla tarvittavia juttuja tarvittiin huomattavasti vähemmän. Kotona oli kotitoimistot jo aika tavalla etäilijöillä valmiina eikä papereita ja tarvittu, laastarit, hygieniatuotteet, “kahviotarvikkeet” sekä muut hommattiin itse. Hyvin harva kävi toimistolla ja ne, jotka sinne jäivät olivat muuttaneet toimintatapojaan.

Vuonna 2022 kuplani ihmiset etäilevät ja käyvät yhtä vähän toimistolla kuin vuosina 2021-2022. Uskon sen, että monet palaavat tai ovat palanneet etätöistä toimistolle (ei omassa kuplassa), mutta toisaalta valtava porukka on jäänyt pysyvästi kotiin ja useimmat eivät etäilyn sekä muuttuneiden toimintapojen takia tarvitse työnantajan tarvitsemia em. tarvikkeita tai sitten he hommaavat osan itse.

Nämä jutut vuosilta 2020-2022 kerroin pääpiirteittäin kärjistetysti mutkat suoriksi vetäen, mutta vähän samalla tavalla on mennyt käsittääkseni monilla tutuillakin, jotka edustavat mm. isoja erilaisia työnantajia. Toki nämä asiat ovat menneet eri tavoilla eri aloilla ja firmoissa, mutta jos kuplani ihmisiä on paljon, niin ihmettelen eikö sen uskoisi vaikuttavan suuresti myös Wulffiin, no ei vissiin ole. :smiley:

Toki itselläni on oma kupla, mutta omassa kuplassani on isoja erilaisia työnantajia vähän erilaisilta toimistoaloilta, on pörssifirmaa, kaupunkia, julkista yhtiötä ja pienempiä toimijoita. Tuntuisi hassulta, jos tuntisin vain jotain poikkeustapauksia ja myöntäen kuitenkin samalla etten tunne tarkkaan, miten oikeasti tuttujen firmoissa on mennyt, toki oman alani sekä tiettyjen asiakkaiden uudet kuviot tiedän aika hyvinkin.

Olen pohtinut tätä kirjoitusta jo pitkään ja kirjoitinkin tätä jo kauan, mutta onko olemassa tarkempaa ajatusta tai tietoa siitä, että miten oikeasti tällaisten mainitsemieni tarvikkeiden ja tuotteiden kehitys on ihan viime aikoina sujunut ja miten jatkossa? Oma kirjoitukseni perustui pitkälti mutuiluun eikä tutkittuun tietoon (toki olen lukenut kaikenlaista), mutta kaipaisin ehkä juuri omien kokemuksien sijaan jotain vähän asiallisempaa tietoa tai ajatusta.

Wulffilla on laajasti tuotteita ja palveluita sekä on voinut hyvinkin syödä kilpailijoidensa osuutta, mutta joka tapauksessa ihmettelen jo lukemani ja tutkimani perusteella, miten hienosti se on pärjännyt. Pahoittelut sekavasta kirjoituksestani, yritin parhaani mukaan ymmärtää asiat ja kirjoittaa myös ajatukseni niin hyvin kuin osasin.

Analyytikko saa vastata (ei pakko), mutta joku joka ehkä ymmärsi pointtini, niin olisi mukava saada analyyttinen vastaus sekaviin pohdintoihini ja kysymyksiini. Kiitos! :slight_smile:

15 tykkäystä

Kiitos @Sijoittaja-alokas , tällä onkin tullut otettua tämän vuoden mojovimmat turskat niin jospa sinun ”tatsi” olisi edelleen tikissä :wink:

Vakavasti puhuen, en ole toimialan trendeistä varsinaisesti eri mieltä. Tämän arvostus on vaan runnottu tässä viimeisen muutaman kuukauden aikana niin maan rakoon, että vaikka Inderesin tulosennusteista tänä ja ensi vuonna jäätäisiin -50% niin osake ei olisi erityisen kallis.

