Oma Säästöpankki - "Luultavasti Pohjoismaiden nopeimmin kasvava pankki"

Kyllä Sydänlammi antoi varsin lämpimän ja ikuista ystävyyttä sisältävän kommentin Turtiosta. No taitaa värikäs yksityinen liiketoimintayhdistää ystäviä.

4 tykkäystä

Juu kuulin tarinaa, että kun OmaSP osti S-Pankin toimintoja aikanaan, niin S-pankkilaiset eivät ole kelvanneet työntekijöiksi, eli heidät on työnnetty aitojen ulkopuolelle, ettei yrityskulttuuri muutu.

Kyllä Pasit räjäyttivät pankin kovaan kasvuun ja hyötyivät siitä itse ruhtinaallisesti.
Tämä sama pankkiirien oman lehmän ojassa oleminen oli osasyy myös 2008 finanssikriisiin.

Tulevat vuodet näyttää miten OmaSP pankin tuloskunto kestää, varsinkin jos/kun korkokate lähtee laskuun. Toki nyt korkojen lasku näyttää hitaalta, palsamia haavoihin?

Nuorisosäätiöstä puheenollen, tämä Seinäjoen megahankehan on juurikin rakennettu
tuolle surullisenkuuluisalle tontille tuttujen pohojonmaan puuhamiesten & muiden toimijoiden toimesta.
Itselle leijailee pientä turskanhajua ko projektista ja arvailla vaan saatta SP:n osuuden kokoa tässä.
https://www.rakennuslehti.fi/2022/08/seinajoen-keskustaan-rakennetaan-vahintaan-400-miljoonalla-kaupunki-haluaa-lisata-asukkaiden-maaraa-keskustassa-50-prosentilla/

2 tykkäystä

Korjaan edellistä postausta, että Seinäjoen Aseman hanke on YIT ja kaupungin juttu, eikä ole Nuorisosäätiö-tontilla. Em tontti on kadun toisella puolella ja sille on ”Sarajärvi&Co” perustajaurakoinut asuntoja.
Rakentaminen Nuorisosäätiön ex.tontilla lienee nyt tauolla. Tontti on joo kuuluisa, sehän kävi toisenkin seinäjokisen kiinteistömogulin omistuksessa ja myös merkittävän suomalaisen finanssialan toimijan kiinteistörahaston omistuksessa.

Mutta tosiaan iso Asema-hanke ei käsittääkseni liity OmaSP, ainakaan Sarajärvi-linkillä.

olisi pitänyt täsmentää että kyseessä on Patruunakortteli, kuva oli lähinnä kuvituksena.
Artikkelista selviää projektin osalliset

2 tykkäystä

Aki Pyysingin kolumni OmaSp:stä Sijoitustiedossa: OmaSp:n pitäisi vaihtaa hallituksensakin | Sijoitustieto.fi

29 tykkäystä

Mahtaisiko hallituksen vaihtaminen auttaa luottamuksen löytymiseen, kun kukaan ei kuitenkaan pysty antamaan luotettavaa tietoa siitä, miten vakaalla pohjalla OmaSP:n luottokanta on. Edes ulkopuoliselleen tarkastukseen ei voida luottaa oli lopputulos sitten mikä tahansa. Suuri osa sijoittajista on jo tappiolla ja houkutus realisoida tappiot loppuvuoden aikana voi olla monen kohdalla houkutteleva vaihtoehto. Onkohan tässä mitään muuta vaihtoehtoa kuin antaa ajan korjata kaduille verta vuotavat haavat?

7 tykkäystä

Niin, varmaan olisi se idea että ”luottamus” lähtisi rakentumaan tulevaisuuteen. Tällöin voisi ajatella että nyt jatkossa tehtävät luotot ovat kunnossa. Yrityslainat usein 5 vuotisia, joten muutaman vuoden päästä luottamus voisi olla jo jokseenkin palautunut.

Aiheeseen tuli myös mieleen, mistä ei ole puhuttu, että kymmenien ellei satojen miljoonien rästeissä vaaditaan kovaa osaamista, jotta tappiot saadaan minimoitua. Mitenköhän OmaSpssä tämä puoli hoidetaan ylipäätänsä?

