Osakesijoittaminen

Zaptec - älykästä sähköautolataamista

Zaptec valmistaa ja myy sähköautojen latureita sekä niihin liittyviä sovellus/ohjelmistoratkaisuja. Yhtiö noteerattiin hiljattain Oslon pörssissä mutta yhtiön syntyminen juontaa juurensa jo vuoteen 2012.

Yhtiösivut (ruotsiksi, englanniksi ja norjaksi): https://zaptec.com/
Yhtiöpresentaatio, 1H2020 raportti, tulevaisuudennäkymät sekä sijoittajakalenteri nähtävissä: https://zaptec.com/investor/
Youtube, jossa mm. toimintaperiaatteesta videoita: https://www.youtube.com/channel/UCDpCuUU9LNKBH-iChmdvncA

Instagram: https://www.instagram.com/gozaptec/

Zaptecilla on vankka markkiinaosuus Norjan markkinoilla. Markkinaosuus kattaa yritysmarkkinoista 50% ja Norjan kokonaismarkkinoista n. 15%. Yhtiöllä on tulevaisuuden suunnitelmissa laajentua koko Eurooppaan ja maailmanlaajuisestikin. Ålandsbanken arvioikin Zaptecin liikevaihdon kasvavan ensi vuonna 55% ja 2022 40% (tarkemmat ja muut luvut ensimmäisessä viestissä). Yhtiö erottuu muista uniikilla latausmetodilla (video).

Yhtiön tuotteita ajavat monet nykyajan megatrendit, mm. vihreä energia, teknologian kehitys ja ilmastonmuutoksen torjuminen. Sähköautolaturien markkinan ja tarpeellisuuden arvioidaan kasvavan kovaa vauhtia, ja vauhtia entisestään antavat erilaiset sopimukset puhtaaseen energiaan pyrkimisestä.


Muutama poiminta yhtiöpresentaatiosta:


Ja tiiviistä tuloskatsauksesta:

22 tykkäystä

Tässä vielä toiseen ketjuun jaettu postaus, jossa Ålandsbankenin pikainen päivitys ja tulosarvio tulevaisuudesta.

Edit: Diasarjassa näkyykin vaihtuvia yhtiöitä näköjään :laughing:

4 tykkäystä

Tuo on kyllä mielenkiintoinen lappu! Tekevät voittoakin vielä! Norja tuntuu olevan sähköautojen suhteen paljon Suomea edellä. Uusista autoistahan jopa yli 2/3 on täyssähkö/lataushybridiautoja. Taidanpa ostaa salkkuun ensi kuun kk-säästön yhteydessä. Pitää vielä tutustua tarkemmin kyseiseen kioskiin. Valuaatio vaikuttaa nopealla arviolla myös kohtuulliselta, joten tuossa voisi hyvinkin olla potentiaalia salkkuun.

3 tykkäystä

Kiitos @Winston hyvästä hausta. Yritys vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta.

Tuote ja konsepti on todistettu hienosti Norjassa, ulkomaan myynti saatu hyvin vauhtiin, arvoketjussa hyvässä asemassa, rahoitus kunnossa, megatrendit vahvana tukena, arvostustasokin kohtuullinen kun ottaa huomioon kasvuvauhdin ja että se pystytään vielä tekemään voitollisesti. Lisäksi annin ja listautumisen jälkeen top20 omistajien joukossa on noin 15 rahastoa mikä kertoo luottamuksesta yritykseen.

3 tykkäystä

Wow!

Hullua miten Norja/Ruotsista vaan löytyy näitä todella suuren potentiaalin kasvufirmoja kun sieniä sateella.

Tää vaikuttaa hyvältä caselta, pitää napata pieni avauspositio ja kun näyttää että ei myöskään hinta ihan karannut käsistä vielä!

Tässähän on valtavat kasvumahdollisuudet jos pääsevät kansainvälisille markkinoille, paljon riippuu tuosta softasta onko tarpeeksi uniikki ja edut poikkeuksellisia kilpailijoihin nähden.

Kiitos @Winston Winston! :slight_smile:

1 tykkäys

Pohjoismaissa ja Euroopassa samaa bisnestä tekevät ainakin Alfen, Garo, Ensto, Schneider Electric, Defa ja varmaan moni muu. Mahtaako jokainen onnistua nousemaan johtavaksi latausasemien toimittajaksi? :sweat_smile: Osakekurssit nimittäin hinnoittelevat nopeaa kasvua kaikille (listatuille) sähköautoinfran valmistajille.