11 tykkäystä

Kiitos karhuiluista, toivotaan posaria :smiley:

Kirjoittelen tähän vähän omia härkämäisempiä ajatuksia Wulffista. Ehkä yritän perustella itselleni, miksi yhä holdaan.

Olen syyllistynyt Wulffin kohdalla sijoittajan perisyntiin: Älä rakastu osakkeeseen. Ylivoimaisesti isoimmat tappioni on tulleet Wulffista, mutta olen silti vain kasvattanut omistustani. Alun perin lähdin isosti mukaan koska:

-Kuolevana pidetty ala, jonka vuoksi arvostuskertoimet ei päätä huimaa. Ei ylimääräistä hypeä.

-Odotin Staples kaupan synergioiden nostavan kurssia merkittävästi. Synergioiden toteutumisesta tuli hyviä signaaleja ja 6€ kurssi oli mielestäni saavutettavissa realistisilla arvostuskertoimilla.

-Staples kaupan jälkeen Wulff on isompi toimija omalla alueellaan, mikä on tärkeää kaupan alalla.

-Yritys reagoi nopeasti koronaan ja käänsi sen edukseen kovakatteisena hygieniatarvike myyntinä.

-Odotin buustia messujen palaamisesta.

Nyt olen alkanut miettiä Wulffia uudella tavalla. Työpaikkatarvikkeita tarvitaan niin kauan kuin on työpaikkoja. Kysyntä perinteisille Tiimari tarvikkeille vähentyy, mutta jotain apuvälineitä ja tarvikkeita tullaan aina tarvitsemaan. Ergonomia, työturvallisuus, hygienia, kierrätys ja IT-oheistarvikkeet näyttää trendien puolesta aika hyvälle.

image

Vaikka tekisit töitä etänä kahvilassa, voit silti tarvita Wulffin tuotteita. Varsinkin jos ne saa firman piikkiin.

image

Omasta kuplastani käsin meillä tehtaalla on melkein kaikki, mitä verkkokaupasta löytyy mikroista 3M kuulosuojaimiin. Poislukien kahvilatuotteet.

Paperittomuudesta myös puhutaan paljon, mutta kuinka moni isompi yritys on oikeasti paperiton? Siis niin paperiton, ettei ole yhtään tulostinta? Oma työpaikkani on ollut virallisesti paperiton jo vuosia, mutta tulostimista ei ole luovuttu ja Canonin huoltosopimukset varmasti tuottavat hyvin vielä pitkään. Kopiopaperi on kyllä muuttunut hiilineutraaliksi paperiksi ja se varmaan näkyy hinnassa. Wulffilta saa muuten julisteita, joilla mainostetaan paperittomuutta. :smiley:

Inflaatio ja heikko markkina iskee nyt Wulffiin, mutta niin se tekee kilpailijoihinkin. Wulff lähtee heikkoon markkinaan vahvasta asemasta ja uskon sillä olevan muskeleita hyödyntää tilanne. Olen myös noin vuoden verran seurannut Top 100 omistajien liikkeitä ja Pikkaraisen myynnit on mielestäni ainut merkittävä muutos. Uskon, että osake on tippunut aika pienellä vaihdolla.

Kurssi on kyllä tullut alas ihan syystäkin, koska monta muuta paremman tuottopotentiaalin omaavaa yritystä saa hyvään hintaan. Wulffin arvostus on kuitenkin jo niin alhaalla, että näen riskien olevan pieniä.

10 tykkäystä


Itsekin seuraillut WUF1V:tä ja miettinyt asiaa siitä näkökulmasta, että mitkä koronan buusti sai aikaan.
Jos sen pyyhkii kyseisellä tavalla pois, niin tasaisella kasvulla oltaisiin historiaan katsoen oikealle piirtyvän kolmion sisällä. Eli voitaisiin vielä jonkin verran laskeakin ja sen jälkeen tehdä käänne?

10 tykkäystä

Kiitos @Emilio! :slight_smile: Olen ehkä vähän kiinnostunut tästä yhtiöstä, niin siksi kyselen. :wink:

Kiitos @BisnesKissa hyvästä ja kattavasta viestistä!

