Yritysnimet - hyvät ja huonot esimerkit

Yritysnimistä ei taida olla aiempaa keskustelua. Aihe kiinnostaa ehkä muitakin, joten päätin avata tästä keskustelulangan. Suomenkielisellä foorumilla lienee luontevaa keskittyä pääasiassa suomenkielisiin yritysnimiin, mutta muutkin oikein hyvät esimerkit mahtuvat mukaan.

Minkälainen nimi on erityisen hyvä? Entä minkälaisia nimiä toivot vältettävän? Onko nimellä mielestäsi ylipäätään väliä? Pitäisikö yritysnimien noudattaa oikeinkirjoitussääntöjä? Keksitkö esimerkkejä onnistuneista, epäonnistuneista tai kenties tahattoman koomisista yritysnimistä?

Keskusteluun sopivat myös kieli poskessa esitetyt ehdotukset toistaiseksi käyttämättömistä nimistä. Rojalteja ei silti kannata odottaa, jos jonakin päivänä huomaa täällä aiemmin ehdottamansa nimen olevan jonkun toisen käytössä.

10 tykkäystä

YTJ Yritys- ja yhteisöhaku lienee monen muunkin suosiossa. Sieltä löytyvät klassikot Viikon putki, Kahden Viikon Putki ja monet muut suosikit. Muita hauskoja ovat mm. valkeakoskelainen jalkahoitola Känsän Roses sekä nimen ja juures-, vihannes- marja- ja hedelmätukkukaupan päätoimialan suhteen yllättävä yritys.

8 tykkäystä

Tämä on kuuluisa “huono” esimerkki, että yrityksen nimeä pitäsi tarkastella myös muiden kuin suomen kielen kannalta. Kun 90-luvulla KOP ja SYP yhdistyi, ehti tämä fuusioitu pankki toimia hetken nimellä Unitas, joka venäjäksi on WC-pytty. Ei ehkä onnistunein nimivalinta, ja sittenhän siitä tulikin Merita.

4 tykkäystä

image

19 tykkäystä

Monilla julkkiksilla on aika hauskoja ja itseironisia firmojen nimiä. Esimerkiksi Vappu Pimiän firman nimi on Dark May Oy. Apulannan yhtiön aputoiminimi on taas Päijät-Hämeen Sorto ja Riisto Oy. Heillä on toki varaa hassutella näissä toisin kuin vaikka pörssiyhtiöillä.

17 tykkäystä

En tiedä poimiiko verottajan AI joskus tulevaisuudessa nimen perusteella kohteita mahdollisen rikollisen tarkoitusperän tunnistamiseksi jo alkumetreillä, mutta erään kotimaisen legendan Tillsten Oy ja Torocks Oy pääsisivät varmasti “erityisluokalle”.

1 tykkäys

29 tykkäystä

Sähköalan ammattilainen, Löysähkö

Karhujen sijoitusyhtiö? Kusinkapital AB

Saman porukan kiinteistöfirma? Kusin Kiinteistöt

Ei kaikki firmat ole teknobuumereita: Arkista paskaa Oy

10 tykkäystä

Screenshot 2023-11-21 211434

27 tykkäystä

PasiKuikka Oy vuokraa wc-tiloja.

“PasiKuikka Oy tarjoaa edulliset ja monipuoliset ratkaisut tilapäiseen WC-tarpeeseen. Olipa kyseessä tapahtuma, juhla tai vaikka rakennustyömaa – PasiKuikka löytää oikean ratkaisun tarpeisiisi”

12 tykkäystä

Yleisradio tehnyt joskus näemmä jutunkin aiheesta. Onhan tuolla, ManitPois OY, kuljetusalan yritys Met ÄS-SÄ OY… Luovuus kukkii monella tapaa. :blush:

8 tykkäystä

Lifa Airin ketjussa Sijoittaja-alokas jakoi tiedotteen, jonka mukaan yrityksen uusi nimi on Anoair. Italiaksi käännettynä tuo tarkoittaa kaunisteltuna peräaukon ilmaa.

9 tykkäystä

Suora käännös Dark May Day Oy olisi vielä parempi. - - mayday mayday - -

3 tykkäystä

Posti Oyj → Itella Oyj

3 tykkäystä

Olihan pörssilistattunakin, konkurssiin aikoinaan päätynyt, Notareal.

1 tykkäys

Välikevennys :grin:

13 tykkäystä

Töissä tuli joskus vuosia sitten vastaan Tuho & Turma Oy, mikä meni sittemmin konkurssiin. Vaikka sen jälkeen olen asioinut työasioissa satojen yritysten kanssa niin tuo on jäänyt edelleen mieleen.

4 tykkäystä

Oivaltava nimi on ainakin Pirkanmaalla toimivalla kopiokonefirmalla: Tukos partners Oy TUlostaa, KOpioi, Skannaa
https://tietopalvelu.ytj.fi/yritys/2570742-4
Kotipaikka näkyy olevan Vantaan mutta postiosoite Kangasalla

5 tykkäystä

Laitetaan tähän mukaan vähän pörssiyhtiöiden historiaa:

VALtion METalli = VALMET

Tämä oli sitten Amerikkalaisesta näkökulmasta liian sosialistista ja nimestä piti päästä eroon. Yritys vaihtoi nimeä:

METal SOlutions = METSO

4 tykkäystä

Keski-Suomen ohi ajaessa löytyy mm. Multamesta, jolla mainoslause: “multa tulee ihan kohta”.
Samoin insinööri toimisto jonka kaksi ensimmäistä kirjainta olivat yrittäjän etunimen alku ja kaksi viimeistä sukunimen alku. Yrittäjä oli muistaakseni Rauno tai Raimo Peltonen.
RAPE-plan ei toimi ulkomailla hirveän hyvin.

3 tykkäystä