Zaptec - Älykästä sähköautolataamista

Kamuxin viimeviikon raportista hyvää infoa kun käytettyjen täyssähkö ja hybridien myynnin kasvu ollut ihan hyvällä tasolla. Kappalemääräisistä myyntilukemista ei pysty sanomaan mutta prosentuaalinen kasvu ollut hyvää Kamuxilla. Kamux operoi myös Zaptecin päämarkkinoilla Saksassa ja Ruotsissa ja antaa yleistä suuntaa. Yhtälailla käytettyjen ensiautojen ostajat tarvitsevat laturin. Toki tuo kuluttajien epävarmuus taas tuo vähän haastetta tulevaisuuden osalta.

Kamux Oyj:n Q3 2023 raportista 10.11.2023 poimittua:

”Myös käyttövoimamuutokset vaikuttavat markkinaan, ja moni kuluttaja on epävarma päätöksissään ja siirtää auton ostoa odottaessaan lisäinformaatiota sähköisten käyttövoimien ja sähköautojen hintojen kehityksestä. Etenkin Ruotsissa ja Suomessa markkinoille on myös tullut merkittävä määrä uusia sähköautomerkkejä. Käyttövoimamurros etenee myös käytettyjen autojen kaupassa, ja Kamuxin myymien ladattavien hybridi- ja sähköautojen määrä kasvoi 51 % verrattuna vuoden 2022 kolmanteen neljännekseen.”

Vertailuksi tämä kohta Kamux Oyj:n Q2 2023 raportista:

”Autokannan sähköistyminen etenee, ja vaikka valtaosa käytettynä myytävistä autoista on edelleen polttomoottorikäyttöisiä, on yhä useampi Suomessa ja Ruotsissa käytettynä myytävä auto täyssähköauto tai ladattava hybridi. Kamuxin myymien ladattavien hybridi- ja sähköautojen määrä kasvoi 62 % verrattuna vuoden 2022 toiseen vuosineljännekseen.”

Tässä vielä tärkeä syy miksi Alfen on seurantalistalla ja Zaptecin verrokki. Alfenilta tuli tänään 13.11.2023 Q3 raportti ja heillä toki hyvää kasvua akkubisneksessä ja kurssi raketoikin aamulla sen takia +38% (nyt puolilta päivin +20%) mutta osarissa EV charging segmentti aivan järkyttävässä myynnin laskussa edelleen. Alfen oli vielä 2022 todella iso toimija mutta nyt onkin jo romahtanut samoihin myynnin lukuihin mitä Zaptecilta odotetaan. Lisäksi tuossa raportissa hyvää “Outlook” eli myynnin uskotaan nyt lähtevän uudelleen käyntiin. Eli pahin kuoppa olisi nyt takana. Eli jos tätä keissiä vertaa Zapteciin ja heidän aikaisempiin ennusteisiin, niin Zaptec olisi napannut heiltä markkinaosuutta ja myynnin luvuilla ovatkin yhtäkkiä samalla tasolla :slight_smile:

In the EV charging equipment business line, Q3 revenues were €34.9m (-51% from €70.6m in Q3 2022). The decline was driven by lower volume as the market destocked excess inventories from 2022. Compared to the second quarter sales were however slightly higher. Our view on the market is that destocking is at its end. Almost all customers have moved through their inventory and we have seen new orders again from our customers.

In the third quarter, approximately 57% of revenues were generated from outside the Netherlands. Alfen produced approximately 36,000 charge points, a decline of 43% from Q3 2022 with approximately 63,500 charge points. The number of charge points produced is lower, as 2022 was characterized by exceptional demand post-COVID.

11 tykkäystä

Näen, että AC-laturi bisneksessä OCPP standardi vie aika pitkälti vallihaudat tässä bisneksessä pois. OCPP standardi standardoi laturien kommunikaation valmistajasta riippumattomaksi ja sen idea on juuri, että latauskentillä voi olla eri valmistajien latureita sekaisin ja niitä pystyy kuitenkin ohjaamaan keskitetysti.

OCPP protokollan kautta pystyy siis ohjaamaan kuormanhallintaa, latureiden lukistusta ja lukemaan statistiikka tietoja esim. laskutusta varten. Jo tällä hetkellä löytyykin palveluita jotka voivat hoitaa laskutuksen ja kuormanhallinnan latauskentillä missä eri merkkisiä latureita käytössä hyödyntäen OCPP standardia. Tällä tavalla laskutuspalvelun pystyy helposti kilpailuttamaan vaikka taloyhtiöissä eri toimioiden välillä kun ei olla kenestäkään riippuvaisia.