Nyt on pakko sanoa, että monilla ennen niin paperivaltaisilla toimistoilla menee tosi tosi vähän paperia verrattuna entiseen. Kymmenen vuotta sitten minulla ja työkavereilla kulki viikossa ehkä per naama muutamia satoja paperilappusia per viikko. Noin neljä viis vuotta sitten ehkä sata lappusta per viikko ja nykyään per naama niin muutamia. Nämä ovat nyt karkeita arvioita, mutta ehkä mittaluokka on jokseenkin oikea.

Tietääkseni paikoin muuallakin on vastaavaa, mitä olen ymmärtänyt. Meillä on myös tiimejä, jotka ei tarvitse (kai) ollenkaan enää papereita tai ainakin tosi vähän, mutta paperipostia tulee jonkin verran melkein kaikille. Ennen tarvittiin useita jättitulostimia ja kaikkea muuta oheishärpäkettä, mitä on jäänyt kaappiin homehtumaan. Uskon, että ajan saatossa paperiposti ja yksittäiset muutkin tulostukset vähenevät vieläkin vähäisemmäksi entisestään. :slight_smile:

Toimistotarvikkeista normaalina työviikkoina en tarvitse oikeastaan mitään, toki suurimmalla osalla ei ole samaa mahdollisuutta, jotkut vain tarvitsevat kaikenlaista pakosta, mutta ehkä kuitenkin suhteellisen suurella osalla on nykyään tämä sama mahdollisuus kuin mulla. Kotitoimistoni uusin ehkä 10 vuoden tai 30 vuoden päästä. :slight_smile:

Tiettyjä asioita voidaan tarvita aina tai ainakin tosi pitkään, mutta monien esimerkiksi Wulffin tarjoamien juttujen tarve voi vähentyä radikaalisti ja mietin, että jos se ei kykene tarjoamaan tilalle mitään uutta, mistä se saisi lisää rahaa.

Edelleen Wulff tarjoaa, vaikka mitä ja erilaisille firmoille + tulee huomioida, että takanani ei ole mitään tutkimustuloksia tai mitään tilastoja. Wulff osaa varmasti elää ajassa sekä kehittää toimintaansa tilanteiden mukaan ja ainahan asiakkaille voi tulla uudenlaisia tarpeita, lisäksi voi sopivasti laajentaa järkevästi harkiten palvelu- ja tuotevalikoimaa. Enkä tässä tahallani ole karhuilemassa, vaan voin olla ehkä vähän kiinnostunut tästä firmasta :wink: , mutta haluan vain ymmärtää vähän tämän firman lähitulevaisuutta. :slight_smile:

Jos joku sanoo mun tekstejä maallikon mutuiluksi ja miettii, että olen omassa oudossa kuplassani, niin hän ei varmaan ole ihan väärässä. :upside_down_face:

9 tykkäystä

Kiitos @Sijoittaja-alokas karhuilusta ja hyvästä haastosta. Wulff on oman salkkuni pienin omistus, mutta on aina välillä hyvä tarkistaa omaa ajattelua.

Mielestäni aluksi on tarpeen erottaa kaksi eri asiaa: hyvä sijoitus ja hyvä toimiala. Hyvä toimiala ei tarkoita, että sillä toimiva yhtiö olisi automaattisesti hyvä sijoitus. Huono toimiala ei samaan tapaan automaattisesti tarkoita, että yhtiö olisi huono sijoitus.

Olet nyt ehkä ristiinnaulinnut Wulffin pelkän heikon toimialan vuoksi. Siinä on kuitenkin vasta puolet tarinasta.

Tietenkin toimialalla on iso merkitys. Millaiset on alan katteet, kilpailu ja kasvunäkymät? Nämä vaikuttavat yrityksen saamiin arvostuskertoimiin.

