Asuntojen arvostustaso

Kuka ne asunnot sitten ostaa, jos vuokrataso ei paljoa poikkea vastikkeen suuruudesta ja asunnot todennäköisesti ovat sellaisissa taloissa, jotka vääjäämättömästi kulkevat kohti loppuaan?

Viime vuosina on luettu paljon “alle markkinahintaan ostamisesta” ja sijoittajita, joista on tullut excel-miljonäärejä, kun välittäjä on arvioinut asunnot uudelleen ja lainaa on hankittu sen pohjalta. Luulen, että pankkien lainahanat ovat alkaneet kiristymään näissä tapauksissa ja tuokin osa kysynnästä on heikentynyt selkeästi.

6 tykkäystä

Sellaiset sijoittajat ostavat, joilla on suuri tai ainakin suurehko omistusmassa ja sijoittaminen perustuu kassavirtaan, eikä arvonnousuun. Itsekin olen myynyt viisi sijoitusasuntoa pois ja kaikki kaupat ovat reilusti alle pyyntihinnan tehty. Ei niistä oman ostajia ole ollut näytöissä, saati tarjoamassa yhtään.
Tarjoukset ovat röyhkeitä ja ne on suunnilleen hyväksyttävä, tai siirryttävä ostolaitaan. Itselläni jo ikä ja laiskuus tekee kaupanteosta helpon, eikä jää harmittamaan. On tämä tietokoneen kanssa treidaaminen sentään aika paljon mukavampaa, kuin tapetointi.
Nyt ei minun mielestäni ole ensimmäisen sijoitusasunnon oston aika, kun kulut nousevat ja vuokralaisten maksukyky ennemminkin putoaa. Ei niitä tyhjilleenkään kannata näillä näkymin ostaa. Tulevaisuus on isojen sijoittajien, joilla kassavirta kestää nousevat kulut ja voivat vielä lisätä omistuksiaan juuri niiltä, jotka siirtyvät tukipolitiikan takia omasta vuokralle.
Suomessa on todella iso joukko, kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka eivät pääse töihin, eivätkä eläkkeelle ja asuvat omistusasunnossa. Se selkä katkeaa jossain välissä, kun puskurit on syöty.
Jos nyt on ikää 55 ja olet työtön, niin kolmen vuoden päästä työllistymisnäkymät eivät ainakaan ole paremmat ja sitten kun olet PA, niin ainoa keino jatkaa, on myydä kämppä ja siirtyä vuokralle.
Harjoittelua jatkaaksemme kysytään, että minne myyjä menee asumaan? Lähelle palveluita, paikkaan jossa ei tarvitse autoa. Ei välttämättä kaupunkiin, mutta taajamaan kuitenkin.

7 tykkäystä

Siinä vaan jossain Varkaudessa voi tuotot jäädä haaveiksi, kun vuokralaisen vaihtuessa tyhjien kuukausien määrä lisääntyy kerta toisensa jälkeen, vuokran ja vastikkeen välinen erotus kapenee ja yhä selvemmäksi käy, että taloyhtiö ei matkaa kohti peruskorjauksia vaan konkurssia.

Monen tuollaisen kämpän realistinen hinta-arvio on euromäärä, jonka edessä ei ole plus- vaan miinus-merkki.

Sen nykyisen osakkaan kannalta varmasti noin. Mutta en ole vakuuttunut, että sille kämpälle löytyy ihan heti ostajaa, jos alueen vuokrataso ei poikkea paljoakaan kämpän vastikkeesta ja kaupungin kehitys kulkee vuosi vuodelta huonompaan suuntaan.

3 tykkäystä

Niin. Minäkin myin sijoitusasuntoni pois. Joku toinen näkee tilanteen väliaikaisena. Totuus nähdään sitten joskus. Kerrankos sitä nyt väärässä ollaan ja markkina menee juuri päin vastoin kuin järki sanoo.

1 tykkäys

Asia ei ole ihan niin mustavalkoinen kuin Varkaus ja Eira. Siihen väliin mahtuu myös muita surullisia tapauksia.
Politiikka on nyt täysin toinen, kuin se oli vielä kymmenen vuotta sitten, eikä muutos näytä mitenkään tilapäiseltä. Kokoomus on gallupeissa näilläkin leikkauksilla reilusti johdossa ja yhdessä Persujen kanssa niin korkealla, että enemmistöhallituksen muodostaminen näyttää jatkossakin helpolta.
Sijoittajan täytyy siihen sopeutua. Käsittääkseni sijoittajan tarkoitus ei ole pehmennellä politiikan kanssa, vaan tehdä fygyä kulloisessakin markkinatilanteessa säälimättä yhteiskuntaa.