Suurin osa latureista tukee jo OCPP protokollaa (Zaptec, Defa, ABB…) ja myös kotiautomaatio järjestelmissä OCPP protokolla on todettu käteväksi kun samalla softalla pystyy ohjaamaan eri merkkisiä latureita.

Zaptec taitaa vaatia OCPP:n käytön heidän pilven kautta joka on poikkeuksellista muihin valmistajiin nähden. Monissa latureissa OCPP ominaisuuden pystyy kytkemään suoraan paikalliseen lähiverkossa olevaan ohjaukseen joka asennuksen näkökulmasta tuntuu paremmalta/luotettavammalta.

OCPP tukevat laturit on myös pakollista joissain maissa:

OCPP compliance for EV charging hardware and software is becoming inevitable due to the growing requirements for interoperability. In 2019, the UK made smart charging standards mandatory for new charge points and California is setting OCPP 1.6 as a mandatory requirement as of September 2022.

5 tykkäystä


22 tykkäystä

Aika kovaa tekemistä tässä markkinatilanteessa, ja suhteessa näihin aiemmin postattuihin odotuksiin :muscle: myös kassavarat pienentyneet vain marginaalisesti, joten antihuolet voitaneen unohtaa ainakin toistaiseksi :star_struck:

Veikkaan että lisäykset 18NOK:n kohdilta olisi ollut ihan hyvä idea. No eipä ainakaan tullut kevennettyä :person_shrugging:

20 tykkäystä

Turhaa pelkoa sai Pareto ainakin itsessäni aikaan! En myynyt, mutta reilusti alle 20nok olisi ollut kiva lisäillä (ei tosin ollut järkevää summaa käteistä vapaana).
Jatkossa vaan luotto omaan tekemiseen😎
Lisäillään sitten tällä viikolla

4 tykkäystä

EPS osalta ennuste ylittyi ilmeisesti vain hieman 0,3 vs 0,27 eli kauniista EBITDA ylitys haihtunut jonnekin. Mutta ylitys silti ylitys :smiling_face_with_three_hearts:

4 tykkäystä

Olisko ennustelaskelmissa jätetty huomioimatta joko rahoituskulut (-8,6MNOK) tai verot (-11MNOK). Molemmat pitäisi olla aika loogisia ja ennakoitavia kuluja, ja selittävät käytännössä kokonaan erot EBITDA:n ja tuloksen välillä.

2 tykkäystä

Ehkä innostumisen keskeltä vaikea huomata tärkeintä kohtaa, eli laskevaa trendiä tilauksissa. Kvartaalin tilausvirta ei kata liikevaihtoa, ja jos suunta näin jatkuu, niin vääjäämättä liikevaihto lähtee kohta laskemaan.

Tästä syystä vaikea nähdä kovinkaan positiivista markkinareaktiota.

4 tykkäystä

Kuuntelin webcastin, tässä muutama poiminta:

Heikko makrosykli on vielä päällä, joka näkyi tilauksissa, mutta toimari sanoi, että kaikki merkit viittaa positiiviseen ja vahvaan käännökseen vuoden 2024 aikana ja Zaptec on hyvissä asemissa sitä varten. EV ja vihreä siirtymä megatrendit tulevat vain vahvistumaan vaikka korkeat korot ovatkin hidastaneet tänä vuonna.

Euroopan isoissa markkinoissa edetään, mutta jokainen maa vaatii tuotteisiin omia variantteja ja lupia mikä on hidastanut myyntiä. Täältä pitäisi toivottavasti tulla siis hyvää vipua tulevaisuudessa. Benelux-maissa todettiin myynnin vetävän todella hyvin. Jenkeistä ei kysytty eikä muutenkaan mainittu niin se lienee holdissa tällä hetkellä.

Mitään mullistavia uusia tuotteita ei ole tulossa lähiaikoina, mutta paljon parannuksia nykyisiin.

Capexin ennakoivat pysyvän nykytasolla ensi vuonna, opexin suhteen sanoivat että riiippuu kysynnästä, valmius on toimia molempiin suuntiin. Kassan suhteen sanoivat, että ei nähtävissä tarvetta nostaa uutta rahaa.

Uuden toimarin aikataulua ei halunnut kommentoida, sanoi, että se on hallituksen tehtävä.