1 tykkäys

Tässä vielä yksi näkökulma, jota en ainakaan viimeaikaisista viesteistä löytänyt. Talouselämän artikkelissa löytyy tällainen kohta:
“OmaSp:ssä on ollut ainakin minun aikanani rajoittamaton pääsy kaikkien asiakkaiden tietoihin ja tilitapahtumiin. On hyvä kysymys, miten pankissa on ennen tätä kevättä valvottu pankkisalaisuuden ja yksityisyyden suojan toteutumista.”

Mistä pankkisalaisuudessa on kyse ja kuinka tiukasti sitä tulisi noudattaa? Pankki kerää paljon tietoa asiakkaista, mutta tätä tietoa saisi käyttää vain pankkisuhteen vaatimien asioiden hoitamiseen.

Pankkisalaisuus on jo pitkään löytynyt lainsäädännöstä tässä vielä ote finanssivalvonnan asiaa sivuavasta ohjeistuksesta pankin sisäisessä toiminnassa:

Salassapitovelvollisuus pankin sisällä
8.1 Salassa pidettävien tietojen tutkiminen
Toimihenkilö ei saa hankkia tai tutkia salassa pidettäviä tietoja muutoin kuin työtehtäviensä
edellyttämässä laajuudessa
8.2 Salassa pidettävien tietojen paljastaminen toiselle toimihenkilölle
Salassa pidettäviä asioita ei saa pankin sisälläkään paljastaa toiselle toimihenkilölle muu-
toin kuin työtehtävien edellyttämässä laajuudessa.
8.3 Asiamies- ja asiantuntijapalveluiden yhteydessä saadut tiedot
Pankin tarjoamien asiamies- ja asiantuntijapalveluiden yhteydessä saatuja tietoja saa käyt-
tää pankin omassa toiminnassa vain toimeksiantaja-asiakkaan luvalla.
Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi asiakasyhteisön lukuun pidetyn osakasrekisterin tiedot tai
vakuutusyhtiön asiamiehenä toimimisen yhteydessä saadut arkaluonteiset, esimerkiksi ter-
veydentilaa koskevat tiedot. Myös muu lainsäädäntö, kuten tietosuojalainsäädäntö ja arvo-
paperimarkkina- sekä vakuutuslainsäädäntö rajoittavat tietojen käyttöä.

Tässä vielä tarkempi ohjeistus jos jotakuta kiinnostaa käydä läpi: https://www.finanssiala.fi/wp-content/uploads/2021/03/FA_Pankkisalaisuusohjeet_2021_lopullinen.pdf

Varmasti löytyy uudempaakin versiota, mutta nappasin ensimmäisen osuman.

On tosiaan mahdollista, että pankkisalaisuuden alaista tietoa on käsitelty lain/ohjeistuksen vastaisesti pankin ulkopuolella, esimerkiksi Turtion New House myi asuntoja OmaSp:n asiakkaille ja entinen työntekijä piti Talouselämän jutun mukaan mahdollisena että tuo New House Innovation on pystynyt hyödyntämään liiketoiminnassa pankin keräämiä tietoja.

Tämä on tietojärjestelmään, ohjeistukseen, sen noudattamiseen, johtamiseen ja valvontaan liittyvä ongelma. Tuon korjaaminen vaatii paljon resurssia. Ei korjaudu yhdessä yössä. Esim. pankin tietojärjestelmiä pitää kehittää suuntaan, jossa pankkisalaisuuden rikkominen on huomattavan vaikeaa, rikkomisesta jää selkeä jälki ja tuota myös seurataan. Vaatii myös työntekijöiden johdonmukaista kouluttamista ja sanktioiden käyttöä, jos rikkomuksia tapahtuu. Onko niin, että sisäisen tarkastuksen toimintatavat ovat jo kehittyneet niistä ajoista kun haastateltu työntekijä on ollut talossa? Toivottavasti. Tuollainen jokaiselle pankin työntekijälle avoin järjestelmä kun on hirvittävä riski jokaiselle asiakaalle.

Vaaditaan siis järjestelmämuutoksia niin organisaation, työntekijöiden toiminnan kuin tietojärjestelmien tasolla. Iso savotta, mutta toivotan tsemppiä uudistuvalle johdolle kelkan kääntämiseen.