Huonolla toimialallakin voi luoda arvoa

Wulffin toimiala on hyvin epäseksikäs. Tulos on sidottu vahvasti Suomen yleiseen BKT-kehitykseen, katteet eivät ole kummoisia, liiketoiminta ei skaalaudu (tarvitaan aina lisää myyjiä ja heille pitää maksaa aina enemmän, järjestää toimitilat, työpuhelimet jne.) ja ala kasvaa hitaasti tai jopa supistuu.

Alan ei tarvitse tykittää hurjia kasvulukuja, jotta Wulff voisi kasvaa. Wulff voi konsolidoida hajanaista alaa ja poimia rusinat pullasta.

Wulffin kasvu voi tapahtua jopa todella edullisesti. Kun työpaikkapalveluiden myyjiä ei arvosteta, niitä pääsee ostamaan halvalla. Tästä hyvä esimerkki on Wulffin Staples Finland -ostos melkein ilmaiseksi.

Iso kysymys sijoituscasen kannalta on siis, kuinka luottavainen on toimitusjohtaja Elina Pienimäkeä kohtaan? Häneltä odotetaan jatkossakin hyviä yritysostoja.

Tähän mennessä Pienimäki on:

  1. Kääntänyt koronakriisin menestykseksi. Messut menivät jäihin, mutta hygieniatuotteet pelastivat päivän.
  2. Ostanut Staples Finlandin pilkkahintaan
  3. Ostanut omia osakkeita pahimmassa koronakuopassa (ainoana TJ:nä Helsingissä?) ja käyttänyt näitä osakkeita viimeisimmässä pienessä yrityskaupassa. Näin reaalinen kauppahinta oli jälleen todella matala.

Kysymysmerkkejä on tietysti ilmassa. Miten Staples Finlandin integraatio onnistuu? Miten Wulff pärjää, kun suhdanne ei ole enää suosiollinen? Löytyykö markkinoilta hyvää ostettavaa?

Paperikauppa paperittomassa maailmassa

Työpaikoilla on viime vuosina siirrytty paperittomuuteen, ja toivottavasti sama linja jatkuu. Tarkoittaako tämä sitä, että Wulffilta katoaa ala alta? En usko.

Wulff listaa itseään tukeviksi megatrendeiksi:

  1. Tietotyön kasvamisen. Nykyään harvemmin ahteria raahataan hiilikaivokseen, vaan se parkkeerataan tietokoneen eteen toimistolle. Wulffin palveluita käyttävien toimistotyöntekijöiden osuus väestöstä siis kasvaa.
  2. Työntekijöiden terveydestä ja hyvästä työhygieniasta huolehtiminen. Esimerkiksi hyvä sisäilma, ergonomiset tuolit ja silmille ystävällinen valaistus nostavat työn tuottavuutta toimistolla. Väestön ikääntyessä näitä tarpeita on vielä entistä enemmän. Näihin tarpeisiin ja tuotteiden valintaan kaivataan asiantuntemusta.

Etätyöt ovat korona-aikana kasvaneet hurjasti. Kotikonttorit eivät ole Wulffin asiakkaita samalla tavalla kuin isot toimistot. Monet tekee etätöitä vain yhtenä tai kahtena päivänä viikossa, koska loppujen lopuksi monet työtehtävät vaativat konttorilla olemista.

Summa summarum

Onko Wulff täydellinen yhtiö? Ei todellakaan, kaukana siitä. Pelkästä toimialasta puhuminen ei kuitenkaan riitä tekemään päätelmää siitä, onko kyseessä hyvä sijoitus vai ei.

Wulffin vuoden 2023 P/E on 5,6. Odotukset yhtiötä kohtaan ovat todella alhaalla. Sijoituscasea pitää aina peilata siihen, mihin hintaan yrityksen saa ostettua itselleen.

Relevantit kysymykset ovat:

  1. Onko todennäköisempää, että Wulff ylittää vai alittaa markkinan odotukset?
  2. Mikä on palkinto, jos odotukset ylitetään? Eli mihin liikevaihtoon yritys yltäisi, millä kannattavuudella ja millaiset arvostuskertoimet yhtiö saisi?
  3. Mikä on rangaistus, jos odotukset alitetaan? Voiko tulos mennä tappiolliseksi? Joudutaanko tekemään osakeanteja? Voiko kannattavus jumiutua jatkossa alemmalle tasolle? Uhkaako Konkurssi?