12 tykkäystä

Ennemminkin tuo Q1/23 order intake oli poikkeuksellisen suuri, ja olettaisin sen johtuvan viime vuoden lopulla puretusta backlogista, joka taas liittyi viime vuoden puolivälissä ilmenneisiin tuotantohaasteisiin. Eli kun backlog saatiin purettua, niin pystyttiin ottamaan paremmin uusia tilauksia sisään (ns. patoutunutta kysyntää), mikä sitten näkyy laskevana trendinä uusissa tilauksissa parin seuraavan kvartaalin ajan. Lisäksi nuo kilpailijoiden (Easee) haasteeet ajoittuivat etenkin Q2:lle, joka loi paljon nopeaa, “epäorgaanista” kysyntää Zapin suuntaan. Ja varmasti myös makrohaasteet näkyvät siinä, ettei tilauskirja ole enää yhtä paisunut kuin aiemmin, mutta toisaalta ihan hyvä jos ei asiakkaat enää joudu odottamaan tilaamiaan latureita useita kvartaaleja.

Uskoisin siis että tämä kolmen kvartaalin mittainen “trendi” kyllä kääntyy viimeistään Q1/24 kohdalla, mutta varmasti se samalla laskee hieman niitä yli 5 vuoden päähän laskettuja kasvuennusteita. Toisaalta tämän päivän arvostuksella ja rahan hinnalla niiden ennusteiden painokerroin pitäisi ollakin jo melko pieni, joten kyllä negatiivinen kurssireaktio tähän tulokseen vaikuttaa melko kummalliselta :sweat_smile: Ehkä siellä on shorttaajat asialla, tai sitten hyvä tulos ei vaan enää riitä tässä markkinassa ja/tai kotilaturit on menneen maailman juttu :man_shrugging:

10 tykkäystä

Todella outo markkinareaktio kun Zaptecin Q3 oli aivan loistava verrattuna muihin alan toimijoihin mitä nyt Q3 osalta verrannut. Järjestään muilla myynti laskenut ja tulos pakkasella. En ole löytänyt yhtään toimijaa, jolla oli positiivinen tulos tai myynti yhtä kovassa kasvussa AC latureissa (Monella taholla on muutakin toimintaa ja mahdoton sanoa tarkalleen mikä EV-charging osuus kilpureilla on)

Tänään 15.11.2023 tuli myös CTEK Q3 tulos ja se aika surkeeta verratuna Zaptec ja CTEK kurssi nyt -5% ja kun vastaavasti Zap aamun +11% → nyt -4,3% mutta silti CTEK markkina-arvo on aika lailla sama vaikka tommoset luvut… CTEK vaihto nyt keskipäivään mennessä 2,5 MSEK kun taas ZAP 30 MNOK. eli vaihto on Zapissa yli 10 kertainen joten siltäkin osin ihan erilainen osake… laitaan lyödään nyt valtava määrä

Mitä tässä nyt on taustalla kun markkina ei arvosta Zappia jos verrataan muihin, jotka järjestään suoltaa tappiollisia lukuja ja ne vaan nousee (Esim Blink eilen taas +20% (viikossa jo + 65%) vaikka tekee massiivista tappioo) ??

CTEK
July–September 2023

  • Net sales amounted to SEK 199 million (221). Net sales declined 15 percent organically.

  • The EVSE share of net sales decreased to 18 percent (27) and amounted to SEK 35 million (59).

  • The gross margin was 51.6 percent (50.3).

  • Adjusted EBITA amounted to SEK 18 million (21), corresponding to a margin of 9.1 percent (9.5).

  • Adjusted EBIT amounted to SEK 11 million (14), corresponding to a margin of 5.5 percent (6.3).

  • EBIT amounted to SEK -233 million (9), corresponding to a margin of -116.9 percent (4.1).

  • Loss after tax amounted to SEK -217 million (7) and earnings per share after dilution amounted to SEK -3.10 (0.14).

  • Impairment of non-cash intangible fixed assets of SEK 60 million which were communicated in the second quarter, as well as an additional SEK 166 million attributable to the acquisition of Chargestorm 2018.