3 tykkäystä

No yksi on enemmän kuin nolla…

Uskon, että tämän päiväinen käymäni keskustelu yhden yksityisen myyjän kanssa kuvastaa hyvin ongelmaa, joka markkinoita tällä hetkellä eniten jarruttaa.

Kävin Espoon laitamilla katsomassa yhtä reilu parivuotta sitten valmistunutta yksiötä. Tyhjä asunto oli luonnollisesti uudenveroisessa kunnossa, mutta oli roikkunut vuokramarkkinoilla jo lokakuusta asti.

Kysyessäni nykyistä vuokrapyyntöä, myyjä kertoi lukeman, joka oli noin +15% korkeampi kuin mitä alueen vastaavissa samanikäisissä yksiöissä tällä hetkellä on. Jatkoin asiasta kysymällä, onko hän kokeillut korjata vuokrapyyntöä alas päin. Sain vastauksen, että ei ole, koska kuulemma tämä on asunnon oikea vuokrataso ja jolla asunto 2021 on mennyt vuokralle.

Tutustuimme asuntoon, kiersimme talon tilat ja keskustelimme yhtiöstä, jossa myyjä oli itse hallituksessa mukana. Vastaukset ja itse asunto olivat kunnossa, joten jätin suorilta myyjälle suullisen tarjouksen.

Tarjosin velatonta kauppahintaa, jolla pääsisin tänään noin 4,6% vuokratuottoon (varsin kohtuullista, eikö vain?). Tarjottu velaton hinta vastasi noin 70% myyjän pyytämästä velattomasta hinnasta.

Sain vastauksesi melko punertavat kasvot ja tokaisun, että aika matala tarjous. Keskivertoa selvästi puheliaampi myyjä kertoi, että oli saanut asunnosta jo kuusi tarjousta ja kaikki olivat olleet luokkaa -30% pyynnistä, kaikki hänen mukaansa tasoiltaan muutaman tuhannen euron sisällä. Mainitsin tämän olevan positiivinen asia, sillä kaikki eivät omille uusille asunnoilleen saa edes tällä hetkellä tarjouksia ja useampi tarjous auttaa varmasti hahmottamaan asunnon nykyistä markkinahintaa.

Myyjä piti tarjousten saamista toki positiivisena, mutta oli hinta-asiasta kanssani kovasti eri mieltä, koska hän oli itse reilu pari vuotta sitten maksanut asunnosta noin nykyisen pyyntihinnan verran ja tämä kuulemma oli se asunnon oikea arvo.

Emme päässeet kauppoihin, mutta toivotimme toisillemme mukavat päivän jatkot.

77 tykkäystä

Kuinka alas korkotason pitäisi laskea että yhtälöstä tulisi järkevä asunnon vuokrauskäyttöön ostavan kannalta? Ei taida korkojen tälle vuodelle arvioitu noin prosentin lasku riittää lähellekkään?

3 tykkäystä

Tässä näkyy hyvin, miten eri tavalla ajatellaan asunnoista kuin muista sijoitusluokista…

Ankkuroitumista toki tapahtuu osakkeissa ja kryptoissakin, ja sieltä löytyy sitten niitä tuki/vastustasoja hinnoille. Asunnoissa kun kyse on niin suurista summista, 10% tappionkin nieleminen tuntuu vaikealta. Periaatteessa näissä tapauksissa pitäisi pystyä myöntämään että ostohinta oli väärä ja osto ei ollut järkevä.

12 tykkäystä

Pahoittelut jos tulkitsen viestiäsi väärin, mutta tartun tähän. Jos kyseessä esim vuokrauskäyttöön hankittu pieni sijoitusasunto, ei kyse ole mielestäni missään nimessä ”väärästä” hankintahinnasta tai ostopäätöksestä.

On helppo olla jälkiviisas muiden osto/myynti päätöksistä, mutta tässä tapauksessa esim pienten asuntojen käypienarvojen merkittävä lasku liittyy rahan hinnan nousuun ja sen ennustaminen se sitten vaikeaa on.

Ongelma mielestäni tuossa asuntojen arvostamisen psykologiassa on se, etteivät asuntoja omistavat suostu ajattelemaan ja laskemaan asiaa, kuten numeroiden kautta neutraalisti kuuluisi, vaan arvonmäärittämisessä mennään tunnepohja edellä.

10 tykkäystä

Allekirjoitan. En sano että päätös olisi ollut hölmö ostettaessa. Sanon, että virhe joka on mahdollisesti tehty on tehty silloin. Sen jälkeen on mentävä eteenpäin ja hyväksyttävä että hinnat ovat liikkuneet epäsuotuisaan suuntaan.

12 tykkäystä

Rahan hinta nousee koska hinnat nousee ja sitä yritetään hillitä korkoja nostamalla. Ei vaan koske tuo hintojen nousu asuntoja/kiinteistöjä, enään, niiden hinnat nousi vaikka inflaatio, eli yleinen hintojen nousu, polki paikoillaan vuosikymmenen. Näin ne erot tasaantuu ajan kans.

