YIT sijoituskohteena

Keskuspankkiireilta jääkylmä suihku asuntovelallisille – Tästä syystä korkeisiin korkoihin on pakko tottua | Talouselämä.

Ovatko työläiset valmiita velkaantuvan entistä pidemmiksi ajoiksi. Tähän lisättynä vielä hallituksen lupaamat työelämän heikennykset. Reaaliansioden heikentyminen lisättynä korkeammilla koroilla on varmasti myrkkyä rakentajille, vaikka toki tämä koskettaa myös montaa muuta alaa.

2 tykkäystä

Ihmiset joutuvat, tai oikeastaan pääsevät asumaan rakennuksissa tulevaisuudessakin. Se on varmaan valmiuskysymys silloin jos vuokralla asumisen hinta ei nouse asunnon omistamisen hinnan mukana. Silloinhan kaikkien kannattaa asua vuokralla eikä kenenkään omistaa mitään. Jos olisin vuokranantaja, tuskin harrastaisin hyväntekeväisyyttä sen enempää kuin kukaan haluaa maksaa isompaa korkoa. Vaikka olisi kyseessä duuniemme veteraani.

Tuloveroprosentti on laskenut. Epäilen vahvasti asunnon ostajan olevan työelämässä, en työttömyysturvan varassa johon hallituksen leikkaukset ensisijaisesti osuvat. Reaalipalkat kohoavat vähitellen:

Vielä vaikuttaa asuntojen hintojen pudotus, eli niiden suhteen reaalipalkat ovat jo nousseet.

Korot toki vaikuttavat ja siksi ihan hyviä vetoja YIT on tehnyt tarjoamalla korkoturvaa.

7 tykkäystä

YIT solmii suunnittelukumppanuuksia parantaakseen toimintansa laatua, kustannustehokkuutta sekä hiilijalanjälkeä. Kumppanuusmallilla YIT tavoittelee kustannus- sekä päästösäästöjen lisäksi entistä syvempää yhteistyömallia, digitaalisuuden edistämistä, suunnittelun laadun parantamista sekä hankkeiden läpimenoajan lyhentämistä. Näihin tavoitteisiin on tarkoitus päästä hyödyntämällä entistä tiiviimmin jo vakiintuneita suunnittelijakumppanuuksia, jolloin projektista toiseen oppiminen tehostuu, tuotteistettuja ratkaisuja voidaan kehittää ja ne voidaan ottaa käyttöön aikaisempaa sujuvammin.

Siirryttäessä kohti teollisempaa rakentamista korostuu yksittäisten hanketoteutusten sijaan prosessimainen toiminta, jossa edellisistä hankkeista opitaan ja digitaalinen tieto jalostuu prosessivaiheiden välillä. Suunnittelukumppanuuksia hyödynnetään jo muilla toimialoilla, mutta rakentamisessa toimintatapa on toistaiseksi ollut harvinaisempaa.

Ensivaiheessa YIT:n suunnittelukumppaneiksi on valittu seuraavat suunnittelutoimistot, jotka edustavat kattavasti arkkitehti-, rakenne- sekä talotekniikkasuunnittelulajeja: Arco Architecture Company Oy, Arkkitehtipalvelu Oy, Granlund Oy, Sitowise Oy ja Sweco Finland Oy. Kumppanuudet kattavat YIT:n kaikki Suomessa toimivat liiketoimintasegmentit, joita ovat Asuminen, Toimitilat ja Infra.

9 tykkäystä

YIT järjesti tänään sijoittajapuhelun ennen hiljaista aikaansa. Laitan aamariin lyhkäisen kommentin aiheesta, mutta halukkaat voivat myös itse käydä puhelun kuuntelemassa YIT:n sivuilta:

YIT sijoittajat | YITGROUP.COM

Summattuna puhelussa ei ollut merkittävästi mitään uutta ja markkinatilanne on edennyt Q4-raportin mukaisesti. Puhetta oli myös rahoituspaketista, asuntomarkkinoista ja Triplan myynnistä.

12 tykkäystä

Tässä on Ollin kommentit YIT:n sijoittajapuhelusta. :slight_smile:

7 tykkäystä

Strategiahan se on tuokin. Haalia tilauskantaan kohteita ja rakentaa sitten kun on kannattavammat ajat :smile: (maksumuuri)

Rakennusliike YIT:llä on Oulussa peräti kymmenen keskeytettyä tai kokonaan aloittamatta jäänyttä hanketta, joiden aikatauluista, sanktioista tai sopimuksen purkamisesta se neuvottelee kaupungin kanssa.

YIT:n toimitiloista ja asumisesta Pohjois-Suomessa vastaava johtaja Marko Palonen perustelee tilannetta markkinatilanteella.

”Markkina on ollut ennennäkemättömän haastava. Olemme kuitenkin tehneet kaikkemme, että hankkeet olisivat edenneet. Kohteet ovat olleet ennakkomarkkinoinnissa ja osa on edelleen”, Palonen sanoo.