  • Cash flow from operating activities amounted to SEK -14 million (-1).
    Interim report Q3: Improved underlying profitability and sequential growth in Aftermarket – CTEK

11 tykkäystä

Mietin huvikseni hieman tuota tilauskantaa ja minkälaista kasvua se voisi kestää. Oletin, että tuo tilauskanta jatkaisi kuitenkin kasvua tuolla ~9% kasvuvauhdilla mitä se on tehnyt vuoden 2022 alusta poislukien tämän vuoden luvut joita Easeen ongelmat poikkeuksellisesti nostavat. Laskin tämän vuoden kohdalle tuon tilausmäärän kasvun siten, että tilaukset olisivat kasvaneet tuosta Q4/22(276MNOK) → Q3/23(326MNOK) tasaisesti eli noin 16 MNOK kasvua per vuosineljännes. Tästä sain tilausten kasvuvauhdiksi 9%, jota käytin myös ensi vuodelle kasvuvauhtina.
Täten seuraavien neljännesten tilaukset olisivat
Q4/23: 355 MNOK
Q1/24: 387 MNOK
Q2/24: 422 MNOK
Q3/24: 460 MNOK
Q4/24: 502 MNOK

Sitten kokeilin huvikseni miten kauan kestää erilaisilla lv kasvuluvuilla ennenkuin backlog olisi täysin tyhjä.
Jos liikevaihto kasvaisi 7% per vuosineljännes (~+30% y-o-y) kasvuvauhdilla tästä eteenpäin olisi luvut ensi vuodelle seuraavat:
Q4/23: 450 MNOK
Q1/24: 482 MNOK
Q2/24: 516 MNOK
Q3/24: 552 MNOK
Q4/24: 590 MNOK

Koko vuoden 2024 myynti olisi hieman yli 2100MNOK, joka osuisi analyytikoiden ennusteisiin (mm. Seuraajan viesti tuolla aiemmin kertoo analyytikoiden rangeksi 1900-2500MNOK). Tällöin backlogi olisi oman laskelmieni mukaan lähes tyhjä ensi vuoden lopulla sillä jäljellä olisi vuoden lopulla 19MNOK edestä.

Yritin tässä hieman hahmotella minkälainen tilanne on ja kuinka kauan Zaptec kestää hieman heikompaa tilauskehitystä ennenkuin tuo alkaa kasvua todella rajoittamaan. Mikäli tilauskehitys ei nyt täysin romahda vaan jatkaa tuolla tutulla uralla seuraavat neljännekset niin melkeinpä tuon käänteen parempaan tilausten suhteen pitäisi alkaa tapahtumaan viimeistään ensi kesänä, jonka jälkeen vaikutukset alkaisivat luultavasti Zapin kasvua rajoittamaan. Toisaalta liian suurikaan tilauskertymä ei varmasti ole enää hyvä, sillä odotusajat venyvät ja tämä voi jopa karkottaa potentiaalisia asiakkaita.

Toivotaan nyt, että makronäkymät paranevat Euroopassa ja erityisesti EV-markkina piristyy. Lisäksi olen miettinyt, että Zapteciahän ja muita alan toimijoita voi auttaa suuresti myös, jos lainsäätäjät antaisivat esimerkiksi jonkinlaisia tukia tai vaatimuksia parkkipaikkojen omistajille, että latausinfraa on saatava lisää. Tuntuu, että jonkin verran törmää somessakin noihin Zaptecin jakamiin projekteihin, joissa vedetty isoja alueita kerrallaan. Viimeisin, jonka näin taisi olla Oslon lentokenttä. Eli ostajatkaan ei ole pelkästään yksityishenkilöitä, itseasiassa tästä olisi todella mielenkiintoinen nähdä jotain jakaumaa miten tilauskanta jakautuu.

Olisi mukava kuulla mitä ajatuksia tuo tilauskertymä muissa herättää. Jonkin verran sharevillen puolella kansainväliset kolleegat tuntuvat siitä hermoilevan.

9 tykkäystä

Hyvää analyysiä teit :+1: Toivotaan olet enemmän oikeassa tuolla jälkimmäisellä laskelmallasi kuin nuo analyytikot :slightly_smiling_face:

Nyt Q3 tuloksen jälkeen analyytikot reivasit ennustuksia alemmaksi peläten pehmeää markkinaa uusien EV myyntien osalta Q4 ja Q1 2024 osalta. No eihän taloudessa hyvin mene ja yksityinen ostaja empii mutta työsuhdeautot porskuttaa kun liisarit umpeutuu ja pakko niitä on vaihtaa ja enemmässä määrin porukka noihin sähköautoihin vaihtaa.