Minun salkussani Wulff on vain 3%:n painossa. En ole uskaltanut positiota kasvattaa alkuperäisen ostoksen jälkeen (alkuvuosi 2020). En ole toisaalta uskaltanut myydäkään, sillä uskoa toimitusjohtajaan löytyy. Mahdollisten ostosten kanssa olen todella kärsivällinen, ja odotan mieluummin kysymysmerkkien hälvenemistä kuin yrittäisin onkia pohjalta.

Jos joku jaksoi lukea loppuun asti, tässä on sulle :lollipop:

34 tykkäystä

Itsehän olen tässä firmassa myös mukana ja mielenkiinnolla katsotaan miten homma etenee. Hieman jo lisääkin ostin kun arvostus näyttää nyt tosiaan kovin alhaiselta, kuten edellisissäkin viestissä käy ilmi.

Nyt kun messuhommatkin on alkaneet taas elpyä, niin mitenhän tämän messusegmentin tilanne jakselee? Messut ja tapahtumat - Wulff.fi

4 tykkäystä

Tiivistäminen on taitolaji enkä osaa sitä, mutta en osaa kirjoittaa myöskään kovinkaan analyyttisesti ja johdonmukaisesti. Koetan nyt silti tiivistää vähän ajatuksiani ja tästä ketjusta oppimaani. :thinking:

Wulffin osake on todennäköisesti hakattua liian alas; arvostus on maltillinen ja monet kokevat sen halpana. Staple-yrityskauppa on koettu monestakin syystä onnistuneeksi esimerkiksi mahdollisten synergioiden takia ja myös sen takia, että kaupan myötä Wulff on entistä vahvempi sekä monipuolisempi toimija alueellaan.

Keskityin itse kysymyksissäni tarkoituksellakin ainakin joidenkin toimistoalojen tarvikkeiden “tarpeettomuuteen” (ainakin vähäisempään tarpeeseen), ehkä havaintoni ovat jokseenkin totta, mutta huomioiden Wulffin tarjoamien tuotteiden monipuolisuuden sekä asiakkaiden kirjon ongelma ei ole ehkä niin iso, mitä voisi kuvitella. Tämän lisäksi kuten jo sanottua osake on maltillisesti hinnoiteltu.

Olen kokenut Wulffin mielenkiintoiseksi firmaksi, mutta pohdin vain asioita, mitä olen huomannut “laajasti” omassa kuplassani (itselläni ei ole tilastoja, tutkimuksia etc. asiasta), että miten tai kuinka paljon kyseiset jutut voisivat vaikuttaa Wulffiin, onko näiden vaikutus tosi pieni vai vaikka jopa kohtalainen kokonaisuuteen. Olen perehtynyt firmaan tämän ketjun ja raporttien muodossa sekä tämän firman nettisivuja tutkimalla, eli tiedän firmalla olevan paljon hyviäkin erilaisia asioita… en voi silti sanoa tuntevani firmaa hyvin. Halusin vain ehkä päästä ymmärrykseen, onko huolenaiheeni noilta osin turha vai ehkä aiheellinen, mutta vastauksista päätellen ei ehkä niin ongelma iso kuitenkaan. :slight_smile:

Jo Wulffin laajaa rapsaa sekä yhtiörapsaa sekä ketjua lukemalla on selvinnyt kaikkea hyvää. @JHeiskanen, sinäkin jo nostit todella paljon hyviä asioita esille, joista osa ei aiemmin ole auennut mulle lukemieni juttujen myötä tai en vain ollut törmännyt noihin seikkoihin.