8 tykkäystä

Tämä on ihan hyvä nosto!

Ei kyllä enää vaikuta siltä että kyseessä olisi vain kovat kasvutavoitteet ja joidenkin riskien realisoituminen toimintaympäristön muutosten myötä. Pankkisalaisuuden rikkominen, yhdistettynä muihin epäselvyyksiin (joissa näyttää menneen pankin, omat ja kaverien businekset sekaisin) voi pahimmillaan johtaa siihen että osakkeiden arvo menee koko matkan nollaan asti. Varsinkin kun pankkitoiminnassa on kyse luottamuksesta, niin jokainen voi miettiä kannattaako ottaa riskiä omistaa liiketoimintaa mitä kyseiset veijarit ovat olleet rakentamassa.

Jos on jonkun mielestä kovaa tekstiä, niin kannattaa lukea tuo TE:n artikkeli. Hyvä sijoitus vaikka ostaa irtonumero mikäli on osakkeenomistaja eikä vielä ole lukenut.

1 tykkäys

Mitenkäs on pankkien välisen luottamuksen kasvu tällä hetkellä? Epäluottamuksen syventyminen laukaisi finanssikriisin syksyllä 2008.

Täytyy tähän kommentoida sen verran, että aika vaikeaksi menisi pankkitoiminta jos työntekijöiden pääsyä asiakkaiden tietoihin ryhdyttäisiin merkittävästi rajoittamaan. Periaatteessa kuka tahansa asiakas saattaa koska tahansa ilmestyä mihin tahansa avoinna olevaan konttoriin milloin milläkin asialla, tällöin toimihenkilön tulee ihan asiakaskokemuksenkin vuoksi päästä asiakkaan tietoihin. Taustahommatkin saattaa erinäisistä syistä vaatia eri asiakkaiden tietojen avaamista. Työn sujuvuuden vuoksi on siis käytännössä välttämätöntä, että työntekijällä on pääsy pankin asiakkaiden tietoihin, toki jonkin verran voidaan tehdä rajoituksia (pankin omat työntekijät, varakkaimmat yksityishenkilöt/yritykset voidaan keskittää tietyille asiakasvastaaville). Mutta tottakai se on silti iso riski yksityisyydensuojalle ja tietoturvallisuudelle.

En tiedä tarkalleen, mutta luulisin että kaikissa pankeissa työntekijöiden tekemiset kyllä tallentuu johonkin järjestelmään, mutta datan määrä on valtava, joten ei sitä pystytä kunnolla valvomaan. Ennemminkin resurssit kannattaisi kohdentaa vaikka luotonvalvontaan.

Pankkisalaisuus on oikeastaan kaikissa pankeissa enemmän tai vähemmän omantunnon varassa, sillä sen toteutumista on mahdotonta valvoa, varsinkin näin etätyöaikaan. Siksi pitää ottaa erityisen vakavasti jos voidaan epäillä että pankin johto on laiminlyönyt sitä omien bisnestensä edistämiseksi. Sellaiseen pankkiin en ainakaan omia rahojani ja tietojani pistäisi.

10 tykkäystä

Uskoisin kuitenkin, että hiljattain OmaSpn haltuun joutuneet pankit ovat asiansa hoitaneet ja luottokanta aika terve. Esimerkiksi Liedon Säästöpankista tuli merkittävä määrä luottoja. Kulttuuri siellä varmaankin aivan parasta luokkaa. Ainakaan vuosikertomuksissa luvuissa ei hämminkiä. Ja aina vuosi vuodelta petrasi. Ei se kurssi varmaan nollaan mene mutta selvää on että aikaa luottamuksen palautumiseen kuluu.

3 tykkäystä

Tämä on arkea terveydenhuollossa ilman mitään ongelmaa. Tietojen katseluun lokitus. Jos järjestelmä ei tunnista voimassa olevaa asiakassuhdetta (toimihenkilön ja asiakkaan kesken), joutuu toimihenkilö tiedot avatakseen valitsemaan listasta tietojen katselulle perusteen. Muodostuu toki laaja lokidata, mutta sen päälle saadaan kyllä tehokas valvonta.