Volkkarillahan menee kyllä ihan päin peetä uusien EV myynti mutta Kiinalaiset ja Korealaiset työntää autoja markkinoille kiihtyvään tahtiin minkä kerkiävät ja Tesla jatkaa kasvua. MG:llä on jo alle 30keur edukas kansanauto ja farmari markkinoilla ja Citikka ja Rellu on myös tuomassa 20-25Keur autot markkinoille lähivuosina joten markkinasta voi olla montaa mieltä. Lisäksi käytettyjen hinnat tulevat alaspäin ja nekin tarvitsevat laturia, joten varsinainen markkina kyllä kasvaa edelleen kohisten. Vaikea uskoa, että myynti sakkaisi näin pahasti seuraavat vuodet mitä ennustelevat, mutta mistä sitä tietää…

Uudet ennusteet anaal 1: Tavoitehinta 50NOK
MNOK

2023 Q4 myyntiennuste 377 ja EBITDA ennuste 36 ja 2024 Q1 vieläkin alempaa ennustaa: 346 ja EBITDA 19

  • 2023: myynti 1424, EBITDA 116, net profit 67 (aikaisemmin 1572 ja 170)
  • 2024: myynti 1864, EBITDA 251, net profit 187 (aikaisemmin 2170 ja 301)
  • 2025: myynti 2262, EBITDA 328, net profit 240 (aikaisemmin 2519 ja 322)

Uudet arvailut anaal 2: (joka heittelee näitä laidasta laitaan): Tavoitehinta 2025?? lopussa 20NOK

2023 Q4 myyntiennuste 384 ja EBITDA ennuste 44

  • 2023: myynti 1431, EBITDA 124, net profit 67 (pari vko sitten ennusti 1392 ja 110) (ja kuukausi sitten vielä ennusti 2023 myynti 1571 ja EBITDA 169)
  • 2024: myynti 1688, EBITDA 213, net profit 137 (pari vko sitten ennusti 1639 ja 207) (ja kuukausi sitten vielä ennusti 2024 myynti 2081 ja EBITDA 339)
  • 2025: myynti 2003, EBITDA 297, net profit 196 (pari vko sitten ennusti 1935 ja 287) (ja kuukausi sitten vielä ennusti 2025 myynti 2435 ja EBITDA 365)

Ota näistä nyt selvää kun toinen on suht johdonmukainen luvuissa ja antaa BUY ja tavoitehinnaksi 50 ja 2024 PE 10 ja 2025 PE 8 luvuilla. Toinen vetelee lukuja ees taas ja HOLD ja tavoitehinta 20 vielä 2025 lopussa ja vuodelle 2024 PE ennusteeksi 13 ja 2025 PE 9…

Tänä vuonna ennusteita todennäköisesti sekoitti tuo kova Q1 pomppu kun Easee meni myyntikieltoon

Nythän taas ollut spekulaatiota, että Easeen laitteet eivät edelleenkään olisi täysin kunnossa ja heidän piti 15.11.2023 tehdä raportti näistä Norjan viranomaisille. Jos laitteet eivät edelleenkään aivan kunnossa niin tämä tulee todennäköisesti vaikuttamaan positiivisesti Zaptecin myyntiin mutta vasta kun tuo oikeuden päätös tulee tammikuussa? Muutenkin tuo alla oleva juttu kertoo hyvin Easeen tilannetta, jos siitä ei ole tietoinen

“Easee has appealed the sales ban, but a decision is not likely until late January 2024 at the earliest”

2 tykkäystä

Silmäilin Zaptecin kannattavuutta viimeisimmän raportin perusteella. Q3 ROIC yltää jo 5,1 %:iin, mutta ei vieläkään ole kovin kaksinen. Toki tämä on selvästi noussut aiemmasta, joten toivottavasti käänne on pysyvä.

Jos nettovoitto kahden vuoden päästä olisi 240 miljoonaa, tulisi osakekohtaista tulosta 2,74 NOK.

Nykyinen korkoympäristö ja Zaptecin kannattavuus huomioiden päädyin tulokseen että Zaptecin “oikea arvo” olisi luokkaa 1,55 - 2,35 miljardia. Tuo siis aika leveällä pensselillä maalattu arvio. Tämän hetkinen markkina-arvo on 1,63 miljardia, mikä (ihme kyllä) osuu tuohon haarukkaan. Osakekohtaisena arviona tuo tarkoittaisi enintään kurssia 26,85 NOK ja alimmillaan 17,70 NOK.