Loppusanani voisivat olla, että ehkä mainitsemani asiat ovat huomattavasti pienempi ongelma, mitä itse olen ajatellut suuressa sekä monipuolisessa kokonaisuudessa jo siitäkin syystä, että tilalle on tullut paljon uuttakin hyvää ja Wulff on mahdollisesti firmana kehittynyt monilla muilla osa-alueilla. Toki ehkä mainitsemani asiat voivat olla huomioitavia seikkoja, mutta vastaavia huomioitavia positiivisia sekä negatiivisia voi olla kymmeniä, joten tein ehkä asiasta liian suuren numeron. Kysymykseni jäivät vain aiemmin soimaan päähäni, koska en löytänyt niihin oikein vastausta.

Anteeksi off-topic:
Lisäksi haluan sanoa ketjun lukijoille, että jos ihmettelette miksi en ole jotain selvää asiaa oivaltanut, vaikka olen lukenut teidän viestinne, rapsat jne., niin itselläni on vähän oppimisvaikeukseni vaikea aina sisäistää lukemaani, vaikka vastaukset olisivat edessäni. Ja joskus olen voinut oivaltaakin jotain, mutta aina en osaa ilmaista itseäni kovin hyvin haastavissa asioissa, niin voi tulla väärinkäsityksiä. Ymmärsin kyllä pointtinne, vaikka se ei ehkä vastauksistani tullut ilmi. :slight_smile:

EDIT:
Pohtisin vielä aiempia kirjoituksiani, niin ei todellakaan ollut tarkoitus kirjoituksissani käsitellä koko yhtiötä tai tuomita firmaa alaan perusteella. Mietin vain, että miten ne pohtimani seikat vaikuttavat kokonaiskuvaan, en viitsinyt ottaa tuttuja hyviä isoja puolia esille tai jo aiemmin todettuja huonoja puolia. Kun tässä ehkä kävi sillä tavalla, että annoin vahingossa ymmärtää katsoneeni ja tutkineeni firmaa vain pelkästään näiden alaan liittyvien toimistojuttujen osalta. :smiley: :grimacing: Oma moka ja myönnän sen sekä pahoittelut erityisesti Heiskasella, joka kirjoitti mainion ja pitkän kirjoituksen. :+1: :muscle:

Ja olen siis kiinnostunut tästä firmasta, eli en ole todellakaan ole tuomitsemassa tätä ja kyselin, koska tämä on yksi tulevista vaihtoehdoistani. :slight_smile:

6 tykkäystä

Täällä on jo erittäin hyvää keskustelua aiheesta niin puolesta kuin vastaankin, mutta koitan vastata myös omasta puolestani jotain.

Sen käsityksen sain, että puhuit perinteisestä toimistotarvikealasta yllä olevassa viestissäsi. On ollut jo monia vuosia selkeää, että tämä ala taantuu ja jopa laskee, sillä megatrendit ovat sitä vastaan. Yhä enemmän on “paperittomuutta” yrityksien ja julkisten hallintojen toiminnoissa, älylaitteet yleistyvät, etätyöt yleistyvät ja teipeille, nitojille, paperille, paperiklipsuille ei ole samanlaista tarvetta. Koronasta näen, että tämä ala jonkin verran palautuu, mutta on mahdollista ja jopa todennäköistä, että samalla koronaa edeltävälle tasolle ala ei tule nousemaan. Tässä katergoriassa perustuotteiden katteet ovat myös usein alhaisia ja hintakilpailu kovaa.

Markkina muuttuu ja siinä on pystyttävä myös itse muuttumaan, kuten oheinen kuva kertoo

image

Mutta Wulff on kuitenkin myös paljon muuta kuin perinteistä paperikauppaa ja tämä kuva kertoo mielestäni myös aika hyvin siitä muutoksesta mitä alalla ja Wulffissa viime vuosina on tapahtunut.

Myydään kyllä peruskulutustuotteita, mutta pyritään lisäämään tuotteita ja palveluita, joissa lisäarvon määrä on korkeampi ja missä kilpailua on vähemmän. Tästä esimerkkinä on ergonomian tuotteet tai vaikka tulostuspalvelut.