4 tykkäystä

Jos tiedon lukemista lokitetaan, sen analysointi on triviaalia. Tähän ei tarvita ihmistä perkaamaan tapahtumia rivi riviltä läpi, vaan tietokoneet voivat tehdä tämän puolestamme. Esim. mahdollinen kaikkien asiakkaiden läpikäyminen voi herättää selvitystarpeen.

Pitkälti yli 30 vuotta kokemusta käytännöstä. Ei tietojenkatselua niin tili/luottotietojen osalta voi rajoittaa mitenkään ns. omiin asiakkaisiin jos halutaan palvella. Erilaisia tili/maksuselvityksiä, luottohakemuksia, rahanpesutiedusteluja jne. tehdään ristiin. Asiaskasyhteyshenkilön rooliin niitä ei voi sitoa. Luottotietokyselyissä kontrolli on ollut jo kymmeniä vuosia. OmaSpllä se sisäinen ja ulkoinen tarkastus ei ole toiminut tai paremminkin pysynyt kasvun ja menevien johtajien perässä.

9 tykkäystä

Q2 katsauksesta tulee kyllä mielenkiintoinen.

Kaikkia kiinnostava kysymys paljonko sieltä on vielä tulossa luottotappioita?

Markkinan näkemys vaikuttaa ainakin olevan, että reippaasti on vielä tulossa mutta paljonko niitä on leivottu jo sisään osakekurssiin hinnalla 14,26€?

OPOa oli Q1 lopussa 527miljoonaa € ja ohjeistuksen mukaisella alalaidalla 120miljoonaa tulostahti pitäisi olla ~31,5miljoonaa/kvartaali ohjeistuksen pitämiseen markkinoilla ei myöskään näytä olevan luottoa.

OmaSP:n marketcappi on nyt ~476miljoonaa € ja jos nyt leikitään että Q2:lla päästään kuitenkin tuohon 30miljoonan tulokseen yhtiötä hinnoitellaan >75miljoonan € alennuksella suhteessa omaan pääomaan tällä hetkellä. :thinking:

4 tykkäystä

Ongelmaluotto-asiakkaiden hoito vaatii todellakin rautaista ammattitaitoa ja neuvottelutaitoa ettei luottotappioita pääsisi syntymään tai määrä saataisiin minimoitua tilanteen mukaan. Ja tähän toimeen pitäisi pankissa osata reagoida tarpeeksi ajoissa. Se on helppoa hommaa rahoittaa huikeita projekteja. Ammattitaito mitataan sillä, että ne maailmalle jaetut rahat saataisiin takaisin korkojen kera.

1 tykkäys

Tähän liittyen, esimerkiksi OP:lla asiakaspalvelijat keskitetyssä asiakaspalvelussa pääsevät katsomaan aivan jokaikisen asiakkaan tiedot ilman erillistä valtuutusta tms. Tämä on aivan normaali toimintamalli jokaisessa pankissa, jotta voidaan palvella asiakasta ja ylipäätään toimia tehokkaasti.

Jokaisesta asiakastietojen ja tilitietojen katselusta jää jälki lokiin, jotka pitää pystyä perustelemaan jälkikäteen tarvittaessa. Asiakas saa halutessaan tiedustelulla pyydettyä kaikki omaan asiointiansa koskevat tiedot, jolloin asiakkaalle luovutetaan myös loki, sekä kaikki pankin sisäiset kommentit asiakaspalvelusta yms.

Olen Op:lla ja Danskella ollut aspatöissä, mutta käsittääkseni sama toimintamalli on myös OmaSp:llä. En näe että OmaSp:llä on mitään järjestelmätason ongelmaa tässä tietojen käsittelyssä. Sen sijaan von veikata, että Team Pasit ovat voineet rikkoa tätä hyödyntämällä pankkisalaisuutta, kerta ovat huseeraanet ylimpänä toimivana tahona ilman valvontaa ja talossa ei ole uskallettu nostaa väärinkäytöksiä pöydälle.

14 tykkäystä

Ja jokaiseen näihin tarpeellisiin toimenpiteisiin toimihenkilö varmaan kykenee valitsemaan katseluperusteen.

1 tykkäys