Zaptec on varmasti hyvä yritys, mutta kansainvälistyminen ei ole mikään läpihuutojuttu erittäin kilpailulla toimialalla. Oma kompetenssi ei riitä arvioimaan onko Zaptecin tuote parempi kuin kilpailijat, mutta tietääkseni latausasemien suunnittelu, valmistus tai ylläpito ei ole mitään rakettitiedettä. Eli bulkkia nämäkin boksit ovat parin vuoden päästä.

6 tykkäystä

Erittäin asiallinen huomio. Sehän tässä on riskinä että juurikaan merkittävää vallihautaa ei ole tarjolla, ainakaan vielä. Toisaalta markkina kasvaa voimakkaasti niin tilaa riittää tässä vaiheessa useammalla toimijalla. Ja jossain vaiheessa alkaa sitten konsolidaatiovaihe. Tietysti mahdotonta ennustaa - ainakin minun - kuka näistä tulee olemaan vahvin mutta Zaptecilla kovat näytöt kotimaasta jossa varmasti on riittänyt kilpailua ja myös jo kansainvälistymisestä. Tässähän on vähän samaa kuin vaikka Kamuxilla. Kotimaassa ovat olleet erittäin hyviä, onnistuuko kuitenkin kansainvälistyminen erittäin kilpailuilla kypsillä markkinoilla.

“The charging station works for all car types…”

Tämä lause videolta osui korvaan, ja mietin, että eikö eri automerkeillä ole hieman erilaisia laatustandardeja, vai olenko väärässä?

Ålandsbankenin analyysistä:
“Yhtiö lisää panostustaan yksityisille markkinoille tuomalla myyntiin Zaptec Home Charger -laturin ensi vuoden alussa. Näillä markkinoilla yhtiö erottuu kilpailijoistaan selvästi alemmilla hinnoillaan.” :+1:

Zaptecin tuoteporfoliohan koostuu tällä hetkellä viidestä komponentista:

  • Zaptec Pro

  • Zaptec Home, joiden molempien pitäisi olla yhteensopivia kaikentyyppisten autojen kanssa.

  • Zaptec Columns eli latauspylväät, joista kolmea eri mallia (flex, standart ja premium, näistä tarkemmat tiedot yhtiön sivuilla)

  • Zaptec Portal, jossa voi hallita latausasemia ja tarkkailla niiden toimintoja sekä tilaa.

"ZAPTEC Portal is the brains behind our smart charging infrastructure. It continuously monitors, balances and optimises the load between the various charging stations.

Installers and owners of charging installations can easily keep track of their installations in the ZAPTEC Portal. Here you can add charging stations, read charging history and do updates, monitoring, configurations and more."

  • Zaptec APM, joka mahdollistaa älykkään latauksen virranjakamistoiminnolla. Säätelee esimerkiksi lataukseen käytettävää virtaa rakennuksen virrantarpeen mukaan.

"ZAPTEC APM measures the power consumption for the entire building and automatically allocates more power to EV charging when the building uses less. The certified ZAPTEC power meter is installed in the main board. Through it, ZAPTEC Portal continuously receives measurement data from the building and adapts the charge current to the EV charging stations.

Smart charging with ZAPTEC APM: Utilise all available capacity."

5 tykkäystä

(Talous)Johto tänään ostolaidalla :+1::muscle:

4 tykkäystä

Viime viikon perjantailta uutista Tanskan valloittamisesta tanskalaisyhtiö Spiriin avulla :slightly_smiling_face: Alla vielä pari mielenkiintoista poimintaa. Osavuosikatsausta odotellessa, julkaisu 13.11


Lima is responsible for launching ZAPTEC’s products across Europe. He says that ZAPTEC managed to quickly gain ground in Denmark and that several hundred charging stations have already been installed there as of September 2020.

Spirii has already established itself as an important player in the Danish market and we intend to grow and expand into the rest of northern Europe. We will do this through strong partnerships and solutions for which there is demand in the market, says Harritshøj.

3 tykkäystä

Kirjoittelinkin eilen ostaneeni tätä osta/myy -ketjussa, mutta voisin yrittää avata vielä päätöstäni lisää täällä firman omassa ketjussa (saadaan muutkin foorumilta mukaan ;).

Mielestäni sähköautot ja niiden lataaminen on nopeasti kasvava mutta yhä tulevaisuuden ala, jossa Zaptec on edullisessa asemassa ollessaan yksi ensimmäisistä liikkeellä. Tuotteet näyttävät olevan varsin laadukkaita, säästävät sähköä ja tuottavat yritykselle jatkuvaa rahavirtaa. Kansainvälinen laajentuminen on jo hyvässä vauhdissa (osuus liikevaihdosta ~25% 2020, vrt 10% 2019), joka myös osaltaan validoi teknologiaa. Pidän myös erityisesti yrityksen suunnitelmista laajentua ensi vuonna korkeamman marginaalin sektoreihin.