Peruspihvi Wulffilla on kuitenkin nyt Staples-yrityskaupan jälkeen hyvin pitkälti noissa kahdessa ensimmäisessä kategoriassa. Kuitenkin isompana toimijana synergioiden avulla nykyistä liiketoimintaan tulisi pystyä pyörittämään selvästi tehokkaammin aikaansaaden merkittäviä synergiahyötyjä.

Tällä hetkellä kuitenkin pienivaihtoinen osake kokee kovia pörssissä. Koronasta hyötyminen ei ole ollut kovinkaan hyvä lopputulos usealle osakkeelle, mikä varmasti monia sijoittajia tällä hetkellä Wulffissa epäilyttää. Lisäksi myös tulosvaroitusriski Q2:n heikon tuloksen myötä osakkeessa on, vaikka tällä hetkellä itse olemme ennusteillamme ohjeistuksen sisällä. Alkuvuosi oli kuitenkin vielä niin vahva, että luottamusta löytyy. Inflaation ja markkinan haasteet voivat kuitenkin heikentää kannattavuutta vielä lisää lyhyellä aikavälillä. Pidemmällä aikavälillä Staples synergioiden tulisi nostaa tulostasoa merkittävästi, vaikka näissä olemme vielä hyvin varovaisia ennusteissamme.

10 tykkäystä

Kiitinkin jo muita keskusteluun osallistuneita erinomaisista vastauksista kysymyksiini sekä ajatuksiini.

Wulffista oli myös kaiken lisäksi jo tarjolla erinomaiset raportit, kommentit sekä tietysti videot, eli materiaalia oli jo melkoisesti. Firman omatkin sivut olivat mielestäni hyvät kaikin puolin.

Ollin loistavan vastauksen jälkeen ei enää jäänyt mitään kysymyksiä itselleni, vaan olen tyytyväinen, kun analyytikko(kin) jaksoi vastata selkeästi ja kattavasti kysymyksiini sekä ajatuksiini. Kiitos paljon myös Ollille!

Luulen, että syyllistyin liikaa mutkia suoriksi ajatteluun enkä ollut tarpeeksi sisäistänyt lukemaani, sillä kyllä vastaukset kysymyksiini olivat jo olemassa sekä ymmärsin jotain väärinkin, mutta teidän vastausten myötä asiat selkeni. Voi olla, että ehkä monet muut sijoittajat voivat syyllistyä Wulffin osalta samanlaiseen päättelyyn kuin itsekin, ehkä tästä keskustelut muutkin saivat jotain irti. :slight_smile:

5 tykkäystä

Ensi viikolla irtoaa toinen puolisko Wulffin osingosta. Onkohan sijoittajiin iskenyt osinkokiima kun jo neljä päivää putkeen noustu :wink:

Omistamistani yhtiöistä Wulffin Q3-osari jännittää kyllä kaikista eniten, sillä on hyvin vaikea arvioida mikä on ollut inflaation vaikutus tulokseen nyt Q3:sella, tämähän vähän yllättävän paljon iski Q2sella tulokseen. Arvostus ei tosin päätä huimaa ja jos Staples-integraatiosta on onnistuttu saamaan läpi niitä kustannushyötyjä niin positiivisellekin yllätykselle on mahdollisuus.

9 tykkäystä

Olli Koponen on kirjoittanut ennakkokommentista tulevasta Q3-rapsasta, joka julkaistaan maanantaina 24.10.

Odotamme liikevaihdon laskevan hieman vertailukaudesta heikomman markkinan ja kysynnän vuoksi. Tulosmarginaalien odotamme laskevan kustannusinflaation ja katerakenteen heikentymisen vuoksi. Ohjeistukseen yltäminen vaatii jo Q3:lta vahvaa tulosta, jota yrityskaupan synergioiden tulisi selvästi tukea markkinahaasteiden rasittaessa kannattavuutta toisesta suunnasta. Seuraammekin tuloksen lisäksi yritysoston integraatiota, synergioiden läpituloa sekä markkinakommentteja ja -näkymiä tarkasti.