5 tykkäystä

Ollin ennakkokommentit, kun YIT julkistaa Q1-tuloksensa ensi viikon tiistaina. :slight_smile:

YIT julkistaa Q1-tuloksensa tiistaina 30.4.2024. Odotamme liikevaihdon laskeneen selvästi vertailukaudesta heikosti edelleen sujuvan asuntomyynnin vuoksi. Tulostason näemme kuitenkin parantuneen säästötoimien avustamana. Kausiluonteisesti heikon Q1:n tulosluvuilla ei kuitenkaan ole YIT:n kannalta isoa merkitystä. Mielenkiinto kohdistuu markkinoiden piristymisen aikatauluun, yhtiön taloudellisen tilanteen parantumiseen, säästötoimien vaikutuksiin ja pääomien myyntisuunnitelmiin.

7 tykkäystä

Juhana Brotherus - Asuntorakentamisessa tilastohistorian synkin startti vuoteen ikinä. Uusia asuntoja aloitettiin vain reilut 1500. Samaan aikaan heikoille asuntomarkkinoille valmistuu yhä kohtuullisesti uusia, mutta käänne käsillä. Kohta tarjonta sulaa ja nopeasti. Rakentamisen käänne kestää.

https://twitter.com/JuhanaBrotherus/status/1782639046583320832?t=IAvncMFvsrTxwQtsrReclA&s

12 tykkäystä

YIT Oyj: YIT rakentaa modernin maatilakompleksin Agrokoncernas-konsernille Liettuaan

YIT Oyj Sijoittajauutinen 25.4.2024 klo 8.00

YIT ja Agrokoncernas Group, yksi liettualaisten maanviljelijöiden suurimmista maatalousalan yhteistyökumppaneista, ovat solmineet sopimuksen Radviliškisin alueelle rakennettavasta modernista lehmätilakompleksista.

Sopimuksen arvo on noin 53 miljoonaa euroa ja se kirjataan vuoden 2024 toisen vuosineljänneksen tilauskantaan. Tilojen kokonaispinta-ala on noin 78 000 neliömetriä.

Maatilakompleksin rakentaminen alkaa toukokuussa 2024, ja sen odotetaan valmistuvan syyskuussa 2026. 53 hehtaarin tontille rakennettava kokonaisuus sisältää rakennuksia sekä infrastruktuuria, ja se varustetaan nykyaikaisilla teknisillä ratkaisuilla.

Tilalle suunnitellaan myös biometaanilaitoksen rakentamista. Laitokseen syötetystä lannasta syntyy raaka-ainetta vihreän energian tuotantoa varten. Suunnitellun voimalaitoksen kapasiteetti on 1,77 MW.

Maatilan tiloja lämmitetään energiaa säästävillä, tehokkailla ilma-vesilämpöpumpuilla. Lisäksi työntekijöiden käyttöön asennetaan sähköautojen latausasemia.

10 tykkäystä

YIT jakaa hieman riskejä, ja vapauttaa vähän pääomia.

YIT on sopinut kolmen yhteisyrityksen perustamisesta tšekkiläisen sijoittajaryhmä RSJ Investmentsin kanssa Latviassa, Liettuassa ja Slovakiassa. Samassa yhteydessä YIT myy yhteisyrityksille tontteja tai rakenteilla olevia hankkeita.

11 tykkäystä

Päärivien valossa ei hehkeä edelleenkään.

Liiketoiminnan rahavirta kuitenkin ponnisti 1 miljoonan euron verran myönteiseksi. Viime vuonna vastaavana ajankohtana -216 M €.

Toimitusjohtajan katsauksesta poimittuna korkotilanne (epävarmuus koronlaskuista) edelleen hiertää Suomen asuntokaupassa - itäinen Keski-Eurooppa myönteinen ja Baltia piristynyt.

Vaikka Suomen asuntomarkkinoiden elpymisen aikatauluun liittyy edelleen epävarmuutta, asumisen
liiketoimintamme muissa maissa on täydessä vauhdissa.

Toimitilat-segmentin liikevaihto kasvoi ja operatiivinen suorituskyky parani. Kannattavuutta painaneet kiinteähintaiset sopimukset alkavat vähitellen olla takanapäin, ja segmentti voi keskittyä katteiden parantamiseen.

10 tykkäystä

Liiketoiminnan nettorahavirta -26 M, ei suinkaan +1.

1 tykkäys

Okei itselle ei tullut vastaan kuin tämä alla oleva.

Liiketoiminnan rahavirta investointien jälkeen nousi merkittävästi 1 miljoonaan euroon (-216).

2 tykkäystä

Niin, siellä on “investointina” Tytäryhtiöiden myynti +34 M jolla tuo rivi on saatu plussalle. Hyvin uppoaa Yitin ir-hölynpöly sijoittajiin :sweat_smile:

2 tykkäystä

Vaikka tosiaan nettorahavirta oli -26 M €, on siitä huolimatta myös tämän kehitys ollut hyvin myönteinen vuoden takaiseen verrattuna.

Itse olen koko ajan puhunut tuosta liiketoiminnan rahavirrasta (investointien jälkeen) joka puolestaan oli +1 M € huolimatta siitä miten se on tullut.