Lisäksi tässä on suorastaan poikkeuksellista, että viivan alle jää merkittävästi rahaa jo nyt. Riski on siis aivan toisella tasolla kuin useimmissa alkuvaiheen teknologiapuljuissa. Saan erittäin vahvoja Plejd-fiiliksiä tästä yrityksestä, paitsi hintalappu on yli puolet halvempi. Voi vaan toivoa että listautumisen jälkeinen tarina etenee samalla tavalla.

6 tykkäystä

Aikamoista nousua tänään, onkohan kellään hajua mistä johtuu?

Laskenut kurssi niin paljon viime päivinä ilman uutisia että varmaan nyt vaan korjataan ylöspäin.

@Jippe hyviä pointteja laitoit! Itsekin mietin tätä vähän Plejdin kaltaisena casena. Ihan kaupunkilaisjärjellä helppo nähdä miten paljon kasvuvaraa molemmilla on. Suomea jos käyttää esimerkkinä niin hallituksen tavoite on että olisi 800000 sähköautoa vuonna 2030. Sitten kun katselee ympäriinsä niin latauspaikkoja on vielä ihan älyttömän vähän. Sama oikeastaan kaikkialla Euroopassa. 10v kuluessa tullaan näkemään mieletön projekti kun taloyhtiöt, yritykset, yksityiset jne pistävät oman latausinfran kuntoon. Toki sitä markkinaa on jakamassa useampi yritys mutta kilpailua on aina, Pohjois-koreasta en tosin tiedä :grinning: Todella kiinnostavaa seurata miten kv liiketoiminta Zaptecillä etenee :eyes:

4 tykkäystä

Mihin tuon Zaptecin tulot perustuvat? Eli mistä käytännössä firma saa rahaa sisään?

Tienestit toistaiseksi tulee lähinnä latausjärjestelmien ja -tolppien myynnistä (ja asennuksista?). Näitä on siis yksityiskäyttöön ja suuremmille yhteisöille (ja suunnitelmissa jokin kolmas sektori/versio ensi vuonna). Sen lisäksi vuosi sitten hankitun Charge365 -maksujärjestelmän kautta 15% siellä liikkuvasta rahasta jää firman taskuihin. Charge365 on siis taloyhtiöille tai vaikka parkkihalleille suunnattu sovellus, jolla saadaan kätevästi siirrettyä autojen lataamisesta aiheutuvat kustannukset loppukäyttäjille. Tuo on vasta muutaman prosentin liikevaihdosta, mutta latauspisteiden määrän kasvaessa saattaa muodostaa suurenkin tulovirran.

5 tykkäystä

Zaptec rallattelee tänään, johtuiskohan tästä vai osarin ennakointia?

2 tykkäystä

Varmasti monia tekijöitä, jotka vaikuttavat kurssiin: hiljattain listautunut, tänään rikottiin vasta vanhat huiput, volyymi aluksi suurta ja nyt tasaantunut, tavoitehinnoilla vaikutusta ja osariakin varmasti jo ennakoidaan. Pitää muistaa, että firmahan on jo voitollinen. Mielenkiintoista nähdä, missä vaiheessa laajentumisten suhteen ollaan!

Edit: Näihin lukuihin verrataan perjantaina:

3 tykkäystä

Tulos ulkona. Käyttökate pysyi vuoden takaiseen ennallaan. Liikevaihto kasvussa.

Pitää töiden jälkeen tutustua tarkemmin.

3 tykkäystä

Hyvältähän tuo näyttää. Ei tainnut päästä halvalla lisäämään vaikka sellaista toivoinkin. Liikevaihdon kasvu 30%, joka kaikki kansainvälisillä markkinoilla (kv osuus liikevaihdosta 29% vs 10% viime vuonna). Liikevoitto samalla tasolla kuin viime vuonna, mutta johtuu väliaikaisesta matalakatteisimman tuotteen Zaptec Homen kovasta kysynnästä (joka raportin mukaan ensi vuonna korvataan kustannustehokkaammalla ratkaisulla :yum: ). Todella kovat lupaukset lähivuosille:
“Our guiding for annual revenue growth is 35-50% for the next 3 years
Our guiding for EBITDA margin is 20% in 2023” (q3/2020 EBITDA marginaali oli siis vähän päälle 11%)

Kelpaa jatkaa tämän tarinan kyydissä.

2 tykkäystä