2 tykkäystä

Jos palkat nousisivat inflaation myötä voisi olla vähemmän painetta asuntojen hinnoissa. Esim Saksassa ja Belgiassa palkat ovat nousseet reilusti eikä sikäläisiä työkavereita huoleta nousevat kulut - päinvastoin kun korot ovat inflaatiota matalammat.

Täällä Suomessa palkkojen nousu minimoidaan jolloin kallistuvat elinkustannukset pakottavat kiristämään vyötä.

Samaan aikaan isompien maiden palkkojen nousu ohjaa inflaatiota ja korkoja.

15 tykkäystä

Varsinkin viime tammikuu oli kiinteistönvälittäjille murheellinen. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilastojen mukaan koko maassa tehtiin tammikuussa vain 2 771 asuntokauppaa

– Viime aikoina kauppojen tekemiseen on pitänyt tehdä todella paljon töitä ja käydä neuvotteluja jopa kuukausien ajan.

Keskustelin välittäjän kanssa tänään, tammikuu oli hyvin hiljainen.

3 tykkäystä

Olen henkisesti valmistautunut siihen, että korot ovat korkealla (3-4%) useita vuosia. Keskuspankit reagoivat liian hitaasti korkeaan inflaatioon, josta ne saivat paljon rapaa niskaan. Ne eivät tule toistamaan samaa virhettä laskemalla korkoja liian nopeasti. Arvelen laskun tapahtuvan hyvin maltillisesti ja päättyvän jonnekin 1-2% tasolle. En usko nollakorkoajan palaavan.

Samaan aikaan hallituksen tekemät uudistukset tulevat vaikuttamaan kämppien kysyntään laskevasti. Omistuskämppään ei jatkossa tule saamaan mitään tukia ja pakkomyyntejä on edessä.

Vuokrakysyntä laskee varmasti kalliimman pään ei-niin-premium kämpissä, kun asumistukea leikataan. Esimerkiksi lähiöiden ex-uudiskohteisiin voi olla vaikea löytää jatkossa vuokralaisia, kun töissä käyvät voivat valita keskustan/keskustan tuntuman ja työttömille nämä kämpät ovat liian kalliita.

1 tykkäys

Periaatteessa reagoivat liian hitaasti, mutta toisaalta toimivat juuri niin kuin ovat kertoneetkin ja kuten homma toimii. Eli ovat datariippuvaisia. Pitää olla riittävästi dataa tueksi ennen kuin voi tehdä päätöksiä. Niin se oli toiseenkin suuntaan mentäessä. Pitää muistaa, että inflaatio ampui taivaisiin isolta osin energian hinnan siivittämänä, korkojen (olemattomien) ollessa osatekijänä. Ohjauskorot tulevat aina jälkijunassa, mutta tietoisesti.

1 tykkäys

@Mikko_Ollikkala

Vieläkö panostatte tähän sivuun, kun näyttää että uusia ilmoituksia ei juurikaan sijoituskohteista tule?

Kun uusien asuntojen hintaa ei voi pudottaa, niin tarjolla nyt 5 vuoden vastikkeet kylkiäisenä.

Väkisin herää ajatus, että kuinka kauan Lapti mahtaa pysyä pystyssä… Ostajan kannalta parempi vaihtoehto olisi saada alennus suoraan hintaan.

RAKENNUSLIIKE LAPTI lanseerasi maanantaina kampanjan, jossa liike lupaa maksaa uuden asunnon ostajan hoitovastikkeet ja mahdolliset tonttivastikkeet viiden vuoden ajan.

16 tykkäystä

Rakennuskustannusindeksi muistutuksena mihin suuntaan asuntojen hinnat pitkällä aikavälillä menevät. Olisi markkinatalouden vastaista että hyvällä sijainnilla sijaitseva hyväkuntoinen taloyhtiö menettäisi arvoaan kun asiaa tarkastalee vuositasolla

19 tykkäystä

Uusien autojen hintakäyrä on hyvin samankaltainen, mutta auta armias kun saat se auton ulos kaupasta niin markkinatalouden vastaisesti hinta lähtee välittömästi tippumaan.

5 tykkäystä

Ei muuta kuin taloyhtiön hallitukseen päättämään hoitovastikkeiden pakollisesta nostosta, koska…

  • hallitusjäsenten palkkiot tuplataan
  • taloyhtiön kassaan kerätään puskuria vaikeita vuosia varten
  • huoltoyhtiön töihin päätettiin sisällyttää myös osakkaiden ikkunanpesu kerran kuukaudessa
  • taloyhtiön pihan puistoa päätettiin parantaa, rahat paksusta kassasta
50 tykkäystä