Mielestäni johtopäätöksenä päädytään siihen, että karkeasti ottaen Zaptec on mielestäni jonkin verran neuraalia tasoa (n. 22 NOK) halvempi. 50 NOK tavoitehinta on mielestäni aika :ox: ja 20 NOK taas hivenen :teddy_bear:

12 tykkäystä

Kommenttia noihin Zaptecin ROE ja ROIC lukuihin. Anaalytikoiden ennuste on, että tulevat paranemaan huomattavasti tänä vuonna 2023 ja paranevat lisää vielä lähivuosina. Toki kasvutarinan pitää jatkua jotta näihin päästään ja ennuste on aina ennuste

2 tykkäystä

Ja kommenttia tuohon arvostukseen mitä pohdit. Sinänsä tämä on hassua, että Zaptecin arvostusta ei arvosteta samalla tavalla verrattuna kilpailijoihin. Zaptec on harvoja, ellei jopa ainoa voittoa tekevä AC latureiden valmistaja ja vieläpä ilman velkalastia. Muut valmistajat tekevät turskaa ja firmoilla lainaa niin pirusti ja silti niiden pörssiarvot on tällä hetkellä suurempia. Eikös tämä nyt olisi yksi peruste miksi Zaptecille voisi antaa muiden kasvuyhtiön tavoin hiukan isomman PE kertoimen?

Nythän taas tänään osake roimassa laskussa ja kun verrataan noihin viime viikon analyysilaskelmiin jossa PE tehty n. 20 NOK osakekurssilla (nyt -3% ja 17,80 nok) niin tällä tämän hetkisellä hinnalla on kyllä erikoisesti hinnoiteltu :thinking:


9 tykkäystä

Sissener menetti uskonsa.

Näköjään taas tänään “Black Friday” alennusmyynti jatkuu. Myyntipaine osakkeessa ollut lähiaikoina kovempi ja tämä Sissenerin rahaston uutinen selittää myös asiaa. Norjalainen myynyt isoa miljoona positiotaan ja nyt kokonaan ulkona. Myyntipaine kun hellittää ja laitaan ei tule koko ajan suuria määriä osakkeita, niin ehkä tästä vielä rauhoittuu

“Sissener Canopus is a long/short equity fund, which targets an attractive risk adjusted absolute return. The fund invests in global companies, while maintaining a Nordic focus. The strategy is based on the investments team’s investment competency in the Nordic markets.”

Sissener mistet troen. Nå er han helt ute

“Zaptec-sjefens brå avgang var salgsutløseren for Sissener Canopus. Ladeselskapets aksjekurs er mer enn halvert siden mai, og Sissener er helt ute”

Käännös:
” Sissener lost faith. Now he is completely out. The abrupt departure of the Zaptec CEO was the trigger for the sale of Sissener Canopus. The charging company’s share price has more than halved since May, and Sissener is completely out”

Helmikuussa 2023 ostivat miljoona kpl kalliimmalla ja nyt tappiolla ulostivat

Sissener med kule i elbilladere

Jan Petter Sisseners aksjefond har kastet seg inn i elbilladermarkedet. I februar kjøpte fondet én million aksjer i Zaptec, og på under en måned er kursen gått til himmels.

5 tykkäystä

Tähän kannattavuuskeskusteluun niin täytyy edelleen toistaa sitä, että tämän hetken investoinnit uusille isoille markkinoille Euroopassa (Saksa, Ranska, UK) edelleen heikentää tulosta koska näissä maissa myyntiä vielä suhteellisen vähän mutta samaan aikaan niihin on rakennettu jo isohkot organisaatiot ja kustannukset juoksevat. Järkevää seurata miten myynti näissä kehittyy, kannattavuuden suhteen kun on ihan järkisyyt miksi sitä ei ole nyt optimoitu. Huonompi vaihtoehto olisi että ei oltaisi lähdetty näille isoille markkinoille.

Kurssilaskun syitä voidaan puntaroida mutta yleisenä huomiona että helposti tällaisessa pienessä yrityksessä jossa on pieni likviditeetti, ei juuri seurantaa heilunta on huomattavan paljon suurempaa yleisen sentimentin mukana. Aina ei kannata edes yrittää rationalisoida kurssia puhtaasti fundamenttien kautta vaan hyväksyä se, että mukana on paljon sentimentistä syntyvää nostetta tai laskua, tällä hetkellä Zaptecilla jälkimmäistä, pari vuotta sitten oli toiseen suuntaan euforia.

Stanley Druckenmiller tuossa taas taannoin sanoi että katso aina 12-18kk eteenpäin. Olen ainakin itse luottavainen että tuonne katsoessa näyttää hyvältä Zaptecin osalta. Toki kurssilaskun jatkuessa aina kasvaa vaara että kapitalisointipaine tulee itselläkin liian kovaksi. Toistaiseksi selvitty :sunglasses:

10 tykkäystä