YIT ilmoitti 9.1.2024 sopineensa yhtiön sisäisiä kalustopalveluita tuottavan tytäryhtiön, YIT Kalusto Oy:n, koko osakekannan myynnistä kalustovuokrausliiketoimintaa harjoittavalle Renta Oy:lle. Osana järjestelyä YIT ja Renta solmivat pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen kalustopalveluiden toimittamisesta YIT:lle Suomessa. Velaton kauppahinta oli yhteensä 37 miljoonaa euroa. Järjestelyn nettorahavirtavaikutus oli 29 miljoonaa euroa. YIT kirjasi kaupasta 18 miljoonan euron myyntivoiton. Myyntivoitto kirjattiin liikevoiton oikaisueriin eikä sillä ole näin ollen vaikutusta YIT:n kuluvan tilikauden 2024 ohjeistukseen. Myynti saatiin päätökseen 29.2.2024.

5 tykkäystä

Tuloskommentit_
image

Kuten tiedetään, asuntokauppa ei Suomessa kunnolla käy, ja uusia valmiita asuntoja YIT:llä onkin Suomessa 1000 kpl satsi. Meanwhile, rahoitusta järjestelty ja likviditeettiä turvattu.

Suomessa markkina on edelleen ollut heikko ja asuntoja on jäänyt myymättä. Suomessa valmiiden asuntojen määrä taseessa kasvoi 1000 kappaleeseen Q4:n lopun 890 kappaleesta. CEE-maissa tilanne on parempi ja valmiiden myymättömien asuntojen määrä laski (Q1: 359 kpl vs. Q4: 377 kpl). Toimitiloissa liikevaihto kasvoi 5 %:lla, mutta Infrassa liikevaihto laski 22 %:lla 85 MEUR:oon heikkoa tilauskantaa ja Ruotsin infran alasajoa peilaten. Tilauskanta oli Q1:llä YIT:llä enää vain maltillisessa 2 %:n laskussa noin 3091 MEUR:ssa

Vahvistunut rahavirta ja rahoituspaketti tukevat taloudellista tilannetta
YIT:n liiketoiminnan rahavirta investointien jälkeen oli 1 MEUR (Q1’23: -216 MEUR) ja parantui merkittävästi vertailukaudesta pääoman käytön tehostustoimien ja kalustopalveluiden myynnin vuoksi. Kassavirran ja alkuvuoden rahoituspaketin myötä rahavarat nousivat 268 MEUR:oon (Q1’23: 75 MEUR). Maksuvalmius on lyhyellä aikavälillä riittävä, mutta velkaantuneisuus on edelleen erittäin korkea. Korollista nettovelkaa YIT:llä on 768 MEUR (Q1’23: 837MEUR), mistä tosin noin 500 MEUR on joko IFRS 16 -vuokravelkoja tai taloyhtiölainoja asuntoihin liittyen.

12 tykkäystä

Pari pikauutista tuttuun tapaan Kauppalehdestä, lähinnä kuvaamaan eri analyytikkojen reaktioita Q1-tulokseen, perusteluja ei ainakaan minulla ole saatavilla, mutta trendejä tykkään itse seurata:

Carnegie nostaa YIT:n tavoitehinnan 1,90 euroon (aik. 1,60 eur), pidä-suositus ennallaan

SEB nostaa YIT:n tavoitehinnan 1,90 euroon (aik. 1,80 eur), pidä-suositus ennallaan

13 tykkäystä

OP: Vähennä -ennallaan, target 1,70 → 1,90 €. Operatiivisella tasolla yllätykset melko vähäisiä - iso kuva ennallaan.

Inderes: Lisää → Vähennä, target 1,80 € → 1,85 €.

11 tykkäystä

YIT urakoi Levin eturinteiden yhteyteen toisen hankekokonaisuuden

YIT on allekirjoittanut sopimuksen Cloudberry Development Oy:n kanssa Levin laskettelukeskuksen eturinteiden yhteyteen projektinjohtourakkana toteutettavasta kiinteistökokonaisuudesta. Icy Hot Levin -lomahuoneistojen kokonaisuuden toinen rakennusvaihe KKOy Levi Lingonberry on laajuudeltaan noin 6 200 bruttoneliömetriä. Osapuolet ovat sopineet, ettei kaupan arvoa julkisteta.

Hankkeeseen kuuluu 41 chalet-huoneistoa, paritalo, pysäköintihalli sekä liiketila. Laajuuteen sisältyvät myös asukasvarastot sekä suksien säilytys- ja huoltotilat. Hulppeat huoneistot ovat pinta-alaltaan 55–173 neliötä. Toinen rakennusvaihe liittyy tiiviisti ensimmäiseen vaiheeseen ja noudattelee samaa upeaa arkkitehtuuria. Julkisivun verhoukseen on käytetty ekologista, huoltovapaata ja pitkäikäistä lämpökäsiteltyä puuta. Lomahuoneistoista löytyy harkittua ylellisyyttä ja avarista ikkunoista avautuu hienot tunturimaisemat

Työt on aloitettu ja hankkeen odotetaan valmistuvan vuoden 2025 syksyllä.

8 tykkäystä