6 tykkäystä

Jes! :partying_face:

Olin ihan todella huolissani tästä, mutta kannattavuus reilusti yli ennusteen ja liikevaihto linjaan. Pitää lukea tarkemmin, mutta vaikutta hyvältä

Lisäksi ohjeistus säilyi ennallaan.

Wulff arvioi vuoden 2022 liikevaihdon kasvavan selvästi ja vertailukelpoisenliikevoiton kasvavan vuoteen 2021 verrattuna

Kurssiin oli mielestäni leivottu sisään jo negari, sillä tämän vuoden ennusteella (joka nyt on toteutumassa) nykykurssilla P/E huitelee 7:n nurkilla. Ihmettelen, jos ei tänään nähdä selvää reaktiota ylöspäin.

Kauppalehden otsikointi on vähän erikoista. Mistä lähtien +20% vertailukauteen ja >+30% ennusteeseen on “niukka”. Tämähän on suorastaan “pommi” jos jotain :smiley: (ehkä ne absoluuttiset eurot ei ole isoja, mutta prosentit on kyllä tosi kovia). No, ainakin tuo vastoin odotuksia meni kohdilleen.

26 tykkäystä

Ehdottomasti iso yllätys, että
kannattavuus oli näin vahva ja että ohjeistus säilyi ennallaan! Markkina ei kyllä
uskonut tähän kannattavuutteen. Tämä
siis taitaa olla jonkinmoinen ”älyhoi” kannattavuustaso joka saavutetaan vaikka mikä tulis. Ei oo nimittäin tämä
markkina se kaikista suotuisin Wulffille

5 tykkäystä

Kova tulos kyllä Wulffilta ja ohjeistuskin pidettiin, joten tuskinpa asiakaskentässäkään on tulossa radikaalia kysynnän romahdusta nyt Q4 aikana. Voi tosin olla, että Inderesin ensi vuoden tulosennusteet on silti vähän yläkanttiin, mutta tästä huolimatta eihän tätä atm hinnalla ole pilattu. Eihän markkinat tällä hetkellä usko että tämä tuloksentekokyky on kestävällä tasolla saatika tästä kasvettaisiin. Uusi toimari on kyllä tullut hienosti sisään ja luottamus Pienimäen kykyyn kasvaa kyllä jatkuvasti. Ja operatiivisen johdon osaaminenhan on kulmakiviä osakepoiminnan kannalta :wink:

EDIT: Jatketaan vielä. Jos kustannuspuolta miettii, niin todetaan että inflaatio on aiheuttanut paineita mm. logistiikkapuolella. Toisaalta kuitenkin henkilöstöpuolen kulut suhteessa liikevaihtoon ovat ennallaan, samoin “muut kulut” -kategoriassa nähtiin jopa laskua. Palkkainflaatio tuskin kovin kummoinen tulee olemaan lähikvartaaleillakaan. “Muut kulut” -kategoriassa voisi ainakin olettaa että kustannussäästöjä on haettu eikä tässäkään välttämättä merkittäviä kustannuspaineita tule?

Mitä siis pohdin, on se että Wulffin nykyinen tulos tehtiin kuitenkin tässä inflaatioympäristössä jossa nousseet hinnat ovat olleet jo sotkemassa liiketoimintaa. Siitä huolimatta tulos oli erinomainen eikä ainakaan selkeästi ole nähtävissä että tämä olis ollut väliaikainen tulosylitys.

Kannattavuus siis todennäköisesti säilyy tulevaisuudessakin, ellei sitten liikavaihdo romahda alta. Kyllähän isoin riski varmasti lähikuukausille on kysynnän säilyminen hyvällä tasolla, inflaatiosta näytetään selviävän kustannus mielessä. Loppuvuosi näyttää ilmeisesti kohtalaiselta, ensi vuotta saadaan kyllä jännittää ja kovasti ollaan tässä makron armoilla.

11 tykkäystä